Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

SOS για κινδύνους των ματιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βλάβες στα μάτια μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία. Η έκθεση σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επικίνδυνη ακόμη και για το εσωτερικό του ματιού, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή ο αμφιβληστροειδής. Επίσης το φως αντανακλάται σε επιφάνειες, όπως νερό ή άμμος, και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού, δηλαδή στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή χιτώνα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι την καλοκαιρινή περίοδο όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.

 H περίπτωση του γλαυκώματος παρουσιάζει συχνά ευαισθησία στο φως, ενώ η αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν μπορεί να επιδεινώσει τη γενικότερη αίσθηση της όρασης.
“Αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά φορώντας γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και ένα καπέλο, ώστε να εξασφαλίζεται σκιερό περιβάλλον στο ύψος των ματιών”.


  • Γλαύκωμα και αλλεργίες


Την ίδια στιγμή τα αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά που εμπεριέχονται σε πολλά φάρμακα αλλεργίας μπορούν να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, εκ των οποίων μία είναι η διαστολή της κόρης. Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο οξέος γλαυκώματος σε άτομα με συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του ματιού (γλαύκωμα στενής ή κλειστής γωνίας).

Ωστόσο η χρήση αντιισταμινικών είναι συνήθως αποδεκτή στους ασθενείς με γλαύκωμα, αρκεί τα αποσυμφορητικά φάρμακα να μην περιέχουν κορτιζόνη. Τα αντιισταμινικά δεν έχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις με φάρμακα για το γλαύκωμα.

“Εάν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος, μην αγνοείτε ένα κόκκινο μάτι. Τα πρώιμα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης μπορεί να είναι ερυθρότητα, βλεννώδεις εκκρίσεις, αλλαγή στην όραση και πόνος στο μάτι. Η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής θεραπείας μπορεί να αποβεί.


  • Κίνδυνοι στα αεροπορικά ταξίδια


Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, για τους πάσχοντες από γλαύκωμα η επίδραση στην πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές στην πίεση μέσα στην αεροπορική καμπίνα ελέγχονται αυστηρά στα σημερινά σύγχρονα αεροπλάνα, ενώ οι όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται σταδιακά κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Ωστόσο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς με εισαγωγή αέρα ή ειδικού αερίου στην οφθαλμική κοιλότητα οι αλλαγές κατά την πτήση μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του αερίου εντός του βολβού του ματιού, μεταβάλλοντας συνεπώς και την ενδοφθάλμια πίεση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί βλαπτική για το οπτικό νεύρο. Η φυσαλίδα αερίου που αφήνεται εντός του ματιού, για να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής κολλημένος στην ανατομική θέση του, μπορεί να διαρκέσει για έξι-οκτώ εβδομάδες.

“Σε γενικές γραμμές σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς και οι οποίοι έχουν αέριο ενδοβολβίως συνιστάται να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του αερίου εντός του ματιού”.

Σε κάθε περίπτωση, πριν να ταξιδέψει ο ασθενής, όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση σχετικά πρόσφατα, είναι επιβεβλημένο να ζητήσει την άποψη του οφθαλμιάτρου του.

Επίσης συνιστάται -όπως και σε κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή- να φέρουν οι ασθενείς τα κολλύρια μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή των διακοπών, ώστε να αποφεύγονται κενά στη θεραπεία τους ειδικά σε περίπτωση καθυστερήσεων, μακρύτερων πτήσεων ή απώλειας αποσκευών.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου