Τι είναι το μπλε φως;
Το μπλε φως είναι μια ακτίνα από το λευκό ή ηλιακό φως. Συγκεκριμένα το ηλιακό φως αποτελείται από πολλές αποχρώσεις των χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί κίτρινο, πράσινο και μπλε). Συνδυασμένες όλες αυτές οι ακτίνες δημιουργούν το λεγόμενο λευκό φως και όλη αυτή η ενέργεια ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Μιλώντας απλά και χωρίς περίπλοκους όρους της φυσικής στο ένα άκρο του ορατού φάσματος της ακτινοβολίας βρίσκεται το κόκκινο φως και στο άλλο το μπλε. Αυτό σημαίνει ότι το κόκκινο φως έχει μεγάλο μήκος κύματος και μικρή ενέργεια, ενώ το μπλε φως έχει… μικρό μήκος κύματος και μεγάλη ενέργεια.
Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες ακριβώς – πέρα από το κόκκινο άκρο του φάσματος του ορατού φωτός – ονομάζονται υπέρυθρες, (δηλ. θερμαίνουν, χωρίς να είναι ορατές). Σκεφτείτε ότι οι λαμπτήρες θέρμανσης που βλέπετε να διατηρούν ζεστό φαγητό στο τοπικό σας φαγητό εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία.
Στο άλλο άκρο του φάσματος του ορατού φωτός, οι ακτίνες του μπλε φωτός με τα μικρότερα μήκη κύματος (και την υψηλότερη ενέργεια) ονομάζονται μπλε-ιώδες ή ιώδες φως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αόρατες ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες ακριβώς πέρα από το ορατό φάσμα φωτός ονομάζονται υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.
Το μπλε φως μπορεί να έχει οφέλη, έχει όμως και κινδύνους. Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε φως:
-Το μπλε φως βρίσκεται παντού
Ο ήλιος είναι κύρια πηγή μπλε φωτός. Έτσι όταν βρισκόμαστε έξω, λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της μπλε ακτινοβολίας μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές μπλε φωτός, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και περιλαμβάνουν LED φωτισμό και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης. Επίσης οι οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, laptops, tablets, smartphones είναι πηγές εκπομπής μπλε φωτός.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσό του μπλε φωτός που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές είναι μικρό, σε σχέση με αυτό που εκπέμπεται από τον ήλιο. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους οφθαλμιάτρους και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός στα μάτια μας είναι ο χρόνος που περνάμε καθημερινά μπροστά από αυτές τις οθόνες, καθώς και η κοντινή απόσταση που τα κρατάμε μπροστά από το πρόσωπο και τα μάτια.
Οι υψηλής ενέργειας ακτίνες του μπλε φωτός κάνουν τον ουρανό να φαίνεται μπλε
Σύμφωνα με τη φυσική οι ακτίνες φωτός μικρού μήκους κύματος και υψηλής ενέργειας στο μπλε άκρο του ορατού φάσματος διασκορπίζονται ευκολότερα από άλλες ακτίνες ορατού φωτός όταν χτυπάνε μόρια αέρα και νερού στην ατμόσφαιρα. Ο υψηλότερος βαθμός σκέδασης αυτών των ακτίνων είναι αυτό που κάνει τον καθαρό ουρανό (χωρίς σύννεφα) να φαίνεται γαλάζιο.
Το μάτι δεν είναι πολύ καλό στο «μπλοκάρισμα» του μπλε φωτός
Τα πρόσθια μέρη του ματιού (κερατοειδής, φακός) είναι πολύ αποτελεσματικοί στο να εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) να φθάσουν στον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Όλο το ορατό μπλε φως περνά μέσα από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό του ματιού και φτάνει στον αμφιβληστροειδή.
Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τοις εκατό (1/100) της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο φθάνει στον αμφιβληστροειδή, ακόμα κι αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου. Ωστόσο να θυμάστε ότι τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν το 100 τοις εκατό (100/100) της υπεριώδους ακτινοβολίας και είναι απαραίτητα για την προστασία του ματιού από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταρράκτη, πτερύγιο, ακόμα και καρκίνο.
Η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Το μπλε φως διαπερνά το μάτι μέχρι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί αλλαγές που μοιάζουν με εκείνες της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.
Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο μπλε φως θεωρείται πολύ για τον αμφιβληστροειδή. Οι οφθαλμίατροι και οι Οπτικοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι το μπλε φως που προέρχεται από οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones και άλλες ψηφιακές συσκευές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αργότερα στη ζωή.Το μπλε φως συμβάλλει στο οπτικό στρες
Όταν κοιτάζετε τις οθόνες υπολογιστών και άλλες ψηφιακές συσκευές που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες μπλε φωτός, ο ασυμπτωτικός οπτικός “θόρυβος” μειώνει την αντίθεση και μπορεί να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως αυξάνουν σημαντικά την αντίθεση. Τα γυαλιά με φακούς με κίτρινο χρώμα ή κίτρινη απόχρωση μπορούν να αυξήσουν την άνεση όταν βλέπετε σε ψηφιακές συσκευές για αρκετές ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου