Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Tο συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ⚠️

   Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ακίνδυνο και πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότεροι το κάνουμε τακτικά, είτε επειδή πάσχουμε από κάποια αλλεργική αντίδραση είτε επειδή είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε.


Τρίβουμε επίσης τα μάτια μας όταν τα νιώθουμε ξηρά ή όταν μπαίνει κάτι σε αυτά, ή απλά για να καταπραΰνουμε το στρες.


Ωστόσο το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, από οφθαλμικές παθήσεις μέχρι την επιδείνωση μιας υπάρχουσας κατάστασης και την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης.


Βίντεο: Μαγνητική τομογραφία δείχνει τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν τα τρίβουμε


 

Ο οφθαλμίατρος, Daniel Gatinel στο πλαίσιο έρευνάς του προ ετών για το πώς το τρίψιμο των ματιών επηρεάζει την υγεία τους, έκανε μαγνητική τομογραφία σε έναν ασθενή που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.


Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν τρίβετε τους βολβούς των ματιών σας, στριμώχνονται στο κρανίο με έναν περίεργο τρόπο.


Ο γιατρός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινομενικά αθώο τρίψιμο των ματιών, είναι πιο επιβλαβές απ’ ό,τι πιστευόταν. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι η αιτία του κερατόκωνου, μιας πάθησης που προκαλεί διόγκωση του κερατοειδούς προς τα έξω.


ΠΗΓΗ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Με την χρήση των χρωμάτων βοηθήστε το παιδί σας στα αγγλικά (Δυσλεξία).

 Η χρήση των χρωμάτων κάνει τη μελέτη της αγγλικής γλώσσας αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά:

1) Να υπογραμμίσουν τις σημαντικές λέξεις ενός κειμένου (who, when, what, why, where, how).

2) Να διαχωρίσουν τις παραγράφους του κειμένου.

3) Να ζωγραφίσουν τα βασικά πρόσωπα της διήγησης καθώς και ότι τους άρεσε από την ιστορία που διάβασαν ή άκουσαν.

4) Επίσης, εμείς όταν τους διαβάζουμε μια ιστορία, μπορούμε χρωματίζοντας κατάλληλα τη φωνή μας, να εστιάσουμε στα σημεία που θέλουμε για να δώσουμε έμφαση παιδαγωγικά, να αποδώσουμε τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να χαλαρώσουν ώστε να παραμείνουν συγκεντρωμένα με ενδιαφέρον για την εξέλιξη / πλοκή της ιστορίας.

5) Να οργανώσουν το λεξιλόγιό τους δημιουργώντας κατηγορίες λέξεων, που συγκεντρώνονται σε σελίδες με το ίδιο χρώμα.

6) Να ξεχωρίσουν τα βασικά μέρη του λόγου, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό χρώμα για κάθε μέρος.

7) Να ομαδοποιήσουν με χρώματα τις φωνολογικές ενότητες που δημιουργούν ενιαίους ήχους, ώστε να τις αναγνωρίζουν πιο εύκολα.

8) Παροτρύνουμε τα παιδιά να χρωματίσουν στο κείμενο που διάβασαν τα σημεία που δεν κατάλαβαν καλά. Στη συνέχεια τα βοηθούμε με κατάλληλες ερωτήσεις να φτάσουν τα ίδια στο καλύτερο δυνατό επίπεδο κατανόησης.

9) Τα παιδιά ζωγραφίζουν με το αγαπημένο τους χρώμα μια «γωνιά ανάγνωσης». Με αυτό τον τρόπο οριοθετούμε τον χώρο στον οποίο γίνεται η ανάγνωση, δημιουργώντας θετικό συναίσθημα προς αυτή.

10) Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν διάφορες εικόνες και να τις χρωματίσουν, απεικονίζοντας έτσι τα συναισθήματα τους και το πως νιώθουν μιλώντας στα αγγλικά με απλές λέξεις.

πηγη

-Έρευνα: Ο λόγος που η οπτική επαφή είναι δύσκολη για άτομα με αυτισμό (!)

 

 Τα ευρήματα μελέτης που έκαναν ερευνητές του Yale μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση διαταραχής αυτιστικού φάσματος και να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα θεραπειών

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) είναι η απροθυμία του ατόμου να έχει οπτική επαφή με άλλους -σε φυσικές συνθήκες.


To 2017 μελέτη είχε ενημερώσει ότι η αποφυγή της οπτικής επαφής δεν ερμηνευόταν ως ένδειξη κοινωνικής και προσωπικής αδιαφορίας, όπως είχε προταθεί στο παρελθόν.


Αναφορές από άτομα με ΔΑΦ υποδήλωναν ακριβώς το αντίθετο.


Πολλοί είχαν εξηγήσει ότι το να κοιτάζουν άλλους στα μάτια ήταν άβολο ή αγχωτικό. Μερικοί πρόσθεσαν ότι ένιωθαν να ‘καίγονται’.


Δηλαδή, τα άτομα με ΔΑΦ δεν αποφεύγουν την οπτική και την βλεμματική επαφή λόγω αποστροφής, αλλά επειδή υπάρχει πιο ουσιαστικός λόγος -συν του ότι δεν κατανοούν την κοινωνική σημασία της.


Όλα αυτά έδειχναν την ύπαρξη νευρολογικής αιτίας, με την ομάδα της Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Massachusetts General Hospital (επικεφαλής ήταν η Αθηνούλα Μαρτίνος) να καταλήγει στο ότι “η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ένας τρόπος για να μειωθεί μια δυσάρεστη υπερβολική διέγερση που προέρχεται από υπερενεργοποίηση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου”.


Ως ‘κλειδί’ θεωρήθηκε το υποφλοιώδες σύστημα του εγκεφάλου ενεργοποιείται από την οπτική επαφή και είναι υπεύθυνο για τον φυσικό προσανατολισμό προς τα πρόσωπα που βλέπουν τα νεογέννητα. Αργότερα, είναι σημαντικό για την αντίληψη των συναισθημάτων.


Το εμπόδιο που ξεπέρασε το Yale

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες εξακολουθούσαν να μην μπορούν να κατανοήσουν το λόγο που τα άτομα με ΔΑΦ αποφεύγουν την οπτική επαφή, σε νευρολογική βάση. Βλέπετε, δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν απεικονίσεις εγκεφάλων δυο ανθρώπων, ταυτόχρονα.


Επιστήμονες του Yale χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία που έκανε το αδύνατο δυνατό και έδωσε απεικονίσεις δυο ατόμων, κατά τη διάρκεια ‘ζωντανών’ και φυσικών συνθηκών. Έτσι εντόπισαν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική συμπτωματολογία του αυτισμού.


Η ανακάλυψη των νευρικών αποκρίσεων σε ‘ζωντανή’ επαφή με το πρόσωπο και τα μάτια, μπορεί να παρέχει έναν βιοδείκτη για τη διάγνωση της ΔΑΦ και να τεστάρει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του αυτισμού.


Στη δημοσίευση της μελέτης που έγινε στις 9 Νοεμβρίου οι συγγραφείς σημείωσαν πως “ο εγκέφαλός μας είναι ‘πεινασμένος’ για πληροφορίες που αφορούν άλλους ανθρώπους. Πρέπει έτσι, να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν αυτοί οι κοινωνικοί μηχανισμοί, στο πλαίσιο ενός πραγματικού και διαδραστικού κόσμου, σε τυπικά ανεπτυγμένα άτομα, και σε άτομα με ΔΑΦ".


Οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια σύντομων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ζευγαριών ενηλίκων (το ένα μέλος ήταν τυπικά αναπτυγμένο άτομο και το άλλο είχε διαγνωστεί με ΔΑΦ), χρησιμοποιώντας λειτουργική φασματοσκοπία υπερύθρου (βλ. μη επεμβατική μέθοδο οπτικής νευροαπεικόνισης).


Και στους δύο συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν ‘καπέλα’ με πολλούς αισθητήρες, οι οποίοι εξέπεμπαν φως ανάλογα με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κατέγραψαν έτσι, και τις αλλαγές στα φωτεινά σήματα των πληροφοριών, που ήταν σχετικές με την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την οπτική επαφή και κατά την βλεμματική επαφή.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της οπτικής επαφής, οι συμμετέχοντες με ΔΑΦ είχαν σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου (ονομάζεται ραχιαίος βρεγματικός φλοιός), σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΑΦ.


Επιπλέον, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΔΑΦ, όπως αυτές μετρήθηκαν με τις βαθμολογίες του ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule, 2nd Edition), συσχετίστηκαν με τη δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου.


Η νευρική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές ήταν συγχρονισμένη μεταξύ των τυπικών συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια της πραγματικής επαφής οφθαλμών, αλλά όχι κατά τη διάρκεια οπτικής επαφής με ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν σε βίντεο.


Αυτή η αναμενόμενη αύξηση στη νευρική σύζευξη δεν παρατηρήθηκε στα άτομα με ΔΑΦ και είναι σύμφωνη με τις διαφορές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.


πηγη

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

SHAMIR METAFORM™ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑΝΟ-ΔΟΜΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΣΑΣ

 

meta_form_logo

SHAMIR METAFORM™

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑΝΟ-ΔΟΜΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΣΑΣ

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ
ΦΑΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

Η Shamir παρουσιάζει περήφανα την τεχνολογία Metaform™ η οποία επιτρέπει την κατασκευή φακών με νανοδομή, προσφέροντας μία νέα γένια υπερφακών που δεν συμβιβάζονται αλλά έχουν ενσωματωμένα όλα τα οπτικά και φυσικά χαρακτηριστικά και τις επιστρώσεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ METAFORM™;

Η Metaform™ συγχωνεύει γρήγορα την τεχνολογία πολλαπλών δυνατοτήτων Preform™, η οποία συνδυάζει μια σειρά οπτικών και φυσικών ιδιοτήτων, με οποιονδήποτε φακό, σε μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία τρισδιάστατης θερμοδιαμόρφωσης

lens

Η ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

Είναι μία πανίσχυρη στρώση που χρησιμοποιείται από την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορική και τη διαστημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της NASA, λόγω των ιδιοτήτων αντοχής της στην κρούση - επιτρέποντας ένα λεπτότερο και ελαφρύτερο φακό.

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ

Βελτιστοποιείται από αλγόριθμους ενώ ελέγχεται το φως - επιτρέποντας έναν νέο τρόπο εφαρμογής της επίστρωσης σε ένα φακό.

Preform

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΘΕΡΜΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 3D

Για να διασφαλίζεται μια τέλεια αντιστοιχία μεταξύ του Preform & οποιασδήποτε καμπυλότητας φακού, δημιουργώντας έναν υπερφακό.

ΕΩΣ 18 ΦΟΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ

από την τυπική απαίτηση του FDA.

ΕΩΣ 40%
ΛΕΠΤΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟΣ

από τους κανονικούς μυωπικούς φακούς.

ΥΠΕΡ-ΔΥΝΑΤΟΣ, ΥΠΕΡ-ΛΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ-ΕΛΑΦΡΥΣ

Η τεχνολογία Metaform™ επιτρέπει στους φακούς με υψηλούς μυωπικούς βαθμούς, να είναι λεπτότεροι και ελαφρύτεροι από τους απλούς φακούς με τους αντίστοιχους βαθμούς. Το αποτέλεσμα είναι φακοί που δεν κάνουν συμβιβασμούς, καθώς είναι ταυτόχρονα υπερ-δυνατοί, με υπερ-αισθητική και υπερ-άνετοι στην εφαρμογή.

 

diagram

ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

Αντικαθιστώντας τις τυπικές επιστρώσεις με την Preform της Metaform, που ενσωματώνει πολλά χαρακτηριστικά, παρατηρούμε:

ΕΩΣ 98% ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ,
ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Η τεχνολογία Metaform™ δεν παρέχει μόνο φακούς με εξελιγμένα χαρακτηριστικά όπως υπερδύναμη, ελαφρότητα και λεπτότητα, αλλά τους βελτιώνει σημαντικά σύμφωνα με το λειτουργικό αντίστοιχο των επιστρώσεων όπως τις γνωρίζουμε.

ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ
ΤΕΛΕΙΑ ΟΡΑΣΗ

Η τεχνολογία Metaform™ χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγορίθμους για να εξασφαλίσει ότι κάθε οπτική και φυσική ιδιότητα της πολύπλευρης τεχνολογίας Preform™, είναι επακριβώς και αξιόπιστα προσαρμοσμένη στον αντίστοιχο δείκτη διάθλασης, εξασφαλίζοντας απόλυτη ομοιομορφία.

Συμβατικός Φακός

Τεχνολογία Metaform™

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

H Shamir ήταν πάντα γνωστή για την επαναστατική εμπειρία εξυπηρέτησης, με εξαιρετικά αξιόπιστες προηγμένες τεχνικές κατασκευής και για την ικανότητα να κατασκευάζει συνταγές φακών με γρήγορη παράδοση.

Η τεχνολογία Metaform™ βελτιώνει την απόδοσή μας ακόμη περισσότερο, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγής επιστρώσεων έως 98%, προσφέροντας ταυτόχρονα βελτιωμένη ποιότητα.

ΕΩΣ 80% ΠΙΟ
ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.

Η Shamir πιστεύει ακράδαντα στο να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική με το περιβάλλον και η τελευταία της τεχνολογία αποδεικνύει αυτήν την προτεραιότητα.
Η παραγωγή φακών με την τεχνολογία Metaform™ απαιτεί ελάχιστο νερό, χημικά και ενέργεια, αφήνοντας το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα, εξασφαλίζοντας ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΔΩΣΤΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ