Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

10 Υπερτροφές που Ενισχύουν την Υγεία των Ματιών σας


Καταναλώνετε τροφές που κάνουν καλό στην υγεία των ματιών σας; Ίσως το μυαλό σας πηγαίνει κατευθείαν στα καρότα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες τροφές που κάνουν καλό στα μάτια μας – και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.



Να θυμάστε πως η υγιεινή τροφή βοηθά ολόκληρο το σώμα σας, περιλαμβανομένων και των ματιών σας. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν αλλά όχι να υποκαταστήσουν ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Μάθετε, λοιπόν, ποιες τροφές ενισχύουν τόσο την υγεία των ματιών σας όσο και την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την όρασή σας.



Ψάρια 
Τα ψάρια του ψυχρού νερού, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα προστατεύουν τα μάτια σας από ξηροφθαλμία, την εκφύλιση της κηλίδας ή ακόμη και από τον καταρράκτη.



Αν δεν συνηθίζετε να τρώτε θαλασσινό φαγητό, μπορείτε να πάρετε μεγάλες ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας συμπληρώματα διατροφής ιχθυελαίων ή λαμβάνοντας συμπληρώματα σχεδιασμένα για χορτοφάγους, τα οποία περιέχουν ειδικά έλαια από σπόρους που είναι πλούσιοι στο συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο, όπως το έλαιο από λιναρόσπορο.



Φυλλώδη Λαχανικά
Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και πολλά άλλα, είναι γεμάτα από λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι φυτικές χρωστικές που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της εκφύλισης της κηλίδας και του καταρράκτη. Το μπρόκολο, τα μπιζέλια και τα αβοκάντο είναι επίσης πολύ καλές πηγές του πανίσχυρου αυτού αντιοξειδωτικού.



Αυγά 
Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία στα αυγά, περιλαμβανομένης και της λουτεΐνης και της βιταμίνης Α (οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από νυχτερινή τύφλωση και την ξηροφθαλμία, προάγουν την υγεία των ματιών και την ομαλή τους λειτουργία.



Δημητριακά Ολικής Άλεσης
Μια δίαιτα που περιέχει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της κηλίδας. Συνεπώς, αντικαταστήστε τους ραφιναρισμένους υδρογονάνθρακες με κουινόα, καστανό ρύζι, ολόκληρη βρώμη και ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης. Η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και η νιασίνη στα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη γενικότερη υγεία των ματιών μας.



Εσπεριδοειδή φρούτα και Μούρα  
Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα μούρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια, ή και εκφύλισης της κηλίδας.



Ξηροί καρποί
Φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα — οποιοδήποτε είδος ξηρού καρπού με κέλυφος σας αρέσει – είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε που ενισχύουν και προάγουν τη γενικότερη υγεία του οφθαλμικού ιστού.



Φρούτα και Λαχανικά με πολλά Χρώματα
Τροφές όπως τα καρότα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι φράουλες, η κολοκύθα, το καλαμπόκι και το μηλοπέπονο είναι πραγματικά εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α και C.



Επίσης, τα καροτενοϊδή — τα στοιχεία που προσδίδουν σε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κοκκινωπό τους χρώμα – θεωρούνται πως συμβάλλουν αρκετά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών παθήσεων των ματιών.



Όσπρια
Τα κοινά φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές είναι αποδεδειγμένα πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ρ και ψευδαργύρου – και μπορούν επίσης να προστατέψουν τον αμφιβληστροειδή και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της κηλίδας ή ακόμη και καταρράκτη.



Ιχθυέλαια, Έλαιο λιναρόσπορου και Έλαιο Μαύρης Σταφίδας 
Αυτά τα τρομερά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αποφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία των ματιών μας, όπως η συμβολή στην αποτροπή ή στον έλεγχο του συνδρόμου οφθαλμικής ξηρότητας καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης κηλίδας και καταρράκτη.



Βοδινό κρέας 
Όταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια, το άπαχο βοδινό κρέας στο διαιτολόγιό σας μπορεί να ενισχύσει την υγεία των ματιών σας. Το βοδινό περιέχει ψευδάργυρο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει βιταμίνη Α, ενώ μπορεί να παίξει και σημαντικό ρόλο στη μείωση της εκφύλισης κηλίδας που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου