Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Γυαλιά ηλίου και η προστασία των ματιών.


Ο ήλιος αναμφίβολα αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας, και είναι ο υπεύθυνος για την αντίληψη του γεμάτου χρώματα κόσμου μας! Τα φωτόνια με μήκη κύματος  μεταξύ 400 και 700 nm αποτελούν το «ορατό» μέρος του φάσματος, γιατί συμμετέχουν στην αντίληψη της όρασης και μάλιστα της χρωματικής όρασης.

Εκτός από το ορατό φως ο ήλιος εκπέμπει τόσο υπέρυθρη (infrared-IR), υπεύθυνη για τη θερμότητα, όσο και υπεριώδη ακτινοβολία ( ultraviolet-UV) που δεν είναι ορατή.

Η υπεριώδης ακτινοβολία διακρίνεται σε 3 περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος: τη UVA, UVB και την UVC. Η UVC δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης, γιατί απορροφάται πλήρως από το προστατευτικό φράγμα του ατμοσφαιρικού όζοντος που επίσης εξασθενεί και τη UVB που φθάνει στη γη.

Τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην υπεριώδη ακτινοβολία που φθάνει στη γη, εξαρτώνται από εποχιακούς παράγοντες όπως ο καιρός, το υψόμετρο, τα ατμοσφαιρικά αερολύματα, η συγκέντρωση του όζοντος αλλά και οι αντανακλάσεις από τις γύρω επιφάνειες.

Έτσι κατά το θερινό ηλιοστάσιο, στην Ελλάδα η έκθεση σε UVB είναι 10 φορές μεγαλύτερη το μεσημέρι από το απόγευμα. Επίσης το απόγευμα που ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα η απορρόφηση και η σκέδαση είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να φθάνει πολύ λιγότερη UVB στο έδαφος.

Παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος τα χαρακτηριστικά όπως η θέση των ματιών το σχήμα των βλεφάρων, η χρήση καπέλου ή/και γυαλιών ηλίου και οι ώρες κυκλοφορίας στο εξωτερικό περιβάλλον παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ποσότητα της ακτινοβολίας που φθάνει στους οφθαλμούς.

Τα φωτόνια σκεδάζονται και απορροφούνται από τα ανατομικά στοιχεία του οφθαλμού. Ο κερατοειδής απορροφά περίπου το 2-15% της UVB ακτινοβολίας. Στον κρυσταλλοειδή φακό προσπίπτει ένα μικρό ποσοστό της UVB και περίπου το 40-60% της UVA ακτινοβολίας.

Η χρόνια απορρόφηση επιταχύνει την εμφάνιση του καταρράκτη.

Επίσης ένα σημαντικό μέρος της «μπλε» ακτινοβολίας φιλτράρεται από τη χρωστική της ωχράς (macular pigment), που βρίσκεται στους νευρίτες των φωτουποδοχέων στο κέντρο της ωχράς κηλίδας. Έτσι οι χρωστικές ουσίες στο φακό και στην ωχρά κηλίδα προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από φωτο-οξειδωτική βλάβη.

Είναι προφανές ότι για την πλήρη προστασία του οφθαλμού από τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιβάλλεται η χρήση γυαλιών ηλίου με κατάλληλους φακούς, που απορροφούν όλη την υπεριώδη και την υπέρυθρη και θα άφηναν να περάσει ένα ποσοστό μόνο του ορατού φάσματος.

Επιπλέον τα γυαλιά θα πρέπει να έχουν και αυξημένη απορροφητικότητα στο μπλε.

Ένας φακός πληροί τις προδιαγραφές για πλήρη προστασία από τη UV και λαμβάνει πιστοποίηση CE όταν εξασφαλίζει διαπερατότητα <5% για μήκη κύματος 380 nm, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο (ΕΝ 1836, 2005). Μελέτες αποδεικνύουν ότι για πλήρη προστασία τα γυαλιά θα πρέπει να απορροφούν το 99-100% της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB ακόμη και για τα 400nm (UV400) όπως απαιτείται σε άλλες χώρες (ΗΠΑ).

ΠΗΓΗ

Δείτε τώρα τη νέα μας σελίδα. http://eshopinvision.blogspot.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου