Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Κερατόκωνος: Πλέον υπάρχει ριζική αντιμετώπιση: PiXL ή Μεταμόσχευση Κερατοειδούς

 Ο κερατόκωνος, είναι μια οφθαλμική νόσος κατά την οποία ο κερατοειδής λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα, προκαλώντας μια σταδιακή αύξηση αστιγματισμού (ανώμαλος αστιγματισμός) και μυωπίας μέχρι την ηλικία που παγώνει η εξέλιξή του.

   Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός - οφθαλμίατρος, κ. Σπύρος Νίκας, οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο θα αναζητήσουν συχνά οφθαλμίατρο για να αλλάξουν τα γυαλιά τους μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη της πάθησης. Μολονότι αποτελεί μια απειλητική για την όραση πάθηση, σε περιπτώσεις που δεν ελεγχθεί σε πρώιμο στάδιο, η έγκαιρη αντιμετώπισή του με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους εγγυάται την οριστική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο κ. Νίκας, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν οφθαλμίατρο που έχει μεγάλη εμπειρία με την συγκεκριμένη πάθηση και την αντιμετώπισή της.


Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος και σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται;

    Ο κερατόκωνος είναι μία αμφοτερόπλευρη, μη φλεγμονώδης και δυναμική πάθηση του κερατοειδούς, κατά την οποία η επιφάνειά του προοδευτικά κυρτώνεται και λεπταίνει παίρνοντας μία «κωνική» μορφή. Ο κερατόκωνος έχει ως αποτέλεσμα μια σταδιακή αύξηση αστιγματισμού (ανώμαλος αστιγματισμός) και μυωπίας μέχρι την ηλικία που παγώνει η εξέλιξή του.

    Η πάθηση κερατόκωνος ξεκινάει στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την εφηβεία και εξελίσσεται μέχρι περίπου την ηλικία των 40 με 45 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, καθώς η εξέλιξη μπορεί να σταματήσει και νωρίτερα.


Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα;

Τα βασικότερα συμπτώματα της πάθησης κερατόκωνος είναι το θάμβος της όρασης που συνδυάζεται με απότομη και συχνή αύξησης της μυωπίας, αλλά και του αστιγματισμού. Οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο θα αναζητήσουν συχνά οφθαλμίατρο για να αλλάξουν τα γυαλιά τους μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη της πάθησης.


Πόσο επικίνδυνος είναι ο κερατόκωνος;

  Ο κερατόκωνος αποτελεί μια απειλητική για την όραση πάθηση. Σε περιπτώσεις που εξελιχθεί σημαντικά οι ασθενείς δεν μπορούν να δουν καθαρά ούτε με γυαλιά ούτε με φακούς επαφής.


Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;

  Ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται πλέον ριζικά με την επέμβαση διασύνδεσης κερατοειδούς (cross linking). Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία γίνεται ενστάλαξη με σταγόνες ριμποφλαβίνης (βιταμίνη Β2) στον οφθαλμό ο κερατοειδής του οποίου στη συνέχεια ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία Α. Στην αρχή της επέμβασης αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς. Τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται και διασύνδεση κερατοειδούς χωρίς την αφαίρεση επιθηλίου.


Εξελιγμένη μορφή της διασύνδεσης κερατοειδούς αποτελεί η φωτοδιαθλαστική ενδοστρωματική διασύνδεση κερατοειδούς ή PiXL που αποτελεί εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία εστιάζει ακριβώς στα εξασθενημένα σημεία του κερατοειδούς και πραγματοποιείται αποκλειστικά με το μηχάνημα Mosaic της Avedro.

   H διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking) μπορεί να συνδυαστεί με laser μυωπίας PRK, θεραπεία που έχει σκοπό εκτός από τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου να βελτιώσει και την οπτική οξύτητα του ασθενούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επίσης με την ένθεση ενδοστρωματικών δακτυλίων στον κερατοειδή, μία μέθοδος που γίνεται με τη βοήθεια του femtosecond laser.

    Σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένου κερατόκωνου, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά ούτε με γυαλιά οράσεως ούτε με φακούς, θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση κερατόκωνου, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking).


Με ποια κριτήρια διαλέγω τον οφθαλμίατρό μου για να αντιμετωπιστεί σωστά ο κερατόκωνος;

   Στην περίπτωση που κάποιος υποπτεύεται ότι έχει κερατόκωνο ή θέλει να τον αντιμετωπίσει με επέμβαση διασύνδεσης κερατοειδούς καλό θα ήταν να διαλέξει οφθαλμίατρο που έχει μεγάλη εμπειρία με την συγκεκριμένη πάθηση και την αντιμετώπισή της. Θα πρέπει το ιατρείο οπωσδήποτε να διαθέτει μηχάνημα τοπογραφίας πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας κερατοειδούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος καθώς και παχυμετρία κερατοειδούς. Έτσι, θα μπορεί ο ασθενής να ενημερωθεί με μία επίσκεψη για το αν πάσχει από κερατόκωνο, καθώς και αν μπορεί η πάθησή του να αντιμετωπιστεί με κάποια από τις υπάρχουσες μεθόδους και κυρίως με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking), γεγονός πρωταρχικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου. Τέλος, σημαντικό είναι επίσης να ληφθούν πληροφορίες για το κέντρο με το οποίο συνεργάζεται ο οφθαλμίατρος που έχει επιλέξει, καθώς και για τα μηχανήματα αντιμετώπισης κερατόκωνου με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking) που διαθέτει.


πηγη




Έρπης στα Μάτια: Τι είναι, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και Πώς αντιμετωπίζεται.

 


   Ο έρπης στα μάτια ή αλλιώς οφθαλμικός έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα που ποικίλουν σε σοβαρότητα.


     Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ο έρπης στα μάτια αποτελεί την πιο συχνή αιτία μολύνσεων των ματιών. Τις περισσότερες φορές, ο οφθαλμολογικός  έρπης προκαλείται από την άμεση δερματική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τον ιό.


Συχνά παραμένει αδρανής στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να προσβάλει τα νεύρα στο μάτι, όταν ενεργοποιηθεί.


Σε πολλές περιπτώσεις, ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας αρχίζει προκαλώντας συμπτώματα σοβαρής γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, πονοκεφάλους και κόπωση.


Συχνά τα συμπτώματα αυτά ακολουθούνται από πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού ή στο ένα μάτι, προτού καν εμφανιστεί κάποιο ενδεικτικό εξάνθημα. Φλεγμονή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή. Και οι δύο από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσoυν σε απώλεια όρασης.

Αρκετές φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει φουσκάλες στην κορυφή των βλεφάρων, που μοιάζουν με εξάνθημα. Οι φουσκάλες σχηματίζουν κρούστα που συνήθως επουλώνεται μέσα σε τρις έως επτά ημέρες.


Αντιμετώπιση- Θεραπεία

     Όσο γρηγορότερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν η λήψη φαρμακευτικής αγωγής να ξεκινά εντός 48 έως 72 ωρών από την ανάπτυξη ενός δερματικού εξανθήματος έρπητα ζωστήρα. Χωρίς θεραπεία, τα άτομα με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν ουλές στο μάτι που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.



Nέα Χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος ~ Καναλοπλαστική

     Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος και η εμφύτευση τεχνητών βαλβιδικών μηχανισμών από διάφορα υλικά, όπως σιλικόνη, που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ελεγχόμενης εκροής του υδατοειδούς υγρού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερβολικής απομάκρυνσής του και να επιτυγχάνονται σταθερότερα επίπεδα ενδοφθάλμιας πίεσης.

Μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική διάνοιξης της αποχετευτικής οδού του ματιού είναι η καναλοπλαστική. Σε αυτή τη μέθοδο δεν ανοίγεται μια νέα οδός απομάκρυνσης του υδατοειδούς, όπως στις προηγούμενες επεμβάσεις, αλλά γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί ο ήδη υπάρχων μηχανισμός αποχέτευσης που διαθέτει το ανθρώπινο μάτι.

Η λογική της θυμίζει τη διάνοιξη των αρτηριών με μπαλονάκι από τους αγγειοχειρουργούς. Αρχικά εκτελείται μια πολύ μικρή τομή, μέσα από την οποία εισέρχεται ένας μικρός καθετήρας που προωθείται στο βασικό αποχετευτικό κανάλι του ματιού, στην περιφέρεια της ίριδας. Στη συνέχεια ένα υλικό με τη μορφή gel ενίεται μέσα στο αποχετευτικό κανάλι, με αποτέλεσμα τη διαστολή του. Ένα λεπτό ράμμα ακολουθεί τον μικροκαθετήρα στην κυκλική του πορεία μέσα στο κανάλι. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα το ράμμα αυτό σφίγγεται, ώστε να τεντώσει το κανάλι και να το διατηρήσει μόνιμα ανοικτό.

 

 ΠΗΓΗ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Καρκίνος στο μάτι: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος στο μάτι εμφανίζεται σπανιότερα από άλλους τύπους καρκίνου αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή συνήθως οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται, επειδή μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων στο μάτι. Γι' αυτόν το λόγο θέλει και ιδιαίτερη προσοχή.

  Επίσης οι άνθρωποι με ενδοφθάλμιο μελάνωμα (καρκίνο) μπορεί να μην έχουν καν συμπτώματα. Πολλές φορές, ένας οφθαλμίατρος βρίσκει το μελάνωμα κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης των ματιών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη απώλεια της όρασης. Γι' αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας!

Οι άνθρωποι με καρκίνο των ματιών μπορεί να εκδηλώσουν τα ακόλουθα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά. Σε άλλες περιπτώσεις, δε, τα συμπτώματα μπορεί να έχουν προκληθεί από μια άλλη πάθηση/ασθένεια/τραυματισμό και να μην είναι καρκίνος.

   Εάν, ωστόσο, έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παρακάτω, μην τα αμελήσετε και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για να κάνετε μια πλήρη εξέταση!


Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο στο μάτι είναι:

-Πρόβλημα στην όραση


-Απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου


-Βλέπετε ξαφνικές λάμψεις φωτός


-Βλέπετε κηλίδες, ακανόνιστες γραμμές, ή "αιωρούμενα στίγματα" (μυγάκια)


-Έχετε ένα σκοτεινό/μαύρο σημείο στην ίριδα.


Ο Οφθαλμίατρος θα σας υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε για να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να κάνει την δέουσα διάγνωση. Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το πόσο καιρό έχετε το/τα σύμπτωμα/τα και πόσο συχνά. Σιγουρευτείτε ότι θα ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα που έχετε, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νέων ή μεταβολών στην ένταση παλαιότερων συμπτωμάτων.


Παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στο μάτι

Χρώμα ματιών: Οι άνθρωποι με χρωματιστά μάτια (δλδ όχι καφέ/καστανά που είναι η πλειοψηφία αλλά πράσινα, μπλε κλπ) παρουσιάζουν στατιστικά ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ηλικία και Φύλο: Ο καρκίνος στο μάτι μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (70 ετών και άνω). Επίσης εμφανίζεται ελαφρώς πιο συχνά στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες.

Κληρονομικές παθήσεις:


-Τα άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, οι οποίοι έχουν πολλές ανώμαλες κρεατοελιές στο δέρμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος του δέρματος. Αυτά τα άτομα διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα του οφθαλμού.


-Οι άνθρωποι με μη φυσιολογικές καφέ κηλίδες στον ραγοειδή χιτώνα του ματιού (είναι το μεσαίο από τα τρία στρώματα από τα οποία αποτελείται το μάτι) έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος στα μάτια.


-Το σύνδρομο καρκίνου "BAP1" είναι μια σπάνια κληρονομική κατάσταση στην οποία τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα στο μάτι, καθώς και ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα του δέρματος και το μεσοθηλίωμα. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μια κληρονομική μετάλλαξη στο γονίδιο BAP1.


-Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι η έκθεση στον ήλιο ή τις λάμπες του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) είναι πιθανός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στο μάτι.


ΠΗΓΗ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Σύμπτωμα στα μάτια που ίσως είναι το πρώτο σημάδι COVID-19 -{CovidAlert} .

 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει παραμείνει περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, έχει καταστεί σαφές ότι η προκύπτουσα νόσος COVID-19 είναι πολύ πιο περίπλοκη κι επιθετική από μια συνηθισμένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. 

    Πράγματι, μια πτυχή που έχει ο νέος κορονοϊός έχει προβληματίσει τους γιατρούς και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας είναι η ικανότητά του να επιτίθεται σε συστήματα σε ολόκληρο το σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτίθεται σε πολλά κύρια όργανα ταυτόχρονα.

    Σχεδόν δέκα μήνες μετά την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι βελτιώσαμε τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 λόγω της καλύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του ιού. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι γιατροί σήμερα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Ο πόνος στα μάτια ένα από τα πρώτα σημάδια COVID-19 ???

Τούτου λεχθέντος, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Opthalmology αποκαλύπτει ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελεί πρώιμο δείκτη λοίμωξης από κορονοϊό.

  “Το πιο σημαντικό οφθαλμικό σύμπτωμα που βιώνουν άτομα που πάσχουν από COVID-19 ήταν ο πόνος στα μάτια”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Άλλα οφθαλμικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως και φαγούρα στα μάτια. Αν και αυτά τα συμπτώματα στα μάτια είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα από συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία), είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Παρεμπιπτόντως, τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό βρέθηκαν να διαρκούν μόνο για περίπου μία ή δύο εβδομάδες το πολύ.

   Όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη, το πιο συνηθισμένο οφθαλμικό πρόβλημα εκδηλώθηκε μόνο στο 18% των ασθενών με COVID-19. Αντίθετα, η κόπωση ήταν ένα σύμπτωμα που παρατηρήθηκε στο 90% των ασθενών.

Κορονοϊός: Ολοένα και περισσότερα συμπτώματα εντοπίζουν οι ερευνητές

Ένα άλλο νέο σύμπτωμα κορονοϊού που βρέθηκε σε ξεχωριστή μελέτη περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την μύτη. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρατήρησαν ότι τα ρινικά συμπτώματα -όπως η ξηρότητα στη ρινική κοιλότητα- μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας, που, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, είναι ένα κοινά συμπτώματα της COVID-19.

     Συνολικά, φαίνεται ότι δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο νέο σύμπτωμα κορονοϊού. Φυσικά, μία από τις πιο τρομακτικές πτυχές της νόσου COVID-19 είναι ότι αποδεδειγμένα προκαλεί συμπτώματα που μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες και ακόμη και μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως COVID-19 μακράς διαρκείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία γνωστικών προβλημάτων. Μερικά κοινά γνωστικά ζητήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μακράς διαρκείας είναι η ομίχλη εγκεφάλου, η απώλεια μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης και ακόμη και μικρές αλλαγές προσωπικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική εξασθένηση που μπορεί να συνοδεύει την COVID-19 μακράς διαρκείας ισοδυναμεί με απότομη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.


ΠΗΓΗ



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Μπλε Ακτινοβολία = Οπτικό Στρες σε Παιδιά & Ενήλικες ~ Εξειδικευμένα Γυαλιά Οράσεως.{VIDEO}.

Τι είναι το μπλε φως;

    Το μπλε φως είναι μια ακτίνα από το λευκό ή ηλιακό φως. Συγκεκριμένα το ηλιακό φως αποτελείται από πολλές αποχρώσεις των χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί κίτρινο, πράσινο και μπλε). Συνδυασμένες όλες αυτές οι ακτίνες δημιουργούν το λεγόμενο λευκό φως και όλη αυτή η ενέργεια ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

   Μιλώντας απλά και χωρίς περίπλοκους όρους της φυσικής στο ένα άκρο του ορατού φάσματος της ακτινοβολίας βρίσκεται το κόκκινο φως και στο άλλο το μπλε. Αυτό σημαίνει ότι το κόκκινο φως έχει μεγάλο μήκος κύματος και μικρή ενέργεια, ενώ το μπλε φως έχει… μικρό μήκος κύματος και μεγάλη ενέργεια.

       Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες ακριβώς – πέρα από το κόκκινο άκρο του φάσματος του ορατού φωτός – ονομάζονται υπέρυθρες, (δηλ. θερμαίνουν, χωρίς να είναι ορατές). Σκεφτείτε ότι οι λαμπτήρες θέρμανσης που βλέπετε να διατηρούν ζεστό φαγητό στο τοπικό σας φαγητό εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία.

    Στο άλλο άκρο του φάσματος του ορατού φωτός, οι ακτίνες του μπλε φωτός με τα μικρότερα μήκη κύματος (και την υψηλότερη ενέργεια) ονομάζονται μπλε-ιώδες ή ιώδες φως.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αόρατες ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες ακριβώς πέρα από το ορατό φάσμα φωτός ονομάζονται υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε φως…

Το μπλε φως μπορεί να έχει οφέλη, έχει όμως και κινδύνους. Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε φως:

-Το μπλε φως βρίσκεται παντού

  Ο ήλιος είναι κύρια πηγή μπλε φωτός. Έτσι όταν βρισκόμαστε έξω, λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της  μπλε ακτινοβολίας μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές μπλε φωτός, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και περιλαμβάνουν LED φωτισμό και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης. Επίσης οι οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, laptops, tablets, smartphones είναι πηγές εκπομπής μπλε φωτός.

   Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσό του μπλε φωτός που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές είναι μικρό, σε σχέση με αυτό που εκπέμπεται από τον ήλιο. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους οφθαλμιάτρους και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός στα μάτια μας είναι ο χρόνος που περνάμε καθημερινά μπροστά από αυτές τις οθόνες, καθώς και η κοντινή απόσταση που τα κρατάμε μπροστά από το πρόσωπο και τα μάτια.

Οι υψηλής ενέργειας ακτίνες του μπλε φωτός κάνουν τον ουρανό να φαίνεται μπλε

Σύμφωνα με τη φυσική οι ακτίνες φωτός μικρού μήκους κύματος και  υψηλής ενέργειας στο μπλε άκρο του ορατού φάσματος διασκορπίζονται ευκολότερα από άλλες ακτίνες ορατού φωτός όταν χτυπάνε μόρια αέρα και νερού στην ατμόσφαιρα. Ο υψηλότερος βαθμός σκέδασης αυτών των ακτίνων είναι αυτό που κάνει τον καθαρό ουρανό (χωρίς σύννεφα) να φαίνεται γαλάζιο.

Το μάτι δεν είναι πολύ καλό στο «μπλοκάρισμα» του μπλε φωτός

Τα πρόσθια μέρη του ματιού (κερατοειδής, φακός) είναι πολύ αποτελεσματικοί στο να εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) να φθάσουν στον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Όλο το ορατό μπλε φως περνά μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό του ματιού και φτάνει στον αμφιβληστροειδή.

Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τοις εκατό (1/100) της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο φθάνει στον αμφιβληστροειδή, ακόμα κι αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου. Ωστόσο να θυμάστε ότι τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν το 100 τοις εκατό (100/100)  της υπεριώδους ακτινοβολίας και είναι απαραίτητα για την προστασία του ματιού από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταρράκτη, πτερύγιο, ακόμα και καρκίνο.

Η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Το μπλε φως διαπερνά το μάτι μέχρι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί αλλαγές που μοιάζουν με εκείνες της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

     Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο μπλε φως θεωρείται πολύ για τον αμφιβληστροειδή. Οι οφθαλμίατροι και οι Οπτικοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι το μπλε φως που προέρχεται από οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones και άλλες ψηφιακές συσκευές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αργότερα στη ζωή.

Το μπλε φως συμβάλλει στο οπτικό στρες

Όταν κοιτάζετε τις οθόνες υπολογιστών και άλλες ψηφιακές συσκευές που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες μπλε φωτός, ο ασυμπτωτικός οπτικός “θόρυβος” μειώνει την αντίθεση και μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως αυξάνουν σημαντικά την αντίθεση. Τα γυαλιά με φακούς με κίτρινο χρώμα ή κίτρινη απόχρωση μπορούν να αυξήσουν την άνεση όταν βλέπετε σε ψηφιακές συσκευές για αρκετές ώρες.


Η προστασία από το μπλε φως είναι πολύ σημαντική μετά από επέμβαση καταρράκτη.

    Ο φακός του ματιού μπορεί να δεσμεύσει τις υπεριώδεις ακτίνες σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, ως μέρος της διαδικασίας της φυσιολογικής γήρανσης του ματιού, ο φακός με τα χρόνια μπορεί να σκληρύνει.

Εάν διαγνωστείτε με καταρράκτη και πρόκειται να υποβληθείτε σε επέμβαση, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το χειρουργό-οφθαλμίατρό σας ποιος τύπος ενδοφθάλμιου φακού (IOL) θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τον θολό φυσικό φακό σας και πόσο μπλε φως θα προστατεύει ο ενδοφακός σας.

Μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυαλιά που έχουν φακούς με ειδικό φίλτρο για το μπλε φωτός, ιδιαίτερα ειδικά αν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή χρησιμοποιείτε άλλες ψηφιακές συσκευές (tablets, smartphones).



Δεν είναι όλο το μπλε φως κακό!

   Μετά από όλα αυτά ίσως να αναρωτιέστε γιατί να μην μπλοκάρουμε μόνιμα το μπλε φως από τη ζωή μας! Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι κάποια έκθεση σε μπλε φως είναι απαραίτητη για την καλή μας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως αυξάνει την εγρήγορση, βοηθά στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τη διάθεση.

Επίσης, το μπλε φως είναι πολύ σημαντικό για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού που αφορά τη φυσική κατάσταση του ύπνου και γενικά του κύκλου του ύπνου. Η έκθεση στο μπλε φως κατά τις ώρες της ημέρας βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού. Ωστόσο η υπερβολική έκθεση σε μπλε φως το βράδυ ή αργά το βράδυ (πχ. διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα σε έναν tablet ή το σερφάρισμα στο κινητό πριν από τον ύπνο) μπορεί να διαταράξει αυτόν τον κύκλο, ενδεχομένως προκαλώντας άγρυπνες νύχτες και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 
Προστατευτικά γυαλιά και φίλτρα για το μπλε φως

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά το τηλέφωνό σας, ιδιαίτερα εάν το χρησιμοποιείτε κυρίως για περιήγηση στο διαδίκτυο, ένας βολικός τρόπος για να μειώσετε την έκθεση σε μπλε φως είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά φίλτρα Blue-Block.
    Αυτά τα φίλτρα είναι διαθέσιμα για smartphones, tablets και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εμποδίζουν την είσοδο σημαντικής ποσότητας μπλε φωτός που εκπέμπονται από αυτές τις συσκευές χωρίς να επηρεάζεται η ορατότητα της οθόνης. Ορισμένα επίσης είναι κατασκευασμένα από λεπτό γυαλί που προστατεύει την οθόνη της συσκευής σας από τυχόν γρατζουνιές.

    Γυαλιά Οράσεως που διαθέτουν φίλτρα Blue-Block για τον υπολογιστή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη κατά 100% της επικίνδυνης έκθεσης στο μπλε φωτός από υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές. Αυτά τα γυαλιά έχουν ειδικές επιστρώσεις και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ακόμη και αν δε χρειάζεστε μακρινά γυαλιά ή αν φοράτε συνήθως φακούς επαφής για να διορθώσετε την όρασή σας.
   Σήμερα πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν οφθαλμικούς φακούς έχουν εισάγει στην αγορά – αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις –Blue_Block- οι οποίες εκτός από το να μειώνουν το θάμβος, διαθέτουν και φίλτρο που μπλοκάρει το μπλε φως, τόσο από τον ήλιο, όσο και από φορητές ψηφιακές συσκευές. Μια άλλη πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση του μπλε φωτός είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί οι οποίοι παρέχουν μεγάλη προστασία από την υπεριώδη (UV) και το μπλε φως, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους και επίσης σκουραίνουν αυτόματα ως απόκριση στις υπεριώδεις ακτίνες για να αυξήσουν την άνεση και να μειώσουν το θάμβος.
   Μη διστάσετε να ρωτήστε το γιατρό σας ή τον οπτικό σας για το ποιος τύπος διόρθωσης της όρασης και ποια τα χαρακτηριστικά του φακού που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Έτσι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας ή το smartphone και το tablet σας, έχοντας παράλληλα και την κατάλληλη και απαραίτητη προστασία των ματιών σας από το μπλε φως!








Το σημάδι αυτισμού που φαίνεται στα μάτια των μωρών.

Η ανάλυση του μοτίβου κίνησης των ματιών στη βρεφική ηλικία μπορεί πιθανώς να αποκαλύψει τις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί αυτισμό μελλοντικά.

     Στο πλαίσιο νέας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών (MRC), διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις των ματιών του μωρού στην ηλικία των 6 μηνών περίπου μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί συμπτώματα Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος.

Συγκεκριμένα, περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτισμό έχουν τα μωρά που κινούν τα μάτια τους με πιο γρήγορο ρυθμό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η διαπίστωση αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης του αυτισμού ώστε να επιτευχθεί πιο έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της διαταραχής.

Η συχνότητα των κινήσεων του ματιού στα μωρά θεωρείται πως φανερώνει πόσο καλή επαφή έχει το παιδί με τον κόσμο γύρω του και πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται αυτά που βλέπει.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδική τεχνολογία ανάλυσης του μοτίβου κίνησης των ματιών σε 104 μωρά ηλικίας 6 έως 8 μηνών. Ορισμένα από τα παιδιά αντιμετώπιζαν εξ ορισμού αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος λόγω κληρονομικότητας.

   Οι ερευνητές μελέτησαν πώς κινούσαν τα μάτια τους τα μωρά όταν κοιτούσαν μια στατική εικόνα. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ένα μωρό κινεί τα μάτια του δύο φορές το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, τα μωρά που αργότερα έλαβαν διάγνωση για αυτισμό ήταν και αυτά που κινούσαν τα μάτια τους με μεγαλύτερη συχνότητα –κατά μέσο όσο τρεις φορές το δευτερόλεπτο.

      Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα μωρά πιθανώς χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να ανταποκριθούν, γι' αυτό και κινούν τα μάτια τους περισσότερο. Από την άλλη, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ενήλικες με αυτισμό επεξεργάζονται ταχύτερα τις οπτικές πληροφορίες και ίσως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη βρεφική ηλικία.

    Η νέα μελέτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού πρότζεκτ που έχει σαν στόχο να αναλυθεί και να κατανοηθεί η πρώιμη ανάπτυξη σε παιδιά που αργότερα λαμβάνουν διάγνωση για αυτισμό.


ΠΗΓΗ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΟΠΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ~ VISUAL DYSLEXIA

 

   Η δυσλεξία είναι συνώνυμο της δυσκολίας εκμάθησης κι επεξεργασίας της γλώσσας, η αδυναμία μεταφοράς του προφορικού σε γραπτό λόγο και αντίστροφα.

    Η οπτική δυσλεξία δεν είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την όραση των ματιών, αλλά μια νευρολογική δυσκολία στον εγκέφαλο.

Είναι σημαντικό να ελεγχθεί η όραση από Οφθαλμίατρο, για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα προβλήματα δεν προκαλούνται από τα μάτια.


Ποιες είναι οι δυσκολίες;

 1. Αργή ταχύτητα ανάγνωσης

Ο εγκέφαλος είναι λιγότερο αποτελεσματικός στο να αναγνωρίζει τα σύμβολα γραμμάτων, να ταιριάζει με τους ήχους και να εξάγει την απάντηση.

Αυτό προκαλεί πιο αργή, διστακτική ανάγνωση με πολλά μικρά λάθη.


2. Δυσκολία στην οπτική διάκριση

Τα παιδιά με οπτική δυσλεξία συγχέουν συχνά παρόμοια σχήματα γραμμάτων και λέξεις.

Αυτό θα τους κάνει να κάνουν λάθη κατά την ανάγνωση και την ορθογραφία.

Τα γράμματα και οι αριθμοί μπορούν να γραφτούν από πίσω προς τα εμπρός ή ανάποδα και δεν υπάρχει οπτική αναγνώριση για την διόρθωση του σφάλματος.

Οι πιο συνηθισμένοι αριθμοί που μπερδεύονται είναι 9, 5 και 7.

Αριστερή-δεξιά σύγχυση.

   Αυτή η ίδια δυσκολία με τον προσανατολισμό των γραμμάτων μπορεί να επεκταθεί σε κατευθυντική σύγχυση μεταξύ αριστερού και δεξιού.

3. Μίξη της ακολουθίας των γραμμάτων

Αυτό παρατηρείται συχνότερα στην ορθογραφία. Το παιδί μπορεί να ξέρει πώς να γράφει τη λέξη, αλλά οι πληροφορίες εισέρχονται στον εγκέφαλο με λάθος σειρά.

4. Οπτική Μνήμη - δεν αναγνωρίζει την ίδια λέξη

Η οπτική μνήμη μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε γράμματα, αριθμούς, σύμβολα και λέξεις. Όπου υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση στην οπτική μνήμη, ένα παιδί δεν θα θυμάται λέξεις που διάβασε λίγα λεπτά πριν. 


5. Προσπαθεί να συλλαβίσει τις Ομόφωνες Λέξεις 

Τα ομόφωνα είναι λέξεις που ακούγονται ίδιες, αλλά γράφονται διαφορετικά, για παράδειγμα δυσκολεύεται με ομόφωνες λέξεις, όπως: καινός (=νέος), κενός (=άδειος)

6. Δυσκολία αντιγραφής

Αυτή η πρακτική είναι πολύ δύσκολη για ένα παιδί με οπτική δυσλεξία. Η αντιγραφή θα είναι πολύ πιο αργή επειδή μπορεί να θυμηθεί μόνο ένα μικρό μέρος του κειμένου.  Το αντιγραμμένο κείμενο είναι συχνά ανακριβές ή ελλιπές.

7. Λεκτική Ανακολουθία - Αναπήδηση σειρών σε ένα κείµενο 


Προσοχή στον Φωτισμό Εργασίας:

Αντένδειξη είναι οι Λάμπες Φθορίου κατά την Ανάγνωση Κειμένου, όχι μόνο για παιδιά με Δυσλεξία, αλλά για όλους μας.  
  Αυτό οφείλεται στο ότι οι λάμπες φθορίου δεν είναι συνεχούς ροής ρεύματος και κάνουν παύσεις που μπορεί να μη γίνονται αντιληπτές από τα μάτια, αλλά ο εγκέφαλος της αντιλαμβάνεται και έτσι η διαδικασία του διαβάσματος καταπονεί το οπτικό σύστημα. Ωφέλιμο είναι να αντικατασταθούν με λάμπες πυράκτωσης ή καλύτερα με τελευταίας γενιάς Led. Επίσης, οι οθόνες υπολογιστή καθοδικού σωλήνα δημιουργούν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τις λάμπες φθορίου.

Έτσι λοιπόν, με τα κατάλληλα Οπτικά Φίλτρα & Επιστρώσεις που μπορούμε να εισάγουμε στα Γυαλιά Οράσεως, τον Σωστό Φωτισμό που μπορούμε να τοποθετήσουμε και την Καθοδήγηση Ειδικού Παιδαγωγού, οι μαθησιακές επιδόσεις προοδευτικά μπορούν να βελτιωθούν.












Έρευνα: SensoryBrainVision




Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Syntonic Light Treatment ~ Συντονική Φωτο-Αντιμετώπιση {S.L.T.} Tι είναι & Πώς μας βοηθά στην Όραση ?

   

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι είναι η Φωτοσυντονική Αντιμετώπιση, οι Οπτομέτρες την χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες. Το Syntonics είναι μια μορφή Αντιμετώπισης μέσω του οπτικού φάσματος φωτός, που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση προβλημάτων όρασης. Έχει γίνει πολύ δημοφιλές λόγω των ποσοστών επιτυχίας και του γεγονότος ότι είναι μια απλή, μη επεμβατική επιλογή αντιμετώπισης. Στο Sensory Brain Vision, χρησιμοποιούμε το φωτο-συντονικό φως για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ή δυσκολιών της όρασης.

    Η φωτο-συντονική αντιμετώπιση, γίνεται με την χορήγηση χρωματιστών γυαλιών με ειδικό φίλτρο, όπου  το χρώμα του φίλτρου των γυαλιών βασίζεται  στο πρόβλημα της όρασης του κάθε ασθενούς.

Πώς λειτουργεί;

   Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, όχι μόνο δημιουργεί εικόνες, αλλά ταξιδεύει σε όλο τον εγκέφαλο, φτάνοντας στην επίφυση,υποθάλαμο και εν τέλει στο Οπτικό Φλοιό. Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τις ορμόνες του σώματος, τις χημικές ισορροπίες και την Τελική Όραση του κάθε ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Οπτικών Χρωματικών Φίλτρων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του νευρικού συστήματος του σώματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων όρασης κάποιου.

    Η αντιμετώπιση με φίλτρα φωτός χρησιμοποιεί μια ποικιλία χρωμάτων στο οπτικό φάσμα. Για παράδειγμα, χρώματα όπως πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρησιμοποιούνται για τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (SNS). Και, χρώματα υψηλής συχνότητας, όπως το μπλε και το ιώδες χρησιμοποιούνται για τη διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (PNS).           Το SNS μας είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της απόκρισης «μάχης», όταν το σώμα μας αισθάνεται απειλή. Ενώ το PNS ελέγχει την κατάσταση ηρεμίας-ομοιοστασης.


Παράδειγμα:  Το μπλε φάσμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εστίασης ενός ασθενούς ενώ διαβάζετε ή κάνετε κοντινή εργασία. Πώς???  Το φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περίσσειας αδρεναλίνης ενός ατόμου, μειώνοντας το άγχος και την αγωνία, βοηθώντας το να παραμείνει ήρεμο και συγκεντρωμένο.

Εφαρμογές ΦωτοΣυντονικής Αντιμετώπισης:

Οι Εφαρμογές των Χρωματικών Οπτικών Φίλτρων βοηθούν γενικά στην Οφθαλμοκίνηση και στην Ισορροπημένη Διόφθαλμη μεταφορά Νευρο-Οπτικών Ερεθισμάτων από το Μάτι στον Οπτικό Φλοιό

Οι Οφθαλμικοί Φακοί που χρησιμοποιούνται είναι με Ιατρικές Βαφές Πιστοποιημένες σε δείκτη U.V. όπου εν τέλει να συνοδεύονται και με πιο Εξειδικευμένα Φίλτρα όπως: Blue Block ,Polarized, MultiCoat κτλπ.

    Ποιους Αφορά:  Χρήστες P.C. Tablet SmartPhone (βλ.Μπλε Ακτινοβολία), Φωτοευαισθησία στα μάτια, Οπτικό Στρες & Οπτική Κόπωση, Οδηγούς (Νυχτερινή Οδήγηση), Ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων (Τζετ-Λακ), Μαθητές,Φοιτητές,Επαγγελματίες Γραφείου που χρειάζονται μεγαλύτερη Εστίαση & Προσοχή, αποθεραπεία από τραυματισμούς εγκεφάλου (κατόπιν υπόδειξης Ιατρού),ανθρώπους με καθημερινό Άγχος και πολλές άλλες εξατομικευμένες περιπτώσεις. 


Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210. 28 37 335 για περισσότερες πληροφορίες και για να σας δώσουμε ... το Οπτικό Χρώμα που σας Ταιριάζει !!!


 SensoryBrainVision by Optical_InVision 

The Science behind the Vision .


Επίφυση! ...η εσωτερική '' Όραση '' του Εγκεφάλου. {VIDEOS}

           Η Επίφυση (ή κωνάριο) είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία την καθιστούν τον μοναδικό φωτοευαίσθητο ενδοκρινή αδένα, δίνοντάς της προηγμένες ικανότητες.

Έχει το μέγεθος περίπου ενός μπιζελιού και βρίσκεται τοποθετημένη ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, στην τρίτη κοιλία, πτυχωμένη σε μία αύλακα, η οποία δημιουργείται από την καμπυλότητα των δύο θαλαμικών σωμάτων. 

Λειτουργίες

     Οι λειτουργίες τις επίφυσης είναι πολύ σημαντικές ως προς την επιρροή που έχουν σε πολλά όργανα και αδένες του σώματος.

Ο ενδοκρινής αυτός αδένας:

Παράγει την ορμόνη μελατονίνη.

Δημιουργεί το αίσθημα της νύστας με την έκκριση της παραπάνω ορμόνης.

Μετατρέπει τα σήματα του νευρικού συστήματος σε «ενδοκρινή σήματα» (δηλαδή ουσίες).

Πιο αναλυτικά:

Μετατρέπει την ορμόνη σεροτονίνη σε μελατονίνη κατ' αναλογία με την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρά του.

Ανάλογα με την έκκριση σεροτονίνης ή μελατονίνης και της ποσότητας τους, οι υπόλοιποι ενδοκρινείς αδένες λαμβάνουν χημικά σήματα που αφορούν τη λειτουργία τους

Ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον βιορυθμό στα όντα, μέσω της έκκρισης αυτών των δύο ουσιών.

Pineal Gland - Επίφυση


Τα επιφυσιοκύτταρα αποτελούν το 95% των κυττάρων της επίφυσης και φέρουν κοινά στοιχεία με τους φωτοϋποδοχείς του Αμφιβληστροειδούς.

Το Φως στην Επίφυση μεταφέρεται μέσω της αμφιβληστροειδής οδού ( RHT ) στους υπερχιασματικούς πυρήνες (SCN) μέσω του οπτικού νεύρου & οπτικού χιάσματος.

Ο υπερχιασματικός πυρήνας ή πυρήνες ( SCN ) είναι μια μικροσκοπική περιοχή του εγκεφάλου στον υποθάλαμο , που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οπτικό χίασμα .

O SCN στέλνει πληροφορίες σε άλλους υποθάλαμους πυρήνες και στην επίφυση, για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και την παραγωγή ορμονών όπως κορτιζόλη και  μελατονίνη.

Κιρκάδιος Ρυθμός

          Ο υπερχιασματικός πυρήνας λαμβάνει πληροφορίες για την φωτεινότητα του περιβάλλοντος από τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδή, που περιέχουν τη φωτοχρωστική μελανοψίνη, παράγουν σήματα, τα οποία πορεύονται στην αμφιβληστροειδοϋποθαλαμική οδό και καταλήγουν στον υπερχιασματικό πυρήνα. Από εκεί η πληροφορία μεταβιβάζεται στην επίφυση, η οποία απαντά με την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης.



Έρευνα : SBV

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ο πορτοκαλί αντιοξειδωτικός θησαυρός για δυνατή όραση .

    Ανακαλύψτε τον χειμωνιάτικο πορτοκαλί θησαυρό με πεντανόστιμη γεύση και αναρίθμητα οφέλη για την υγεία – Μαγειρέψτε τον και δώστε χρώμα στο πιάτο σας και προστασία στον οργανισμό σας

Η μεγάλη σε μέγεθος και εντυπωσιακή πορτοκαλί κολοκύθα είναι ένας διατροφικός θησαυρός που περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1. Πολύ θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα διαθέτει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας (245 γραμμάρια) περιέχει:


Θερμίδες: 49

Λιπαρά: 0,2 γρ.

Πρωτεΐνες: 2 γρ.

Υδατάνθρακες: 12 γρ.

Φυτικές ίνες: 3 γρ.

Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη C: 19% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Χαλκό: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Β12: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Ε: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Σίδηρο: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Μικροποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.


Στοιχεία που προστατεύουν τα μάτια

Η εξασθένιση της όρασης με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί συχνό φαινόμενο. Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης, με την κολοκύθα θα περιέχει πολλά από αυτά που έχουν συνδεθεί με τη δυνατή όραση, καθώς το σώμα γερνά.

Για παράδειγμα, η κολοκύθα περιέχει β-καροτίνη που αποτελεί πρόδρομη μορφή της απαραίτητης βιταμίνης Α, η έλλειψη της οποίας συσχετίζεται με προβλήματα όρασης. Μάλιστα σε μια ανάλυση 22 μελετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη β-καροτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη.

Επιπλέον, η κολοκύθα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.


Τέλος, περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C και Ε, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να αποτρέψουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα των ματιών.


ΠΗΓΗ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Εγκεφαλικό εμφύτευμα υπόσχεται όραση στους τυφλούς !!!

 Το σύστημα μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα που διαβιβάζονται απευθείας στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου

Από τα 40 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς όραση σε όλο τον κόσμο, πολλοί δεν πάσχουν από βλάβες στα μάτια αλλά από βλάβες στο οπτικό νεύρο. Για τους ασθενείς αυτούς, ένα νέο εγκεφαλικό εμφύτευμα μπορεί μελλοντικά να δώσει λύση.


Ολλανδοί ερευνητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου αναφέρουν στο Science ότι το σύστημά τους χάρισε υποτυπώδη όραση σε πειραματόζωα, ένα επίτευγμα που ίσως ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε τυφλούς ασθενείς.


Η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Ολλανδίας κατάφερε να στριμώξει στο μικρό εμφύτευμα 1.024 ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται απευθείας στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το εμφύτευμα συνδέεται μέσω καλωδίου με έναν υπολογιστή που μετατρέπει εικόνες από μια κάμερα σε ηλεκτρικά σήματα.


Κάθε ηλεκτρόδιο ενεργοποιεί μια μικρή ομάδα νευρώνων και δημιουργεί έτσι την αίσθηση μιας κουκίδας φωτός σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οπτικού πεδίου. Ο συνδυασμός πολλών τέτοιων κουκκίδων μπορεί να σχηματίσει σχέδια και γράμματα, κάτι που θα επέτρεπε σε τυφλούς ασθενείς να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση και να αναγνωρίζουν αντικείμενα, λένε οι ερευνητές.


«Ο αριθμός των ηλεκτροδίων που εμφυτεύσαμε στον οπτικό φλοιό και ο αριθμός των τεχνητών εικονοστοιχείων που μπορούμε να παράγουμε δεν έχει προηγούμενο» λέει ο Πίτερ Ρέλφσεμα, επικεφαλής της προσπάθειας.


Το εμφύτευμα (αριστερά) συνδέεται σε συγκεκριμένες περιοχές του οπικού φλοιού (V1,4) [Πηγή: Ebrains]


Το πειραματικό σύστημα έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα μόνο σε δύο πιθήκους, χωρίς προβλήματα όρασης, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν να κινούν τα μάτια τους ανάλογα με το τι έβλεπαν. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι τα πειραματόζωα έβλεπαν φωτεινές κουκκίδες σε συγκεκριμένα σημεία του οπτικού πεδίου. Μπορούσαν επίσης να αντιληφθούν την κατεύθυνση της κίνησης σε φωτεινές κουκκίδες που άναβαν στη σειρά, ακόμα και να αναγνωρίζουν γράμματα που σχηματίζονταν από οκτώ έως 15 κουκκίδες.

«Το εμφύτευμα συνδέεται απευθείας στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας προηγούμενα στάδια οπτικής επεξεργασίας στο μάτι ή το οπτικό νεύρο» λέει ο Ζινγκ Τσεν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του Ρέλφσεμα.


«Στο μέλλον, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση μερικής όρασης σε ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβες του οφθαλμού, του αμφιβληστροειδούς ή του οπτικού νεύρου, διατηρούν όμως άθικτο τον οπτικό φλοιό» εξηγεί.


Επόμενα στάδια της προσπάθειας είναι η αύξηση των ηλεκτροδίων, ώστε να αυξηθεί η ανάλυση των τεχνητών εικόνων, και φυσικά η δοκιμή του συστήματος σε ανθρώπους.


ΠΗΓΗ





Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ένας εκ γενετής τυφλός μας μιλά για τα χρώματα!

 Έχω γεννηθεί τυφλός αλλά θέλω να σου μιλήσω για τα χρώματα!


Εδώ και 32 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ τίποτα. Ούτε το φως, ούτε ένα ηλιοβασίλεμα, ούτε τα πρόσωπα των αγαπημένων μου, ούτε τα χρώματα, ούτε τον εαυτό μου στον καθρέφτη! Αλλά δε με νοιάζει αυτό. Το συνήθισα. Και «βλέπω» με το δικό μου τρόπο.

Φτιάχνω εικόνες με τις υπόλοιπες αισθήσεις μου.
Βλέπω για μένα, σημαίνει αγγίζω, γεύομαι, μυρίζω ή ακουμπώ κάτι. Βλέπω και μέσα από τις περιγραφές των γονιών μου, των αδερφών μου, των συνεργατών μου, των φίλων μου και των χιλιάδων παιδιών που έχω συναντήσει τόσα χρόνια στα σχολεία ανά την Ελλάδα και έχουμε συζητήσει πολύ για το μότο ζωής μου, το «Με Άλλα Μάτια»!


 
Έτσι λοιπόν, μάζεψα 32 χρόνια χιλιάδες περιγραφές, τις διασταύρωσα, τις φίλτραρα, τις προσάρμοσα λίγο στα γούστα μου και ναι: είπα να τολμήσω να σας πω πώς έχω καταλήξει πλέον ότι βλέπω εγώ τα χρώματα!

Να λοιπόν, ενδεικτικά, μερικές δικές μου εικόνες:

Πράσινο:
Το αγουρέλαιο που βγάζεις Όταν βάζεις τις ελιές στο λιοτρίβι τον Οκτώβρη.

Βεραμάν:
Ένα παιδί να πίνει το πρωί φρέσκο άσπρο γάλα.

Γαλάζιο:
Ένα μωράκι που κοιμάται γαληνεμένο στην αγκαλιά της μητέρας του!

Κόκκινο:
Όχι απλά το καρπούζι, αλλά μια φέτα καρπούζι που δαγκώνει το κατακαλόκαιρο ένα έφηβο αγόρι, σαν μικρό διάλειμμα από το ξέγνοιαστο παιχνίδι του και γεμίζει ολόκληρος ζουμιά!

Κόκκινη κι η ντομάτα. Αυτές που μας έστελναν απ’ την Κρήτη μας, πριν αρχίσουν να μαθαίνουν τις ορμόνες, τότε που είχαν άρωμα, και τις άγγιζες, στρογγυλές, σκληρές, τις δάγκωνες, κι αυτές ζουμερές και……κόκκινες! Θυμάσαι;


 
Κόκκινο είναι και το αίμα, όμως βαθύ κόκκινο, σαν αυτό που έχει ένα δυνατό καλό κρασί Βουργουνδίας.

Λένε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους. ίσως γι αυτό φαντάζομαι μια μελαχρινή όμορφη Λατίνα –σαν εκείνη που είχα γνωρίσει σε ένα Erasmus στο Παρίσι-, να χορεύει ταγκό φορώντας ένα κατακόκκινο φόρεμα από μετάξι και το κορμί της να καίει τον παρτενέρ της. κόκκινο σαν την κόλαση, απαλό το μετάξι, καθόλου απαλό το κόκκινο…λένε σαν τη φωτιά, όμως καταλήγω ότι η φωτιά δεν είναι τελικά κόκκινη.

Ίσως τελικά το κόκκινο, να σημαίνει απλά ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Διάφανο:
Όταν η θάλασσα είναι ολοκάθαρη και λάδι και μπαίνοντας μέσα της καθρεφτίζεσαι στον βυθό της και διακρίνεις ακόμη και τον κόκκο της άμμου κάτω.

Μωβ:
Ένα ματσάκι μενεξέδες, μύρισέ το!

Γκρι:
Το κοτέτσι.

Και Ανοιχτό γκρι ένας κακός βαθμός σε διαγώνισμα!

Κίτρινο:
Λεμόνι, καναρίνι, μπανάνα, γκρέιπφρουτ. Μείγματα από γεύση και ακοή.

Ή απλά Η αίσθηση της ζεστασιάς και το μειδίαμα που σου βγαίνουν όταν αγγίζεις 1 βελούδο σε ύφασμα.

Άσπρο:
Οι γνωρίζοντες λένε πως τα τρία χρώματα, κόκκινο πράσινο και μπλε, σε ίσες ποσότητες δίνουν λευκό. Όμως εγώ, θα σου έλεγα πως το λευκό είναι κάτι παχύρευστο και αδιάφανο σαν το γάλα, όμορφο, αλλά δεν μπορείς να δεις ανάμεσά του. Γλυκό σαν τη ζάχαρη, γλύψε τα χείλη σου, εκεί κολλάει και σ’ αρέσει…παιχνιδιάρικο σαν το αλεύρι αν σ’ αρέσει να το πιάνεις στα δάχτυλά σου.

Πάντως λευκό για μένα ήταν και ένα στιγμιότυπο πριν χρόνια, ακριβώς εκείνο το δευτερόλεπτο που έβαζα μια γαρδένια ανάμεσα στα μακρυά μαλλιά μιας κοπέλας, που μόλις είχε βγει από τη θάλασσα.

Μαύρο:
Τα κοράκια. Οι σημαίες των πειρατών από ένα παιδικό παραμύθι που φοβόμουν για χρόνια μικρός να διαβάσω ως το τέλος! Δεν τα φοράμε το Καλοκαίρι γιατί απορροφούν τη ζέστη. Οι μαυροπουκαμισάδες της Κρήτης. Το αντρικό περιβραχιόνιο για πένθος. Η μαύρη γάτα. Μαυρίζουν τα σύννεφα που φέρνουν βροχή.

Περίεργες συναντήσεις περιγραφών και ερεθισμάτων στο μυαλό μου τελικά, πάντως όχι και τόσο μαύρες.

Μπλε:
Όταν κρυώνουμε. Τα στρουμφάκια που ακόμα τα βλέπω όποτε τα πετύχω!

Πορτοκαλί:
Ένας φίλος μου Φωτογράφος όταν τραβά φωτογραφίες.

Θες να σου πω και την καλύτερη μου περιγραφή;

Είναι το Ροζ:
Ένα κοριτσάκι -5χρονών- να τρώει μαλλί της γριάς!

Τριανταφυλλί:
Λερωμένες παιδικές φατσούλες με μερέντα -μόλις την έχουν αποφάει-.

Χρυσό:
Μια γυναίκα που βγαίνει περιποιημένη μετά από ώρες απ’ το κομμωτήριο.

Ώχρα:
Τρώγοντας πικάντικη μουστάρδα.

Είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου εικόνες για τα χρώματα και σε τι αντιστοιχούν στο μυαλό και στην ψυχή μου. Μπορεί σε κάποια να συμφωνείτε μαζί μου. Ίσως και να πέφτω σε όλα έξω! Παίζει και να μην τα δω και ποτέ για να καταλάβω τελικά αν είχα δίκιο ή όχι! Δεν πειράζει. Άλλωστε θέλω να τα βλέπω όλα Με Άλλα Μάτια!