Ο κερατόκωνος, είναι μια οφθαλμική νόσος κατά την οποία ο κερατοειδής λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα, προκαλώντας μια σταδιακή αύξηση αστιγματισμού (ανώμαλος αστιγματισμός) και μυωπίας μέχρι την ηλικία που παγώνει η εξέλιξή του.
Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός - οφθαλμίατρος, κ. Σπύρος Νίκας, οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο θα αναζητήσουν συχνά οφθαλμίατρο για να αλλάξουν τα γυαλιά τους μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη της πάθησης. Μολονότι αποτελεί μια απειλητική για την όραση πάθηση, σε περιπτώσεις που δεν ελεγχθεί σε πρώιμο στάδιο, η έγκαιρη αντιμετώπισή του με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους εγγυάται την οριστική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο κ. Νίκας, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν οφθαλμίατρο που έχει μεγάλη εμπειρία με την συγκεκριμένη πάθηση και την αντιμετώπισή της.
Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος και σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται;
Ο κερατόκωνος είναι μία αμφοτερόπλευρη, μη φλεγμονώδης και δυναμική πάθηση του κερατοειδούς, κατά την οποία η επιφάνειά του προοδευτικά κυρτώνεται και λεπταίνει παίρνοντας μία «κωνική» μορφή. Ο κερατόκωνος έχει ως αποτέλεσμα μια σταδιακή αύξηση αστιγματισμού (ανώμαλος αστιγματισμός) και μυωπίας μέχρι την ηλικία που παγώνει η εξέλιξή του.
Η πάθηση κερατόκωνος ξεκινάει στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την εφηβεία και εξελίσσεται μέχρι περίπου την ηλικία των 40 με 45 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, καθώς η εξέλιξη μπορεί να σταματήσει και νωρίτερα.
Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα;
Τα βασικότερα συμπτώματα της πάθησης κερατόκωνος είναι το θάμβος της όρασης που συνδυάζεται με απότομη και συχνή αύξησης της μυωπίας, αλλά και του αστιγματισμού. Οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο θα αναζητήσουν συχνά οφθαλμίατρο για να αλλάξουν τα γυαλιά τους μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη της πάθησης.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος αποτελεί μια απειλητική για την όραση πάθηση. Σε περιπτώσεις που εξελιχθεί σημαντικά οι ασθενείς δεν μπορούν να δουν καθαρά ούτε με γυαλιά ούτε με φακούς επαφής.
Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος αντιμετωπίζεται πλέον ριζικά με την επέμβαση διασύνδεσης κερατοειδούς (cross linking). Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία γίνεται ενστάλαξη με σταγόνες ριμποφλαβίνης (βιταμίνη Β2) στον οφθαλμό ο κερατοειδής του οποίου στη συνέχεια ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία Α. Στην αρχή της επέμβασης αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς. Τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται και διασύνδεση κερατοειδούς χωρίς την αφαίρεση επιθηλίου.
Εξελιγμένη μορφή της διασύνδεσης κερατοειδούς αποτελεί η φωτοδιαθλαστική ενδοστρωματική διασύνδεση κερατοειδούς ή PiXL που αποτελεί εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία εστιάζει ακριβώς στα εξασθενημένα σημεία του κερατοειδούς και πραγματοποιείται αποκλειστικά με το μηχάνημα Mosaic της Avedro.
H διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking) μπορεί να συνδυαστεί με laser μυωπίας PRK, θεραπεία που έχει σκοπό εκτός από τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου να βελτιώσει και την οπτική οξύτητα του ασθενούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επίσης με την ένθεση ενδοστρωματικών δακτυλίων στον κερατοειδή, μία μέθοδος που γίνεται με τη βοήθεια του femtosecond laser.
Σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένου κερατόκωνου, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά ούτε με γυαλιά οράσεως ούτε με φακούς, θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση κερατόκωνου, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking).
Με ποια κριτήρια διαλέγω τον οφθαλμίατρό μου για να αντιμετωπιστεί σωστά ο κερατόκωνος;
Στην περίπτωση που κάποιος υποπτεύεται ότι έχει κερατόκωνο ή θέλει να τον αντιμετωπίσει με επέμβαση διασύνδεσης κερατοειδούς καλό θα ήταν να διαλέξει οφθαλμίατρο που έχει μεγάλη εμπειρία με την συγκεκριμένη πάθηση και την αντιμετώπισή της. Θα πρέπει το ιατρείο οπωσδήποτε να διαθέτει μηχάνημα τοπογραφίας πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας κερατοειδούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος καθώς και παχυμετρία κερατοειδούς. Έτσι, θα μπορεί ο ασθενής να ενημερωθεί με μία επίσκεψη για το αν πάσχει από κερατόκωνο, καθώς και αν μπορεί η πάθησή του να αντιμετωπιστεί με κάποια από τις υπάρχουσες μεθόδους και κυρίως με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking), γεγονός πρωταρχικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου. Τέλος, σημαντικό είναι επίσης να ληφθούν πληροφορίες για το κέντρο με το οποίο συνεργάζεται ο οφθαλμίατρος που έχει επιλέξει, καθώς και για τα μηχανήματα αντιμετώπισης κερατόκωνου με διασύνδεση κερατοειδούς (cross linking) που διαθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου