Η δυσλεξία είναι συνώνυμο της δυσκολίας εκμάθησης κι επεξεργασίας της γλώσσας, η αδυναμία μεταφοράς του προφορικού σε γραπτό λόγο και αντίστροφα.
Είναι σημαντικό να ελεγχθεί η όραση από Οφθαλμίατρο, για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα προβλήματα δεν προκαλούνται από τα μάτια.
Ποιες είναι οι δυσκολίες;
1. Αργή ταχύτητα ανάγνωσης
Ο εγκέφαλος είναι λιγότερο αποτελεσματικός στο να αναγνωρίζει τα σύμβολα γραμμάτων, να ταιριάζει με τους ήχους και να εξάγει την απάντηση.
Αυτό προκαλεί πιο αργή, διστακτική ανάγνωση με πολλά μικρά λάθη.
2. Δυσκολία στην οπτική διάκριση
Τα παιδιά με οπτική δυσλεξία συγχέουν συχνά παρόμοια σχήματα γραμμάτων και λέξεις.
Αυτό θα τους κάνει να κάνουν λάθη κατά την ανάγνωση και την ορθογραφία.
Τα γράμματα και οι αριθμοί μπορούν να γραφτούν από πίσω προς τα εμπρός ή ανάποδα και δεν υπάρχει οπτική αναγνώριση για την διόρθωση του σφάλματος.
Οι πιο συνηθισμένοι αριθμοί που μπερδεύονται είναι 9, 5 και 7.
Αριστερή-δεξιά σύγχυση.
Αυτή η ίδια δυσκολία με τον προσανατολισμό των γραμμάτων μπορεί να επεκταθεί σε κατευθυντική σύγχυση μεταξύ αριστερού και δεξιού.
4. Οπτική Μνήμη - δεν αναγνωρίζει την ίδια λέξη
Η οπτική μνήμη μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε γράμματα, αριθμούς, σύμβολα και λέξεις. Όπου υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση στην οπτική μνήμη, ένα παιδί δεν θα θυμάται λέξεις που διάβασε λίγα λεπτά πριν.
5. Προσπαθεί να συλλαβίσει τις Ομόφωνες Λέξεις
Τα ομόφωνα είναι λέξεις που ακούγονται ίδιες, αλλά γράφονται διαφορετικά, για παράδειγμα δυσκολεύεται με ομόφωνες λέξεις, όπως: καινός (=νέος), κενός (=άδειος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου