Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Επίφυση! ...η εσωτερική '' Όραση '' του Εγκεφάλου. {VIDEOS}

           Η Επίφυση (ή κωνάριο) είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία την καθιστούν τον μοναδικό φωτοευαίσθητο ενδοκρινή αδένα, δίνοντάς της προηγμένες ικανότητες.

Έχει το μέγεθος περίπου ενός μπιζελιού και βρίσκεται τοποθετημένη ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, στην τρίτη κοιλία, πτυχωμένη σε μία αύλακα, η οποία δημιουργείται από την καμπυλότητα των δύο θαλαμικών σωμάτων. 

Λειτουργίες

     Οι λειτουργίες τις επίφυσης είναι πολύ σημαντικές ως προς την επιρροή που έχουν σε πολλά όργανα και αδένες του σώματος.

Ο ενδοκρινής αυτός αδένας:

Παράγει την ορμόνη μελατονίνη.

Δημιουργεί το αίσθημα της νύστας με την έκκριση της παραπάνω ορμόνης.

Μετατρέπει τα σήματα του νευρικού συστήματος σε «ενδοκρινή σήματα» (δηλαδή ουσίες).

Πιο αναλυτικά:

Μετατρέπει την ορμόνη σεροτονίνη σε μελατονίνη κατ' αναλογία με την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρά του.

Ανάλογα με την έκκριση σεροτονίνης ή μελατονίνης και της ποσότητας τους, οι υπόλοιποι ενδοκρινείς αδένες λαμβάνουν χημικά σήματα που αφορούν τη λειτουργία τους

Ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον βιορυθμό στα όντα, μέσω της έκκρισης αυτών των δύο ουσιών.

Pineal Gland - Επίφυση


Τα επιφυσιοκύτταρα αποτελούν το 95% των κυττάρων της επίφυσης και φέρουν κοινά στοιχεία με τους φωτοϋποδοχείς του Αμφιβληστροειδούς.

Το Φως στην Επίφυση μεταφέρεται μέσω της αμφιβληστροειδής οδού ( RHT ) στους υπερχιασματικούς πυρήνες (SCN) μέσω του οπτικού νεύρου & οπτικού χιάσματος.

Ο υπερχιασματικός πυρήνας ή πυρήνες ( SCN ) είναι μια μικροσκοπική περιοχή του εγκεφάλου στον υποθάλαμο , που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οπτικό χίασμα .

O SCN στέλνει πληροφορίες σε άλλους υποθάλαμους πυρήνες και στην επίφυση, για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και την παραγωγή ορμονών όπως κορτιζόλη και  μελατονίνη.

Κιρκάδιος Ρυθμός

          Ο υπερχιασματικός πυρήνας λαμβάνει πληροφορίες για την φωτεινότητα του περιβάλλοντος από τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδή, που περιέχουν τη φωτοχρωστική μελανοψίνη, παράγουν σήματα, τα οποία πορεύονται στην αμφιβληστροειδοϋποθαλαμική οδό και καταλήγουν στον υπερχιασματικό πυρήνα. Από εκεί η πληροφορία μεταβιβάζεται στην επίφυση, η οποία απαντά με την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης.



Έρευνα : SBV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου