Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Οξυγόνωση των Φακών Επαφής σας.

                                                                           Πηγή

Οι φακοί επαφής είναι μια εναλλακτική από τα γυαλιά λύση διόρθωσης της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού και τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη. Είναι ένα άριστο διορθωτικό μέσο το οποίο, εάν εφαρμοστεί σωστά, σας εγγυάται καλύτερη όραση από αυτήν που έχετε με τα γυαλιά σας.

Εδώ είναι μερικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή τους.


Τι σημαίνει η περιεκτικότητα σε νερό;
Η περιεκτικότητα σε νερό δείχνει το ποσοστό του νερού από το οποίο αποτελείται ένας μαλακός φακός επαφής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό προσφέρει γενικά καλύτερη διαπερατότητα του οξυγόνου μέσω του υλικού των φακών.

Οι φακοί επαφής με καλή διαπερατότητα οξυγόνου (DK τιμή) είναι καταλληλότεροι για μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής ημερησίως. Οι φακοί επαφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν και μειονεκτήματα. Συνήθως δεν είναι τόσο σταθεροί όσο οι φακοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και έχουν την τάση να αφήνουν περισσότερες εναποθέσεις στο φακό.

Εάν έχετε ξηρά μάτια, μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα, δεδομένου ότι απορροφούν το φυσικό ανεφοδιασμό του νερού (φιλμ των δακρύων) του ματιού, όπως ένα σφουγγάρι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, φακοί με μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό ή με υψηλή χωρητικότητα σε νερό θα πρέπει να επιλεγούν.

Τι σημαίνει η τιμή DK (DK value);
Η τιμή DK είναι μια παράμετρος για τη διαπερατότητα σε οξυγόνο των φακών επαφής. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή DK, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα σε οξυγόνου του υλικού των φακών.

Η υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου στους φακούς επαφής, βελτιώνει την άνεση για τον χρήστη και την μακροπρόθεσμη ανεκτικότητα του σε αυτούς. Σε μαλακούς φακούς επαφής η τιμή DK εξαρτάται επίσης από την περιεκτικότητα σε νερού.

Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συνήθως βελτιώνει τη διαπερατότητα του οξυγόνου μέσω του υλικού των φακών.

Η διαπερατότητα οξυγόνου είναι πολύ σημαντική ειδικά για τους φακούς επαφής παρατεμένης διάρκειας. Η διαπερατότητα οξυγόνου στους φακούς στον κερατοειδή ορίζετε ως Dk (diffusion coefficient) όπου το ΄D΄ είναι η ικανότητα των μορίων του αερίου να κινηθούν στο υλικό και το ‘k’ είναι η ποσότητα του αερίου που μπορεί να χωρέσει σε ένα ορισμένο όγκο. Εάν το Dk είναι λιγότερο από 20, η διαπερατότητα είναι χαμηλή, μεταξύ 20–49 κανονική, 49–99 υψηλή και πάνω από 100 πολλή υψηλή. Το υλικό με την μέση τιμή Dk έχει βέλτιστα χαρακτηριστικά. Η υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου επιτυγχάνεται με φακούς σιλικόνης-υδρογέλης.

Τι σημαίνουν οι όροι ακτίνα καμπυλότητα (BC) και διάμετρος (DIA);
Η καμπύλη βάσης (BC) καθορίζει την καμπυλότητα της εσωτερικής επιφάνειας του φακού επαφής σε mm. Όσο μεγαλύτερη η τιμή αυτή, τόσο πιο επίπεδος ο φακός. Η καμπύλη βάσης του φακού εξαρτάται από την καμπυλότητα της επιφάνειας του κερατοειδούς.

Η εφαρμογή, ωστόσο, εξαρτάται από τη διάμετρο και την αντοχή του υλικού του φακού. Η διάμετρος (DIA) καθορίζει το μέγεθος του φακού επαφής σε mm.

Οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάμετρο και οι σκληροί φακοί επαφής μικρότερη διάμετρο σε σχέση με τη διάμετρο του κερατοειδούς.


ΠΗΓΉ: Optical InVision  Eyewear


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου