Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Έτσι θα κατοχυρώσετε εκπτώσεις 10% από ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα , οπτικά είδη.


Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν δικαιώματα εκπτώσεων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεές χρηματικών ποσών και να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδο εγχειρίδιο που εξέδωσαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ανήρτησαν στο Διαδίκτυο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).


Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (του ν. 4172/2013) από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του φορολογούμενου εκπίπτει το 10% των δαπανών του για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον το ποσό των δαπανών αυτών υπερβαίνει το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Για την κατοχύρωση της έκπτωσης των δαπανών ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης ο φορολογούμενος πρέπει να συγκεντρώσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά κατά περίπτωση.



  •  Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

Απόδειξη λιανικών συναλλαγών η οποία εκδίδεται από τον ιατρό, τον οδοντίατρο ή το πρόσωπο που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες εν γένει (φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κ.λπ.) κατά την είσπραξη της αμοιβής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), όπως ισχύουν κάθε φορά. Ειδικά για την αναγνώριση της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κ.λπ. απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από το θεράποντα ιατρό (ή από νοσοκομείο).



  • Έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης

Για την αναγνώριση της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ΕΛΠ, όπως ισχύουν κάθε φορά, η οποία εκδίδεται από τα φαρμακεία. Ειδικά για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που προμηθεύεται ο φορολογούμενος, απαιτείται και η προσκόμιση αιτιολογημένης ιατρικής γνωμάτευσης.

  •  Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά

Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των ΕΛΠ και στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου αντικειμένου. Εν προκειμένω, απαιτείται και η συνυποβολή βεβαίωσης του θεράποντος ιατρού ή του νοσοκομείου ή της κλινικής όπου έγινε η αντικατάσταση ή η τοποθέτηση του τεχνητού μέλους ή οργάνου στο σώμα του ασθενούς, από την οποία να προκύπτει ότι τα αναφερόμενα στην πιο πάνω απόδειξη λιανικής χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Επίσης, σε περίπτωση αγοράς γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπουν τα ΕΛΠ, απαιτείται και σχετική βεβαίωση-συνταγή του θεράποντος ιατρού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου