Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Παιδική όραση και αθλητισμός.



Η όραση ευθύνεται για το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το εξωτερικό μας περιβάλλον, και ως εκ τούτου η καλή λειτουργία των ματιών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
Συχνά κατηγορούμε τα παιδιά για αδιαφορία, τεμπελιά ή έλλειψη ταλέντου, αγνοώντας για παράδειγμα την ποιότητα της μακρινής όρασης που απαιτείται σε πολλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες ή το θάμπωμα της όρασης σε κοντινή απόσταση που απαιτεί η μελέτη.

Ο έλεγχος στα παιδιά αλλά και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των γονέων έχουν τεράστια σημασία για την πρόληψη των οφθαλμολογικών προβλημάτων (που παρουσιάζονται) στην προσχολική ηλικία. Ακόμη περισσότερο, στην παιδική και εφηβική ηλικία, η ορθή αποκατάσταση της όρασης αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οπτικού συστήματος, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά των παιδιών να δραστηριοποιούνται στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Τα γυαλιά οράσεως είναι ένα πολύτιμο βοήθημα που επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος του παιδιού εφόσον ο ειδικός γιατρός έχει προηγουμένως διαγνώσει το πρόβλημα (κάνει διάγνωση προβλήματος) στην όραση.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι και η επιλογή στα γυαλιά οράσεως είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας. Όταν το παιδί μας ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε τα γυαλιά να ταιριάζουν ακριβώς στο πρόσωπο του και να συγκρατούνται με ένα λάστιχο έτσι ώστε να μην πέφτουν όπως συχνά κάνουν οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης. Το υλικό που προτείνεται είναι το polycarbonate γιατί προστατεύει περισσότερο από μικροτραυματισμούς.

Ανάλογα με το άθλημα – δραστηριότητα που κάνει το παιδί μας θα πρέπει να τοποθετηθεί και ο σχετικός φακός. Ο οπτικός είναι εκείνος που θα μας δώσει εξειδικευμένες πληροφορίες για το χρώμα των φακών και για τις κατάλληλες επιστρώσεις που θα πρέπει να έχουν ώστε το παιδί να έχει μια ξεκούραστη οπτικά, δραστηριότητα.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα γυαλιά οράσεως είτε περιορίζουν είτε αναστέλλουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ αθλητισμός, κολύμβηση, χορός, πρωταθλητισμός) η χρήση των ημερήσιων φακών επαφής θα πρέπει να προτιμάται.

Οι φακοί επαφής προσφέρουν ευρύτερο οπτικό πεδίο σε σχέση με τα γυαλιά οράσεως, καλύτερη περιφερική όραση χωρίς παραμορφώσεις, βελτιωμένη διόφθαλμη οπτική απόδοση, απαλλαγή από το βάρος και την αστάθεια του σκελετού και ελευθερία κινήσεων.

Το όριο ηλικίας ως κριτήριο έναρξης χρήσης φακών επαφής σε νεαρά άτομα, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει επιτυχία και ασφάλεια, όσο τα κίνητρα, η ωριμότητα, η υποστήριξη των γονέων και η σωστή ενημέρωση από τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό.

ΠΗΓΉ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου