Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Διπλωπία: Τι μπορεί να την προκαλέσει και πώς θα την αντιμετωπίσετε?.


Η διπλωπία είναι ένα άκρως ενοχλητικό σύμπτωμα αφού οι πάσχοντες τα βλέπουν όλα διπλά.

Η διπλωπία όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και είναι πιο συχνή στις μεγάλες ηλικίες.

Η αιτία του συμπτώματος αυτού είναι η ύπαρξη κάποιου νευρικού ή μυϊκού προβλήματος με συνέπεια να κάνει το ένα μάτι να αποκλίνει από το άλλο, έτσι ώστε να μην εστιάζουν μαζί.

Αλλές αιτίες που ενοχοποιούνται είναι:

Τραυματισμοί στους οφθαλμούς ή ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο.

Στις ηλικίες 20-45 η κύρια αιτία διπλωπίας είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε ηλικίες άνω των 50 και μέχρι τα 80 για τη διπλωπία ενοχοποιούνται ο διαβήτης, η υπέρταση και το αγγειακό επεισόδιο.

Διάγνωση
Ο θεράπων ιατρός εξετάζει σε πρώτη φάση εάν είναι μονόφθαλμη η διπλωπία. Τι σημαίνει αυτό ; Αν δηλαδή κλείνοντας το ένα από τα δύο μάτια παραμένει το πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση συνήθως δεν προέρχεται από νευρολογική παθολογία αλλά από υψηλό αστιγματισμό ή/και καταρράκτη και το σύμπτωμα μπορεί να εξαλειφθεί είτε με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής ή διαθλαστικής επέμβασης μπορεί να λυθεί για πάντα.

Εάν η διπλωπία είναι διόφθαλμη -κλείνοντας το ένα από τα δύο μάτια η διπλωπία εξαφανίζεται- τότε πρόκειται για μία κακή συνεργασία των δύο ματιών και πιο συχνά εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία λόγω κάποιου τραύματος.


Αντιμετώπιση
Σε πρώτη φάση και εφόσον αποκλειστεί μια απειλητική για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση, ο γιατρός κλείνει το ένα μάτι, κατά προτίμηση αυτό που βλέπει λιγότερο, έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη από μόνη της.

Εάν περάσουν έξι μήνες και δεν αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε την διπλωπία, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Πηγή


Επισκεφτείτε επίσης τις σελίδες μας:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου