Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«ΑΧΤΙΔΑ ΖΩΗΣ»: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΟΡΑΣΗ.


Ένα παράθυρο ζωής για τα άτομα με χαμηλή όραση ανοίγει μια ομάδα ακαδημαϊκών του ΑΠΘ, που δημιούργησε και λειτουργεί το πρόγραμμα «Αχτίδα Ζωής».

Ως άτομα με χαμηλή όραση χαρακτηρίζονται όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση συμβατικών γυαλιών, ή με κάποια επέμβαση. Πρόκειται για ανθρώπους με μειωμένη όραση, οι οποίοι όμως δεν πάσχουν από τύφλωση.

«Μία από τις πιο συχνές παθήσεις που oδηγεί σε χαμηλή όραση, είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, η οποία προκύπτει σε μεγάλες ηλικίες με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί στη Voria.gr ο καθηγητής Οφθαλμολογίας και υπεύθυνος του προγράμματος, Βασίλης Καραμπατάκης. Ωστόσο, προβλήματα χαμηλής όρασης μπορεί να αντιμετωπίζουν και ασθενείς σε νεαρές ηλικίες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν χαμηλή όραση εκ γενετής.

«Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο και μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει περισσότερα από 100 άτομα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα», λέει ο κ. Καραμπατάκης και προσθέτει: «Στόχος του προγράμματος είναι να αξιοποιήσουμε την υπολειπόμενη όραση των ατόμων, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους. Να μπορούν να διαβάσουν ένα λογαριασμό ή να χρησιμοποιήσουν Η/Υ με άνεση».
 
Πώς λειτουργεί, όμως το πρόγραμμα «Αχτίδα Ζωής» που φιλοδοξεί να προσφέρει ευκαιρίες σε πολλά ακόμα άτομα κάθε ηλικίας; Ο υπεύθυνος του προγράμματος εξηγεί: 
«Αρχικά, ο ασθενής έρχεται τηλεφωνικά σε επαφή μαζί μας και κλείνει ένα ραντεβού για εξέταση. Κατόπιν, πηγαίνει την προγραμματισμένη μέρα και ώρα στο κτίριο νέων αμφιθεάτρων της Ιατρικής Σχολής (έναντι ΑΧΕΠΑ) και εξετάζεται εντελώς δωρεάν, ώστε να αποφασιστεί ποια μέθοδος υποβοήθησης καλύπτει τις ανάγκες του. Οι μέθοδοι που προσφέρει το πρόγραμμα, είναι είτε ορισμένα βοηθήματα, είτε ηλεκτρονικές εφαρμογές».

Τα βοηθήματα που παρέχουν οι γιατροί, είναι ειδικά μεγεθυντικά συστήματα, τα οποία διαφέρουν σε πολλά επίπεδα από τα συμβατικά γυαλιά. Προσαρμόζονται με ειδικό τρόπο στο κεφάλι του ασθενούς, και τον βοηθούν να διαβάζει με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει και εκμάθηση ανάγνωσης με σύστημα Braille, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τέλος, εάν χρειάζεται, προσφέρονται και ειδικά σχεδιασμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές προσβασιμότητας ώστε να γίνεται δυνατή και ευκολότερη η χρήση Η/Υ από άτομα με χαμηλή όραση
.
«Ο κόσμος που βοηθάμε κατόπιν μας εκφράζει μεγάλη ευγνωμοσύνη», αναφέρει ο κ. Καραμπατάκης, λέγοντας ότι η σύσταση του προγράμματος αποτελεί μια προσωπική του πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από κοινωνική ευαισθησία.

 «Αξίζει να δραστηριοποιείται κανείς σε αυτόν τον τομέα και με αυτόν τον τρόπο, καθώς υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανάγκη να βοηθηθούν άτομα με χαμηλή όραση», επισημαίνει.

Το πρόγραμμα, από την έναρξη της λειτουργίας του στηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από ορισμένες χορηγίες, ωστόσο γίνεται προσπάθεια για εύρεση επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

 Σκοπός είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπατάκη, η δράση του να επεκταθεί και σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και για αυτόν το λόγο δυσκολεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για την ανάγκη γνωστοποίησης του προγράμματος «Αχτίδα Ζωής», θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00, με ομιλητή τον καθηγητή Οφθαλμολογίας και υπεύθυνο του προγράμματος, Βασίλη Καραμπατάκη. Η εκδήλωση, θα γίνει στην παλαιά Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου