Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Σύνδρομο Sjögren -Σγίογκρεν- Ξηροφθαλμία των Γυναικών (!) ...με αίσθηση άμμου στα μάτια & Φακοί Επαφής (!)

 


  Το σύνδρομο Sjögren είναι μια συστηματική αυτοάνοση πάθηση, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τους εξωκρινείς αδένες και προπαντός τους δακρυϊκούς και σιελογόνους.  Στο σύνδρομο Sjögren η ποσότητα και η ποιότητα του σάλιου και των δακρύων που παράγονται μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μια χαρακτηριστική ξηροστομία και ξηροφθαλμία που αναφέρονται ως «σύνδρομο sicca» (σύνδρομο ξηρότητας). Εκτός από τους δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες μπορούν να ξεραθούν και οι μεμβράνες των βλεννογόνων. Έτσι οι ασθενείς έχουν συχνά την αίσθηση ύπαρξης άμμου στα μάτια, οι σιελογόνοι αδένες τους πρήζονται, δυσκολεύονται στην κατάποση και έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης. Το σύνδρομο πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας 40–60 ετών.


Υπάρχουν 2 είδη του συνδρόμου Sjögren:

• Πρωτοπαθές – όταν εμφανίζεται από μόνο του.

• Δευτεροπαθές – όταν εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλο ρευματικό νόσημα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος ή το σκληρόδερμα.

Εκτιμάται ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από το σύνδρομο Sjögren, ωστόσο δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός, διότι πολλοί ασθενείς δεν αναφέρουν ποτέ στο γιατρό τα συμπτώματά τους.



Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjögren;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

• Ξηρά, πρησμένα, ερεθισμένα μάτια ή αίσθημα άμμου στα μάτια

• Ξηρό στόμα και/ή λαιμός, που προκαλεί δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση της τροφής και αναγκάζει τον ασθενή να πίνει συχνά νερό

• Αίσθημα κόπωσης

• Πόνος στις αρθρώσεις και αίσθημα κακουχίας

Μπορεί επίσης να υπάρχει ξηρότητα στο δέρμα, στο πεπτικό σύστημα, στο αιδοίο ή στις αναπνευστικές οδούς.


Οφθαλμολογικά προβλήματα

Ξηροφθαλμία, πρήξιμο και ερεθισμός ματιών, αίσθηση άμμου στα μάτια. Μερικοί ασθενείς ενοχλούνται από το δυνατό φως, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι τα μάτια τους κολλάνε και έχουν τσίμπλες.


Ποιοι κινδυνεύουν από το σύνδρομο Sjögren;

Γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με το σύνδρομο Sjögren. Περίπου 1 στους 10 ασθενείς με σύνδρομο Sjögren είναι άνδρας, ενώ η ασθένεια σπάνια προσβάλλει παιδιά.

Κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από το σύνδρομο Sjögren, επειδή κάποιος παράγοντας στα γονίδιά τους δυσχεραίνει τη θεραπεία από λοιμώξεις. Ωστόσο, είναι σπάνιο τα παιδιά να κληρονομήσουν την ασθένεια από τη μητέρα ή τον πατέρα τους.


Θεραπευτικές αγωγές για τα μάτια

Για ξηρά, πρησμένα και ερεθισμένα μάτια:

• Κολλύρια ύγρανσης ματιών, πολλές φορές την ημέρα.

• Σε περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται κολλύριο περισσότερο από 6 φορές την ημέρα, πρέπει να χρησιμοποιεί σκευάσματα χωρίς συντηρητικά. Η συχνή χρήση σκευασμάτων με συντηρητικά ενδέχεται να επιδεινώσει την ξηρότητα και την ευαισθησία. Τα σκευάσματα χωρίς συντηρητικά μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και κάθε μία ώρα, αν είναι απαραίτητο.

Φορέστε σκουρόχρωμα γυαλιά, αν βοηθούν. Μην χρησιμοποιείτε φακούς επαφής.

• Σε περιπτώσεις πολύ έντονης ξηροφθαλμίας, ίσως χρειαστούν οφθαλμικές αλοιφές (π.χ. κυκλοσπορίνη) ή σκευάσματα υαλουρονικού.

Κολλώδη βλέφαρα εξαιτίας βλεννών ή τσίμπλας:

• Βλεννολυτικοί παράγοντες, όπως κολλύρια ακετυλοκυστεΐνης, ενδέχεται να βοηθήσουν.

• Αλοιφές με βάση την παραφίνη μπορούν να χρησιμοποιούνται πριν από τον ύπνο, εάν τα μάτια είναι ξηρά και έχουν τσίμπλες στο πρωινό ξύπνημα.

Σε περίπτωση έλκους (έντονου πόνου στο μάτι με φωτοφοβία και ερυθρότητα) ή οφθαλμικής λοίμωξης, ΔΕΝ πρέπει να ακολουθούνται αυτές οι θεραπείες, αλλά να ζητείται η συμβουλή οφθαλμίατρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος ενδέχεται να συστήσει απόφραξη των δακρυϊκών πόρων.



πηγή

-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου