Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Η έλλειψη της βιταμίνης που προκαλεί τύφλωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο(!)

   Η υποβιταμίνωση είναι μια από τις κύριες αιτίες πολλών ασθενειών. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί καταστροφικές βλάβες στα μάτια και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ανεπάρκεια βιταμίνης Α οδηγεί σε τύφλωση επειδή ξηραίνει τον κερατοειδή και βλάπτει τον αμφιβληστροειδή και οι μελέτες τους δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α όχι μόνο επηρεάζουν την όραση, αλλά είναι και ένα από τα κύρια αίτια βρεφικής θνησιμότητας.

 Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το μάτι χρειάζεται μια σειρά από χρωστικές για να λειτουργήσει ο αμφιβληστροειδής και να αντιληφθεί ολόκληρο το φάσμα του φωτός. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης Α πέφτουν πολύ χαμηλά, η παραγωγή αυτών των χρωστικών σταματά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση. Ένα άλλο μέρος του ματιού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιταμίνη Α είναι ο κερατοειδής χιτώνας, η ανεπάρκειά του οδηγεί στην πρώιμη ανάπτυξη του συνδρόμου ξηροφθαλμίας, με αποτέλεσμα ο κερατοειδής να μην είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένος.


Πώς θα εντοπίσετε την ανεπάρκειά της

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι η μειωμένη οπτική οξύτητα και η νυχτερινή τύφλωση, όταν δηλαδή ένα άτομο δεν βλέπει καλά στο σκοτάδι. Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Α επιδεινώνεται η βλεννογόνος μεμβράνη του ματιού του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να το διατηρεί υγρό, ξηραίνεται. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να χάσετε εντελώς την όρασή σας.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Daily Express, άλλα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Α μπορεί να είναι η μειωμένη παραγωγή δακρύων, τα έλκη του κερατοειδούς, η απώλεια ενέργειας, τα ξηρά χείλη και οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Η βιταμίνη Α προέρχεται από προϊόντα ζώων όπως κρέας ψαριού, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες φυτικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο πλούσιο σε βήτα καροτίνη, όπως καρότα, μάνγκο, βερίκοκα, ντομάτες, μπιζέλια και σπανάκι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αυτές τις τροφές. Αυτός μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια αυτού του συμπληρώματος με φυσικό τρόπο, αν και πριν το κάνετε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να επιλέξετε μια ασφαλή θεραπεία χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία σας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου