Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Shapereader: Μία γλώσσα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης



Το Shapereader αποτελεί μία γλώσσα που έχει σχεδιαστεί για την δημιουργία αφηγηματικών έργων από τυφλούς αναγνώστες ή για εκείνους. Η Στέγη φιλοξενεί την εγκατάσταση αυτή που βασίζεται σε μία γκάμα 210 απτικών συμβόλων, τα οποία μεταφράζουν τα στοιχεία που διαθέτει η αφήγηση, όπως οι χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα και περιλαμβάνει 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle αλλά και πίνακες υπομνημάτων που τη συνοδεύουν.
Οι αναγνώστες θα μάθουν να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τα σύμβολα αυτά για να κατανοήσουν την απτική αφήγηση και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης (19 – 21 Φεβρουαρίου), όπου μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες θα γίνουν το απτικό τους αλφάβητο.
Το Φιλανδικό Ίδρυμα Koneen Saatio το 2013 ήταν αυτό που συνέβαλε στη δημιουργία του Shapereader, ένα έργο του Ilan Manouach που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συμπόσιο Visual Linguistics στο Ανόβερο και από τότε έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου