Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Προλάβετε την ξηροφθαλμία Άμεσα και Δραστικά.


Αισθάνεστε κάψιμο και φαγούρα στα μάτια; Αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά και κουρασμένα στο τέλος της ημέρας; Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να εμποδίσουμε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας να εκδηλωθούν ή να τα μειώσουμε.


1. Τον χειμώνα καλό θα είναι πάνω στο θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούμε να υπάρχει ένα σκεύος με νερό για την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας.

2. Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό είναι καλό να αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό.

3. Όταν είμαστε προσηλωμένοι στην τηλεόραση η σε κάποιο βιβλίο η μπροστά από την οθόνη του Η/Υ να θυμόμαστε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

4. Όταν φυσάει αέρας, καλό είναι να φοράμε γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια μας και τα δάκρυα δεν εξατμίζονται γρήγορα.

5. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.

Aντιμετώπιση

Το πρώτο που κάνουμε είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε το αίτιο της ξηροφθαλμίας. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή προσπαθούμε να μειώσουμε την ενόχληση από την έλλειψη δακρύων, ενσταλάζοντας στα μάτια τεχνητά δάκρυα υπό μορφή κολλύριων ή gel. Η συχνότητα ενστάλαξης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία του ασθενούς.
Καθώς η κατάσταση αυτή έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης οι ασθενείς μπορούν μόνοι τους να αυξάνουν ή να μειώνουν τη συχνότητα ενστάλαξης.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούμε να κλείσουμε τα δακρυϊκά σημεία από τα οποία αποχετεύονται τα δάκρυα, ώστε η ελάχιστη ποσότητα δακρύων που υπάρχει στο μάτι μας να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΠΗΓΗ




Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ολλανδική πόλη καθιερώνει τα «έξυπνα φανάρια» για αυτούς που είναι κολλημένοι με το κινητό τους {VIDEO}


Πρόκειται για μια λεπτή φωτεινή λωρίδα από φώτα LED που τοποθετείται στο πεζοδρόμιο και, ανάλογα με το χρώμα της (πράσινο ή κόκκινο), δείχνει στον πεζό αν είναι ασφαλές να περάσει απέναντι.




Επισκεφτείτε Τώρα το e-shop μας Εδώ:http://eshopinvision.blogspot.gr


Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Προσοχή: Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα: Τα συμπτώματα της ασθένειας που στερεί αιφνιδίως την όραση.


Περίπου 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδηλώνουν κάθε χρόνο προβλήματα στα μάτια λόγω μιας ασθένειας που ονομάζεται γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (GCA). Τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, τα συμπτώματα της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας ποικίλλουν από λάμψεις και πόνο στο σαγόνι, στον αυχένα ή και στο αυτί έως ανεξήγητη απώλεια βάρους και κακή διάθεση.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στις αρτηρίες που βρίσκονται στο κεφάλι και στον αυχένα και παράλληλης συσσώρευσης γιγαντοκυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών. Γιγαντοκύτταρα ονομάζονται οι μάζες που αποτελούνται από περισσότερα από ένα μεμονωμένα κύτταρα, συνήθως μακροφάγα.

Μία από τις αρτηρίες που πλήττονται συχνότερα είναι αυτή που διοχετεύει αίμα στο οπτικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά πληροφοριών από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στον εγκέφαλο. Η δυσλειτουργία και ελλιπής παροχή αίματος στο νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση.

Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας είναι εξαιρετικά μικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της όρασης παρατηρείται λίγες ημέρες ή ακόμη και λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η άμεση χορήγηση θεραπείας με στεροειδή μπορεί όμως να σώσει την όραση.


Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
- Ισχυρός, συνήθως ξαφνικός, πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα – Συχνά ο πόνος εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού ή στους κροτάφους

- Ευαισθησία της επιδερμίδας του κεφαλιού και του κεφαλιού γενικότερα (π.χ. πόνος κατά το χτένισμα)

- Ορατό πρήξιμο των κροταφικών αρτηριών

- Πόνος στο σαγόνι, κυρίως κατά την ομιλία και τη μάσηση

- Διαταραχές όρασης, όπως διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση και/ή απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια

Σύμφωνα με το BBC, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας συνήθως εκδηλώνονται αιφνιδίως, ωστόσο προηγουμένως εκδηλώνονται συχνά και άλλες ενδείξεις, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, έντονη εφίδρωση, επίμονο αίσθημα κόπωσης, χαμηλός πυρετός (δέκατα), απώλεια όρεξης και καταθλιπτική διάθεση.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα συνδέεται με μια άλλη, λιγότερο σοβαρή, ασθένεια που ονομάζεται ρευματική πολυμυαλγία (PMR), η οποία χαρακτηρίζεται από μυϊκούς πόνους και περιορισμό της κίνησης. Οι δύο ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν μεμονωμένα, όμως συχνά συνυπάρχουν –περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με ρευματική πολυμυαλγία στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδηλώνει γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα πλήττει κυρίως ανθρώπους άνω των 50 ετών και είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

ΠΗΓΗ

Επισκεφτείτε τώρα το e-shop μας εδώ: http://eshopinvision.blogspot.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Μητρώο με τα προϊόντα που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μόνο με ISO και Πιστοποίηση αυτών.


Στην πλήρη καταγραφή των ιατροτεχνολογικών υλικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους και του «προφίλ» των παρόχων που διαθέτουν αυτά τα υλικά, προχωρά ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας σύναψης συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, οι ιδιώτες πάροχοι ιατρικών ειδών και υλικών (επιθέματα, υλικά σακχαρώδους διαβήτη, αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά είδη, σκευάσματα ειδικής διατροφής κ.ά.) οφείλουν να εντάξουν τα προϊόντα τους σε ειδικό μητρώο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας και να καταθέσουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να διαθέτουν προϊόντα στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ήρθαν στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά από Αίγυπτο, Πακιστάν, Ινδία που δεν διέθεταν πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, πάροχοι με πιστοποιήσεις κατά ISO που είχαν λήξει, καθώς και πάροχοι που δεν είχαν καταβάλει ποτέ το παράβολο τέλους ετοιμότητας στον ΕΟΦ, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να διαθέτουν παρανόμως τα υλικά τους στην ελληνική αγορά.

Εως σήμερα, στο μητρώο έχουν ενταχθεί περίπου 6.000 προϊόντα, ενώ αίτηση για σύναψη σύμβασης έως χθες είχαν υποβάλει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον λόγο, 611 πάροχοι από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Προϋπόθεση για να μπορεί να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα τους είναι αυτά να κυκλοφορούν σε τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης. Ηδη, συμβάσεις έχουν συναφθεί με 254 παρόχους -εκ των οποίων 142 διαθέτουν ορθοπεδικά και αναπνευστικά είδη, 23 προϊόντα ειδικής διατροφής και 89 λοιπά αναλώσιμα υλικά- και επιπλέον 200 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ειδών παρέχονται και από τα φαρμακεία. Στο πλαίσιο της νέας σύμβασης, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προπληρώνουν τον πάροχο, ο οποίος αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής και με τους οπτικούς. Ειδικά για την ειδική αγωγή, επιτροπή που συστήθηκε στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών αλλά και τις προδιαγραφές των χώρων στους οποίους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η διαδικασία χορήγησης «άυλων ταινιών γνησιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διαθέτουν, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά περιπτώσεις διπλής και τριπλής αποζημίωσης του Οργανισμού για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Οι εισαγωγείς των προϊόντων θα αιτούνται στον ΕΟΠΥΥ αυτές τις άυλες ταινίες γνησιότητας (bar code), που θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση της συνταγής χορήγησης του υλικού στον ασφαλισμένο.

ΠΗΓΗ
Επισκεφτείτε το e-shop μας εδώ: http://eshopinvision.blogspot.gr


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Στην τελική ευθεία η σύναψη συμβάσεων με παρόχους υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού.


Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται, υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά

Ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με όλους τους παρόχους βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες κατηγορίες παρόχων έχουν ολοκληρωθεί, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με άλλους και ανοιχτή είναι ακόμη η διαδικασία με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, όπου αναμένεται η απόφαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά τους παρόχους υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού (ορθοπαιδικά, αναπνευστικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής), η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν κατατεθεί 611 ηλεκτρονικές αιτήσεις, έχουν παραλειφθεί οι φάκελοι 250 παρόχων και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης για 200 συμβάσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης, είναι το υγειονομικό υλικό που εμπορεύεται ο πάροχος να διατίθενται σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, η ασφάλειά τους και η ορθή χορήγηση, ο προμηθευτής υποχρεούται να διαθέτει προϊόντα τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από το νέο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία). Τα προϊόντα πρέπει να έχουν ετικέτες που φέρουν barcodes, οι οποίες παρέχονται σε ηλεκτρονικό αρχείο από τον ΕΟΠΥΥ στον αποκλειστικό εισαγωγέα/ κατασκευαστή και ο οποίος υποχρεούται να τις επικολλά σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που διακινεί προς τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

«Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η ανακατανομή πόρων προς όφελος των ασφαλισμένων» είναι ο στόχος του Οργανισμού, όπως αναφέρουν στελέχη του, ενώ για τον ασφαλισμένο η διαδικασία «απλοποιείται και η γραφειοκρατία μειώνεται». Καταργείται η προπληρωμή των ασφαλισμένων - και με τον ίδιο τρόπο που σήμερα παίρνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους, θα προμηθεύονται και το υγειονομικό υλικό που έχουν ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Ο γιατρός θα συνταγογραφεί το προϊόν, και συμβεβλημένα με τον οργανισμό καταστήματα με ορθοπεδικά και άλλα προϊόντα, θα εκτελούν τη συνταγή, όπως γίνεται με τα φάρμακα. Ο ασφαλισμένος δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει παραστατικά δαπανών ο ίδιος στον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του όπου απαιτείται και θα λαμβάνει το προϊόν. Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται.

ΠΗΓΗ

Επισκεφτείτε το e-shop μας εδώ: http://eshopinvision.blogspot.gr

Τα μάτια σας 14 με τον ήλιο.


Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν προστασία, αλλά δεν είναι όλα τους κατάλληλα. Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, επιλέξτε γυαλιά που να παρέχουν τα ακόλουθα: Να δηλώνουν ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν 100% προστασία από UVA και UVB.

Προσοχή: η απόχρωση των φακών, το πόσο σκούροι είναι ή το κόστος τους δεν έχει σχέση με την προστασία που μας παρέχουν από την υπεριώδη ακτινοβολία

Συνήθεις κίνδυνοι της έκθεσης των οφθαλμών στην ηλιακή ακτινοβολία Υπεριώδης ακτινοβολία (ultraviolet ή αλλιώς UV) είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της οποίας το μήκος κύματος είναι ανάμεσα στο μήκος κύματος του ορατού σε εμάς φωτός και στο μήκος κύματος των γνωστών ακτίνων Χ.

Ονομάζεται υπερ-ιώδης διότι βρίσκεται στο φάσμα συχνοτήτων αμέσως πέραν του ιώδους φωτός του ορατού φάσματος. Την υπεριώδη ακτινοβολία λοιπόν δεν τη βλέπουμε εμείς οι άνθρωποι.

Υπάρχουν πολλές υποδιαιρέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας με κυριότερες τις ακόλουθες

■ UV-A:δεν απορροφάται από το στρώμα του όζοντoς

■ UV-B: απορροφάται από το στρώμα του όζοντος κατά ένα ποσοστό

■ UV-C: είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις. Απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και την ατμόσφαιρα.

Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Η ακτινοβολία του ήλιου είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική μας σταθερότητα, για τη σύνθεση βιταμίνης D (UV-B) και για τη φωτοσύνθεση των φυτών, εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή στον πλανήτη.

Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει ασφαλής για τον άνθρωπο υπεριώδης ακτινοβολία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ορισμένα προβλήματα που δημιουργούνται στον οφθαλμό από την υπέρμετρη έκθεση σε αυτήν:

Η ιδιαίτερα λεπτή δομή των βλεφάρων και του δέρματός τους τα καθιστά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Η μη συνετή έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε γήρανση και σε εμφάνιση ρυτίδων, τραχύτητας, χαλάρωσης, ωχρού δέρματος, δυσχρωμιών, καθώς και σε εμφάνιση όγκων.

Με την υπέρμετρη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει συνδεθεί η αύξηση της θόλωσης του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, ο γνωστός καταρράκτης.

Ο φακός του ματιού είναι η δομή μέσα από την οποία περνά το ορατό φως (αλλά προσπίπτει και η υπεριώδης ακτινοβoλία) και είναι φυσιολογικά διαφανής.

Ο φακός, μετά τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνήθως αρχίζει να αποκτά ένα υποκίτρινο χρώμα, χάνει τη διαφάνειά του και οι διαθλαστικές του ιδιότητες αλλάζουν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της οπτικής οξύτητας του οφθαλμού, η μείωση της ευαισθησίας στην αντίθεση και η σταδιακή αλλοίωση των χρωμάτων.

Η εκφύλιση της ωχράς, πάθηση που προκαλεί προβλήματα στην όραση, έχει επίσης συνδεθεί με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και με την έκθεση στις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα που αντιστοιχούν στο μπλε-ιώδες φως.

Η εκφύλιση της ωχράς ανάλογα με την έκταση και τη μορφή της προκαλεί έκπτωση της οπτικής οξύτητας.

Ηλιακά εγκαύματα του κερατοειδούς (υπεριώδης φωτοκερατίτιδα) από την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά τα θαλάσσια σπορ καθώς και κατά τα χειμερινά που λαμβάνουν χώρα σε χιονισμένες επιφάνειες, είναι εύκολο να προκληθούν εντός ωρών.

Πτερύγια από τη χρόνια έκθεση είναι άλλο ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά.

Ο περιορισμός της χρονικής διάρκειας της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η επιλογή των κατάλληλης ώρας της ημέρας είναι ο πιο απλός τρόπος ώστε να περιοριστούν και οι δυσμενείς επιπτώσεις της.

Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι σοφό να προστατεύουμε κατά το δυνατόν τα μάτια μας τόσο με τη χρήση καπέλων με ευρύ γείσο που να εξασφαλίζουν επαρκή σκίαση όσο και με γυαλιά ηλίου με τις κατάλληλες ιδιότητες.

Τα υλικά κατασκευής θα πρέπει να παρέχουν ένδειξη του κατά πόσο προστατεύουν ή όχι από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στην περιοχή του δέρματος γύρω από τα μάτια, η χρήση των εξειδικευμένων αντηλιακών προϊόντων δύναται να προσφέρει κάποια προστασία από κάποιο τμήμα ή τμήματα του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, για συγκεκριμένο και σαφώς ορισμένο χρόνο, ανάλογο με τον τύπο του δέρματος και το προϊόν.

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για τον καθορισμό του τύπου του δέρματός σας, του αντίστοιχου κατάλληλου αντηλιακού, του τρόπου εφαρμογής του και τις ιδιότητες αυτού. Δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια.

Είναι σοφό να χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προφυλάξεις και όχι ως το μοναδικό μέσο προστασίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ποσοστό των υπεριωδών ακτίνων που αντανακλώνται στις λείες επιφάνειες είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επιφάνειες όπως το χιόνι, ο πάγος, το τσιμέντο, η άσφαλτος, το ήρεμο νερό και η άμμος της παραλίας αντανακλούν σημαντικότατο ποσοστό της ακτινοβολίας που προσπίπτει σε αυτές.

Ακόμα και στην περίπτωση που το νερό δεν είναι ήρεμο, το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που αντανακλάται είναι σημαντικό. Η σκιά της ομπρέλας λοιπόν δεν μας απαλλάσσει από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η συννεφιά δεν παρέχει κάποια σιγουριά. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να περάσει μέσα από την ομίχλη και τα σύννεφα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι ισχυρότερη σε μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω της διαφοράς στην ποσότητα των συστατικών της ατμόσφαιρας που την απορροφούν.

Ακόμα, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη όσο ψηλότερα είναι ο ήλιος στον ουρανό (μικρότερη κλίση των ακτίνων του), όπως συμβαίνει κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Γι' αυτόν τον λόγο το καλοκαίρι έχουμε εντονότερη ακτινοβολία από ό,τι τον χειμώνα. Σημαντικότατο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας διεισδύει στο νερό περίπου τρία μέτρα, οπότε το νερό δεν μας προστατεύει όταν κολυμπάμε.

Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν προστασία, αλλά δεν είναι όλα τους κατάλληλα. Οταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, επιλέξτε γυαλιά που να παρέχουν τα ακόλουθα:

Να δηλώνουν ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν 100% προστασία από UVA και UVB.

Προσοχή, η απόχρωση των φακών, το πόσο σκούροι είναι ή το κόστος τους δεν έχει σχέση με την προστασία που μας παρέχουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.

Επιλέξτε γυαλιά wrap-around στιλ: Στην ιδανική περίπτωση, τα γυαλιά ηλίου σας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή των ματιών, έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να μην μπορεί να εισέλθει από τα πλάγια ή την επάνω πλευρά του προσώπου σας στα μάτια.

Προσοχή απαιτείται στη βασική καμπύλη των γυαλιών ηλίου που επιλέγουμε. Τα γυαλιά με μεγάλη καμπυλότητα φακών προκαλούν παραμόρφωση της εικόνας.

Οι φακοί μελανίνης, οι blue blockers και οι πολωτικοί φακοί ηλίου (πάντα εφόσον έχουν πιστοποίηση για 100% UV Protection από αξιόπιστο κατασκευαστή) προσφέρουν τη μέγιστη προστασία στα μάτια σας. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας σχετικά με τις ιδιότητές τους.

Ο τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα γυαλιά ηλίου σάς παρέχουν πραγματικά UV προστασία είναι να τα αγοράσετε από μια αξιόπιστη, επίσημη και πιστοποιημένη πηγή και να το πιστοποιεί ο κατασκευαστής τους.

Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου οφείλει να συνοδεύεται από ενημερωτικό σημείωμα, όπου τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η ιδιότητές του σας γνωστοποιούνται, καθώς και ειδικό πιστοποιητικό.

Επίσης, πρέπει να αναζητάτε το σήμα CE, που πιστοποιεί ότι είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ποτέ μην αγοράζετε γυαλιά ηλίου από αναξιόπιστες ή άγνωστες πηγές ή από τον δρόμο.

Μη βασίζεστε στις φακούς επαφής: Ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με προστασία UV, θυμηθείτε να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας με τις κατάλληλες ιδιότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τα μάτια μας δέχονται το 80% της ισόβιας έκθεσης με υπεριώδεις ακτίνες στην ηλικία των 18,2 ετών.

Τα βρέφη και παιδιά χρειάζονται ειδική προστασία. Συχνά, περνούν περισσότερο χρόνο εκτεθειμένοι στον ήλιο απ' ό,τι οι ενήλικες, καθώς και λόγω του πιο διαφανούς κερατοειδούς χιτώνα και του φακού, τα μάτια των παιδιών έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας. Συνδυάστε τα γυαλιά ηλίου με προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία με ένα καπέλο.

Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να κοιτάξει απευθείας στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ουλής στον αμφιβληστροειδή, στη περιοχή της ωχράς, στο πίσω μέρος του ματιού με συνέπεια μόνιμη βλάβη στην όραση.

Για τα παιδιά διαλέξτε άθραυστα γυαλιά. Ορισμένα όμως πλαστικά γυαλιά απορροφούν μόνο το 88% της υπεριώδους ακτινοβολίας και απαιτείται έξτρα επίστρωση των φακών για να παρέχουν 100% προστασία. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν η ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη.

Το μέγεθος της επικινδυνότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου εκφράζεται από τον δείκτη UV, ένα μέγεθος το οποίο είναι καθιερωμένο διεθνώς. Τιμές του δείκτη UV και προβλέψεις για την επόμενη ημέρα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Ο δείκτης UV είναι μικρότερος όταν ο ήλιος είναι κοντά στον ορίζοντα. Αντίστοιχα μικρότερος είναι και ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μεγαλύτερος δείκτης UV σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρνητικών επιδράσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας.
ΠΗΓΗ


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ποια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν την όραση?


Διατροφή και όραση

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καίριο ρόλο στην υγεία των ματιών. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές βλάβες:



Βιταμίνη Α
Απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Βρίσκεται στο κρέας, και ιδιαίτερα το συκώτι, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόσληψη πλούσιων πηγών β-καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.
Υψηλά ποσά β-καροτενίου περιέχουν τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα όπως το καρότο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και ορισμένα φρούτα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το μάνγκο και η παπάγια.

Βιταμίνη Ε
Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα των ιστών από τη επιβλαβή δράση τους.
Περιέχεται σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ξηρούς καρπούς και ειδικότερα στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και τα φουντούκια, στο αυγό, το φύτρο του σιταριού, το αβοκάντο και σε ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, η κολοκύθα και οι κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη C
Έχει αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.
Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνονται το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, το μάνγκο, το πεπόνι, οι πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η ντομάτα.

Αντιοξειδωτικά
Έχει φανεί πως η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης λόγω γήρατος.
Υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών βρίσκουμε κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και σε όσπρια και ξηρούς καρπούς. Από την άλλη, ιδιαίτερα ευεργετική για την όραση φαίνεται να είναι η δράση των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Πλούσιες πηγές των εν λόγω καροτενοειδών είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και ο κρόκος του αυγού.

ω-3 λιπαρά οξέα
Περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

ΠΗΓΗ

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΤΟ Ε-SHOP ....ΕΔΏ:

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Καθαρίστε & Ενυδατώστε τους Φακούς Επαφής σας Σωστά {VIDEO}.



Επισκεφτείτε το e-shop μας εδώ:



Παιδικός καταρράκτης: Νέο σύστημα διάγνωσης – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς.


Ένα νέο κινεζικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει τον κατάλληλο αλγόριθμο, πραγματοποιεί εξίσου καλά με τους οφθαλμίατρους διαγνώσεις συγγενούς καταρράκτη.

Ο παιδικός καταρράκτης εμφανίζεται από τη γέννηση, ή κατά το πρώτο έτος της ζωής, προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) απώλειας όρασης στα παιδιά παγκοσμίως.

Ο αλγόριθμος, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας στο υπολογιστικό «νέφος», έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα και σε συνεργασία μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους γιατρούς. Τα συστήματα αυτά "εκπαιδεύονται" αρχικά με ένα μεγάλο όγκο ιατρικών δεδομένων και, στη συνέχεια, κάνουν διαγνώσεις με βάση τη συσσωρευμένη «εμπειρία» τους, ενώ μαθαίνουν στην πορεία και βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χαοτιάν Λιν του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-Σεν της Καντόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής "Nature Biomedical Engineering", ανέφεραν ότι το σύστημά τους έχει ακρίβεια διάγνωσης πάνω από 90%, εκτιμά τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και επιπλέον προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.


 Στο κανονικό μάτι ο καθαρός φακός (lens) αποτυπώνει μια καθαρή εικόνα (clear image) στο πίσω μέρος του ματιού, την οποία "διαβάζει" ο εγκέφαλος. Στο μάτι με καταρράκτη, ο θολωμένος φακός στέλνει μια θολωμένη εικόνα στο πίσω μέρος του ματιού και έτσι ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα προβληματικό οπτικό ερέθισμα

Τι είναι ο παιδικός καταρράκτης
Ο παιδικός καταρράκτης είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει. Η θόλωση αυτή δεν είναι συγκεκριμένη αλλά μπορεί να έχει ποικίλες μορφές και μεγέθη. Το χειρότερο φυσικά είναι όταν καλύπτει ολόκληρο τον φακό.

Τότε το φως δεν μπορεί να εισχωρήσει στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο και συνεπώς η όραση δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για τύφλωση ή για μειωμένη όραση. Και όλα αυτά σε ένα παιδί που έχει ολόκληρη τη ζωή μπροστά του. Τα ποσοστά του παιδικού καταρράκτη κυμαίνονται από χώρα σε χώρα.

Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο εμφανίζονται 3 στα 10.000 παιδάκια που τον αναπτύσσουν. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση.

Πως αντιμετωπίζεται ο παιδικός καταρράκτης

Πλέον εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια η εμφύτευση ενός ειδικού ενδοφακού σε βρέφη και παιδιά που σε μεγάλο βαθμό λύνει το πρόβλημα της απώλειας όρασης σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται πάντα με γενική αναισθησία και απαιτεί χειρισμούς στο παιδικό μάτι που μπορούν να γίνουν μόνο από χειρουργούς που συνδυάζουν μεγάλη εγχειρητική εμπειρία και υψηλό επιστημονικό βεληνεκές.

Με την τοποθέτηση αυτού του φακού οι μικροί ασθενείς μπορούν να επανέλθουν άμεσα στην φυσιολογική ζωή τους χωρίς να υπάρχει η απειλή της υποτροπής της θόλωσης της όρασης και ο σημαντικός κίνδυνος του γλαυκώματος.

Κατά την επέμβαση του καταρράκτη γίνεται πρόσθια και οπίσθια καψουλόρηξη και ο φακός στηρίζεται επί του σάκου του περιφακίου και όχι εντός του σάκου που μέχρι σήμερα γίνεται. Ο φακός αυτός εξασφαλίζει τα εξής πλεονεκτήματα:

Καλύτερη ποιότητα όρασης.

Πολύ μικρά ποσοστά θόλωσης του οπισθίου περιφακίου.
Αντιμετώπιση του κυρίως προβλήματος που αφορά στην εμφάνιση γλαυκώματος μετά από επεμβάσεις καταρράκτου στην παιδική ηλικία. Με το παραπάνω φακό ελαττώνεται έως σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα γλαυκώματος και μετεγχειρητικής φλεγμονής που είναι οι κύριες επιπλοκές της εγχείρησης του παιδιατρικού καταρράκτη.
Εύκολη ανταλλαγή του ενδοφακού σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω ανάπτυξης διαθλαστικών ανωμαλιών (αν το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία εμφανίσει υψηλή μυωπία είναι εύκολη η ανταλλαγή του ενδοφακού και η τοποθέτηση άλλου με διαφορετική ισχύ).
Η αντίληψη της στήριξης του ενδοφακού επί του περιφακίου και όχι εντός του περιφακίου ξεκίνησε από την χειρουργική του καταρράκτου των ενηλίκων. Τονίζεται οτι ο φακός μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε νεογνά ή παιδιά με φλεγμονώδεις μορφές καταρράκτου. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο μικρός ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν.

ΠΗΓΗ
Επισκεφτείτε Τώρα το e-shop μας εδώ:


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αυστραλία: Γυαλιά ηλίου για ανέπαφες πληρωμές.


Οι ανέπαφες συναλλαγές σήμερα είναι σύνηθες να γίνονται μέσω καρτών και smartphones με διάφορες υπηρεσίες. Τι θα λέγατε την επόμενη φορά να μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα γυαλιά ηλίου σας;

Αυτή ακριβώς την ιδέα είχε μια startup από την Αυστραλία, μιας και είναι πιο εύκολο να έχεις τα γυαλιά ηλίου σου παρά το κινητό, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να στο κλέψουν ή να πρέπει να το βγάλεις από την τσέπη σου κάθε φορά που πρέπει να πληρώσεις. Τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι που έχεις πάντα επάνω σου, εδικά όταν μιλάμε για χώρες με αρκετό ήλιο.


Τα γυαλιά έχουν την ονομασία WaveShades και δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Local Supply και την Visa. Έχουν ενσωματωμένο mobile payment και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για την πληρωμή είναι να τα φέρεις κοντά σε ένα τερματικό, όπως θα έκανες με ένα smartphone ή smartwatch.

Οι Αυστραλοί είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις ανέπαφες συναλλαγές, οπότε δεν είναι κάτι καινούριο για εκείνους. Για πολλά χρόνια η χώρα υποστηρίζει contactless πληρωμές.

Δεν είναι σαφές αν τα γυαλιά θα κυκλοφορήσουν και σε άλλες αγορές, αλλά είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα.

ΠΗΓΗ

Επισκεφτείτε Τώρα το e-shop μας....εδώ


Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Βρήκαν τρόπο να εξετάζουν τα μάτια χωρίς διαστολή της κόρης.


Ένα νέο, εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης των εσωτερικών δομών του ματιού υπόσχεται να μεταμορφώσει τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων, επιτρέποντας την έγκαιρη αναγνώριση της εξέλιξής τους και την άμεση θεραπευτική παρέμβαση.

Το σύστημα λέγεται Optos και χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη στην απεικονιστική του αμφιβληστροειδούς, την λεγόμενη απεικόνιση υπερευρέως πεδίου, η οποία με μία και μόνο λήψη δημιουργεί έγχρωμη εικόνα ακόμα και 200 μοιρών του χιτώνα που αντιστοιχεί σχεδόν σε όλη την εσωτερική επιφάνειά του.

Αυτό είναι εφικτό με το συνδυασμό κατόπτρων και πολλαπλών απεικονιστικών μεθόδων, μερικές από τις οποίες είναι ο αυτοφθορισμός, η αγγειογραφία με φλουοροσκεΐνη και η αγγειογραφία με το πράσινο της ινδοκυανίνης.

Η πιο συναρπαστική λεπτομέρεια της τεχνολογίας αυτής είναι ότι δεν απαιτεί διαστολή της κόρης του ματιού (μυδρίαση) που είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη «αγγαρεία» της πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης και ο πιο συχνός λόγος για την μη πραγματοποίησή της τόσο από πλευράς ασθενούς, όσο και συχνά από πλευράς οφθαλμιάτρου.

Η μυδρίαση απαιτεί μισή έως μία ώρα αναμονής μετά την ενστάλλαξη ειδικών σταγόνων και θολώνει την όραση για 4 έως 6 ώρες!

Με το νέο σύστημα όμως και χωρίς να γίνει αυτή η διαδικασία, ο οφθαλμίατρος μπορεί να δει την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς ακόμα και σε μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκει νωρίτερα και, το κυριότερο, να εντοπίζει εγκαίρως την εξέλιξη πιθανών, σοβαρών οφθαλμοπαθειών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ραγοειδίτιδα, ρωγμές και πρόωρες αποκολλήσεις αμφιβληστροειδή, οι αγγειακές αποφράξεις και οι όγκοι, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά.

Επιπλέον, η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και άλλων παθήσεων.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού (στον βυθό) και παίζει καθοριστικό ρόλο στην όραση αφού φέρει τα εξειδικευμένα κύτταρα (λέγονται ραβδία και κωνία) που υποδέχονται το φως και το «προωθούν» στο οπτικό νεύρο για να μετατραπεί στον εγκέφαλο σε εικόνες.

Το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς λέγεται ωχρά κηλίδα, η εκφύλιση της οποίας αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.


«Είναι συμπαγές και επιτραπέζιο, επομένως δεν χρειάζεται πολύ χώρο για να τοποθετηθεί, ενώ κάθε μία από τις απεικονιστικές μεθόδους που ενσωματώνει επιτελεί και ένα συγκεκριμένο έργο.

Για παράδειγμα, η αγγειογραφία με το πράσινο της ινδοκυανίνης χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των αγγείων του χοριοειδούς χιτώνα, γεγονός απαραίτητο για τη σωστή διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία παθήσεων όπως η νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς».



Η εφαρμογή της εξέτασης, όπως προαναφέραμε, δεν απαιτεί διαστολή της κόρης του ματιού με ειδικό κολλύριο, ενώ η ταχύτητα με την οποία σαρώνει το μάτι η ακτίνα λέιζερ του συστήματος, με τη χρήση ειδικών κατόπτρων, επιτρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα μία αψεγάδιαστη εικόνα του αμφιβληστροειδούς και των αγγείων του.

Επειδή, εξάλλου, στο σύστημα είναι ενσωματωμένη και μία άλλη τεχνολογία, που λέγεται οφθαλμοσκόπηση με λέιζερ σάρωσης, ο οφθαλμίατρος μπορεί να απεικονίσει τον αμφιβληστροειδή ακόμα κι αν υπάρχουν εμπόδια, όπως το θόλωμα του οφθαλμικού φακού που οφείλεται στον καταρράκτη.

«Οι οφθαλμίατροι πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς τις εσωτερικές δομές του ματιού για να μπορέσουν να λάβουν σωστές κλινικές αποφάσεις, είτε αυτό αφορά τη διάγνωση μιας ασθένειας είτε το σχεδιασμό, τη συνέχιση ή την τροποποίηση μιας θεραπείας».

«Εξίσου σημαντικός είναι ο λεπτομερής έλεγχος και μετά το πέρας κάποιας θεραπείας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ασθενούς για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν υποτροπών ή νέων προβλημάτων. Σε όλα αυτά μπορεί να μας βοηθήσει το νέο σύστημα, το οποίο έχουμε ήδη φέρει στη χώρα μας».

ΠΗΓΗ

Επισκεφτείτε το e-shop μας εδώ:http://eshopinvision.blogspot.gr/

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία: Πώς θα προστατευτείτε από Wi-Fi, κινητά τηλέφωνα και ασύρματες συσκευές.


Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν πολλά και προφανή οφέλη. Όμως οι ακριβείς πιθανές βλάβες είναι ακόμα απροσδιόριστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στους πολίτες.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, είτε είμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε εκτεθειμένοι στη γήινη και κοσμική ακτινοβολία και το πιο σημαντικό στην ακτινοβολία του ήλιου.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από πάσης φύσεως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές WiFi ή Bluetooth εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες-x, ακτίνες-γ) είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ενώ οι βιολογικές επιδράσεις της μη ιονίζουσας δεν είναι γνωστές και έτσι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.

Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διασπά χημικούς δεσμούς, δηλαδή δεν προκαλεί βλάβη στο DNA, το οποίο είναι μια πιθανή αιτία για την εμφάνιση καρκίνου.

Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα βλάβες, μπορεί έμμεσα να δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως μετά από μακροχρόνια έκθεση.

Πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τον οργανισμό;
Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την κύρια βιολογική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων και επιτρέπει να ζεσταίνουμε γρήγορα το φαγητό.

Τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα επιδράσεων σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κάτω από το όριο, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης.

Ποιες οι συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο;
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες όμως καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ορισμένες από αυτές δείχνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και του δέρματος, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των ασθενειών που έχουν ενοχοποιηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις έρευνες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον αυξημένο κίνδυνο, ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτείται επιπλέον έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Εφόσον το τοπίο είναι ακόμα θολό σχετικά με την επικινδυνότητα των συσκευών καλό θα ήταν να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Κάποιες απλές οδηγίες που αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να σώσουν την υγεία μας είναι οι εξής:
Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (γιατί τότε η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία έχει υψηλότερη ένταση) και σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (αντανάκλαση της ακτινοβολίας)

Ο καλύτερος τρόπος για να μιλάτε στο κινητό είναι να το έχετε στο μεγάφωνο και να υπάρχει μία απόσταση από τον εγκέφαλο. Διαφορετικά να προτιμάτε να μιλάτε με ενσύρματα ακουστικά. Αν και εκπέμπεται κάποια ακτινοβολία είναι καλύτερα, γιατί απομακρύνεται το κινητό από το σώμα.

Προσπαθήστε να μειώσετε γενικά τις ώρες που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο.

Μην έχετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο του σπιτιού ή της δουλειάς με ένα ενσύρματο.

Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές Bluetooth, ηχεία κ.ά.)

Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν πάτε για ύπνο (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ). Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο ρούτερ.

Το ασύρματο ρούτερ είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται πολύ.

Αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάστε (προστατεύστε ιδίως το κεφάλι σας)

Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός.

ΠΗΓΗ

Προστατευτείτε από την Ηλεκτρ/κή Ακτινοβολία με: Anti-Radiation Shield