Ένα νέο κινεζικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει τον κατάλληλο αλγόριθμο, πραγματοποιεί εξίσου καλά με τους οφθαλμίατρους διαγνώσεις συγγενούς καταρράκτη.
Ο παιδικός καταρράκτης εμφανίζεται από τη γέννηση, ή κατά το πρώτο έτος της ζωής, προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) απώλειας όρασης στα παιδιά παγκοσμίως.
Ο αλγόριθμος, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας στο υπολογιστικό «νέφος», έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα και σε συνεργασία μεταξύ τους.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους γιατρούς. Τα συστήματα αυτά "εκπαιδεύονται" αρχικά με ένα μεγάλο όγκο ιατρικών δεδομένων και, στη συνέχεια, κάνουν διαγνώσεις με βάση τη συσσωρευμένη «εμπειρία» τους, ενώ μαθαίνουν στην πορεία και βελτιώνουν τις ικανότητές τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χαοτιάν Λιν του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-Σεν της Καντόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής "Nature Biomedical Engineering", ανέφεραν ότι το σύστημά τους έχει ακρίβεια διάγνωσης πάνω από 90%, εκτιμά τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και επιπλέον προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Στο κανονικό μάτι ο καθαρός φακός (lens) αποτυπώνει μια καθαρή εικόνα (clear image) στο πίσω μέρος του ματιού, την οποία "διαβάζει" ο εγκέφαλος. Στο μάτι με καταρράκτη, ο θολωμένος φακός στέλνει μια θολωμένη εικόνα στο πίσω μέρος του ματιού και έτσι ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα προβληματικό οπτικό ερέθισμα
Τι είναι ο παιδικός καταρράκτης
Ο παιδικός καταρράκτης είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει. Η θόλωση αυτή δεν είναι συγκεκριμένη αλλά μπορεί να έχει ποικίλες μορφές και μεγέθη. Το χειρότερο φυσικά είναι όταν καλύπτει ολόκληρο τον φακό.
Τότε το φως δεν μπορεί να εισχωρήσει στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο και συνεπώς η όραση δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για τύφλωση ή για μειωμένη όραση. Και όλα αυτά σε ένα παιδί που έχει ολόκληρη τη ζωή μπροστά του. Τα ποσοστά του παιδικού καταρράκτη κυμαίνονται από χώρα σε χώρα.
Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο εμφανίζονται 3 στα 10.000 παιδάκια που τον αναπτύσσουν. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση.
Πως αντιμετωπίζεται ο παιδικός καταρράκτης
Πλέον εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια η εμφύτευση ενός ειδικού ενδοφακού σε βρέφη και παιδιά που σε μεγάλο βαθμό λύνει το πρόβλημα της απώλειας όρασης σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.
Πρόκειται για μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται πάντα με γενική αναισθησία και απαιτεί χειρισμούς στο παιδικό μάτι που μπορούν να γίνουν μόνο από χειρουργούς που συνδυάζουν μεγάλη εγχειρητική εμπειρία και υψηλό επιστημονικό βεληνεκές.
Με την τοποθέτηση αυτού του φακού οι μικροί ασθενείς μπορούν να επανέλθουν άμεσα στην φυσιολογική ζωή τους χωρίς να υπάρχει η απειλή της υποτροπής της θόλωσης της όρασης και ο σημαντικός κίνδυνος του γλαυκώματος.
Κατά την επέμβαση του καταρράκτη γίνεται πρόσθια και οπίσθια καψουλόρηξη και ο φακός στηρίζεται επί του σάκου του περιφακίου και όχι εντός του σάκου που μέχρι σήμερα γίνεται. Ο φακός αυτός εξασφαλίζει τα εξής πλεονεκτήματα:
Καλύτερη ποιότητα όρασης.
Πολύ μικρά ποσοστά θόλωσης του οπισθίου περιφακίου.
Αντιμετώπιση του κυρίως προβλήματος που αφορά στην εμφάνιση γλαυκώματος μετά από επεμβάσεις καταρράκτου στην παιδική ηλικία. Με το παραπάνω φακό ελαττώνεται έως σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα γλαυκώματος και μετεγχειρητικής φλεγμονής που είναι οι κύριες επιπλοκές της εγχείρησης του παιδιατρικού καταρράκτη.
Εύκολη ανταλλαγή του ενδοφακού σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω ανάπτυξης διαθλαστικών ανωμαλιών (αν το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία εμφανίσει υψηλή μυωπία είναι εύκολη η ανταλλαγή του ενδοφακού και η τοποθέτηση άλλου με διαφορετική ισχύ).
Η αντίληψη της στήριξης του ενδοφακού επί του περιφακίου και όχι εντός του περιφακίου ξεκίνησε από την χειρουργική του καταρράκτου των ενηλίκων. Τονίζεται οτι ο φακός μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε νεογνά ή παιδιά με φλεγμονώδεις μορφές καταρράκτου. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο μικρός ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν.
ΠΗΓΗ
Επισκεφτείτε Τώρα το e-shop μας εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου