Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Χρειάζονται τα μωρά γυαλιά ηλίου;


«Πρέπει το μωρό μου να φοράει γυαλιά ηλίου;», είναι πολύ καλή ιδέα, γιατί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αυξάνει το κίνδυνο για καταρράκτη και άλλων προβλημάτων αργότερα στη ζωή του παιδιού, όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, φωτοκερατίτιδα, πτερύγιο κ.ά.

Ο κίνδυνος βλάβης είναι συσωρευτικός, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο εκτιθόμαστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χρόνων ζωής μας.

Επίσης στις μικρές ηλικίες ο κερατοειδής και ο φακός είναι πιο διαυγή απ΄ότι σε πιο μεγάλη ηλικία, με συνέπεια η επιβλαβής ακτινοβολία να φτάνει πιο εύκολα στον αμφιβληστροειδή. Για αυτό είναι και σημαντικό να φοράμε γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία.

Βέβαια εάν το παιδί αντιστέκεται στο να φορέσει γυαλιά ηλίου, μην το πιέζετε. Έχουν την τάση να τα βγάζουν και να παίζουν με αυτά, μην παραξενευθείτε εάν τα βρίσκετε συνεχώς κάτω στο πάτωμα.

Κάποιο καπέλο θα είναι πιο εύκολο να το φορέσει, ειδικά το πιο μικρό σε ηλικία ή τα μωράκια. Εάν είναι δεκτικό στο να φορέσει γυαλιά ηλίου, τότε αφήστε το να τα διαλέξει το ίδιο. Επίσης θα είναι και πιο εύκολο εάν βλέπει να φοράτε και εσείς γυαλιά, να θέλει να σας μιμηθεί.


Δεν κάνουν όλα τα γυαλιά ηλίου

Αγοράστε ένα ζευγάρι που να αναφέρει προστασία 99-100 % από την UVA και UVB. Πόσο σκούρα θα είναι, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο, γιατί η απορρόφηση των βλαβερών ακτίνων συμβαίνει από ειδικά φίλτρα και όχι από το χρώμα. Εάν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, προτείνω ένα μεσαίου βαθμού απόχρωσης.
Βέβαια θα πρέπει να διαλέξετε έναν σκελετό ανθεκτικό, όχι πολύ βαρύ όμως, ώστε και το παιδί σας να το φοράει πιο εύκολα.

Επίσης οι φακοί να είναι από πολυκαρβονικό ή πολωτικό υλικό, το οποίο είναι ανθεκτικό σε πτώσεις, σε περίπτωση όμως που θα είναι γεμάτο γρατσουνιές καλό είναι να το αντικαθιστούμε.


Ο οπτικός σας θα σας συμβουλεύσει σωστά στην επιλογή φακού και σκελετού.

ΠΗΓΗ


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Το φως από οθόνη των smartphones στο σκοτάδι καταστρέφει την όραση;



Πολλοί συνηθίζουμε να παίζουμε με το κινητό ή να σερφάρουμε στο διαδίκτυο με το κινητό το βράδυ στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε. Φαίνεται όμως πως αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι και καταστρεπτική για τα μάτια. Βρετανοί ερευνητές λένε πως το φως από την οθόνη των smartphones όταν είμαστε στο σκοτάδι μπορεί να φέρει ακόμα και τύφλωση.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Μούρφιλντ του Λονδίνου στη Βρετανία διαπίστωσαν πως η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί κανείς, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όρασης έως και προσωρινή τύφλωση από το ένα μάτι.

Μάλιστα, στην έκθεση τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, ο επικεφαλής της έρευνας Gordon Plant και οι συνεργάτες του περιγράφουν για πρώτη φορά δύο περιπτώσεις γυναικών στη Βρετανία. Μια 22χρονη και μιας 40χρονη, είχαν τη συνήθεια ξαπλώνουν στο πλάι και να κοιτούν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη του smartphone τους με το ένα μάτι, ενώ το άλλο ήταν σκεπασμένο από το μαξιλάρι.
Με τον καιρό οι δύο γυναίκες άρχισαν να παραπονιούνται για επεισόδια παροδικής απώλειας όρασης, που διαρκούσαν έως 15 λεπτά και εμφανίζονταν το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Παρά τις πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο πρόβλημα. Όμως, στην πορεία θεώρησαν ως ύποπτο το κινητό τηλέφωνο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Πλαντ «αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι προσαρμόζεται στο σκοτάδι, με συνέπεια να προκαλείται παροδική απώλεια όρασης από το πρώτο μάτι, όταν κλείνει η συσκευή, ωσότου και αυτό το μάτι προσαρμοσθεί στο σκοτάδι».

Πάντως, η τύφλωση λόγω κινητού τηλεφώνου είναι αβλαβής και δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν κανείς ασχολείται με το smartphone του μέσα στο σκοτάδι, πρέπει να έχει και τα δύο μάτια του ανοιχτά.

Παραμένει, όμως, ασαφές πόσοι χρήστες κινητού τηλεφώνου μέσα στο σκοτάδι μπορούν να υποστούν τέτοια πρόσκαιρη απώλεια όρασης και κατά πόσο τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα.


ΠΗΓΉ:

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία.



Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας, όμως η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για το δέρμα όσο και για τα μάτια μας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αν δεν πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

H απειλητική τρύπα του όζοντος κάνει τα μάτια μας πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την προστασία από τον ήλιο με τα κατάλληλα γυαλιά.


 Οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι:

Oι υπέρυθρες ακτίνες, υπεύθυνες για την αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα
Oι υπεριώδεις ακτίνες (UV), υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλλοειδούς φακού
οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα (HEV-Higt Energy Visible) που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογικές καταστάσεις του αμφιβληστροειδούς (π.χ. εκφύλιση ωχράς κηλίδος).


 Επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας
Καφέ κηλίδες και ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια
Προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος
Κακοήθεις νεοπλασίες, όπως το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα, κυρίως στο κάτω βλέφαρο
Καταρράκτης στην τρίτη ηλικία
Αυξημένος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, στην τρίτη ηλικία


Γυαλιά ηλίου:
Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο μόδα, αλλά και το μοναδικό όπλο προστασίας των ματιών μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Τα σωστά γυαλιά ηλίου προστατεύουν, απόλυτα, τα μάτια μας και περιορίζουν τις πιθανές αλλοιώσεις του δέρματος από την ακτινοβολία του ηλίου. Τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου ανακόπτουν, πλήρως, την υπεριώδη ακτινοβολία (100% UV protection), και οι φακοί τους είναι οπτικά κατεργασμένοι ώστε να μην παραμορφώνουν τις εικόνες.

Επίσης θα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος για τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Αντηλιακή κρέμα: Για την περιοχή γύρω από τα μάτια θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, πάνω από 15, και ιδιαίτερα καλής ποιότητας, γιατί μπορεί να προκληθεί αλλεργία στα βλέφαρα.



Οι φακοί επαφής στη θάλασσα.
Η χρήση των φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη αφού το θαλάσσιο νερό, γενικότερα, δεν προκαλεί μολύνσεις, εκτός εάν η παραλία έχει καθοριστεί ως μη κατάλληλη για κολύμβηση. Το ίδιο, βέβαια, δεν ισχύει για το νερό της πισίνας, όπου υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι από τους φακούς επαφής πιθανώς να μεταφερθούν στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού προκαλώντας κάποιες σοβαρές λοιμώξεις. Ωστόσο το νερό της θάλασσας έχει περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα να αφυδατώνει τους φακούς και να ενοχλούν τον κερατοειδή.

ΠΗΓΗ


Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ανάπτυξη όρασης. Νεογέννητο μωρό μέχρι παιδί 6 χρονών.



Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης όρασης σε ένα παιδί, ώστε εάν υποπτεύονται ότι το παιδί δεν βλέπει σωστά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (προβλήματα όρασης), να συμβουλεύονται εγκαίρως ειδικό.

Τα προβλήματα όρασης πρέπει να αποκλειστούν όταν το παιδί δεν αντιδρά κατάλληλα με το περιβάλλον. Τα περισσότερα φυσιολογικά παιδιά εμφανίζουν ωρίμανση των διαφόρων παραμέτρων όρασης κατά ηλικιακά στάδια. Ωστόσο, εσείς οι γονείς να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με οποιαδήποτε άλλο παιδί. Το φυσιολογικό φάσμα ανάπτυξης της όρασης ποικίλει. Τα παιδιά κατακτούν βήματα στην ανάπτυξή τους σε διαφορετικές ηλικίες.

Ανάπτυξη όρασης - Νεογέννητο μωρό

Η όραση σε ένα νεογέννητο μωρό είναι φτωχά αναπτυγμένη. Το μωρό γεννιέται με προεξάρχουσες τις αισθήσεις όσφρησης και αφής, ώστε να προσανατολίζεται στην οικεία μυρωδιά της μητέρας. Επιπλέον οι αισθήσεις αυτές βοηθούν το μωρό να δέχεται το άγγιγμα της μαμάς. Επίσης, το νεογέννητο μωρό ακούει καλά, ώστε να ανταποκρίνεται σε απότομους, δυνητικά επικίνδυνους ήχους με ανησυχία, κλάμα και «έκκληση» για βοήθεια όποτε χρειάζεται.
Το νεογέννητο μωρό μπορεί να δει σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών. Πιο κοντά ή πιο μακριά τα πράγματα γίνονται πιο θολά. Το νεογέννητο μωρό έχει την δυνατότητα να εστιάζει στο πρόσωπο της μαμάς σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών. Απόσταση δηλαδή στήθους – ματιού της μαμάς. Στιγμιαία το μωρό μπορεί να δείξει ότι ακολουθεί με το μάτι αντικείμενο που κινείται αργά σε αυτήν την απόσταση.
Το αντανακλαστικό κλεισίματος των βλεφάρων λειτουργεί από τη γέννηση, δηλαδή το βρέφος βλεφαρίζει κάθε φορά που εκτίθεται σε δυνατό φως ή του ακουμπάμε το μάτι. Τα μάτια σε ένα νεογέννητο κάποιες στιγμές δεν συντονίζονται καλά. Δίνουν την εντύπωση να στραβίζουν, αλλά αυτό θα σας το πει παιδίατρος.


Ανάπτυξη όρασης - Νεογέννητο μωρό 1 μηνός
Το μωρό βρέφος συνεχίζει να βλέπει καλύτερα στα 30 εκατοστά, ιδιαίτερα εστιάζοντας σε πρόσωπα, εικόνες και λεπτομέρειες με έντονες αντιθέσεις μεταξύ άσπρου, μαύρου. Όταν είναι δεκτικό μπορεί να ακολουθεί ένα αντικείμενο με το βλέμμα κατά 90 μοίρες. Αρχίζει να εμφανίζει δάκρυα.


Ανάπτυξη όρασης - Μωρό 1-3 μηνών 
Έως τώρα το μωρό βρέφος εστιάζε σε λεπτομέρειες μιας εικόνας και όχι στο σύνολό της. Τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται, να κοιτάζει στο σύνολο ενός αντικειμένου ή προσώπου. Δύναται να ακολουθήσει ένα φως ή πρόσωπο ή αντικείμενο από τη μια μεριά στην άλλη (180 μοίρες). Η οπτική οξύτητα βελτιώνεται σταδιακά, οπότε βλέπει μακρύτερα. Αρχίζει να παρατηρεί και να χαζεύει τα χεράκια του.


Ανάπτυξη όρασης - Μωρό 3-5 μηνών
Το μωρό βρέφος κοιτάζει τα χέρια του. Η οπτική οξύτητα έχει βελτιωθεί πολύ. Το μωρό εστιάζει σε πιο μακρινή απόσταση (μέτρων). Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα, το στήθος της μαμάς ή το μπιμπερό. Κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Ξεκινά να απλώνει τα χεράκια για να πιάσει αντικείμενα, τα οποία προσπαθεί να φέρει στο στόμα. Ξεκινά η συνεργασία χεριού – ματιού. Το μωρό χτυπάει παιχνιδάκι που κρέμεται μπροστά ή πάνω από αυτό.


Ανάπτυξη όρασης - Μωρό 5-7 μηνών 
Το μωρό βρέφος έχει πλέον πληρέστερη ανάπτυξη οπτικής οξύτητας. Βλέπει τα χρώματα πλήρως, κοιτάζει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Το μωρό αναπτύσσει προτιμήσεις για συγκεκριμένα χρώματα, συνήθως έντονα, κόκκινα ή πορτοκαλί. Γυρίζει το κεφάλι για να δει ένα αντικείμενο. Αγγίζει την εικόνα του μέσα στον καθρέφτη.


Ανάπτυξη όρασης - Μωρό 7-11 μηνών 
Το μωρό βρέφος παρατηρεί με τα μάτια μικρό αντικείμενο. Αρχίζει να έχει αίσθηση του βάθους. Του αρέσει το παιχνίδι που κρύβεσαι. Το μωρό έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ακολουθεί με το βλέμμα ένα αντικείμενο που κινείται γρήγορα.



Ανάπτυξη όρασης - Μωρό 7-14 μηνών 
Το μωρό βρέφος τοποθετεί σχήματα μέσα στις κατάλληλες τρύπες κουτιού. Το ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες και οι εικόνες στα βιβλία. Αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα ή εικόνες στα βιβλία. Το μωρό δείχνει με το δάχτυλό. Αναγνωρίζει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.


Ανάπτυξη όρασης - Παιδί μέχρι 24 μηνών
Το παιδί εστιάζει σε αντικείμενα πολύ κοντά ή μακριά από αυτό. Κάνει γραμμούλες με μολύβι στο χαρτί. Ίσως μιμηθεί ίσια γραμμούλα ή κυκλική όταν του δείξουμε. Δείχνει με το δάχτυλο μέρη του σώματος εάν ρωτηθεί.


Ανάπτυξη όρασης - Παιδί μέχρι 3 χρονών
Το παιδί αναγνωρίζει κάποια βασικά χρώματα. Η οπτική οξύτητα είναι πια σχεδόν τέλεια, όπως ενός ενήλικα, δηλαδή 20/20. Αν ζωγραφίσουμε κάτι απλό σε ένα παιδί  μπορεί να το αντιγράψει, κυρίως κύκλο ή τετράγωνο.


Ανάπτυξη όρασης - Παιδί μέχρι 6 χρονών 
Μέχρι να φτάσει το παιδί στο δημοτικό σχολείο, η όρασή και η συνεργασία χεριού ματιού έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Το παιδί αναγνωρίζει αριθμούς και γράμματα. Είναι έτοιμο να μάθει να διαβάζει. Έχει πλήρη αίσθηση της προοπτικής και του βάθους στις εικόνες, με αντικείμενα κοντά ή μακριά. Χρησιμοποιεί με επιτυχία λεπτές κινήσεις το ψαλίδι.

ΠΗΓΉ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Βλέπουν όνειρα όσοι είναι εκ γενετής τυφλοί;


Μπορούν να βλέπουν όνειρα αφού πρόκειται για «οπτική» εμπειρία;

Από έρευνες που έγιναν στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι...

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί μπορούν να βλέπουν όνειρα αλλά και εφιάλτες, όπως όλοι μας. Απλά η όραση αντικαθίσταται με την αφή και όσο και να φαίνεται απίστευτο, βιώνουν το όνειρο με ήχους και όχι με εικόνες. Με έντονα συναισθήματα, μυρωδιές και την ψευδαίσθηση της αφής.

Όσοι έχασαν την όραση τους αργότερα στη ζωή, έχουν τη δυνατότητα να δουν εικόνες τις οποίες η μνήμη τους έχει αποτυπώσει. Ίσως, μερικές φορές να δημιουργήσουν και εικόνες με τη φαντασία τους αλλάζοντας όσα έχουν ήδη δει.


ΠΗΓΗ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε φορώντας τους.


Ο ύπνος με τους φακούς επαφής είναι πάρα πολύ συνηθισμένος αλλά πρόκειται για μία επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να κοστίσει μέχρι και την όραση.

Σχεδόν το 50% των χρηστών φακών επαφής παραδέχονται ότι έχουν αποκοιμηθεί φορώντας τους αλλά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο ο ένας στους δέκα χρησιμοποιούν τους ειδικούς, μαλακούς φακούς που ενδείκνυνται για χρήση και το βράδυ. Όλοι οι άλλοι κοιμούνται με φακούς οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν πριν κλείσουν τα μάτια τους.

«Ο ύπνος με φακούς επαφής οι οποίοι δεν είναι εγκεκριμένοι για ολονύκτια χρήση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών»
.
«Οι μολύνσεις αυτές όχι μόνο μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των κερατοειδών χιτώνων και έντονο πόνο και φωτοευαισθησία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες της όρασης».

Τα μάτια -όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος- χρειάζονται οξυγόνο για να είναι υγιή. Επειδή ο κερατοειδής δεν διαθέτει δικά του αιμοφόρα αγγεία, τροφοδοτείται με το οξυγόνο που χρειάζεται από τα δάκρυα και τον αέρα. Όταν κάποιος φοράει κοινούς φακούς επαφής, το οξυγόνο που φθάνει σ’ αυτόν μειώνεται και όσο περισσότερες ώρες τους φοράει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η έλλειψη οξυγόνου (αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να βγάζει τους φακούς για ορισμένες ώρες κάθε μέρα).

Αν όμως ο χρήστης κλείσει τα μάτια του και αποκοιμηθεί, τότε ο κερατοειδής του μπορεί να υποστεί υποξία δηλαδή παθολογική μείωση της οξυγόνωσής του. Σε τέτοια περίπτωση ο οργανισμός αντιδρά αναπτύσσοντας μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και, παρότι στην αρχή αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα, αν συνεχιστεί η υποξία και εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν τα αγγεία, μπορεί να διαταραχτεί η όραση.

Ένας άλλος κίνδυνος με τη χρήση των φακών επαφής το βράδυ είναι τα έλκη του κερατοειδή δηλαδή οι πληγές στην επιφάνειά του και η επιμόλυνσή τους. Τα έλκη μπορεί να προκληθούν για παράδειγμα όταν οι φακοί «γδάρουν» την επιφάνεια του κερατοειδή και η επιμόλυνση όταν παγιδευτούν βακτήρια στις εκδορές - πράγμα που είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί όταν οι φακοί δεν αφαιρούνται τακτικά, δεν συντηρούνται σωστά και δεν αντικαθιστώνται συχνά.

Έχει βρεθεί ότι ο κίνδυνος έλκους και μόλυνσης του κερατοειδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στους χρήστες κοινών φακών επαφής που κοιμούνται τακτικά φορώντας τους

Τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και βλάβη της όρασης, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται μεταμόσχευση του κερατοειδή.

Η πιο συνηθισμένη μόλυνση του κερατοειδή που συνδέεται με τον ύπνο με τους φακούς επαφής είναι η κερατίτιδα, μία φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από παράσιτα όπως η ακανθοαμοιβάδα, από βακτήρια, μύκητες και τον ιό του έρπη. Αν οι μολύνσεις αυτές δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να προκαλέσουν από μικρή απώλεια της όρασης έως ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδή ή ακόμα και τύφλωση.

Για να αποφύγουν αυτούς τους κινδύνους, «οι χρήστες των φακών επαφής πρέπει να τους φορούν όσες ώρες ορίζεται στη συσκευασία τους, να τηρούν τις οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης και να μην κοιμούνται με φακούς οι οποίοι δεν προορίζονται για ολονύκτια χρήση». «Αν δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να φροντίσουν τους φακούς τους, ας επιλέξουν τους μαλακούς φακούς μιας χρήσεως οι οποίοι απορρίπτονται αμέσως μόλις αφαιρεθούν».


ΠΗΓΗ


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Έτοιμα» γυαλιά πρεσβυωπίας: Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση;




Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε ο φακός στο εσωτερικό του οφθαλμού σκληραίνει, μειώνοντας την ικανότητά εστίασης κοντινών αντικειμένων, μία δυσλειτουργία γνωστή ως πρεσβυωπία. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν τις επιπτώσεις της πρεσβυωπίας μετά την ηλικία των 40.

Η σωστή και ακριβής διόρθωσή της επιτυγχάνεται με τη χρήση εξατομικευμένων γυαλιών (ανάγνωσης) τα οποία κατασκευάζονται με βάση το ακριβές διοπτρικό σφάλμα του κάθε οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού αστιγματισμού. Οι οφθαλμικοί φακοί είναι τοποθετημένοι ώστε το οπτικό τους κέντρο να συμπίπτει με το κέντρο της κόρης του διοπτροφόρου, εξασφαλίζοντας άνετη και ευκρινή όραση.



Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα «έτοιμα» γυαλιά, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν από διάφορα καταστήματα (ακόμα και πάγκους λαϊκής). Αυτά τα γυαλιά ΔΕΝ επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για μακρινές δραστηριότητες όπως όραση και οδήγηση, καθώς είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για κοντινή χρήση.

Επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, τα «έτοιμα» γυαλιά, είναι «ενός μεγέθους», έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι), δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό και δεν εξασφαλίζουν όραση από τα κέντρα των φακών. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κοπιωπία.

Σε μία πολύ πρόσφατη έρευνα από την ομάδα του David Elliott στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμινγχαμ της Μ. Βρετανίας, που θα δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό Optometry & Vision Sciences, αξιολογήθηκε η ποιότητα 300 «έτοιμων» γυαλιών πρεσβυωπίας που διατίθονταν από καταστήματα όπως τα Primark, Marks & Spencer, Boots, Superdrug - και με κόστος που κυμαίνεται από £1 μέχρι £32. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που συντονίστηκε από το Βρετανικό Κολλέγιο Οπτομετρίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές ατέλειες στο 60% των γυαλιών, τα οποία αφορούσαν:
α) αποκλίσεις από τους αναγραφόμενους βαθμούς διόρθωσης,
β) λανθασμένες τοποθετήσεις των κέντρων των φακών, π.χ. σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις δια-κορικές αποστάσεις ή ανισο-υψή κέντρα που μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία συνεργασίας των δύο οφθαλμών,
γ) μεγάλη κλίση στους σκελετούς (σε σχέση με το την κλίση του κεφαλιού) που προκαλεί παραμόρφωση,
δ) πρόχειρες (ελαττωματικές) κατασκευές που πιθανότατα θα απαιτούσαν γρήγορη αντικατάσταση των γυαλιών.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα των «έτοιμων» γυαλιών θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί με τη χρήση των πιο κατάλληλων δια-κορικών αποστάσεων για την εργασία που προορίζονται (π.χ. ανάγνωση), ενώ τα έτοιμα γυαλιά με υψηλότερους βαθμούς (> 2.00) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λάθη.

Για τα άτομα ηλικίας 40 και άνω, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας είναι ιδανική ευκαιρία για έναν πλήρη οφθαλμικό έλεγχο. Σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που εμφανίζονται στις πρεσβυωπικές ηλικίες, όπως το γλαύκωμα και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, προκαλούν σταδιακή και αργή μείωση της όρασης. Η χρήση «έτοιμων» γυαλιών εκτός από το ότι δεν εξασφαλίζει πλήρη διόρθωση, και την πιο ευκρινή όραση, μπορεί να επικαλύψει πιθανές οφθαλμικές παθήσεις και να καθυστερήσει την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους.

Ακόμα και μικρά σφάλματα διόρθωσης, μπορούν να προκαλέσουν κοπιωπία και χρόνιους πονοκεφάλους, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται αντιληπτό στο χρόνο που αφιερώνεται για τον «υποκειμενικό έλεγχο» της ποιότητας των «έτοιμων» γυαλιών, που συνήθως αφορά την ανάγνωση μιας μικρής παραγράφου και δεν ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα. Άνετη και ευκρινή ανάγνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα εξασφαλίζουν μόνο οι οφθαλμικοί φακοί που είναι σωστά κεντραρισμένοι.

Τα «έτοιμα» γυαλιά ίσως είναι χρήσιμα ως δεύτερο ζευγάρι για την ανάγνωση ενός καταλόγου σε ένα εστιατόριο ή για τον άμεσο έλεγχο μιας τιμής στο σουπερ-μάρκετ, αλλά δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν ένα «κανονικό» εξατομικευμένο ζευγάρι γυαλιών, ειδικά για πολύωρη χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε αγορά να προηγείται ένας έλεγχος όρασης από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου.

ΠΗΓΉ