Εγχειρήσεις ακριβείας μέσα στον οφθαλμό του ασθενούς πραγματοποιεί καινοτόμο βρετανικό ρομπότ. Το σύστημα, το οποίο είναι το πρώτο που μπορεί με ευκολία να πραγματοποιήσει αφαίρεση καταρράκτη, δημιουργήθηκε από την εταιρεία Cambridge Consultants και αποτελείται από δύο τηλεχειριζόμενους βραχίονες.
Παγκοσμίως περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται κάθε χρόνο επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω της εμφάνισης καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια. Οι επιπλοκές αυτών των επεμβάσεων, που αποτελούν ρουτίνα για τους ειδικούς, είναι σπάνιες αλλά ακόμα και έτσι ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Η επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη, κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος φακός και αντικαθίσταται από τεχνητό διαυγή φακό, απαιτεί πολύ σταθερό χέρι, ενώ προβλήματα εμφανίζονται σε μία έως επτά περιπτώσεις ανά χίλιες επεμβάσεις.
Τώρα το νέο ρομπότ έρχεται για να εξαλείψει ακόμα και τη μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ο γιατρός κινεί τους βραχίονες του ρομπότ με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την εξέλιξη σε τηλεοπτική οθόνη. Τα ρομποτικά χέρια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανεπαίσθητες κινήσεις, που στην πραγματικότητα είναι αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον το ρομπότ διαθέτει και λογισμικό ασφαλείας, το οποίο παγώνει οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να είχε δυσμενές αποτέλεσμα για τον άρρωστο.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ρομποτική χρησιμοποιείται στην Ιατρική και ιδιαίτερα στη χειρουργική.
Άλλα ρομποτικά συστήματα, όπως το δημοφιλές «Ντα Βίντσι», χρησιμοποιούνται κατά κόρον για επεμβάσεις μικροχειρουργικής από τους ειδικούς, αλλά είναι μεγαλύτερα σε όγκο. Το Axsis λόγω και του μικρότερου μεγέθους του θα είναι φθηνότερο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist.
ΠΗΓΉ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου