Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Σοκ: Παραλίγο να χάσει το φως της εξαιτίας ενός τατουάζ {vid}

Σε σοβαρές περιπέτειες με την υγεία της και ειδικότερα με την όρασή της μπήκε μια 24χρονη από τον Καναδά, που αποφάσισε να κάνει ένα καινοτόμο τατουάζ μέσα στο μάτι της.

Η πρώην διατροφολόγος ζώων και νυν μοντέλο, Κατ Γκάλιντζερ, είδε ξαφνικά να τρέχει από το μάτι της μωβ μελάνι.

Επισκέφθηκε οφθαλμίατρο, ο οποίος της χορήγησε αντιβίωση, αλλά η κατάστασή της επιδεινώθηκε τόσο, ώστε το μάτι της πρήστηκε σε βαθμό που έκλεισε εντελώς.

Αναγκάστηκε να κάνει θεραπεία με στεροειδή, αλλά ούτε κι αυτή είχε αποτέλεσμα, ενώ η μωβ χρωστική ουσία εξαπλώθηκε στην ίριδα και την κόρη του ματιού, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην όρασή της.

Τελικώς, η Γκάλιντζερ απευθύνθηκε σε χειρουργό οφθαλμίατρο, για να τη βοηθήσει και πλέον ακολουθεί ειδική θεραπεία.

Η ίδια μοιράστηκε την εμπειρία της, ανεβάζοντας ένα βίντεο στα social media και εφιστώντας την προσοχή σε όσους θελήσουν να κάνουν τέτοια τατουάζ.

ΠΗΓΗ


Ραγοειδίτιδα: Η άγνωστη πάθηση που “απειλεί” την όραση!

Η ραγοειδίτιδα είναι άκρως απειλητική για την όραση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic  η ραγοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, δηλαδή του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού ενώ στην περίπτωση που μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σε μειωμένη  ή ακόμη και σε απώλεια της όρασης.

Υπόγίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 4.000 νέες περιπτώσεις ραγοειδίτιδας. Επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας 20 έως 50, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και παιδιά.

Αίτια

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic  οι πιο συχνές είναι:

Τραυματισμός στο μάτι

Αυτοάνοση διαταραχή, όπως η σαρκοείδωση, ή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Φλεγμονώδης διαταραχή, όπως νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα

Λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα, από σύφιλη, τοξοπλάσμωση, φυματίωση και από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να επιδεινωθούν ραγδαία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύσσονται σταδιακά. Τα σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Ερυθρότητα του οφθαλμού

Πόνος του οφθαλμού

Ευαισθησία στο φως

Θολή όραση

Μειωμένη όραση

Η διάγνωση της νόσου, γίνεται συδυαστικά τόσο με κλινική εξέταση όσο και με απεικονιστικές και άλλες μεθόδους. Επειδή έως και στο 25% των περιπτώσεων η αιτία είναι κάποια λοίμωξη, το πρώτο που πρέπει αρχικά να διευκρινιστεί είναι αν η ραγοειδίτιδα είναι λοιμώδης ή όχι.

ΠΗΓΗ


Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η «μεσογειακή» διατροφή βοηθά στην όραση;

Η «ισορροπημένη διατροφή» βοηθάει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
 Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες.

Η όραση... είναι μια από τις πολλές λειτουργίες που συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο ρόλος της διατροφής στην όραση καθίσταται σημαντικός καθώς ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικές παθήσεις .

Πιο συγκεκριμένα:

"η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση «κορεσμένων λιπαρών», έχουν σαν αποτέλεσμα - την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων του οργανισμού και κατ’ επέκταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα!"



 Έρευνες έχουν δείξει ότι...

δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως: η λουτεΐνη , η ζεαξανθίνη και η μέσος ζεαξανθίνη ασκούν - προστατευτική δράση -από την εμφάνιση... της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία, σε: σπανάκι, μπρόκολο, κίτρινες πιπεριές  και στο καλαμπόκι . Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη - "Ω-3 λιπαρών οξέων" - με κυριότερη τη δράση του... δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια - τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα - όπως: ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών - όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή - κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης.

Σημαντική επίσης είναι...

η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αξίζει δε να αναφερθεί πως έρευνα δείχνει ότι τα "αντιοξειδωτικά" και άλλες θρεπτικές ουσίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καταρράκτη και εκφύλισης  της ωχράς κηλίδας.

 Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε μυστικά της διατροφής. 

Αρχής γενομένης όμως από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει:

ελαιόλαδο

ψάρια

φρούτα

λαχανικά

κρέας

γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά

όσπρια

πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά

Είναι απαραίτητο λοιπόν η ένταξη όλων των ομάδων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Αναφορικά στις έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται "εκφυλιστικές νόσοι", όπως: ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση.

Συχνά οι παραπάνω παθήσεις σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως: η ξηροφθαλμία , η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.



Κυριότερο θρεπτικό συστατικό για να έχουμε καλή όραση είναι η  επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών, όπως βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής.

Τροφές  πλούσιες σε βιταμίνη Α ενδεικτικά,είναι: το ψάρι, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο.

Έλλειψη βιταμίνης Α...

για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση. Σήμερα ζούμε στην εποχή της πρόληψης και είναι σημαντικό για όλους μας να υιοθετούμε διαιτητικές συνήθειες οι οποίες να μας βοηθούν στο να έχουμε καλή όραση ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

ΠΗΓΗ


Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δείτε ΠΩΣ βλέπουν τον Κόσμο οι Άνθρωποι με Αχρωματοψία, μέσα από Χαρακτηριστικά Παραδείγματα.

Φυσιολογική όραση: Ένα άτομο με κανονική όραση αντιλαμβάνεται τον κόσμο με αυτά τα χρώματα.

Πρωτανοπία: Είναι λιγότερο διαδεδομένη μορφή αχρωματοψίας, καθώς μόνο το 1% των αντρών γεννιέται με αυτή. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου φαίνονται ξεθωριασμένες και οι κίτρινες αποχρώσεις παραμένουν ίδιες.
Φυσιολογική όραση: Ένα άτομο με κανονική όραση αντιλαμβάνεται τον κόσμο με αυτά τα χρώματα.

Πρωτανοπία: Είναι λιγότερο διαδεδομένη μορφή αχρωματοψίας, καθώς μόνο το 1% των αντρών γεννιέται με αυτή. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου φαίνονται ξεθωριασμένες και οι κίτρινες αποχρώσεις παραμένουν ίδιες.
Δευτερανωμαλία: Είναι η πιο κοινή μορφή αχρωματοψίας. Περίπου το 4,63% των αντρών πάσχει από αυτή και σε πολλές περιπτώσεις δεν το γνωρίζουν καν. Τα χρώματα χάνουν τη ζωντάνια τους, ειδικά το πράσινο και το κόκκινο.
Τριτανοπία: Είναι πολύ σπάνια μορφή αχρωματοψίας που επηρεάζει άντρες και γυναίκες στον ίδιο βαθμό. Όσοι τη βιώνουν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με πράσινες και ροζ αποχρώσεις.
Η ολική αχρωματοψία υπάρχει, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια: μόνο το 0,00003% του παγκόσμιου πληθυσμού την έχει.






Εσείς τι γνωρίζετε για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών σας?

Αν ο πονοκέφαλος, η ξηροφθαλμία και η θολή όραση σας... λένε κάτι, διαβάστε αυτό:

Πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, ενόχληση στα μάτια και θολή όραση μετά από χρήση υπολογιστή; Σας λένε κάτι αυτά τα συμπτώματα; Τότε ίσως θα έπρεπε να μάθετε περισσότερα για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών σας.

Έρευνα με 6.000 συμμετέχοντες, διεξήχθη σε 6 χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ το 64% των συμμετεχόντων ξέρει τι είναι ξηροφθαλμία, λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) γνωρίζει για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.


Παρ' όλο που η χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί δραματικά, παγκοσμίως, η ενημέρωση σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, είναι ελάχιστη.

Σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σε τακτική βάση πολλαπλές ψηφιακές συσκευές ταυτόχρονα, που αυτό συνεπάγεται αυξημένο χρόνο έκθεσης. Πάνω από 30% των συμμετεχόντων ανέφεραν οπτική κούραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση μετά από δύο ώρες χρήσης ψηφιακών συσκευών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιγράφει ένα σύνολο προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, tablet, ηλεκτρονικών βιβλίων και κινητών τηλεφώνων.

Συνήθως, η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών εκδηλώνεται με προσωρινή φυσική ενόχληση, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή μετά από πολύωρη έκθεση σε ψηφιακή οθόνη.

Άλλα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών είναι τα εξής: ερυθρότητα, ερεθισμός, ξηροφθαλμία, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, πόνος στη μέση και τον αυχένα, καθώς και πονοκέφαλοι. Το επίπεδο δυσφορίας αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό χρήσης των ψηφιακών οθονών.

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκληθεί από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή εναλλάσσονται επανειλημμένα μεταξύ τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο του βλεφαρισμού, οδηγώντας στη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας.

Ο ρυθμός βλεφαρισμού κατά τη χρήση ψηφιακών οθονών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνεται σχεδόν κατά 40-60%. Ως φυσιολογικός ρυθμός βλεφαρισμού θεωρείται 10 έως 16 βλεφαρίσματα ανά λεπτό, ωστόσο, κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών, ο ρυθμός μειώνεται στους 5 με 9 βλεφαρισμούς ανά λεπτό.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:

• Στη Βραζιλία, 54% των συμμετεχόντων είναι ενήμεροι για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, σε σύγκριση με το 22% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ.
• Οι χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών είναι η Βραζιλία (64%), η Κίνα (54%) και η Πολωνία (46%). Στην Αυστραλία αναφέρθηκε τη χαμηλότερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών με ποσοστό 33%.
• Στις ΗΠΑ, 53% των συμμετεχόντων εργάζονται σε θέσεις που απαιτούν πάνω από τέσσερις ώρες εργασίας μπροστά σε οθόνη, σε σύγκριση με το 73% στην Κίνα και τη Βραζιλία.
• 51% των καταναλωτών παγκοσμίως ανέφεραν ότι η χρήση ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και το 32% αναμένει ότι η χρήση τους θα αυξηθεί στον επόμενο χρόνο.
• Ο πονοκέφαλος υπήρξε το πιο σύνηθες σύμπτωμα, με πάνω από το ήμισυ (55%) των συμμετεχόντων να τον αναφέρουν ως σύμπτωμα ύστερα από παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών.
• το 64% των καταναλωτών παγκοσμίως υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές για πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως, ωστόσο, 43% των εργαζομένων δηλώνουν ότι η παραγωγικότητα τους μειώνεται μετά από τέσσερις ώρες εργασίας μπροστά σε μια οθόνη.
• Η πλειονότητα των συμμετεχόντων (74%) αναφέρει ότι οι εργοδότες τους δεν παρέχουν κανένα είδος εκπαίδευσης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Παρόλα αυτά, σε ποσοστό 78% δηλώνουν ότι θα συμμετείχαν σε μια εκπαίδευση σχετικά με την αποφυγή καταπόνησης των ματιών μετά από πολύωρη χρήση ψηφιακών συσκευών, εφόσον αυτή παρεχόταν από τους εργοδότες.
• Οι «υπερχρήστες» (super users) καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο σε ψηφιακές συσκευές, πάνω από 23 ώρες συνδυαστικά με άλλες συσκευές την ημέρα (βάσει των συνδυαστικών απαντήσεων που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο χρόνο δαπανούν σε κάθε ψηφιακή συσκευή: smartphone, tablet, τηλεόραση κ.λπ.), ενώ παράλληλα αποτελούν το 10% του πληθυσμού κατά μέσο όρο στις χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα. Το ποσοστό των υπερχρηστών είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ (14%) σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η έρευνα διεξήχθη από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis σε συνεργασία με τον δρ. Esen Akpek, καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και με το Ινστιτούτο IFTF που αποτελεί έναν φορέα παραγωγής σκέψης και προβληματισμού (think tank) στις ΗΠΑ.

Σκοπός της έρευνας είναι να προσδιοριστούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν ανάμεσα στο τι γνωρίζουν οι καταναλωτές σχετικά με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση αυτών, τόσο στην υγεία των ματιών, όσο και στην όραση μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Λάθος η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας με αντιβιοτικά τις περισσότερες φορές

Οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα λαμβάνουν λάθος θεραπεία, καθώς πολλοί γιατροί τούς χορηγούν αντιβιοτικά κολλύρια όταν αυτά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή στον διάφανο χιτώνα του ματιού (τον επιπεφυκότα), η οποία εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και, ανάλογα με την αιτία της, με πρόσθετα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου, τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), κνησμό (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων, παροδική θόλωση της όρασης που «καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ή, μερικές φορές, πόνο.

Στην έρευνα εξετάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από σχεδόν 300.000 ασθενείς στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με οξεία επιπεφυκίτιδα. Το 58% από αυτούς εκτέλεσαν συνταγή για αντιβιοτικά κολλύρια και μάλιστα το 20% είχαν συνταγή για συνδυασμό αντιβιοτικού με στεροειδές, δηλαδή κορτιζόνη.

«Ο συνδυασμός αυτός, όμως, είναι εντελώς ακατάλληλος για τους περισσότερους ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα, διότι μπορεί να παρατείνει ή να επιδεινώσει ορισμένα είδη ιογενών λοιμώξεων που αποτελούν την συνηθέστερη αιτία της»,
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς δεν είχαν απευθυνθεί σε οφθαλμιάτρους για τα συμπτώματά τους αλλά κυρίως σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και ότι η λήψη των αντιβιοτικών κολλυρίων εξαρτιόταν περισσότερο από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ασθενών παρά από τις πιθανότητες που είχαν να εκδηλώσουν πιο σοβαρή λοίμωξη στα μάτια (επειδή, για παράδειγμα ήταν χρήστες φακών επαφής ή είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας: η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική. Τα αντιβιοτικά σπανίως είναι απαραίτητα για την οξεία επιπεφυκίτιδα, διότι αυτή συνήθως προκαλείται από ιούς ή αλλεργίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.

Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα ούτε σε περίπτωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, διότι οι περισσότερες περιπτώσεις της είναι ήπιες και υποχωρούν μόνες τους σε 7-14 ημέρες χωρίς θεραπεία.

«Η διάκριση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας από την ιογενή και την αλλεργική δεν είναι απλή, διότι οι τρεις τύποι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το κοκκίνισμα των ματιών, η αυξημένη παραγωγή δακρύων ή εκκριμάτων, ο ερεθισμός και η ευαισθησία στο φως. Πολλοί γιατροί, λοιπόν, έχουν την τάση να δίνουν αντιβιοτικά “για παν ενδεχόμενο” ενώ πολλοί ασθενείς αγνοούν τις συνέπειες από την κατάχρηση αντιβιοτικών και πιστεύουν λανθασμένα ότι η “αντιβίωση” είναι απαραίτητη για κάθε σύμπτωμα που οφείλεται σε λοίμωξη. Αυτό έχει ως συνέπεια να προμηθεύονται πολλές φορές μόνοι τους αντιβιοτικά κολλύρια για να κάνουν αυτοθεραπεία της επιπεφυκίτιδάς τους»,

Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να καταπολεμήσουν ούτε τους ιούς ούτε τις αλλεργίες (π.χ. από γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, φακούς επαφής, καλλυντικά, τρίχωμα ζώων κ.λπ.) και έτσι τα αντιβιοτικά κολλύρια που λαμβάνονται λανθασμένα σε περίπτωση ιογενούς ή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας δεν παρέχουν κανένα όφελος στους ασθενείς.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως η κατάχρηση των αντιβιοτικών κολλυρίων για τα μάτια μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα (π.χ. κνησμό, τσούξιμο, αίσθημα καύσου, πρήξιμο), καθώς και να εντείνει το κοκκίνισμα των ματιών και την παραγωγή εκκριμάτων από αυτά.

«Η χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων αυνήθως ενδείκνυται όταν ο ασθενής έχει σοβαρά συμπτώματα, το ανοσοποιητικό σύστημά του είναι εξασθενημένο ή/και όταν η λοίμωξη δεν έχει υποχωρήσει καθόλου έπειτα από μία εβδομάδα χωρίς θεραπεία».

ΠΗΓΗ


Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Νεαρός Μεξικανός κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από παρασιτικό σκουλήκι .

Να χάσει εντελώς την όρασή του στο δεξί του μάτι κινδυνεύει ένας 17χρονος Μεξικανός εξαιτίας ενός παρασιτικού σκουληκιού που μπήκε στο μάτι του.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε, στις 21 Σεπτεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», ο 17χρονος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που κατάγεται από μία αγροτική πόλη του Μεξικού, εισήχθη πριν από μερικούς μήνες σε τοπικό νοσοκομείο με προβλήματα όρασης και επίμονους πόνους στο μάτι.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, Pablo Guzman-Salas και Juan Serna-Ojeda μετά την εξέταση του 17χρονου, διαπίστωσαν ότι είχε φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα, αίμα στο πίσω μέρος του ματιού, «πολλαπλές διατρήσεις της ίριδας».

Η αιτία;
«Ένας λεπτός, κινούμενος τρηματώδης σκώληκας που εντοπίστηκε να κινείται ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού».
Μετά από ιατρικό συμβούλιο, οι οφθαλμίατροι αποφάσισαν να αφαιρέσουν αφαιρέσουν χειρουργικά τους φακούς από το μάτι του παιδιού καθώς και το υαλοειδές.

Το σκουλήκι που είχε μάκρος 3 χιλιοστά και πάχος 1, αφαιρέθηκε σε κομμάτια.

ΠΗΓΗ


Όροι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Οπτομέτρη με απόφαση Πολάκη .

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη προβλέπει υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διάγεια, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος οπτικού-οπτομέτρη απαιτείται:

α. Πτυχίο οπτομετρίας ή οπτικής –οπτομετρίας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) της ημεδαπής ή

β. Πτυχίο οπτικού της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου ως ισότιμου και αντίστοιχου από τον ΔΟΑΤΑΠ με μεταπτυχιακό τίτλο οπτομετρίας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου ως ισότιμου από τον ΔΟΑΤΑΠ ή

γ. Απόφαση αναγνώρισης ισοτιμίας ή ισοδυναμίας Επαγγελματικών προσόντων Οπτικού-Οπτομέτρη του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ( Σ.Α.Ε.Π), σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 38/2010 ( Α 78)και του ν.4093/2012 ( Α 222), όπως ισχύουν.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια ή Περιφερειακή ενότητα. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας ή Περιφερειακής ενότητας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Aίτηση, τίτλους σπουδών, Παράβολο δημοσίου ταμείου, Παράβολο χαρτοσήμου, Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης ( αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία), Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ή οποιουδήποτε δημοσίου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ενδιαφερομένου, Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Τήρηση μητρώου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ή Περιφερειακών ενοτήτων της χώρας υποχρεούνται να τηρούν από την έναρξη ισχύος της παρούσας Μητρώα σε ηλεκτρονική μορφή στα οποία καταχωρούνται οι χορηγούμενες βεβαιώσεις.

Επαγγελματικά δικαιώματα

α. Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να διενεργεί, υπό την εποπτεία οφθαλμιάτρου, αντικειμενικές και υποκειμενικές εξετάσεις, με σκοπό τη διαθλαστική εξέταση των οφθαλμών, τον έλεγχο της διόφθαλμης λειτουργίας, τον έλεγχο της έγχρωμης όρασης και των οπτικών πεδίων, καθώς και τον αδρό έλεγχο της οφθαλμικής υγείας και την ακεραιότητα των οφθαλμών.

β. Ο οπτικός-οπτομέτρης κατά την εκτέλεση συνταγής οφθαλμιάτρου δύναται να εφαρμόσει γυαλιά οράσεως, βοηθήματα χαμηλής όρασης ή άλλο παρεμφερή εξοπλισμό, όπως προγράμματα οπτομετρικών ή ορθοπτικών ασκήσεων για την απόκτηση και βελτίωση οπτικών δυσλειτουργιών κατά περίπτωση.

γ. Ο οπτικός-οπτομέτρης δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και σκευάσματα που απαιτούν ιατρική συνταγή με σκοπό τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνον οφθαλμικά σκευάσματα και κολλύρια για διαγνωστικούς σκοπούς και παροχή πρώτων βοηθειών.

δ. Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να εργάζεται στον δημόσιο τομέα μετά από προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Κέντρα Υγείας, σε δημοτικά ιατρεία, στους υγειονομικούς φορείς ασφαλιστικών ταμείων, σε ιδιωτικά κέντρα ή ιατρεία, ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και σε οπτικά καταστήματα τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές διασφάλισης προσωπικών δεδομένων και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα δύναται να είναι ταυτόχρονα υγειονομικά υπεύθυνος οπτικού καταστήματος και να ασκεί όλα τα εν ισχύ επαγγελματικά δικαιώματα του οπτικού.

ΠΗΓΗ


Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Οφθαλμολογικός έλεγχος: 5 θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να αποκαλύψει .

Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο γίνεται κατά κύριο λόγο για τον έλεγχο της όρασης, μπορεί όμως να αποκαλύψει μια σειρά σοβαρών ασθενειών δυνητικά απειλητικών για τη ζωή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν περισσότεροι άνθρωποι έκαναν οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας.

Πολλές ασθένειες συχνά ξεκινούν με ελάχιστα ή καθόλου εμφανή συμπτώματα, μπορεί όμως να εντοπιστούν από ένα οφθαλμίατρο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην περιμένουμε να επιδεινωθεί η όραση για να επισκεφτούμε γιατρό, αλλά να εξεταζόμαστε κάθε δύο χρόνια.

Δείτε πέντε σοβαρές παθήσεις που μπορεί να εντοπιστούν με μια οφθαλμολογική εξέταση:

Διαβήτης

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάγνωστοι με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα η όρασή τους. Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του ματιού, ένα από τα οποία είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που αντιστοιχεί στο βυθό του ματιού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η προσβολή των μικρών (τριχοειδών) αγγείων και αφορά όλους του διαβητικούς ασθενείς είτε είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι (Τύπος 1) νεαροί σε ηλικία είτε είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενοι (Τύπος 2) και εμφανίζουν την πάθηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί δε μια από τις κοινές αιτίες απώλειας της όρασης.

Όγκος στον εγκέφαλο

Η θολή όραση, η διπλωπία (να βλέπει κάποιος διπλά) και η σταδιακή απώλεια της όρασης είναι καταστάσεις που συνδέονται με όγκους στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να βλέπετε κηλίδες ή διάφορα σχήματα, μία κατάσταση γνωστή και ως αύρα.

Καρδιαγγειακά

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει ένα λευκό δακτύλιο στον κερατοειδή, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερόλης, σοβαρού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που αποκαλείται οπτική νευρίτιδα. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε τα προβλήματα όρασης αμέσως, καθώς η εκφύλιση της όρασης μπορεί να είναι αργή. Ο πόνος όταν κοιτάζετε προς τα πάνω ή προς τη μία πλευρά μπορεί, επίσης, να συνοδεύει την απώλεια της όρασης.

Υπέρταση

Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από υπέρταση μετά από εξέταση των ματιών τους. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, κάτι που ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μάτι που «πετάει» ....τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται ?

Μάτι που «πετάει»: Ποιο μάτι πετάει; Ποιον θα συναντήσετε; Η λαϊκή παράδοση δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε οι οφθαλμίατροι. Το πέταγμα του ματιού, καταρχήν, δεν είναι ανησυχητικό. Είναι, όμως, εκνευριστικό. Προκαλείται από άγχος, κούραση, κόπωση του ματιού, ξηροφθαλμία, υπερβολική δόση καφεΐνης ή, σε πολύ επίμονες περιπτώσεις, από το σύνδρομο Tourette. Συνήθως οι σπασμοί σταματούν μόνοι τους, αλλά αν επιμένουν ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με botox.

ΠΗΓΗ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Έχω πρεσβυωπία. Τι μπορώ να κάνω ?;

Μετά τηv ηλικία των 39-45 ετών το καμπανάκι της πρεσβυωπίας θα χτυπήσει σε όλους μας, σε άλλους πιο γρήγορα και σε άλλους πιο αργά. Αυτό οφείλεται στη γήρανση του οπτικού συστήματος και την αδυναμία του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού να μπορεί να προσαρμόζει, δηλαδή να εστιάζει μακριά και κοντά.

Εάν είστε μύωπας και φοράτε γυαλιά για μακριά τότε θα χρειάζεται ως επί το πλείστον να βγάζετε τα γυαλιά σας για να βλέπετε καθαρά κοντά.

Εάν είστε εμμέτρωπας και δεν χρειάζεστε γυαλιά για μακριά, θα αναγκαστείτε να αγοράσετε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά για κοντά.

Εάν είστε υπερμέτρωπας τότε θα χρειαστείτε δύο ζευγάρια γυαλιά, ένα για μακριά και ένα πιο δυνατό για κοντά.

Τι λύσεις λοιπόν υπάρχουν;

Εκτός απo τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως και τους πολυεστιακούς φακούς επαφής, οι χειρουργικές λύσεις για την αποκατάσταση της κοντινής όρασης είναι οι εξής:

-Πολυεστιακό  Lasik ή αλλιὠς PresbyLasik.
-Monovision Lasik στον μη κυρίαρχο οφθαλμό.
-Κερατοειδικά Inlays.
-Αγώγιμος κερατοπλαστική με ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας.
-Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού με χρήση πολυεστιακών εμφυτευμάτων ή προσαρμοστικών ενδοφακών.

Το πολυεστιακό Lasik (presbyLasik) είναι ένα προηγμένο είδος χειρουργικής διόρθωσης της όρασης με laser. Αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα (της επιφάνειας του ματιού), δημιουργούμε ζώνες διαφορετικής δύναμης για να μπορούμε να βλέπουμε καλά σε διαφορετικές αποστάσεις.

ΠΗΓΗ


Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί είναι αναγκαίος ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά πριν ξεκινήσει το σχολείο .

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι διαταραχές αυτές είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, αφού περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας και 5-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ περισσότερα από ένα στα πέντε έχουν αδιάγνωστα προβλήματα στα μάτια, επειδή δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από οφθαλμίατρο.

«Όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο, από το να μη βλέπει καλά ό,τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα έως το να μη μπορεί να διαβάσει σωστά, όχι μόνο παρεμποδίζεται η μάθηση, αλλά του προκαλείται σύγχυση, αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και μπορεί τελικά να επηρεαστεί αρνητικά η στάση του απέναντι στη μάθηση καθαυτή» «Δεδομένου, λοιπόν, ότι τουλάχιστον 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν οφθαλμολογικές παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος της όρασης κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιοδήποτε δυνητικό εμπόδιο στην επιτυχία και την ευεξία του παιδιού στο σχολείο.

 Τα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμα, αν διαγνωστούν εγκαίρως

Τα ύποπτα συμπτώματα

«Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά συνήθως δεν παραπονιούνται για την όρασή τους, διότι δεν συνειδητοποιούν καν ότι δεν βλέπουν καλά».

Έλεγχος για ύποπτα συμπτώματα είναι απολύτως απαραίτητος:

* Πονοκέφαλος, κούραση των ματιών, υπερβολικό βλεφάρισμα ή τρίψιμο των ματιών.

* Θολή ή διπλή όραση.

* Αλληθώρισμα ή κίνηση των ματιών ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

* Διάβασμα με το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπο.

* Σκύψιμο χαμηλά στο τραπέζι, όταν διαβάζουν ή γράφουν.

* Χρήση μόνο του ενός ματιού (το παιδί μπορεί να κοιτάζει από το πλάι ή να κλείνει το ένα μάτι, όταν θέλει να δει κάτι).

* Δυσκολίες στο διάβασμα (π.χ. χάνει λέξεις ή παραλείπει ολόκληρες προτάσεις, πρέπει να δείχνει κάθε λέξη με το δάκτυλο για να μείνει στην ίδια γραμμή, διαβάζει αργά ή δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει, επαναλαμβάνει τις λέξεις ή μπερδεύει τις παρόμοιες λέξεις και τις διαβάζει λάθος).

* Επίμονη αντιστροφή γραμμάτων ή λέξεων (μετά τη Β’ Δημοτικού).

* Δυσκολίες στο να θυμηθεί, να αναγνωρίσει ή να αναπαράγει σχήματα.

* Φτωχός συντονισμός ματιών-χεριών.

* Διάσπαση της προσοχής στην τάξη.

ΠΗΓΗ


Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Εξασθενημένη Όραση & Άνοια .

Μετά την εξασθένηση της ακοής και η έκπτωση της όρασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Πάλο Άλτο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής την Δρ Σουζαν Περσινγκ, ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που αφορούσαν ηλικιωμένους αμερικανούς και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προβλήματα μακρινής εστίασης στην όρασή τους είχαν διπλάσιο έως και τριπλάσιο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.975 άτομα, άνω των 60 ετών, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), καθώς και για πάνω από 30.000 συμμετέχοντες στην National Health and Aging Trends Study, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Και στις δύο έρευνες οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την όραση τους και τυχόν προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθώς και άλλα ζητήματα υγεία, ενώ είχαν αξιολογηθεί ως προς την γνωστική λειτουργικότητά τους και τυχόν άνοια, μέσω ειδικών εξετάσεων.

Το ένα τέταρτο του δείγματος σε κάθε μελέτη είχε γνωστική έκπτωση ή άνοια.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη NHANES είχαν καλή όραση, με μόνο το 9% να μην μπορεί να δει καθαρά κάποιο άτομο στο απέναντι πεζοδρόμιο ή τηλεόραση. Το 14% είχε δυσκολία στην κοντινή εστίαση και το 30% δήλωσε ότι αισθανόταν πως τα προβλήματα όρασης παρενέβαιναν στην καθημερινότητά τους.

Στη δεύτερη μελέτη, μόνο το 7% και 5%, αντίστοιχα, είχαν προβλήματα μυωπίας και πρεσβυωπίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τόσο η αίσθηση της μη καθαρής όρασης αλλά και όταν η εστίαση σε μακρινές αποστάσεις ήταν χειρότερη από 20/40, τριπλασιαζόταν ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης.

  Η πρεσβυωπία δεν συντελούσε σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης.

«Είναι λογικό η εξασθένηση της όρασης να οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και επιτάχυνση της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Ομοίως, η γνωστική εξασθένηση όταν είναι σοβαρή μπορεί να προκαλέσει λειτουργική οπτική έκπτωση, ακόμα κι αν οι οφθαλμοί είναι δομικά υγιείς», εξηγεί η Δρ Περσινγκ.

ΠΗΓΗ


Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑSA-Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: Ο Ήλιος έστειλε την πιο ισχυρή έκλαμψη των τελευταίων 12 ετών.


Κυριολεκτικά… εκρηκτική ήταν η χθεσινή ημέρα (6/9/2017) για τον Ήλιο, ο οποίος έστειλε στο διάστημα δύο τεράστιες εκλάμψεις – η δεύτερη μάλιστα ήταν η ισχυρότερη που έχει «γεννήσει» το άστρο μας εδώ και 12 χρόνια. Ανάλογα με την ισχύ τους οι εκλάμψεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες (A, B, C, M και Χ – οι πιο ισχυρές έχουν διαβαθμίσεις Χ1, Χ2, Χ3 κ.ο.κ.) – η χθεσινή εκτιμάται ότι ήταν Χ9,3. Η τελευταία ισχυρή έκρηξη του Ήλιου ήταν το 2005 (Χ17), και η πιο ισχυρή καταγράφηκε το 2003 (Χ28).

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές εκρήξεις τεράστιας λάμψης κοντά σε περιοχές με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, τις ηλιακές κηλίδες. Πρόκειται για τις πιο δυνατές εκρήξεις στο ηλιακό μας σύστημα.

Χθες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, η πρώτη έκλαμψη ήταν Χ2,2 και η δεύτερη, και πιο ισχυρή, έγινε τρεις ώρες αργότερα. Εξαιτίας τους για για περίπου μία ώρα υπήρξαν προβλήματα στις υψηλές ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα και στις επικοινωνίες GPS. Και αυτό γιατί εάν κάποια από αυτές τις ξαφνικές εκρήξεις του Ήλιου κατευθυνθεί απευθείας στη Γη μπορεί να δημιουργήσει «καταιγίδες» ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

Οι ηλιακές εκλάμψεις, όμως, μπορούν και να δημιουργήσουν θεαματικό σέλας στους πόλους, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO της NASA και της ESA κατέγραψε μια εκτίναξη στεμματικής μάζας του Ήλιου, η οποία προερχόταν από την περιοχή της μίας ηλιακής έκλαμψης. Πάντως δεν ακόμα σίγουρο κατά πόσο αυτό το φορτισμένο πλάσμα σωματιδίων κατευθύνεται προς τη Γη.

Η πρόσφατη έντονη δραστηριότητα του Ήλιου έχει εκπλήξει τους επιστήμονες μιας και το μητρικό άστρο πλησιάζει το ηλιακό ελάχιστο του στο πλαίσιο του 11ετούς κύκλου του.

Η NASA αναφέρει πως μόλις ολοκληρώσει τις μετρήσεις και τις επεξεργαστεί προσεχτικά θα δώσει περισσότερα στοιχεία.

ΠΗΓΗ


Οι selfies στην υπηρεσία της διάγνωσης του καρκίνου παγκρέατος {VIDEO}. Εφαρμογή που κατασκευάστηκε από Έλληνα φοιτητή.

Η ικανότητα εντοπισμού σημαδιών ίκτερου, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι ελάχιστα αυξημένα, αλλά πριν γίνουν ορατά με γυμνό μάτι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πρόγραμμα εξέτασης.

Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εντοπίζουν τον καρκίνο στο πάγκρεας, και άλλες νόσους, κάνοντας κλικ σε μια selfie.

Μέσα σε αυτούς ο Έλληνας φοιτητής Αλέξης Μαριακάκης του University of Washington.


Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του συγκεκριμένου είδους καρκίνου, όπως και σε άλλες νόσους, είναι ο ίκτερος, που προκαλείται από συσσώρευση χολερυθρίνης στο αίμα.
Η ικανότητα εντοπισμού σημαδιών ίκτερου, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι ελάχιστα αυξημένα, αλλά πριν γίνουν ορατά με γυμνό μάτι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς νέο πρόγραμμα εξέτασης για ανθρώπους με κίνδυνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η εφαρμογή (BiliScreen app), που αναπτύχθηκε από ερευνητές του University of Washington στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί κάμερα smartphone, αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και εργαλεία μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει αυξημένα επίπεδα στο  σκληρό χιτώνα του ματιού.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα υπολογιστικής όρασης που αυτόματα και αποτελεσματικά απομονώνει το λευκό μέρος του ματιού, που αποτελεί πολύτιμο όπλο για τη διάγνωση.

Η εφαρμογή, στη συνέχεια υπολογίζει τις πληροφορίες για το χρώμα του σκληρού χιτώνα με βάση το μήκος κυμάτων φωτός που αντικατοπτρίζονται και απορροφώντας και τις συσχετίζει με τα επίπεδα της χολερυθρίνης, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.

ΠΗΓΗ


Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Χρησιμοποιήστε τα σωστά μέσα προστασίας για τα μάτια σας.


Το αντηλιακό ματιών είναι ένα προϊόν που λανσάρουν στο εμπόριο οι εταιρείες καλλυντικών και αφορά μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Θεωρείται από τους ειδικούς άκρως απαραίτητο για την προστασία των οφθαλμών και της περιοχής γύρω από αυτούς, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η προστασία των ματιών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμπληρώνεται με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Οι φακοί τους πρέπει να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα, ενώ τα γυαλιά πρέπει να αναγράφουν «100% UV Protection», που σημαίνει πως παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%.

Ακόμα, ο φακός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Έτσι, οι «degraded» φακοί, με την διαβαθμισμένη σκουρότητα είναι ιδανικοί αν οδηγείτε πολύ συχνά, ενώ οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα και είναι πιο ευάλωτοι και στις γρατζουνιές.

Ζητήστε πολωτικούς φακούς για περιορισμό του «θαμπώματος» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες, αν ασχολείστε με σπορ, ενώ εφόσον επιθυμείτε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. 

Το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει τη προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών.


ΠΗΓΗ


Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πολύ σκληρές εικόνες: Μητέρα έχασε την όρασή της, όταν ο σύζυγός της την έλουσε με οξύ .


Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η είδηση και οι εικόνες που τη συνοδεύουν, με το δράμα μιας 26χρονης μητέρας από την Αιθιοπία, η οποία έχασε την όρασή της και γνώρισε την απόλυτη καταστροφή του προσώπου της και όχι μόνο, μετά από επίθεση με οξύ, που δέχτηκε από τον σύζυγό της.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η 26χρονη Ατσέντε Νιγκουσιέμ βρισκόταν στο σπίτι της στην Αιθιοπία, όταν δέχθηκε επίθεση με οξύ από τον πρώην σύζυγό της, χωρίς ακόμα να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας.
Η ζωή της σώθηκε από θαύμα, αλλά οι ζημιές από την επίθεση είναι ανεπανόρθωτες, καθώς έμεινε τυφλή, ενώ δεν μπορεί να τραφεί παρά μόνο με καλαμάκι. Παράλληλα, σχεδόν δύο μήνες μετά την επίθεση και αρκετές επεμβάσεις, με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να μιλήσει, ενώ οι πόνοι στο πρόσωπο και το σώμα της είναι ανυπόφοροι.

ΠΗΓΗ




Επιστροφή στο σχολείο: Τα ύποπτα συμπτώματα στην όραση των παιδιών – Απαραίτητος ο οφθαλμολογικός έλεγχος.


Η συσχέτιση όρασης και μάθησης είναι πολύ ισχυρή. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 80% όσων μαθαίνει το παιδί στο σχολείο παρουσιάζονται με οπτικό τρόπο, επομένως οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια, σύμφωνα με επιστήμονες του Αμερικανικό Εθνικού Κέντρου Όρασης των Παιδιών & Οφθαλμολογικής Υγείας.


Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι διαταραχές αυτές είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, αφού περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας και 5-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ περισσότερα από ένα στα πέντε έχουν αδιάγνωστα προβλήματα στα μάτια, επειδή δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από οφθαλμίατρο.

«Όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο, από το να μη βλέπει καλά ό,τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα έως το να μη μπορεί να διαβάσει σωστά, όχι μόνο παρεμποδίζεται η μάθηση, αλλά του προκαλείται σύγχυση, αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και μπορεί τελικά να επηρεαστεί αρνητικά η στάση του απέναντι στη μάθηση καθαυτή».

«Δεδομένου, λοιπόν, ότι τουλάχιστον 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν οφθαλμολογικές παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος της όρασης κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιοδήποτε δυνητικό εμπόδιο στην επιτυχία και την ευεξία του παιδιού στο σχολείο. Τα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμα, αν διαγνωστούν εγκαίρως».

Επιστροφή στο σχολείο: Τα ύποπτα συμπτώματα στην όραση των παιδιών

«Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά συνήθως δεν παραπονιούνται για την όρασή τους, διότι δεν συνειδητοποιούν καν ότι δεν βλέπουν καλά» «Επομένως, οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να τα πηγαίνουν για προληπτικό έλεγχο και επίσης να έχουν τον νου τους για ύποπτα συμπτώματα».

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

Πονοκέφαλος, κούραση των ματιών, υπερβολικό βλεφάρισμα ή τρίψιμο των ματιών.
Θολή ή διπλή όραση.
Αλληθώρισμα ή κίνηση των ματιών ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
Διάβασμα με το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπο.
Σκύψιμο χαμηλά στο τραπέζι, όταν διαβάζουν ή γράφουν.
Χρήση μόνο του ενός ματιού (το παιδί μπορεί να κοιτάζει από το πλάι ή να κλείνει το ένα μάτι, όταν θέλει να δει κάτι).
Δυσκολίες στο διάβασμα (π.χ. χάνει λέξεις ή παραλείπει ολόκληρες προτάσεις, πρέπει να δείχνει κάθε λέξη με το δάκτυλο για να μείνει στην ίδια γραμμή, διαβάζει αργά ή δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει, επαναλαμβάνει τις λέξεις ή μπερδεύει τις παρόμοιες λέξεις και τις διαβάζει λάθος).
Επίμονη αντιστροφή γραμμάτων ή λέξεων (μετά τη Β' Δημοτικού).
Δυσκολίες στο να θυμηθεί, να αναγνωρίσει ή να αναπαράγει σχήματα.
Φτωχός συντονισμός ματιών-χεριών.
Διάσπαση της προσοχής στην τάξη.


ΠΗΓΗ


Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Το πιο γρήγορο test για να δεις εάν χρειάζεσαι γυαλιά μυωπίας!


Αναρωτιέσαι εάν χρειάζεσαι γυαλιά μυωπίας ή όχι;

Σου έχουμε το πιο γρήγορο τεστ που βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να πας στον οφθαλμίατρο να κοιταχτείς. Ειδικά εάν πιστεύεις ότι έχει αυξηθεί η μυωπία σου.

πως διαβάζουμε στην dailymail, αυτό το τεστ δημιουργήθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Massachusetts Institute of Technology και μπορεί να υποδείξει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης.

Εσύ τι βλέπεις στην φωτογραφία; Την Marilyn Monroe ή τον Albert Einstein;
Αν είσαι  σε φυσιολογική απόσταση από την οθόνη και βλέπεις την Marilyn (περίπου μισό μέτρο) τότε μάλλον χρειάζεσαι γυαλιά, αν πάλι βλέπεις τον Einstein τότε είσαι μια χαρά.

Απομακρυνθείτε από την οθόνη και θα δείτε το πρόσωπο ξανά !!!

ΠΗΓΗ