Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑSA-Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: Ο Ήλιος έστειλε την πιο ισχυρή έκλαμψη των τελευταίων 12 ετών.


Κυριολεκτικά… εκρηκτική ήταν η χθεσινή ημέρα (6/9/2017) για τον Ήλιο, ο οποίος έστειλε στο διάστημα δύο τεράστιες εκλάμψεις – η δεύτερη μάλιστα ήταν η ισχυρότερη που έχει «γεννήσει» το άστρο μας εδώ και 12 χρόνια. Ανάλογα με την ισχύ τους οι εκλάμψεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες (A, B, C, M και Χ – οι πιο ισχυρές έχουν διαβαθμίσεις Χ1, Χ2, Χ3 κ.ο.κ.) – η χθεσινή εκτιμάται ότι ήταν Χ9,3. Η τελευταία ισχυρή έκρηξη του Ήλιου ήταν το 2005 (Χ17), και η πιο ισχυρή καταγράφηκε το 2003 (Χ28).

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές εκρήξεις τεράστιας λάμψης κοντά σε περιοχές με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, τις ηλιακές κηλίδες. Πρόκειται για τις πιο δυνατές εκρήξεις στο ηλιακό μας σύστημα.

Χθες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, η πρώτη έκλαμψη ήταν Χ2,2 και η δεύτερη, και πιο ισχυρή, έγινε τρεις ώρες αργότερα. Εξαιτίας τους για για περίπου μία ώρα υπήρξαν προβλήματα στις υψηλές ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα και στις επικοινωνίες GPS. Και αυτό γιατί εάν κάποια από αυτές τις ξαφνικές εκρήξεις του Ήλιου κατευθυνθεί απευθείας στη Γη μπορεί να δημιουργήσει «καταιγίδες» ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

Οι ηλιακές εκλάμψεις, όμως, μπορούν και να δημιουργήσουν θεαματικό σέλας στους πόλους, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO της NASA και της ESA κατέγραψε μια εκτίναξη στεμματικής μάζας του Ήλιου, η οποία προερχόταν από την περιοχή της μίας ηλιακής έκλαμψης. Πάντως δεν ακόμα σίγουρο κατά πόσο αυτό το φορτισμένο πλάσμα σωματιδίων κατευθύνεται προς τη Γη.

Η πρόσφατη έντονη δραστηριότητα του Ήλιου έχει εκπλήξει τους επιστήμονες μιας και το μητρικό άστρο πλησιάζει το ηλιακό ελάχιστο του στο πλαίσιο του 11ετούς κύκλου του.

Η NASA αναφέρει πως μόλις ολοκληρώσει τις μετρήσεις και τις επεξεργαστεί προσεχτικά θα δώσει περισσότερα στοιχεία.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου