Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί, δεν κινδυνεύουν από σχιζοφρένεια!

 Ένα περίεργο γεγονός, αναφέρεται ξανά και ξανά: Κανένας άνθρωπος που γεννήθηκε τυφλός, δεν είχε ποτέ διαγνωστεί με σχιζοφρένεια!

  Τα τελευταία 60 χρόνια, επιστήμονες σε όλον τον κόσμο γράφουν γι’ αυτό το «μυστήριο». Έχουν αναλύσει παλαιότερες μελέτες, «χτένισαν» τις αίθουσες των ψυχιατρικών νοσοκομείων και έβλεπαν τις υπηρεσίες για τους τυφλούς,  προσπαθώντας να βρουν έστω μια υπόθεση…


Με το πέρασμα του χρόνου, έχουν προκύψει μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων:

Το 2018, μια μελέτη, με επί κεφαλής την ερευνήτρια Vera Morgan (Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας) εξέτασε σχεδόν… μισό εκατομμύριο παιδιά, που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2001 και ενίσχυσε αυτήν την σχέση.


Ο Tom Pollak, ψυχίατρος και ερευνητής στο King's College του Λονδίνου, έκανε έλεγχο στο κέντρο ψυχικής υγείας όπου εργάζεται, αφού έμαθε γι' αυτό το θέμα. Δεν βρήκε ούτε έναν ασθενή, με εκ γενετής τύφλωση, ο οποίος να είχε σχιζοφρένεια!


Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι κάτι σχετικό με την συγγενή τύφλωση μπορεί να προστατεύσει ένα άτομο από την σχιζοφρένεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό, καθώς η συγγενής τύφλωση συχνά προκύπτει από λοιμώξεις, εγκεφαλικά τραύματα ή γενετική μετάλλαξη - όλοι δηλαδή οι παράγοντες, που συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών.


Και κάτι ακόμη πιο παράξενο: Η απώλεια όρασης, σε άλλες περιόδους της ζωής ενός ατόμου, σχετiζεται με υψηλότερους κινδύνους σχιζοφρένειας και ψυχωτικών συμπτωμάτων. Ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, η παρεμπόδιση της όρασης, έστω για μερικές μόνον ημέρες, μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις…


Οι οπτικές ανωμαλίες εμφανίζονται πριν ένα άτομο να έχει ψυχωτικά συμπτώματα, μερικές φορές προβλέποντας και το ποιος θα αναπτύξει σχιζοφρένεια.


ΠΗΓΕΣ: A. Morgan, Melanie Clark, Julie Crewe, Giulietta Valuria, David A. Mackey, Johanna C. Badcock, Assen Jablensky «Congenital blindness is protective for schizophrenia and other psychotic illness. A whole-population study», science, Schizophrenia Research, volume 202, Δεκ. 2018, σελ. 414-416, DOI.



-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.







ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΌ 30€€€




ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΉΣ - BEST OFFER!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου