Υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που ενδέχεται να προκαλέσουν το αντιαισθητικό πρήξιμο στα μάτια. Εξέτασε ποιος μπορεί να ισχύει για σένα και πράξε ανάλογα.
Είναι κάπως άβολο να ξυπνάς το πρωί, να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να βλέπεις τα μάτια σου πρησμένα. Γιατί να ξεκινάει έτσι η μέρα σου; Υπάρχει κάποια δραστική λύση για να επανέλθει η όψη του προσώπου σου στα κανονικά της; Όσοι είναι οι άνθρωποι που με έχουν ρωτήσει για τα πρησμένα μάτια τόσες είναι και οι αιτίες που τα προκαλούν. Από φυσιολογικής άποψης, τις σακούλες κάτω από τα μάτια τις προκαλεί η γενετική κατασκευή και η ανατομία μας. Από εκεί και πέρα, οι καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες τις επιδεινώνουν.
Κάποιες φορές το πρήξιμο υποχωρεί μέσα στη μέρα, ακόμη και χωρίς να κάνουμε τίποτα, ενώ κάποιες άλλες, όπως όταν υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή κληρονομική προδιάθεση, επιμένει. Εμείς θα σου δείξουμε στη συνέχεια τι προκαλεί το πρήξιμο, αλλά και θα σου δώσουμε πρακτικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις.
Οι υπεύθυνοι για τα πρησμένα μάτια
– Κακή ποιότητα ύπνου
Αυτός είναι ο πρώτος λόγος στον οποίο πάει το μυαλό και απόλυτα δικαιολογημένα. Έπειτα από μια νύχτα ανήσυχου ύπνου, ειδικά αν σε εμπόδισε το στρες να κοιμηθείς καλά, τα μάτια είναι φουσκωμένα. Το στρες απελευθερώνει κορτιζόλη από τα επινεφρίδια και αυτό αλλάζει την ισορροπία νερού-αλατιού στο σώμα. Επειδή η ισορροπία αυτή διαταράσσεται, μπορεί ο οργανισμός να κάνει κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα το φούσκωμα στα μάτια.
– Αλλεργίες
Μιας και βρισκόμαστε στην άνοιξη, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι τα πρησμένα μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση επίθεσης απελευθερώνοντας ισταμίνη. Αυτή η διεργασία προκαλεί τη φλεγμονή και το οίδημα στα μάτια.
– Κλάμα
Όταν οι δακρυϊκοί αδένες λειτουργούν για να παράξουν δάκρυα, αυτά περιέχουν περισσότερο νερό και λιγότερο αλάτι. Η διαφορά στη συγκέντρωση αλατιού ανάμεσα σε αυτά τα δάκρυα και στους γύρω ιστούς προκαλούν πρήξιμο στα βλέφαρα.
– Υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Αν προσέχεις έστω και ελάχιστα τη διατροφή σου, τότε γνωρίζεις ότι το αλάτι μπορεί να βρίσκεται παντού ακόμη κι αν δεν το γεύεσαι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού κάνει τα νεφρά να κατακρατούν υγρά, προκαλώντας γενικό πρήξιμο. Επειδή όμως η επιδερμίδα γύρω και κάτω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, το πρήξιμο είναι εντονότερο εκεί. Αν αυτή είναι η αιτία, τότε το πρήξιμο είναι εμφανέστερο το πρωί και περιορίζεται μέσα στη μέρα.
– Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Hangover και πρήξιμο στα μάτια πάνε μαζί. Σκέψου μάλιστα πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν μαζί με το ποτό μασουλάς και αλμυρούς ξηρούς καρπούς! Οι μεταβολές των υγρών του οργανισμού από το αλκοόλ και η κατακράτηση νερού φέρνει όχι μόνο πρήξιμο, αλλά και αφυδάτωση, που ξηραίνει την περιοχή των ματιών.
– Προβλήματα με τον θυρεοειδή
Όπως προαναφέραμε, το οίδημα στα μάτια μπορεί να προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Ο υπερθυρεοειδισμός πυκνώνει το λίπος γύρω από τα μάτια προκαλώντας πρήξιμο. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης σε ασθενείς με λύκο, δερματομυοσίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις.
– Γήρανση
Το πέρασμα του χρόνου αφήνει και στα μάτια τα σημάδια του, αφού αδυνατίζει τους μύες και τους ιστούς της περιοχής, κάνοντας το λίπος να κατεβαίνει και να φουσκώνει. Ευτυχώς αυτή η αιτία μπορεί να προληφθεί με διάφορους τρόπους.
– Λάθος χρήση της κρέμας ματιών
Απόφευγε να βάζεις κρέμα κοντά στη βλεφαρίδα, αλλιώς κάθε φορά που θα ανοιγοκλείνεις τα μάτια μια πολύ μικρή ποσότητα του προϊόντος μπορεί να μεταφέρεται στο μάτι. Αυτή η απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και να προκαλέσει οίδημα. Επίσης, αν το παρακάνεις με τη δόση του προϊόντος που εφαρμόζεις κάτω από τα μάτια, αυτό δεν θα απορροφηθεί, θα κατακάτσει στην επιδερμίδα, θα τη βαρύνει και θα προκαλέσει πρήξιμο.
Τα πιο αποτελεσματικά tips για το πρήξιμο
Πιάνοντας μία-μία τις αιτίες του πρηξίματος των ματιών είναι εύκολο να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις για την πρόληψη του προβλήματος.
Αν βασανίζεσαι από αλλεργίες, πάρε ένα αντιισταμινικό, αν το ρίξεις έξω σε ένα μπαρ φρόντισε να πίνεις πολύ νερό ανάμεσα στα ποτά και μετά (δεν πρόκειται, φυσικά, να σου βάλουμε «κόφτη» στη διασκέδαση) και αφαίρεσε το πολύ αλάτι από τη διατροφή σου.
Αν ο ένοχος είναι ο κακός ύπνος, κατάστρωσε μία ρουτίνα που θα σου εξασφαλίσει ηρεμία πριν πέσεις στο κρεβάτι. Το ελαφρύ φαγητό, η αποσύνδεση από το κινητό, η απουσία τηλεόρασης από το δωμάτιο, η πλήρης συσκότιση και άλλα μικρά τρικ, όπως ένας καθαριστής αέρα ή ένας αφυγραντήρας που θα βελτιώσουν την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου, θα σε στείλουν σε βαθύ, πολύωρο και ξεκούραστο ύπνο. Ένα ακόμη κόλπο είναι να χρησιμοποιείς πολλά μαξιλάρια, γιατί κρατούν το κεφάλι ψηλά όσο κοιμάσαι.
Η πιο δραστική λύση το πρωί που θα ξυπνήσεις και θα αντικρίσεις την αντιαισθητική εικόνα του πρηξίματος είναι να βυθίσεις το πρόσωπό σου σε ένα μπολ με νερό και παγάκια, ή να ακουμπήσεις στην περιοχή των ματιών την εξωτερική πλευρά παγωμένων κουταλιών από την κατάψυξη. Άλλες εναλλακτικές είναι να δοκιμάσεις τα παγωμένα επιθέματα με gel ή, παραδοσιακά, να απλώσεις στα μάτια αγγούρι από το ψυγείο.
Εμπλούτισε τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου με κρέμες ματιών που περιέχουν καφεΐνη ή έχουν στοχευμένη συσφικτική δράση.
Χρησιμοποίησε ένα derma roller, που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να τραυματιστεί το δέρμα και να επιδεινωθεί το πρήξιμο.
Διάλεξε ένα ελαφρύ concealer για να διορθώσεις την όψη στην περιοχή. Για καλύτερο αποτέλεσμα άπλωσέ το αφού έχεις εφαρμόσει μία κρέμα ματιών με υαλουρονικό οξύ.
-Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου