Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ήλιος και παιδί: 5 βασικές συμβουλές για την προστασία από τον ήλιο

Ήρθε το καλοκαίρι που όλοι περιμέναμε και πολλοί νέοι γονείς σκέφτονται τις πρώτες βόλτες τους στη παραλία με τα μικρά τους αγγελάκια. Ο ενθουσιασμός όμως στη σκέψη να πλατσουρίζετε με το μωρό σας στη θάλασσα, μπορεί εύκολα να σκιαστεί από τους κινδύνους που παραμονεύουν για το ευαίσθητο δερματάκι τους. Ο ήλιος τα τελευταία χρόνια έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας στο δέρμα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο σοβαρά, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) δυστυχώς δε μπορεί να αποφευχθεί. Είναι πολύ λογικό να έχετε άγχος για το πως να προστατεύσετε το μωράκι σας και δεν υπάρχει καλύτερη λύση από την επαρκή ενημέρωση και πρόληψη.

Έκθεση στον Ήλιο
Εάν το μωράκι σας δεν έχει περάσει τους 6 μήνες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε να το εκθέσετε στον ήλιο. Συγκεκριμένα, ακόμη και οι βόλτες στο καρότσι του το καλύτερο είναι να γίνονται σε ώρες που δεν έχει πολύ ήλιο, όπως αρκετά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Εφόσον το ζουζούνι σας έχει περάσει την ηλικία των 6 μηνών, μπορεί να εκτεθεί και στον ήλιο αλλά ιδιαιτέρως προσεκτικά. Εάν είναι αρκετά μικρό ακόμη μπορεί να παίξει και αυτό στη παραλία αλλά με ελαφριά ρουχαλάκια  για να το προστατεύουν.

Απαραίτητος Εξοπλισμός
Φορέστε στο μωράκι σας ανοιχτόχρωμα, ελαφριά αλλά μακριά ρούχα που να καλύπτουν όλο το κορμάκι του, καπελάκι, ενώ καλό είναι και το αυτοκίνητο να είναι εξοπλισμένο με τα ειδικά σκίαστρα ώστε να μη το βλέπει ο ήλιος. Το ίδιο ισχύει και για το καροτσάκι του – μια ασφαλής λύση είναι να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα από πάνω. Φυσικά το μωράκι σας θα πρέπει να είναι πάντα εξοπλισμένο: καπελάκι και γυαλάκια ηλίου.

Πότε να πάμε στη Παραλία
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στις ώρες – να μη το βλέπει ο ήλιος τις ώρες που είναι πιο δυνατός, δηλαδή 10-4. Εάν πηγαίνετε στη παραλία αυτές τις ώρες οπωσδήποτε να έχετε στη διάθεσή σας μια ομπρέλα ή προσπαθείστε να βρείτε σκια κάτω από κάποιο δέντρο.

Αντιηλιακό
Μετά την ηλικία των 6 μηνών μπορείτε να του φοράτε αντιηλιακό, το οποίο να περιέχει τουλάχιστον SPF 30, ιδανικά σπρέι – καθώς συνήθως δε κάθονται και πολύ ακίνητα. Προσέξτε μόνο να μη του ψεκάσετε το πρόσωπο και έχετε δράματα στη παραλία! Μη παραβλέψετε τη περιοχή των χειλιών, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη! Ένα lip balm με δέικτη προστασίας θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Αντιηλιακό πρέπει να βάζουμε και τις συννεφιασμένες μέρες, καθώς το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας περνάει μέσα από τα σύννεφα. Περίπου μισή ώρα πριν πάτε στη παραλία είναι καλά χρονικά να το εφαρμόσετε, ενώ μετά μπορείτε να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες. Αν βέβαια το βλέπετε πως ξεσαλώνει και ιδρώνει, καλό θα έιναι να το ανανεώνετε συχνότερα – αναλόγως του βαθμού της ζουζουνιάς του.

Σε περίπτωση εγκαύματος
Εάν παρόλα τα παραπάνω, ο μη γένοιτο, το παιδάκι σας πάθει έγκαυμα πριν προλάβετε να το καταλάβετε, μη πανικοβληθείτε. Το αρνητικό είναι πως δυστυχώς τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν μειωμένη ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA που έχει υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία. Το θετικό είναι πως μπορείτε σε ένα βαθμό να περιορίσετε τη ζημιά. Αρχικά τοποθετήστε μια δροσερή κομπρέσα στο σημείο (με ένα παγάκι ή χαμομήλι που θα το καταπραυνει) και μετά κάντε του δροσερά προς κρύα ντουζ. Αυτά θα ανακουφίσουν το πόνο και το τσούξιμο. Μη το τρίψετε με σφουγγάρι, καθώς κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει τη κατάσταση. Μπορείτε για κάποια ώρα να του απλώσετε γιαούρτι ώστε να ανακουφιστεί και να βοηθήσει στην επούλωση, ενώ καλό είναι να του δίνετε πολύ νερό αφού μάλλον θα έχει αφυδατωθεί. Τέλος, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα με αλόη.

Καλά Πλατσουρίσματα!

Όπως είπαμε η γνώση και η πρόληψη μας προστατεύουν από πολλά δυσάρεστα! Ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές και οι καλοκαιρινές βουτιές και τα παιχνίδια με το μωράκι σας θα σας μείνουν αξέχαστα αυτό το καλοκαίρι!


ΠΗΓΗ


                                                                     ☎ 210 28 37 335

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου