Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πώς επηρεάζει η ηλικία την όραση;



Οι περισσότεροι άνθρωποι βαθμολογούν την όρασή τους ως την πιο σημαντική έννοια τους και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επεξεργαζόμαστε το 80% του κόσμου γύρω μας μέσω της όρασης μας .

 Οι αλλαγές στην όραση λόγο της ηλικίας, είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης.

 Οι ανάγκες και τα διάφορα μας προβλήματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας . Έτσι, είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία της πολύτιμης όρασή μας καθώς και ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές στην όραση σχετίζονται με την ηλικία και είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις κληρονομικές συνθήκες, κάποια προβλήματα και επιπλοκές σχετικά με την όρασης που παρουσιάζονται κατά την προχωρημένη ηλικία μπορούν να προληφθούν νωρίς. Η υγιεινή διατροφή και το σταμάτημα του καπνίσματος είναι οι καλύτερες στρατηγικές άμυνας .

 Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε για την ηλικία και την υγεία των ματιών;


Αλλαγές στην όραση κατά την παιδική ηλικία
Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα όρασης νωρίς στη ζωή, και χωρίς τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες, είναι στο χέρι των γονέων να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξή τους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα όρασης που μπορούν να αναπτυχθούν σε πρώιμη παιδική ηλικία περιλαμβάνουν:

Μυωπία, η οποία οδηγεί σε δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα.
Υπερμετρωπία, η οποία οδηγεί σε δυσκολίες στην ανάγνωση και εστίαση σε κοντινά αντικείμενα.
Αδράνεια του ματιού (αμβλυωπία), η οποία οδηγεί σε σταυρωμένα ή ευθυγραμμισμένα μάτια, και συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Μπορεί να διορθωθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.

Η όραση του παιδιού σας μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά και τη συγκέντρωση του και είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία στην προσχολική εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι πολλά σχολεία εκτελούν τις βασικές εξετάσεις στα μάτια, είναι σημαντικό να εξετάζονται τα μάτια του παιδιού σας τακτικά και από έναν ειδικό. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 16 στο πλαίσιο του Εθνικό Συστήματος Υγείας.


Φοιτητές και νεαροί ενήλικες: Τεχνολογία και προβλήματα όρασης
Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι υγιείς συνήθειες καθ'όλη τη σχολική ηλικία μέχρι και την αρχή της ενηλικίωσης. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της όρασης, καθώς τα μάτια ωριμάζουν. Οι άφθονες ασκήσεις και το περιορισμένο χρονικό διάστημα μπροστά από κάποια οθόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε να κρατηθούν τα μάτια απολυτά υγιείς. Η μειωμένη όραση επηρεάζει την ανεξάρτητη μάθηση των νέων που σπουδάζουν, την επίδοση στη τάξη, καθώς και τις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να είναι δύσκολο να χωριστούν τα παιδιά σας από το smartphone τους, αλλά κάποιος αναγκαίος περιορισμός στην χρήση κινητών συσκευών, βοηθά ώστε τα ματιά των νεαρών να έχουν την κατάλληλη ξεκούραση ώστε να αναπτυχθούν σωστά και πλήρως. Για δραστήριο τρόπο ζωής, πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν ημερήσιους φακούς επαφής για να διορθώσουν την μυωπία, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για φροντίδα και συντήρηση των φακών επαφής τους.


Αλλαγές στην όραση των ενήλικων και της μέσης ηλικίας
Η συνεχής χρήση της οθόνης του υπολογιστή και οι πολλές ώρες εργασίας συμβάλλουν στη συνολική κόπωση των ματιών και στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας. Αποκτήστε τη συνήθεια να αναπαύετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας για να αποτρέψετε και να ανακουφίσετε την καταπόνηση των ματιών σας. Οι ειδικοί προτείνουν τον κανόνα 20–20–20 : κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε μακριά από τον υπολογιστή σας και εστιάστε σε ένα αντικείμενο 20 πόδια μακριά από εσάς για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μια άλλη ανησυχία είναι η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, μια πάθηση σχετιζόμενη με την ηλικία η οποία προκαλεί στο φακό του ματιού να χάσει την ευελιξία του. Αυτό οδηγεί σε μια ανικανότητα στο να επικεντρωνόμαστε σε κοντινά αντικείμενα, καθώς και δυσκολία στην μετάβαση από κοντινά σε μακρινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία δεν είναι το ίδιο με την υπερμετρωπία, η εκδήλωση της είναι συνήθως γύρω στην ηλικία των 40, αλλά μπορεί συνήθως να διορθωθεί με πολυεστιακούς φακούς επαφής. Φροντίστε να προγραμματίζετε μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο , ειδικά αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην νυχτερινή όραση σας, στην αντίληψη του βάθους, ή κατά την οδήγηση.


Η όραση σε προχωρημένη ηλικία
Με την πάροδο της ηλικίας έρχεται μια ποικιλία από νέες ανησυχίες για την υγειά των ματιών Καταρράκτης, γλαύκωμα και η AMD(Age-Related Macular Degeneration =Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) δεν είναι συνήθως επώδυνες καταστάσεις, αλλά επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης .

Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση που οφείλεται σε απώλεια της διαφάνειας του φακού του ματιού. Συνήθως αντιμετωπίζετε με χειρουργική επέμβαση.
Το γλαύκωμα είναι αποτέλεσμα μιας συσσώρευση πίεσης στο βολβό του ματιού που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η χαμηλή όραση (AMD) επηρεάζει την κεντρική, άλλα όχι την περιφερική όραση.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ξηροφθαλμίας, και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί συχνά να επιδεινώσει το πρόβλημα. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ξηρά, ερεθισμένα μάτια, ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης ή αν σχετίζονται με τα φάρμακα.

Τα μάτια μας είναι ο πιο πολύτιμους πόρος μας. Αν και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις κληρονομικές παθήσεις ή την ενηλικίωση, μπορούμε όμως, να κάνουμε το καλύτερο μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, να διατηρήσουμε την υγιή όραση . Αυτό ξεκινά με ένα υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής και τακτικές εξετάσεις στον οφθαλμίατρο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου