Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Διαβήτης – Όραση: Ο κίνδυνος για τα μάτια που απειλεί 1 στους 3 – Κάθε πότε συνιστάται έλεγχος{!}

      Τη σοβαρότητα των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης στην όραση εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Φώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital. Δείτε τι περιλαμβάνει η οφθαλμολογική εξέταση κατά τον περιοδικό έλεγχο του ασθενούς καθώς και ποια είναι η αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και ωχροπάθειας

Το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) ήταν 415 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 552 εκατομμύρια ως το 2030.

Περισσότερο από το 40% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-59 ετών, δηλαδή ανήκουν στον ενεργό εργαζόμενο πληθυσμό.


Ένας στους τρεις περίπου διαβητικούς θα εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να γνωρίζει ότι το απορρυθμισμένο σάκχαρο μπορεί να γίνει η αιτία για μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωτικές λειτουργίες του όπως η όραση ή ακόμα και την ίδια τη ζωή του.


Το ρυθμισμένο σάκχαρο σε συνδυασμό με καλά επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των ως άνω οφθαλμικών επιπλοκών, καθώς και όλων των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη...


ΠΗΓΗ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Προσοχή στην ταυτόχρονη μείωση ακοής και όρασης – Συνδέεται άμεσα με την άνοια(!)

 Τι δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας σχετικά με τον συνδιασμό των δύο αυτών συμπτωμάτων. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

  Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν ταυτοχρόνως δύο συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους και άνοια, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.


Στη μελέτη εντάχθηκαν χιλιάδες εθελοντές, ηλικίας 58 έως 101 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά την έναρξή της ορισμένους δείκτες της υγείας τους. Ο έλεγχος επαναλαμβανόταν ανά διετία, έως ότου πέρασαν έξι χρόνια.


Όπως γράφουν στην κορυφαία νευρολογική επιθεώρηση Neurology, δεν είναι γνωστό γιατί η συνύπαρξη των δύο συμπτωμάτων είναι πιο επιβαρυντική απ’ όσο το καθένα μεμονωμένα. Ωστόσο η απάντηση πιθανώς βρίσκεται στις συνέπειες που έχουν αυτά τα συμπτώματα στην κοινωνική ζωή των πασχόντων.


Τα δύο συμπτώματα είναι η μείωση της ακοής και της όρασης. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 6.520 άνδρες και γυναίκες. Κατά την έναρξή της διαπίστωσαν ότι από τους συμμετέχοντες:


Οι 932 είχαν φυσιολογική ακοή και όραση

Οι 2.957 είχαν μειωμένη είτε την μία αίσθηση είτε την άλλη

Οι 2.631 είχαν μείωση και στις δύο αισθήσεις

Σε 142 εθελοντές οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν αν είχαν ή όχι αισθητήρια διαταραχή (τα ευρήματα της αξιολόγησης ήταν οριακά).


Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικώς 245 συμμετέχοντες εκδήλωσαν άνοια. Από αυτούς:


Οι 146 προέρχονταν από την ομάδα που εξ αρχής είχαν μειωμένη όραση και ακοή

Οι 69 προέρχονταν από την ομάδα με τη μείωση μόνο της μίας ή της άλλης αίσθησης

Οι 14 προέρχονταν από την ομάδα που αρχικά είχαν φυσιολογικές τις δύο αισθήσεις

Οι 16 προέρχονταν από την ομάδα των απροσδιόριστων αισθήσεων.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν στη συνέχεια άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοια. Τέτοιοι παράγοντες είναι το φύλο, το  μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.


Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της μειωμένης όρασης με την μειωμένη ακοή υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, έκαστο σύμπτωμα μεμονωμένα αύξανε τον κίνδυνο κατά 27%.


Ο ρόλος της κοινωνικότητας

«Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή μόνο στην όραση ή μόνο στην ακοή συνήθως διατηρούν κάποια κοινωνικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αισθάνονται απομονωμένοι ούτε εκδηλώνουν τόσο συχνά κατάθλιψη με όσους παρουσιάζουν μείωση και των δύο αισθήσεων», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jin Hyeong Jhoo, νευρολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Kangwon της Νότιας Κορέας.


«Όταν όμως ούτε ακούει ούτε βλέπει ένας άνθρωπος καλά, απομονώνεται από τον κόσμο. Αυτό έχει συνέπειες και στην ψυχική του κατάσταση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενέχουν κίνδυνο να εκδηλωθεί άνοια αργότερα στη ζωή», πρόσθεσε.


Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι εθελοντές με την διπλή απώλεια των αισθήσεων, είχαν σημαντικότερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.


Τα νέα ευρήματα συνολικά υποδηλώνουν ότι «ο κίνδυνος να εκδηλωθεί άνοια επηρεάζεται από τον βαθμό της εκάστοτε αισθητήριας διαταραχής», είπε ο Dr Jhoo. «Γνωρίζαμε ήδη ότι η βαρηκοΐα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ως φαίνεται, όμως, ο συνδυασμός της με την μειωμένη όραση μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικός».


ΠΗΓΗ

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΕΟΦ: Ανάκληση για γνωστό υγρό φακών επαφής από τα ράφια των Οπτικών & Φαρμακείων (!) #Alert!!!

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Την ανάκληση της παρτίδας 170519 του ιατροτεχνολογικού προϊόντος διαλύματος φροντίδας φακών AQUASOFT MOISTURE 360ml της εταιρείας CooperVision Manufacturing Limited, λόγω αναφοράς ότι ορισμένοι τύποι φιαλών που χρησιμοποιούνται για το διάλυμα φροντίδας φακών της εταιρείας έχουν κατασκευαστεί από λανθασμένο τύπο πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE).


Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας CooperVision Manufacturing Limited. Η εταιρεία με την επωνυμία Amvis Hellas S.A. ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει την συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.



ΠΗΓΗ





Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Η έλλειψη της βιταμίνης που προκαλεί τύφλωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο(!)

   Η υποβιταμίνωση είναι μια από τις κύριες αιτίες πολλών ασθενειών. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί καταστροφικές βλάβες στα μάτια και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ανεπάρκεια βιταμίνης Α οδηγεί σε τύφλωση επειδή ξηραίνει τον κερατοειδή και βλάπτει τον αμφιβληστροειδή και οι μελέτες τους δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α όχι μόνο επηρεάζουν την όραση, αλλά είναι και ένα από τα κύρια αίτια βρεφικής θνησιμότητας.

 Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το μάτι χρειάζεται μια σειρά από χρωστικές για να λειτουργήσει ο αμφιβληστροειδής και να αντιληφθεί ολόκληρο το φάσμα του φωτός. Όταν τα επίπεδα βιταμίνης Α πέφτουν πολύ χαμηλά, η παραγωγή αυτών των χρωστικών σταματά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση. Ένα άλλο μέρος του ματιού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιταμίνη Α είναι ο κερατοειδής χιτώνας, η ανεπάρκειά του οδηγεί στην πρώιμη ανάπτυξη του συνδρόμου ξηροφθαλμίας, με αποτέλεσμα ο κερατοειδής να μην είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένος.


Πώς θα εντοπίσετε την ανεπάρκειά της

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι η μειωμένη οπτική οξύτητα και η νυχτερινή τύφλωση, όταν δηλαδή ένα άτομο δεν βλέπει καλά στο σκοτάδι. Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Α επιδεινώνεται η βλεννογόνος μεμβράνη του ματιού του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να το διατηρεί υγρό, ξηραίνεται. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να χάσετε εντελώς την όρασή σας.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Daily Express, άλλα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Α μπορεί να είναι η μειωμένη παραγωγή δακρύων, τα έλκη του κερατοειδούς, η απώλεια ενέργειας, τα ξηρά χείλη και οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Η βιταμίνη Α προέρχεται από προϊόντα ζώων όπως κρέας ψαριού, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες φυτικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο πλούσιο σε βήτα καροτίνη, όπως καρότα, μάνγκο, βερίκοκα, ντομάτες, μπιζέλια και σπανάκι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αυτές τις τροφές. Αυτός μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια αυτού του συμπληρώματος με φυσικό τρόπο, αν και πριν το κάνετε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να επιλέξετε μια ασφαλή θεραπεία χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία σας.


ΠΗΓΗ