Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σύγχρονα προβλήματα σε σχέση με την όραση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καθημερινές ασχολίες μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν προβλήματα στην όρασή μας που δεν απασχολούσαν, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, τις παλαιότερες γενιές

«Ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών»

Μια από αυτές έχει να κάνει με την έντονη έκθεση στην ψηφιακή ακτινοβολία. Οι συνολικές ώρες που περνά ο σύγχρονος άνθρωπος μπροστά από την οθόνη κάποια ψηφιακής συσκευής ξεπερνά κατά πολύ τις 8 ώρες καθημερινά, χρόνος που σχεδόν διπλασιάζεται και φτάνει τις 14, όταν αναφερόμαστε σε νεαρότερες ηλικίες.
Η υψηλή πίεση που προκαλείται στο οπτικό μας σύστημα από την συνεχόμενη χρήση ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών, περιγράφεται ως “ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών” (Digital Eye Strain)
AdTech Ad
Για την αντιμετώπισή της απαιτούνται συχνά διαλείμματα από την πολύωρη επικέντρωση μας μπροστά από μία οθόνη. Σχεδόν κάθε 20 λεπτά της ώρας θα πρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε κάποιο άλλο αντικείμενο εκτός οθόνης, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια μας. Επίσης, η απόσταση μεταξύ της οθόνης ή της συσκευής και των ματιών μας συνιστάται να είναι μεγαλύτερη των 50 εκατοστών και θα πρέπει πάντα ο χώρος να φωτίζεται και από άλλη πηγή.
Στα άτομα, όμως, που χρησιμοποιούν φακούς επαφής τα συμπτώματα αυτά, με κυρίαρχο την αίσθηση της ξηρότητας στους οφθαλμούς, ενδέχεται να είναι εντονότερα κατά 15%.

UV ακτινοβολία

Αν νομίζετε πως η ακτινοβολία είναι θέμα μόνο των καλοκαιρινών μηνών, καιρός να αναθεωρήσετε. Πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία όλο το χρόνο, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφού οι κίνδυνοι της UV ακτινοβολίας εξακολουθούν να υπάρχουν με το 90% αυτής να διαχέεται στα μάτια μας από έμμεσες πηγές, όπως οι αντανακλάσεις στον πάγο και το χιόνι. Τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση στην UV ακτινοβολία νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν δεν το περιμένουμε. Ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ, όπως το σκι, το μάτι εκτίθεται σε μεγαλύτερα από το συνηθισμένα επίπεδα UV ακτινοβολίας. 
Η πλειοψηφία όσων φορούν φακούς επαφής αγνοεί αν οι φακοί τους παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία. Η καλύτερη προστασία για τα μάτια από την UV ακτινοβολία είναι ο συνδυασμός φακών επαφής με ενσωματωμένα φίλτρα προστασίας από την UV ακτινοβολία και καλής ποιότητας εφαρμοστά γυαλιά οράσεως ή ηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου