Ίκτερος. Όταν το λευκό μέρος των ματιών (ο επιπεφυκότας) παίρνει μία κίτρινη απόχρωση τότε μιλάμε για ίκτερο. Ο ίκτερος φαίνεται επίσης και στο δέρμα και είναι το αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης. Ο ίκτερος μπορεί να υποδηλώνει παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος.
Υπερθυρεοειδισμός. Όταν τα μάτια είναι προτεταμένα μιλάμε για εξόφθαλμο. Στον υπερθυρεοειδισμό και συγκεκριμένα όταν η αιτία είναι η νόσος Graves τα μάτια είναι λαμπερά, αγριωπά και προτεταμένα προς τα έξω.
Εγκεφαλικό. Μία ξαφνική διαταραχή της όρασης, όπως διπλή, θολή ή απώλεια της όρασης μπορεί να οφείλεται σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβήτης. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρυνση) και να μπερδεύονται με τις υποκείμενες φλέβες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ελαττωμένη οπτική οξύτητα ενός οφθαλμού, τα σκοτώματα ή και πόνος στο ένα μάτι μπορεί να είναι εκδηλώσεις της σκλήρυνσης. Μια από τις κλασσικότερες αρχικές εκδηλώσεις της είναι η οπτική νευρίτιδα.
πηγή https://www.iatropedia.gr/eidiseis/pies-asthenies-fenonte-sta-matia-mas/36459/
-Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου