Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

InVision Science: - Μηνιγγίωμα Οπτικού Νεύρου (!) -SOS-

 

  Τα μηνιγγιώματα του περιβλήματος οπτικού νεύρου είναι σπάνιοι καλοήθεις όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν και αναπτύσσονται αργά, η θέση τους επηρεάζει άμεσα την πρόσθια οπτική οδό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης..

  Αποτελούν το 10% των μηνιγγιωμάτων και προκαλούν απώλεια της όσφρησης όταν αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις, διαταραχές από τα οπτικά πεδία με πιθανόν διαταραχές της προσωπικότητος.

optic_nerve_sheath_meningioma


Τι είναι τα Μηνιγγιώματα της Βάσης του Κρανίου;

Ορισμένα μηνιγγιώματα σχηματίζονται πλησίον των οστών του σχηματίζουν την βάση του εγκεφαλικού κρανίου και των οστικών επαρμάτων που εντοπίζονται στο πίσω μέρος του οφθαλμικού κόγχου. Ονομάζονται μηνιγγιώματα της βάσης του κρανίου και λόγω της ανατομικής τους εντόπισης είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από αυτά της κυρτότητας.


Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι εξής τύποι όγκων.


Μηνιγγιώματα της πτέρυγος του σφηνοειδούς.  Εντοπίζονται στην βάση του κρανίου πίσω από τον οφθαλμικό κόγχο. Αποτελούν περίπου το 20% των μηνιγγιωμάτων.

Μηνιγγιώματα της οσφρητικής ταινίας.  Σχηματίζονται κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου (συνδέει την μύτη με τον εγκέφαλο). Αποτελούν το 10% των μηνιγγιωμάτων και προκαλούν απώλεια της όσφρησης και όταν αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις, διαταραχές από τα οπτικά πεδία και πιθανόν διαταραχές της προσωπικότητος.

Μηνιγγιώματα του λιθοειδούς οστού – οπισθίου βόθρου (οπισθίου τμήματος του εγκεφαλικού  κρανίου). Αναπτύσσονται υπό τον φυσιολογικό εγκέφαλο και αποτελούν το 10% των μηνιγγιωμάτων. Μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα κρανιακά νεύρα, προκαλώντας διαταραχή της αισθητικότητος του προσώπου και της ακοής. Τα μηνιγγιώματα της κορυφής του λιθοειδούς οστού (τμήμα του κροταφικού οστού) ασκού πίεση στο τρίδυμο νεύρο και αποτελούν μια αιτία της νευραλγίας του τριδύμου.

Μηνιγγιώματα πάνω από το τουρκικό εφίππιο.  Το τουρκικό εφίππιο αποτελεί μια οστική δομή που εντοπίζεται στην μεσότητα της βάσης του κρανίου. Επειδή ανατομικά συνορεύει με τα οπτικά νεύρα και την υπόφυση, μπορεί να εκδηλώνεται με διαταραχές της όρασης και ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Μπορούν τα Μηνιγγιώματα να υποτροπιάσουν ;

Όταν οι όγκοι αυτοί δεν εξαιρεθούν πλήρως, μπορούν να ξαναδημιουργηθούν κάποια στιγμή.  Τα μηνιγγιώματα που υποτροπιάζουν μπορεί να είναι του ίδιου σταδίου με τα αρχικά, μπορεί όμως και να είναι πιο προχωρημένου σταδίου, δηλαδή πιο κακοήθη γεγονός που επηρεάζει την θεραπεία και την πρόγνωση.


πηγή


Βιβλιογραφία

Ojemann RG. Χειρουργική αντιμετώπιση πρόσθιων βασικών μηνιγγιωμάτων: οσφρητική αύλακα. Στο: Schmidek HH, Sweet WH, eds. Χειρουργικές Νευροχειρουργικές Τεχνικές. Φιλαδέλφεια: WB Saunders; 1995: 393-402

Persing JA, Jane JA, Levine PA, et al. Η ευέλικτη προσέγγιση μετωπιαίου κόλπου στο δάπεδο του πρόσθιου κρανιακού βόθρου. J Neurosurg 1990, 72:513-516

Ransohoff J, Nockels RP. Μηνιγγίωμα οσφρητικής αύλακας και πλανού. Στο: Apuzzo MLJ, εκδ. Brain Surgery: Compilation Aviance and Management. Νέα Υόρκη: Churchill Livingstone; 1993:203-218


-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου