Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την όραση, κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος.


Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του ματιού, ένα από τα οποία είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που αντιστοιχεί στον βυθό του ματιού.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η προσβολή των μικρών (τριχοειδών) αγγείων του αμφιβληστροειδούς.

Πρόκειται για πάθηση που αφορά όλους τους διαβητικούς ασθενείς, είτε κάνουν χρήση ινσουλίνης και είναι νεαρής ηλικίας είτε όχι και εμφανίζουν την πάθηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του, καθώς το απορρυθμισμένο σάκχαρο προωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Παράλληλα, πρέπει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, την υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) αν υπάρχει και να περιορίζει το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επειδή ο διαβήτης συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, πρέπει να ελέγχετε τακτικά την όρασή σας.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο κάθε έξι μήνες. Οι εξετάσεις όπως η βυθοσκόπηση, η τοπογραφία κερατοειδούς, η οπτική τομογραφία αμφιβληστροειδούς και τα οπτικά πεδία επιτρέπουν στους ασθενείς να ελέγχουν συχνά τα μάτια τους, είτε για προληπτικούς λόγους λόγω οικογενειακού ιστορικού είτε για να παρακολουθούν την εξέλιξη συγκεκριμένης πάθησης.

Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω ιστορικού, οφείλουν να εξετάζονται κάθε έξι μήνες ή κατ' έτος, ανάλογα με την περίπτωση.


Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος

-1 φορά τον χρόνο πρέπει να ελέγχονται τα μάτια, ανεξάρτητα από την ηλικία.
-2 φορές τον χρόνο, αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη.
-1 φορά το εξάμηνο ή συχνότερα μετά τα 45 χρόνια, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

ΠΗΓΉ:

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σύγχρονα προβλήματα σε σχέση με την όραση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καθημερινές ασχολίες μπορούν να προκαλέσουν ή να εντείνουν προβλήματα στην όρασή μας που δεν απασχολούσαν, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, τις παλαιότερες γενιές

«Ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών»

Μια από αυτές έχει να κάνει με την έντονη έκθεση στην ψηφιακή ακτινοβολία. Οι συνολικές ώρες που περνά ο σύγχρονος άνθρωπος μπροστά από την οθόνη κάποια ψηφιακής συσκευής ξεπερνά κατά πολύ τις 8 ώρες καθημερινά, χρόνος που σχεδόν διπλασιάζεται και φτάνει τις 14, όταν αναφερόμαστε σε νεαρότερες ηλικίες.
Η υψηλή πίεση που προκαλείται στο οπτικό μας σύστημα από την συνεχόμενη χρήση ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών, περιγράφεται ως “ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών” (Digital Eye Strain)
AdTech Ad
Για την αντιμετώπισή της απαιτούνται συχνά διαλείμματα από την πολύωρη επικέντρωση μας μπροστά από μία οθόνη. Σχεδόν κάθε 20 λεπτά της ώρας θα πρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε κάποιο άλλο αντικείμενο εκτός οθόνης, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια μας. Επίσης, η απόσταση μεταξύ της οθόνης ή της συσκευής και των ματιών μας συνιστάται να είναι μεγαλύτερη των 50 εκατοστών και θα πρέπει πάντα ο χώρος να φωτίζεται και από άλλη πηγή.
Στα άτομα, όμως, που χρησιμοποιούν φακούς επαφής τα συμπτώματα αυτά, με κυρίαρχο την αίσθηση της ξηρότητας στους οφθαλμούς, ενδέχεται να είναι εντονότερα κατά 15%.

UV ακτινοβολία

Αν νομίζετε πως η ακτινοβολία είναι θέμα μόνο των καλοκαιρινών μηνών, καιρός να αναθεωρήσετε. Πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία όλο το χρόνο, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφού οι κίνδυνοι της UV ακτινοβολίας εξακολουθούν να υπάρχουν με το 90% αυτής να διαχέεται στα μάτια μας από έμμεσες πηγές, όπως οι αντανακλάσεις στον πάγο και το χιόνι. Τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση στην UV ακτινοβολία νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν δεν το περιμένουμε. Ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ, όπως το σκι, το μάτι εκτίθεται σε μεγαλύτερα από το συνηθισμένα επίπεδα UV ακτινοβολίας. 
Η πλειοψηφία όσων φορούν φακούς επαφής αγνοεί αν οι φακοί τους παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία. Η καλύτερη προστασία για τα μάτια από την UV ακτινοβολία είναι ο συνδυασμός φακών επαφής με ενσωματωμένα φίλτρα προστασίας από την UV ακτινοβολία και καλής ποιότητας εφαρμοστά γυαλιά οράσεως ή ηλίου.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Shapereader: Μία γλώσσα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης



Το Shapereader αποτελεί μία γλώσσα που έχει σχεδιαστεί για την δημιουργία αφηγηματικών έργων από τυφλούς αναγνώστες ή για εκείνους. Η Στέγη φιλοξενεί την εγκατάσταση αυτή που βασίζεται σε μία γκάμα 210 απτικών συμβόλων, τα οποία μεταφράζουν τα στοιχεία που διαθέτει η αφήγηση, όπως οι χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα και περιλαμβάνει 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle αλλά και πίνακες υπομνημάτων που τη συνοδεύουν.
Οι αναγνώστες θα μάθουν να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τα σύμβολα αυτά για να κατανοήσουν την απτική αφήγηση και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης (19 – 21 Φεβρουαρίου), όπου μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες θα γίνουν το απτικό τους αλφάβητο.
Το Φιλανδικό Ίδρυμα Koneen Saatio το 2013 ήταν αυτό που συνέβαλε στη δημιουργία του Shapereader, ένα έργο του Ilan Manouach που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συμπόσιο Visual Linguistics στο Ανόβερο και από τότε έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.





Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στη μάχη κατά του καρκίνου.


πηγη

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας ασθενής χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο για την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου και όχι μόνο ήταν ξύπνιος αλλά φορούσε και γυαλιά τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να ελέγχονται οι λειτουργίες του και να αποφευχθούν τυχόν βλάβες στο οπτικό πεδίο του, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο CHU του Ανζέρ, στη δυτική Γαλλία.



«Χειρουργικές επεμβάσεις με τον ασθενή ξύπνιο γίνονται από το 2000, όμως το πρωτοποριακό στοιχείο σε αυτήν ήταν τα γυαλιά 3D με τα οποία ο ασθενής βυθίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε πιο περίπλοκες αντιδράσεις του, όπως το οπτικό πεδίο του ή τη λήψη αποφάσεων σε έκτακτες περιστάσεις», εξήγησε το νοσοκομείο.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που χειρουργούνταν έχοντας τις αισθήσεις τους, αντιδρούσαν στα ερεθίσματα όταν οι νευροχειρουργοί διέγειραν συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου τους. Έτσι, οι γιατροί μπορούσαν να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο με ακρίβεια και να αποφύγουν περιοχές του που θα επηρέαζαν, εάν προκαλούσαν κάποια βλάβη, σημαντικές λειτουργίες όπως την κίνηση ή την ομιλία του ασθενούς.

Η εικονική πραγματικότητα «ανοίγει το δρόμο για (ιατρικές) πράξεις ακριβείας και μας επιτρέπει να οραματιστούμε επεμβάσεις που μέχρι τώρα ήταν αδύνατες, όπως την αφαίρεση όγκων από σημεία του εγκεφάλου δύσκολα προσβάσιμα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η ιατρική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο νευροχειρουργός Φιλίπ Μενεΐ. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου θα περιοριστούν και οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο ασθενής χειρουργήθηκε στις 27 Ιανουαρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα «η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη», πρόσθεσε το νοσοκομείο
.

Πηγη

 


Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνικό βότανο βοηθά την όραση και αποτρέπει την τύφλωση.

     Πηγή

Yπάρχει μια φυσική θεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όρασή σας ή να την διατηρήσετε σε πολύ καλό επίπεδο για περισσότερα χρόνια. Το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά και προέρχεται από το αποξηραμένο στίγμα του λουλουδιού του κρόκου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος Κοζάνης θα μπορούσε να σταματήσει την τύφλωση και να συμβάλλει στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών των ματιών. Επίσης, το σαφράν σε μορφή συμπληρώματος βελτιώνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική τύφλωση. Αυτό το μπαχαρικό κοστίζει μέχρι και $800 ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητά του. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους: ως καρύκευμα τροφίμων, ως χρωστικός παράγοντας ή για τη θεραπεία περισσοτέρων από 90 ασθενειών.
Το σαφράν περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, κροκίνη και κροκετίνη, οι οποίες έχουν κυτταρικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η κροκίνη έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τη δημιουργία υπεροξειδωμένων λιπιδίων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σαφράν (περίπου 20 mg ανά ημέρα με λήψη από το στόμα) που λαμβάνεται για περίοδο τριών μηνών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών σας. Επιπλέον, μια έρευνα που διεξήχθη σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο στάδιο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και στους οποίους δόθηκε συμπλήρωμα σαφράν, έδειξαν σημαντική βελτίωση στην λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και της όρασής τους γενικότερα.
Η λήψη συμπληρωμάτων σαφράν είναι ένας φυσικός τρόπος για να επιβραδύνετε και να αποκαταστήσετε τη βλάβη που προκαλείται στην όραση από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ο κρόκος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των λιπαρών οξέων της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία ενισχύει τα κύτταρα της όρασης και τα κάνει πιο ανθεκτικά.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Έξυπνοι φακοί επαφής με augmented reality

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας δημιούργησαν έξυπνους φακούς επαφής με augmented reality και μετρήσεις γλυκόζης. 
Οι έξυπνοι φακοί επαφής των Αυστραλών επιστημόνων χρησιμοποιούν ένα πολύ λεπτό φιλμ ως επένδυση του φακού, ενώ έγινε χρήση ενός πολυμερούς υλικού που ονομάζεται PEDOT. To υλικό αυτό επενδύεται στην επιφάνεια, ενώ είναι βιοδιασπώμενο και επαγωγικό. Πάνω του μπορούν να σχεδιαστούν ηλεκτρικά κυκλώματα που μπορούν να δώσουν ενέργεια σε αισθητήρες και οθόνες.
Είναι αλήθεια ότι τα υγρά του ματιού μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία ενός ατόμου και η διάταξη των ερευνητών μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, η διάταξη των Αυστραλών ερευνητών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές augmented reality, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ευρύτερη χρήση του φακού ως εργαλείου επικοινωνίας και βιομετρικής συλλογής δεδομένων.
Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων, καθώς η Google είχε ασχοληθεί με την τεχνολογία αυτή στο παρελθόν. Ο νέος φακός επαφής που παρουσίασε το Future Industries Institute (FII) του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας δείχνει να είναι μια περισσότερο ολοκληρωμένη πρόταση και έχει ήδη δημοσιευθεί στο Applied Materials & Interfaces journal.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Αχρωματοψία: Τα πάντα για την πάθηση.


Υπάρχουν διάφοροι τύποι κληρονομικής αχρωματοψίας. Η κανονική όραση χρωμάτων χρησιμοποιεί και τους τρεις τύπους φωτός σωστά και είναι γνωστή ως τριχρωματοψία (trichromacy). Τα άτομα με φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων είναι γνωστά ως τριχρωματοπτικά (trichromats).
Οι άνθρωποι με “ελαττωματική τριχρωματοπτική όραση», έχουναχρωματοψία σε κάποιο βαθμό και είναι γνωστό ως “ανώμαλη τριχρωματοψία”.
Αχρωματοψία: Οι διαφορετικοί τύποι και πώς βλέπει ένα άτομο που έχει τον κάθε έναν από αυτούς
Σε άτομα με αυτή την κατάσταση και οι τρεις κώνοι στο μάτι που υποδέχονται τα αντίστοιχα βασικά χρώματα από το φως (κόκκινο, μπλε, πράσινο) λειτουργούν μεν, αλλά ο ένας από τους κώνους αυτούς υποδέχεται το φως λίγο έξω από την σωστή ευθυγράμμιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη προβληματικής αντίληψης των χρωμάτων, ανάλογα με το ποιος χρωματικός κώνος είναι ο “ελαττωματικός”.
Οι τρεις κατηγορίες προβλήματος όρασης που προκύπτουν είναι η μειωμένη ευαισθησία στο κόκκινο φως (πρωτανωπία – protanomaly), η μειωμένη ευαισθησία στο πράσινο φως(δευτερανωπία – deuteranomaly), που είναι και η πιο κοινή μορφή αχρωματοψίας, και ημειωμένη ευαισθησία στο μπλε φως (τριτανωπία – tritanomaly), η οποία είναι και η πιο σπάνια από τις τρεις.
Το πρόβλημα των ατόμων με ανώμαλη τριχρωματοψία μπορεί να κυμαίνεται από μια σχεδόν φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων μέχρι και την σχεδόν πλήρη απουσία της αντίληψης του “ελαττωματικού” χρώματος.
Δείτε με φωτογραφίες, πώς είναι περίπου οι διαφορές που αντιλαμβάνονται στα χρώματα τα άτομα που έχουν σε κάποιο βαθμό αχρωματοψία:
Βασική εικόνα:
αχρωματοψία
Δευτερανωπία:
αχρωματοψία
Πρωτανωπία:
αχρωματοψία
Τριτανωπία:
αχρωματοψία
Οι άνθρωποι με δευτερανωπία και πρωτανωπία έχουν δυσκολία να διακρίνουν μεταξύ κόκκινου, πράσινου, καφέ και πορτοκαλί. Επίσης, συχνά συγχέουν διαφορετικά είδη μπλε και μοβ αποχρώσεων.
Τα άτομα με μειωμένη ευαισθησία στο μπλε δυσκολεύονται να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ μπλε-κίτρινου, μοβ-κόκκινου και μπλε-πράσινου. Για αυτούς τους ανθρώπους ο κόσμος γύρω τους μοιάζει ως γενικά κοκκινωπός, ροζ, μαύρος, λευκός, γκρι και τυρκουάζ.
Ο τελευταίος τύπος αχρωματοψίας, είναι ο μονοχρωματικός, όπου το άτομο αντιλαμβάνεται μόνο τους διαφορετικούς τόνους του γκρι.
αχρωματοψία