Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

SARS-CoV-2 & ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ

 Ο SARS-CoV-2 δεν προσβάλλει μόνο την αναπνευστική οδό, αλλά, από ό,τι φαίνεται, είναι δυνατό να εμφανιστεί και στις οφθαλμικές εκκρίσεις.

   Αυτό έχει προκύψει από τη μελέτη ενός σχετικού περιστατικού στην Ιταλία, στο οποίο οι θεράποντες ιατροί παρατήρησαν με έκπληξη ότι τα οφθαλμικά επιχρίσματα του ασθενούς ήταν θετικά στον ιο ακόμα και όταν τα ρινοφαρυγγικά ήταν αρνητικά επί τρεις ή τέσσερις ημέρες. 

Παράλληλα, είναι πλέον γνωστό ότι η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί περιστασιακά ως σύμπτωμα του COVID-19, καθώς και άλλων λοιμώξεων του κοροναϊού, ενώ και το RNA του SARS-CoV-2 είχε ανιχνευθεί σε εκκρίσεις του επιπεφυκότα σε ασθενή με επιπεφυκίτιδα και COVID-19 σε νοσοκομείο της Κίνας.

Καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν, σε μια άλλη αναφορά από το ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, η Ιταλίδα ειδικός του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων “Lazzaro Spallanzani” της Ρώμης, Δρ. Concetta  Castilletti και οι συνεργάτες της, περιέγραψαν την πρώιμη ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε οφθαλμικά υγρά σε μια 65χρονη γυναίκα, η οποία αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στην Ιταλία.

Κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η γυναίκα παρουσίασε μη παραγωγικό βήχα, πονόλαιμο, ρινίτιδα και αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα. Τα δείγματα πτυέλων της βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 με RT-PCR την ημέρα της εισαγωγής.

Το ιικό RNA ανιχνεύθηκε, ταυτόχρονα, στα οφθαλμικά της επιχρίσματα, που συλλέχθηκαν, λόγω της επίμονης επιπεφυκίτιδας, την 3η ημέρα μετά την εισαγωγή της. Τα επιχρίσματα παρέμειναν θετικά στον ιό έως την 21η ημέρα, ενώ το RNA του ανιχνεύτηκε και πάλι σε αυτά την 27η ημέρα, πολλές ημέρες αφότου είχε ανιχνευτεί τελευταία φορά στον ρινικό βλενογόννο. 

Όπως υπογράμμισε η Δρ. Castilletti, τα στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των δακρύων έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, ενώ, παράλληλα, επιβάλουν πλέον τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και για την οφθαλμολογική εξέταση, η οποία έως τώρα θεωρείτο σχετικά ασφαλής, ειδικά σε σχέση με άλλες εξετάσεις υψηλότερου κινδύνου.  

Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες σε αυτό το αντικείμενο, προκειμένου να επαληθευθεί εάν αυτός ο ιός μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί στις εκκρίσεις των ματιών και πόσον καιρό, όταν, μάλιστα, δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος καν στη μύτη ή τον λαιμό. 

Με αυτά τα δεδομένα, τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ιατροί δεν πρέπει να ξεχνούν να διενεργούν έλεγχο COVID-19 στους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο για εξέταση οφθαλμικής επιφάνειας, κατά τη διάρκεια της επιδημίας. 

Για τον μέγιστο περιορισμό του κινδύνου, μάλιστα, συστήνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας η χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προστασίας προσώπου (μάσκα), καθώς και η πλήρης αποφυγή της επαφής με τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη ή στόμα) των ασθενών. 

ΠΗΓΗ: 

Medscape Ophthalmology

Annals of Internal Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου