Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία.



Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας, όμως η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για το δέρμα όσο και για τα μάτια μας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αν δεν πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

H απειλητική τρύπα του όζοντος κάνει τα μάτια μας πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την προστασία από τον ήλιο με τα κατάλληλα γυαλιά.


 Οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι:

Oι υπέρυθρες ακτίνες, υπεύθυνες για την αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα
Oι υπεριώδεις ακτίνες (UV), υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλλοειδούς φακού
οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα (HEV-Higt Energy Visible) που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογικές καταστάσεις του αμφιβληστροειδούς (π.χ. εκφύλιση ωχράς κηλίδος).


 Επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας
Καφέ κηλίδες και ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια
Προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος
Κακοήθεις νεοπλασίες, όπως το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα, κυρίως στο κάτω βλέφαρο
Καταρράκτης στην τρίτη ηλικία
Αυξημένος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, στην τρίτη ηλικία


Γυαλιά ηλίου:
Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο μόδα, αλλά και το μοναδικό όπλο προστασίας των ματιών μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Τα σωστά γυαλιά ηλίου προστατεύουν, απόλυτα, τα μάτια μας και περιορίζουν τις πιθανές αλλοιώσεις του δέρματος από την ακτινοβολία του ηλίου. Τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου ανακόπτουν, πλήρως, την υπεριώδη ακτινοβολία (100% UV protection), και οι φακοί τους είναι οπτικά κατεργασμένοι ώστε να μην παραμορφώνουν τις εικόνες.

Επίσης θα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος για τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Αντηλιακή κρέμα: Για την περιοχή γύρω από τα μάτια θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, πάνω από 15, και ιδιαίτερα καλής ποιότητας, γιατί μπορεί να προκληθεί αλλεργία στα βλέφαρα.



Οι φακοί επαφής στη θάλασσα.
Η χρήση των φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη αφού το θαλάσσιο νερό, γενικότερα, δεν προκαλεί μολύνσεις, εκτός εάν η παραλία έχει καθοριστεί ως μη κατάλληλη για κολύμβηση. Το ίδιο, βέβαια, δεν ισχύει για το νερό της πισίνας, όπου υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι από τους φακούς επαφής πιθανώς να μεταφερθούν στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού προκαλώντας κάποιες σοβαρές λοιμώξεις. Ωστόσο το νερό της θάλασσας έχει περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα να αφυδατώνει τους φακούς και να ενοχλούν τον κερατοειδή.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου