Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Όροι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Οπτομέτρη με απόφαση Πολάκη .

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη προβλέπει υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διάγεια, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος οπτικού-οπτομέτρη απαιτείται:

α. Πτυχίο οπτομετρίας ή οπτικής –οπτομετρίας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) της ημεδαπής ή

β. Πτυχίο οπτικού της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου ως ισότιμου και αντίστοιχου από τον ΔΟΑΤΑΠ με μεταπτυχιακό τίτλο οπτομετρίας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου ως ισότιμου από τον ΔΟΑΤΑΠ ή

γ. Απόφαση αναγνώρισης ισοτιμίας ή ισοδυναμίας Επαγγελματικών προσόντων Οπτικού-Οπτομέτρη του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ( Σ.Α.Ε.Π), σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 38/2010 ( Α 78)και του ν.4093/2012 ( Α 222), όπως ισχύουν.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια ή Περιφερειακή ενότητα. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας ή Περιφερειακής ενότητας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Aίτηση, τίτλους σπουδών, Παράβολο δημοσίου ταμείου, Παράβολο χαρτοσήμου, Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης ( αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία), Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ή οποιουδήποτε δημοσίου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ενδιαφερομένου, Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Τήρηση μητρώου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ή Περιφερειακών ενοτήτων της χώρας υποχρεούνται να τηρούν από την έναρξη ισχύος της παρούσας Μητρώα σε ηλεκτρονική μορφή στα οποία καταχωρούνται οι χορηγούμενες βεβαιώσεις.

Επαγγελματικά δικαιώματα

α. Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να διενεργεί, υπό την εποπτεία οφθαλμιάτρου, αντικειμενικές και υποκειμενικές εξετάσεις, με σκοπό τη διαθλαστική εξέταση των οφθαλμών, τον έλεγχο της διόφθαλμης λειτουργίας, τον έλεγχο της έγχρωμης όρασης και των οπτικών πεδίων, καθώς και τον αδρό έλεγχο της οφθαλμικής υγείας και την ακεραιότητα των οφθαλμών.

β. Ο οπτικός-οπτομέτρης κατά την εκτέλεση συνταγής οφθαλμιάτρου δύναται να εφαρμόσει γυαλιά οράσεως, βοηθήματα χαμηλής όρασης ή άλλο παρεμφερή εξοπλισμό, όπως προγράμματα οπτομετρικών ή ορθοπτικών ασκήσεων για την απόκτηση και βελτίωση οπτικών δυσλειτουργιών κατά περίπτωση.

γ. Ο οπτικός-οπτομέτρης δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και σκευάσματα που απαιτούν ιατρική συνταγή με σκοπό τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνον οφθαλμικά σκευάσματα και κολλύρια για διαγνωστικούς σκοπούς και παροχή πρώτων βοηθειών.

δ. Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να εργάζεται στον δημόσιο τομέα μετά από προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Κέντρα Υγείας, σε δημοτικά ιατρεία, στους υγειονομικούς φορείς ασφαλιστικών ταμείων, σε ιδιωτικά κέντρα ή ιατρεία, ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και σε οπτικά καταστήματα τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές διασφάλισης προσωπικών δεδομένων και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα δύναται να είναι ταυτόχρονα υγειονομικά υπεύθυνος οπτικού καταστήματος και να ασκεί όλα τα εν ισχύ επαγγελματικά δικαιώματα του οπτικού.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου