Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

1 στα 3 παιδιά έχουν διαγνωσθεί λάθος με μαθησιακές δυσκολίες! -Οπτομετρία & μαθησιακές δυσκολίες -Δωρεάν Οπτομετρικός Έλεγος στα Οπτικά InVision

  

Ποια είναι η επιστήμη της Οπτομετρίας και σε ποιους απευθύνεται;

Η Οπτομετρία ερευνά τη λειτουργία της όρασης και την οφθαλμική υγεία. Κύριο αντικείμενο των οπτομετρών είναι η διάγνωση, η αποκατάσταση και η θεραπεία των δυσλειτουργιών της όρασης σε κάθε επίπεδο, με τη βοήθεια γυαλιών, φακών επαφής, φίλτρων, βοηθημάτων χαμηλής όρασης και εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης.

Επομένως, πολλές νευροκινητικές και αισθητηριακές διαταραχές, στις οποίες ανήκουν και η αδυναμία συντονισμού κινήσεων, η διάσπαση προσοχής – υπερκινητικότητα, οι δυσκολίες σε γραφή και ανάγνωση, επωφελούνται σημαντικά μέσω της όρασης. Τα προγράμματα Οπτομετρίας ενισχύουν και αποκαθιστούν λειτουργικά προβλήματα της όρασης και δεν θεραπεύουν παθολογικές καταστάσεις.

Για να διαπιστωθεί εάν κάποιος θα επωφεληθεί από την παρακολούθηση ενός προγράμματος Οπτομετρίας, θα πρέπει να γίνει πρώτα μια εξέταση από οφθαλμίατρο, προκειμένου να διαγνωστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση, και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί μια οπτομετρική αξιολόγηση, μέσα από την οποία θα αποφασιστεί και ο τελικός τρόπος παρέμβασης.

 Πολλά είναι τα παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονται σε καθημερινή βάση με μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία σχολικών ικανοτήτων, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητας, και η διάγνωση αυτή είναι λάθος, μιας και όλη αυτή η εικόνα του παιδιού μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία οπτικοκινητικού συντονισμού. Γι΄ αυτό τον λόγο σε πολλές τέτοιες διαταραχές είναι απαραίτητος και σπουδαίος ο ρόλος της διαφοροδιάγνωσης. Είναι άσκοπο επομένως να μπαίνουν τα παιδιά σε μια διαδικασία θεραπειών που στοχεύει στην αποκατάσταση των μαθησιακών διαταραχών, εφόσον αλλού εντοπίζεται η διαταραχή. Δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα ούτε για το παιδί ούτε για την οικογένεια, λοιπόν, να ακολουθήσει ένα ανεπαρκές και λαθεμένο θεραπευτικό πλαίσιο πιστεύοντας πως μελλοντικά οι διαταραχές αυτές θα διορθωθούν.

Επιπλέον πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη την εύθραυστη και αδύναμη ψυχολογία των παιδιών σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά για να αντεπεξέλθουν στις σχολικές απαιτήσεις είναι μεγάλος. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε το παιδί και τον έφηβο (και κατ’ επέκταση την οικογένεια) από την ταμπέλα και το βάρος του μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες ή του κακού και τεμπέλη μαθητή. Επιδιώκουμε να τον βοηθήσουμε και να τον ενισχύσουμε, ώστε με υψηλή αυτοεκτίμηση να κατορθώσει να φέρει με ευκολία και δυνατή ψυχολογία εις πέρας τις σχολικές απαιτήσεις που θα ακολουθήσουν.


More InFO: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου