Κοιτάξτε για ώρα στα μάτια ένα μωρό και θα παρατηρήσετε ότι ελάχιστες φορές ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Σίγουρα πολύ λιγότερες από ότι το κάνετε εσείς.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 15 φορές κάθε λεπτό κατά μέσο όρο. Δεν ισχύει το ίδιο για τα νεογέννητα και τα μωρά μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία κάνουο την αντανακλαστική αυτή κίνηση μέχρι τέσσερις φορές το λεπτό.

«Το μέσο όρο είναι δύο ή τρεις φορές το λεπτό» αναφέρει η ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο State University of New York, Leigh Bacher.

Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι βέβαιο. Υπάρχουν διάφορες θεωρείες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με το μυστήριο που κρύβει ο βρεφικός εγκέφαλος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοιγοκλείσιμο βλεφαρίδων ρυθμίζεται από την ντοπαμίνη του εγκεφάλου, έναν από τους νευροδιαβιβαστές που επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν.

Νεογέννητο μωρό στη κούνια του.

Bigstock

Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;

Το αυθόρμητο ανοιγοκλείσιμο των ματιών διαφέρει από το αντανακλαστικό βλεφάρισμα, το οποίο προστατεύει το μάτι από την επαφή με ένα τρίτο αντικείμενο.

Ακόμη και στους ενήλικες, ο κύριος σκοπός του αυθόρμητου βλεφαρίσματος είναι κάπως μυστήριο. Γενικά πιστεύεται ότι απλώνει δάκρυα στην επιφάνεια του ματιού για να το διατηρεί ενυδατωμένο, ενώ απομακρύνει τη σκόνη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Ωστόσο, φαίνεται πώς ανοιγοκλείνουμε τα μάτια περισσότερες φορές από ότι στην πραγματικότητα χρειάζεται για να διατηρούνται τα μάτια υγρά, συνεπώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών έχει σίγουρα και άλλες λειτουργίες.

Τι σημαίνει αυτό για τα μωρά;

Μία εκδοχή είναι ότι τα μωρά χρειάζονται λιγότερη ενυδάτωση στα μάτια τους, άρα για αυτό δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τόσο συχνά όσο οι ενήλικες.

Μία άλλη είναι ότι ο εγκέφαλoς των μωρών εργάζεται σκληρά για να εκλάβει και να επεξεργαστεί όλες τις οπτικές πληροφορίες (στατικό βλέμμα) και γενικά η προσήλωση σε μία εικόνα μειώνει το βλεφάρισμα. Ένα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται σε ενήλικες που κάθονται για ώρες στον υπολογιστής, μια κατάσταση κατά την οποία οι υψηλές οπτικές απαιτήσεις της παρακολούθησης προκαλούν μειωμένο βλεφάρισμα και οδηγούν σε ξηροφθαλμία.

Τέλος, υπάρχει ακόμα μία εκδοχή που σχετίζεται με την ντοπαμίνη. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά δεν ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια του γιατί ακόμα δεν έχει ρυθμιστεί το σύστημα ντοπαμίνης.

«Νομίζω ότι κανένα από αυτά δεν μπορεί να αποκληθεί» καταλήγει η είπε η dr Bacher στο Live Science.

ΠΗΓΗhttps://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/142585/giati-ta-mora-den-anoigokleinoun-syxna-ta-matia-tous



Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.