Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Μέσω Γυαλιών Εικονικής Πραγματικότητας {Virtual Reality Headsets} η διάγνωση ασθενειών.

H εικονική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα στα προηγμένης τεχνολογίας παιχνίδια και στην ιατρική.


Επιστήμονες στη Σιβηρία υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά της Google σταδιακά θα είναι σε θέση να διαγνώσουν με ποιο τρόπο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα άτομα υγιή και πάσχοντα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε επόμενο στάδιο θα προβλέπουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης τους στο μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η νέα αυτή τεχνική για τον ίδιο λόγο θα χρησιμοποιείται και σε παιδιά ηλικιακής κλίμακας από 5 ετών και πάνω επίσης για προκαταρκτικό έλεγχο.

Η ερευνητική εργασία τους επικεντρώνεται σε ασθένειες όπως του Πάρκινσον και της Αλτσχάιμερ στο αρχικό τους στάδιο καθώς και ορισμένες άλλες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Όπως αναφέρουν σε πρώτο στάδιο της νέας μεθόδου χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα γυαλιά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην εικονική πραγματικότητα οι δυο αυτές ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το λογισμικό αναπτύσσεται από ερευνητές της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημίου Tomsk και από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Σιβηρία. Ήδη στις εφαρμογές που γίνονται μελετάται μέσω της εικονικής πραγματικότητας κινούνται τα άτομα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ερευνητή Ivan Tolmachev εκτιμάται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μυς ο εγκέφαλος. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις διαφορές που εντοπίζονται στο «προθαλαμικό σύστημα» (αιθουσιαίο σύστημα) μεταξύ υγιών και ασθενών ατόμων.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε συμπεριέλαβε 70 άτομα. Από αυτά τα 30 ήταν υγιή, 20 είχαν διαγνωσθεί με ασθένεια του Πάρκινσον και 20 με σκλήρυνση. Κάθε ένα από τα άτομα, βάσει των οδηγιών του γιατρού, πρέπει να είναι σε μόνιμη εγρήγορση προκειμένου να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Όπως γίνεται φανερό μέσω της τεχνικής αυτής οι ερευνητές επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια δεξαμενή ευρείας κατηγορίας ιατρικών δεδομένων.

Ο van Tolmachev αναφέρει ότι στο επόμενο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εξειδικευμένο λογισμικό αξίας που υπολογίζεται στα 27.000 δολάρια.

Από την πλευρά του ο ερευνητής βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Yevgeny Blagoveshchenko κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που έχουν οι συνάδελφοι του στην Σιβηρία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρει ότι είναι πολύ ενωρίς προκειμένου η νέα μέθοδος μέσω της εικονικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες.

Επίσης επισημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες καθώς ακόμη και ένα απλό κρύωμα είναι σε θέση να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Ένα χρόνο πριν σε κλινική της Βόννης πραγματοποιήθηκαν πειράματα μέσω εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Επί του θέματος ο Nikolai Axmacher, καθηγητής στο ινστιτούτο «γνωστικής νευρωεπιστήμης» και επικεφαλής του προγράμματος, επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν αναλύουν τις κινήσεις των ασθενών αλλά επί της ουσίας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ως μέρος της μελέτης χρησιμοποίησε ειδικά γυαλιά για τηλεόραση και ένα μαγνητικού συντονισμού τομογράφο. Η ιδιαιτερότητα του πειράματος βασίζεται στο γεγονός ότι το άτομο που συμμετείχε, σε αντιθεση με την προηγούμενη εφαρμογή, παρέμενε ακίνητο. Χρησιμοποιώντας μόνον ένα ειδικό κουμπί ήλεγχε τις εικονικές κινήσεις του.

Εαν το άτομο αυτό είχε προδιάθεση στην εκδήλωση ασθένειας τότε η δραστηριότητα των κυττάρων για την συγκεκριμένη ενέργεια ήταν εξασθενημένη η και ανύπαρκτη.

Πάντως προς το παρόν η συγκεκριμένη πειραματική μέθοδος είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στο γεγονός η διαδικασία διαρκεί 75 λεπτά.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου