Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

#Κορονοϊός και Προβλήματα στην #Όραση (EYE_COVID_ALERT) (!)

 Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται τα συμπτώματα του κορονοϊού, συνήθως φέρνουν στο μυαλό τους τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και άλλα παρόμοια.



Η μόλυνση από Covid-19 μπορεί ωστόσο να επηρεάσει και την όραση του ασθενούς για μήνες αργότερα, σύμφωμα με μελέτες.


Οι έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα πρόβλημα στα μάτια, όπως ξηρότητα, ερυθρότητα, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως.


Επίσης, η επιπεφυκίτιδα είναι συχνή στα αρχικά στάδια της νόσου και μάλιστα, για ορισμένους ασθενείς, είναι το πρώτο σημάδι μόλυνσης από COVID-19.


Η Δρ. Alina Fong, ειδική στην Κλινική Νευροψυχολογία, εξηγεί γράφοντας στην ιστοσελίδα του Cognitivefx, ότι ο πραγματικός αριθμός ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια είναι πιθανώς υψηλότερος και το εύρος των συμπτωμάτων αρκετά ευρύτερο.


Μπορεί ωστόσο να είναι δύσκολο για τους ασθενείς να αναγνωρίσουν τα σημάδια, όπως αναφέρεται. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ιατρική κοινότητα και οι ειδικοί της οφθαλμολογίας εντόπισαν ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.


Μερικά παραδείγματα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την όραση είναι πονοκέφαλοι, δυσκολία εστίασης κατά την ανάγνωση, αίσθημα υπερέντασης σε πολυσύχναστους χώρους, ζάλη μέσα σε κινούμενο όχημα και άλλα.


Η ειδικός υπογραμμίζει δε, ότι πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι επειδή δεν έχουν παρατηρήσει προβλήματα με την όρασή τους, το οπτικό τους σύστημα λειτουργεί κανονικά. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσει κανείς προβλήματα στη δική του όραση, καθώς ο εγκέφαλός, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντισταθμίσει τη «βλάβη».


Αυτά είναι τα προβλήματα όρασης που μπορούν να προκληθούν από τον κορονοϊό

Οφθαλμικός ερεθισμός

Κόκκινα μάτια

Πόνος στα μάτια

Θολή όραση

Διπλή όραση

Απώλεια όρασης

Κηλίδες

Απώλεια της περιφερειακής όρασης

Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ματιού)

Μόλυνση ματιού

Πρησμένα βλέφαρα

Ευαισθησία στο φως

Γλαυκώμα

Προβλήματα εστίασης βλέμματος

Αιθουσαίο-οφθαλμικές ανεπάρκειες

Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς και απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από αιμορραγία ή θρόμβους αίματος

Πού οφείλονται τα προβλήματα όρασης μετά τη νόσηση με κορονοϊό

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι με τους οποίους η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Για τους περισσότερους ασθενείς, αφορά πιθανόν σε ένα μείγμα πολλών παραγόντων.



Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους περιλαμβάνουν:


Διαταραχή του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ANS)

Δυσλειτουργία νευροαγγειακής σύζευξης (NVC).

Άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όραση

Προβλήματα αιθουσαίου συστήματος

Προϋπάρχουσα οπτική δυσλειτουργία

Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής

Θρόμβοι αίματος

Άμεση ιογενής προσβολή στα μάτια




Τα συμπτώματα όρασης μπορεί να επηρεάσουν πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ανάγνωση.


Φυσικά και το να απευθυνθεί ο ασθενής στον γιατρό είναι αναγκαίο αν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου