Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παιδιά: Εγκεφαλική Πάρεση και Προβλήματα Όρασης.



Η Εγκεφαλική Πάρεση (ΕΠ) προκαλείται από προγεννητικές, περιγεννητικές και μεταγεννητικές βλάβες στην ανατομική δομή του εγκεφαλικού ιστού. Αυτό με την σειρά του προκαλεί απώλεια αλλά και ημιτελή μετανάστευση νευρικών κυττάρων, από το κέντρο, την περιοχή γύρω από τις πλάγιες κοιλίες, προς τον φλοιό του εγκεφάλου, που σαν αποτέλεσμα έχει να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και της πυραμιδικής και εξωπυραμιδικής οδού, δηλαδή του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και της περιφέρειας.



Προβλήματα στην λειτουργία του εγκεφάλου:
Η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλείται κυρίως από συμβάματα κατά την προγεννητική την περιγεννητική και την μεταγεννητική περίοδο. Τα προβλήματα στην λειτουργία του εγκεφάλου εκφράζονται ως: Επιληψια, Προβληματα ορασης, Νευροψυχιατρικα προβληματα, Νοητικη υστερηση

  • Προβλήματα Όρασης
Πάνω από το 60% των παιδιών με ΕΠ έχουν προβλήματα όρασης. Τα προβλήματα αυτά αφορούν όπως και σε άλλα παιδιά την διάθλαση του φωτός. Προβλήματα όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός εμφανίζονται συχνά σε παιδιά με ΕΠ.

Τα παιδιά με ΕΠ εμφανίζουν επιπλέον προβλήματα όρασης που οφείλονται στις βλάβες που έχει υποστεί η οπτική οδός από τον οφθαλμό, το οπτικό χίασμα, την οπτική ακτινοβολία προς τον φλοιό του εγκεφάλου στον ινιακό λοβό που ευθύνεται για την όραση. Το οπτικό τους πεδίο, είναι συχνά περιορισμένο.

Το 20% των παιδιών με ετερόπλευρη σπαστική ΕΠ πάσχει από ομόπλευρη ημιανοψία, δηλαδή απώλεια της όρασης και στα δύο μάτια από την ίδια πλευρά που είναι και η πάρεση. Αυτό προσπαθούν να το αντισταθμίσουν, περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά γυρνώντας το κεφάλι προς την μεριά της πάρεσης ή με σαρωτικές κινήσεις των ματιών.

Στην αμφοτερόπλευρη σπαστική ΕΠ (τετραπάρεση) υπάρχουν συχνά προβλήματα όρασης στο κάτω μέρος του οπτικού πεδίου (ομώνυμη ημιανοψία του κάτω τεταρτημορίου).

Τα παιδιά με την δυσκινητική μορφή της ΕΠ έχουν συχνά δυσκολίες στο να εστιάσουν μια εικόνα.

Εμφανίζουν οφθαλμοκινητικά προβλήματα όπως ο στραβισμός, η αδυναμία διατήρησης του βλέμματος σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή δυσκολία να ακολουθήσουν με τα μάτια τους ένα κινούμενο αντικείμενο.

Το CVI ή cortical visual impairment είναι η γνωστική φλοιική αδυναμία του παιδιού να ερμηνεύσει σωστά το οπτικό ερέθισμα. Η μειονεξία αυτή δυσκολεύει το παιδί στο να να μπορεί να εκτιμήσει βάθος, απόσταση, ταχύτητα, να βρει ένα αντικείμενο ανάμεσα σε άλλα ακόμα και να αναγνωρίσει οικεία του πρόσωπα όταν στέκονται ανάμεσα σε πολύ κόσμο (crowding). Πολλά παιδιά με ΕΠ έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση που οφείλονται σε αυτό.

Τα παιδιά με ΕΠ εμφανίζουν προβλήματα στην λειτουργία της όρασης, του αναπνευστικού αλλά και του ουροποιητικού συστήματος επίσης.

Για τους λόγους αυτούς η η ιατρική φροντίδα αλλά και οι συστηματικές ενέργειες αποκατάστασης για τα παιδιά αυτά πρέπει να είναι διεπιστημονική.



Επισκεφτείτε μας στο e-shophttp://eshopinvision.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου