Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη μπορούν να βρουν την αρκούδα σε 6 δευτερόλεπτα(!)

 Αυτή η νέα οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να λυθεί μόνο από τους ανθρώπους που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Σε αυτή την εικόνα βλέπετε ένα χιονισμένο τοπίο με έναν καταρράκτη. Κάπου βρίσκεται κρυμμένη μία πολική αρκούδα.

Η επίλυση της οπτικής ψευδαίσθησης σε 6 δευτερόλεπτα ή λιγότερο μπορεί να σημαίνει ότι είστε από τα πιο κοφτερά μυαλά. Η εικόνα δείχνει τον καταρράκτη μέσα σε ένα χιονισμένο δάσος. Κάπου μέσα στην εικόνα βρίσκεται μία πολική αρκούδα.


Δες προσεκτικά την φωτογραφία. Βρήκατε κάτι; Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κοιτάξτε την εικόνα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έχετε 6 δευτερόλεπτα.

Δείτε προσεκτικά την εικόνα.


Ο χρόνος ξεκινάει τώρα!


Τι είναι οι οπτικές ψευδαισθήσεις

Γνωρίζατε ότι οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου; Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας χάνει μέρος της ικανότητάς του να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την όραση, όπως η αντίληψη του βάθους και η αχρωματοψία.


Η επίλυση οπτικών ψευδαισθήσεων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του εγκεφάλου ενεργού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίλυση οπτικών ψευδαισθήσεων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας. Οι οφθαλμαπάτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές και για τα παιδιά. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των γνωστικών τους δεξιοτήτων και να κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική και ελκυστική. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής αντίληψης και της προσοχής των παιδιών.



Η λύση της οπτικής ψευδαίσθησης


Μπράβο σε όσους τα κατάφεραν! Οι υπόλοιποι μπορείτε να δείτε την λύση στην παρακάτω εικόνα.




Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

-Ενδοφακοί εστίασης αυξημένου βάθους (EDOF) #INVISION_NEWS

 Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν ο φυσικός φακός του οφθαλμού έχει θόλωση, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας της όρασης. Στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ο καταρράκτης αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα διαυγή τεχνητό φακό, αποκαθιστώντας την όραση. Παρότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι συχνή και διαδεδομένη, η επιτυχία εξαρτάται και από την ποιότητα του ενδοφθάλμιου φακού που εισάγεται.


Τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών. Οι καλύτεροι φακοί έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα της όρασης και την οπτική ακρίβεια – κατά συνέπεια οι ασθενείς βλέπουν καλύτερα και χρειάζονται γυαλιά σπανιότερα μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Η τελευταία πρόοδος, και ήταν μια σημαντική πρόοδος, είναι η τεχνολογία των ενδοφακών αυξημένου βάθους εστίασης (EDOF).



Οι φακοί EDOF είναι νέας γενιάς και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στην

  Οι φακοί EDOF είναι παρόμοιοι με τους πολυεστιακούς φακούς, καθώς επιτρέπουν την όραση σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων προβολής. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπουν: μακρινή όραση (όπως οδήγηση, τένις, γκολφ, παρακολούθηση τηλεόρασης), ενδιάμεση όραση (ανάγνωση αντικειμένων σε ράφι σούπερ μάρκετ, χρήση υπολογιστών) και κοντινή όραση για 40 – 50cm (ανάγνωση, ράψιμο) σε συνθήκες καλού φωτισμού.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ οι πολυεστιακοί φακοί δημιουργούν πολλαπλά σημεία εστίασης, στα οποία μπορεί να είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί, ένας φακός EDOF δημιουργεί ένα μόνο επίμηκες εστιακό σημείο για να επιτύχει το ευρύ αυτό φάσμα εστιακών αποστάσεων.


Με την τοποθέτηση φακού EDOF, τα προβλήματα των αντανακλάσεων και των φωτοστέφανων είναι σχεδόν ασήμαντα για τον ασθενή. Είναι πολύ πιο ασυνήθιστο να χρειαστεί να αφαιρέσετε έναν ενδοφθάλμιο φακό EDOF από έναν παραδοσιακό πολυεστιακό φακό μετά από εγχείρηση καταρράκτη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στους φακούς EDOF.


Δεν είναι όλοι οι οφθαλμοί κατάλληλοι για έναν ενδοφακό EDOF. Η καταλληλόλητα για την τοποθέτηση EDOF ενδοφακού, βασίζεται στην κατάσταση υγείας του οφθαλμού και στις προεγχειρητικές μετρήσεις. Τα μάτια με ασυνήθιστη καμπυλότητα επιφάνειας ή μάτια με άλλα προβλήματα, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ή το γλαύκωμα, συνήθως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλόλητας για την τοποθέτηση του φακού EDOF. Επίσης, ενώ οι φακοί EDOF είναι ιδανικοί για μακρινή και ενδιάμεση όραση, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί για πολύ κοντινή απόσταση, κυρίως, στο διάβασμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί ασθενείς με ενδοφακούς EDOF πιθανόν να χρειάζονται γυαλιά στην πολύ κοντινή απόσταση.


Συμπερασματικά, οι φακοί EDOF, είναι νέας τεχνολογίας φακοί και με την τοποθέτησή τους επιτυγχάνεται, συνήθως, η ανεξάρτητη από γυαλιά όραση μετά από την επέμβαση καταρράκτη. Προσφέρουν, δηλαδή, μακρινή, μεσαία και λειτουργική κοντινή όραση, σε συνθήκες καλού φωτισμού χωρίς να αυξάνουν τις οπτικές διαταραχές που ενδεχομένως να προκαλούσαν οι αντίστοιχοι πολυεστιακοί ενδοφακοί.


πηγή 

https://www.hygeia.gr/endofakoi-estiasis-ayximenoy-vathoys-edof/?fbclid=IwAR194GXrmfejYnOZLpUt9iuLhrItEzBWt5tEKk2sRVvg39VisB8SNvzFcGY


-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

#Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την #Όραση?

 Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες και παροδικές ή μακροπρόθεσμες και επίμονες, και μερικές φορές μη αναστρέψιμες

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία ή το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα στα μάτια και την όραση.


Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες και παροδικές ή μακροπρόθεσμες και επίμονες, και μερικές φορές μη αναστρέψιμες.


Ανάμεσα στα προβλήματα συμπεριλαμβάνεται ο καταρράκτης, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί πολύ προώρα, ακόμα και σε 40άρηδες που καταναλώνουν πέραν του συνιστώμενου ορίου αλκοόλ.


Αναλυτικότερα, βραχυπρόθεσμα το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τα μάτια να ξεχωρίζουν τη φωτεινότητα μεταξύ δύο αντικειμένων (κοντράστ), δυσκολεύοντας τη σωστή εκτίμηση της απόστασης από τα αντικείμενα.


Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και όταν κάποιος έχει επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,05% (αντιστοιχούν σε κατανάλωση 2 στάνταρ ποτών σε μία ώρα), η αντίληψη του κοντράστ είναι μειωμένη κατά 30%.


Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια και μυοκυμία, δηλαδή ακούσια σύσπαση των βλεφάρων.


Μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί φλεγμονή του ματιού και διπλωπία (ο πάσχων βλέπει διπλά είδωλα) με αίσθημα καύσου (κάψιμο) και κνησμό (φαγούρα) στο μάτι. Αλλες πιθανές επιπτώσεις είναι ημικρανίες και σημαντική ευαισθησία στο φως.


Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει θολή όραση ή διπλωπία, καθώς και να περιορίσει την περιφερειακή όραση, με συνέπεια να βλέπει ο ασθενής σαν μέσα από τούνελ.


Η επίπτωση αυτή είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πρέπει να οδηγεί κανείς όταν έχει καταναλώσει αλκοόλ.


Στην ίδια, δε, λίστα συμπεριλαμβάνεται και κοκκίνισμα των ματιών, επειδή προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνειά τους.


Εντούτοις και όπως σημειώνει ο ειδικός, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ συνήθως υποχωρούν όταν αυτό μεταβολιστεί και αποβληθεί από τον οργανισμό.



Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Εκείνες όμως που είναι πιο ανησυχητικές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.


Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο καταρράκτης, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί πολύ πρόωρα, ακόμα και σε 40άρηδες που καταναλώνουν πέραν του συνιστώμενου ορίου αλκοόλ.


Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί επίμονο θόλωμα της όρασης ή διπλωπία που δεν βελτιώνεται.


Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η επιτάχυνση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.


Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Eye Research» έδειξε ότι η μέτρια προς υψηλή συστηματική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένη συχνότητα της πρώιμης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (πριν από τα 65 έτη).


Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας στους πάσχοντες από διαβήτη, καθώς και ότι σχετίζεται με το γλαύκωμα.


Τα άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ και επιπλέον είναι καπνιστές έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οπτική νευροπάθεια, η οποία μειώνει σημαντικά την περιφερειακή όραση και ενδεχομένως την αντίληψη των χρωμάτων.


«Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα μάτια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες ή να επιταχύνει τη γήρανση διαφόρων δομών του ματιού, όπως ο οφθαλμικός φακός στο πρόσθιο τμήμα του, ο αμφιβληστροειδής βαθιά μέσα στο μάτι και το οπτικό νεύρο. Επιπλέον, το αλκοόλ ασκεί τοξική δράση στα όργανα και τους ιστούς. Ολες αυτές οι επιδράσεις αυξάνουν την επιρρέπεια των ματιών στα νοσήματα και τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν».


Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του αλκοόλ είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες, ενώ αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά μπορεί να μειώσουν την όραση.


Σε σπάνιες, ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση.


Εύλογα συνεπώς γεννάται το ερώτημα εάν μπορεί κάποιος να υποπτευθεί ότι αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα στα μάτια και την όρασή του λόγω του αλκοόλ.


«Μια γενική αρχή είναι να συμβουλεύεται κανείς τον οφθαλμίατρό του, εάν παρουσιάσει ασυνήθιστα ή προοδευτικά εντεινόμενα συμπτώματα, όπως θολή όραση, διπλωπία, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, ευαισθησία στο φως, κοκκίνισμα/ξηρότητα/ενόχληση στα μάτια ή και ημικρανίες», απαντά ο Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος.


«Η υπερκατανάλωση αλκοόλ δεν είναι η μοναδική αιτία τους, αλλά μπορεί να αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα».


Η ιατρική συμβουλή όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει διότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τη διαφύλαξη της υγείας των ματιών.


Η θεραπεία που θα συστηθεί εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα συμπτώματα του ασθενούς και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που έχει αναπτύξει ως συνέπεια της υπερκατανάλωσης αλκοόλ».


πηγή https://www.in.gr/2024/01/19/health/alkool-pos-epireazei-tin-orasi

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

SARS-COV-2 - Πώς επηρεάζει και την Όραση (!)

  Η ξαφνική απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι δυο χαρακτηριστικά συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η όραση και η ακοή είναι επίσης συχνοί στόχοι του SARS-COV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο.

Περισσότερο από το 10% των ανθρώπων που νοσούν από COVID-19 εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα στα μάτια ή στα αυτιά, τo οποίo μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι τα πρώτα σημάδια της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμένα μάτια και προβλήματα ακοής ή ισορροπίας.


Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της COVID στα μάτια και τα αυτιά, υποδηλώνει ότι οι επιστήμονες έχουν πολλά ακόμη να μάθουν για το πώς ο ιός επηρεάζει το σώμα και το νευρικό μας σύστημα, λένε οι ειδικοί. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνέπειες αυτής της λοίμωξης από ό,τι πιστεύαμε αρχικά», είπε ο Λι Γκέρκε, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.


Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αναφέρθηκε στον νέο κορονοϊό, ήταν ο Λι Γουενλιάνγκ, ένας Κινέζος οφθαλμίατρος στη Γουχάν. Πιθανότατα κόλλησε τον ιό από έναν ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα, σύμφωνα με τον Μπουπέντρα Πατέλ, στο John A. Moran Eye Center του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Ο Λι πέθανε στις αρχές του 2020, αλλά η περίπτωσή του δεν ήταν η μόνη πρώιμη ένδειξη ότι τα μάτια μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού.


Από την αρχή της πανδημίας, τα ερεθισμένα μάτια είχαν αναφερθεί ως πιθανό σύμπτωμα. Αυτό δεν εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003, ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τον ιό που προκαλεί την εν λόγω ασθένεια, στα δάκρυα των ασθενών. Ωστόσο επειδή η COVID προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα, και επειδή οι περισσότεροι οφθαλμίατροι έκλεισαν τα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια των λόκνταουν, τα μάτια αγνοήθηκαν στην αρχή, δήλωσε ο Πατέλ.


Ποιά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση έτους της πανδημίας, τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 11% των ατόμων με COVID εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στα μάτια. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η επιπεφυκίτιδα, ή φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού. Η κατάσταση αυτή επηρέασε σχεδόν το 89% των ατόμων με οφθαλμικά συμπτώματα, σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές, σε μια μετα-ανάλυση του 2021 που περιλάμβανε 8.219 ασθενείς με COVID που συμμετείχαν σε 38 μελέτες.


Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, ερυθρότητα, κνησμό, θολή όραση, ευαισθησία στο φως και την αίσθηση ότι υπάρχει ένα ξένο σωματίδιο στο μάτι. Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα συχνά εμφανίζουν ένα πρήξιμο ή διόγκωση των μεμβρανών και των βλεφάρων των ματιών, εξήγησε ο Πατέλ. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι έως και το ένα τρίτο των ατόμων με COVID έχουν κάποιο είδος οφθαλμικού προβλήματος. Ωστόσο ορισμένα προβλήματα δεν είναι ορατά. Ο Πατέλ και οι συνάδελφοί του εργάζονται πάνω σε μια μελέτη, η οποία θα είναι από τις πρώτες που θα αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον ιστό πίσω από τον βολβό του ματιού.


Πότε εμφανίζονται

Τα οφθαλμικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίς ή αργά στην ασθένεια, προσθέτει ο Σαζάντ Μιάν, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέφεραν οφθαλμικά συμπτώματα σε σχεδόν 10% των 400 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Μίσιγκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.


Ένα άτομο που πάσχει από COVID μπορεί να αποβάλει τον ιό μέσω των δακρύων του, αρκετό καιρό αφότου έχει αναρρώσει από την ασθένεια. Ένας από τους πρώτους ασθενείς με COVID, ήταν μια 65χρονη γυναίκα που ταξίδεψε από τη Γουχάν στην Ιταλία τον Ιανουάριο του 2020 και εισήχθη σε νοσοκομείο με βήχα, πονόλαιμο και επιπεφυκίτιδα και στα δύο μάτια. Παρόλο που η κατάσταση στα μάτια της βελτιώθηκε 20 ημέρες μετά την εισαγωγή της, οι ερευνητές εντόπισαν ιικό RNA σε οφθαλμικά επιχρίσματα την 27η ημέρα. Στην περιοχή Λομβαρδία της Ιταλίας, οι ερευνητές βρήκαν SARS-CoV-2 στην επιφάνεια των ματιών σε 52 από τους 91 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID την άνοιξη του 2020, μερικές φορές ακόμη και όταν το ρινικό επίχρισμα ήταν αρνητικό.


Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των ματιών, είτε αφού τα τρίψουμε είτε από αναπνευστικά σταγονίδια που τυχαίνει να προσγειωθούν στο μάτι. Όταν οι επιστήμονες έβαλαν σταγόνες που περιείχαν SARS-CoV-2 στα μάτια μακάκων σε μελέτη του 2020, τα ζώα αρρώστησαν. Φαίνεται ότι ο ιός να είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί στον ιστό του ματιού και στη συνέχεια να φτάσει στις ρινικές διόδους, ανέφερε ο Μιάν.


Τι λένε οι ειδικοί

Το 6% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν συμπτώματα στα μάτια τους πριν από οποιαδήποτε άλλα σημάδια του νέου κορονοϊού, είπε ο επιστήμονας. Τα ερεθισμένα μάτια είναι ένα ακόμη σημάδι που μπορεί να μαρτυρά μόλυνση από κορονοϊό, ειδικά αν το άτομο έχει ερθει σε επαφή με κρούσμα ή εμφανίζει άλλα συμπτώματα.


Τα προβλήματα στην ακοή και την ισορροπία μπορεί επίσης να είναι σημάδια λοίμωξης από SARS-CoV-2, λέει η Ζάρα Τζαφάρι, ακοολόγος και γνωσιακή νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Lethbridge στην Αλμπέρτα. Σε μια μετα-ανάλυση του 2021, η ίδια και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ζάλη ή ίλιγγο στο 12% των ασθενών με COVID, εμβοές στο 4,5% και απώλεια ακοής στο 3%. Μια υπόθεση για το πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τα αυτιά, λέει η ίδια, είναι ότι η φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό μπορεί να επηρεάσει άμεσα το ακουστικό σύστημα.


Η επιβεβαίωση αυτών των μηχανισμών ήταν δύσκολη επειδή το εσωτερικό αυτί είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να μελετηθεί, λέει ο Γκέρκε. Περιβάλλεται από οστά και βρίσκεται βαθιά μέσα στο κεφάλι, είναι απρόσιτο και τα ζωικά μοντέλα δεν βοηθούν πάντα.


Για να διερευνήσει τι μπορεί να συμβαίνει στο εσωτερικό των αυτιών των ανθρώπων με COVID, ο Γκέρκε συνεργάστηκε με ερευνητές σε άλλα εργαστήρια για να αναπτύξει ανθρώπινους ιστούς αυτιών χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα. Με αυτούς τους ιστούς, η ομάδα μπόρεσε στη συνέχεια να δείξει ότι δύο τύποι κυττάρων του εσωτερικού αυτιού, έχουν τα γονίδια για την παραγωγή πρωτεϊνών -συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων ACE-2- που επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να εισέλθει στα κύτταρα.


Τα τριχωτά κύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά τόσο για την ακοή όσο και για την ισορροπία, μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ιό, ανέφεραν οι ερευνητές στο «Nature» τον Οκτώβριο. Η ομάδα μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η μόλυνση του εσωτερικού αυτιού από τον ιό είναι δυνατή, μελετώντας ανθρώπινο ιστό που είχε αφαιρεθεί στο πλαίσιο άλλων χειρουργικών επεμβάσεων. Τα ευρήματα είναι «άκρως ενδεικτικά ότι, πράγματι, οι ασθενείς με SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν απώλεια ακοής που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον ιό λόγω μόλυνσης των τριχωτών κυττάρων», εξήγησε ο Γκέρκε.


Τις περισσότερες φορές, τόσο τα συμπτώματα των ματιών όσο και των αυτιών βελτιώνονται από μόνα τους, λένε οι ειδικοί. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης πόσο αλληλένδετα είναι τα αισθητήρια όργανά μας. Οι ρινικές οδοί εφάπτονται με τις ευσταχιανές σάλπιγγες και τους βολβούς των ματιών. «Όραση, όσφρηση και γεύση – όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους», κατέληξε ο Πατέλ.


ΠΗΓΗ https://www.scientificamerican.com/article/covid-can-cause-strange-eye-and-ear-symptoms


-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.





Τώρα τα‎️‍ 👁️ #Optical #InVision και στο #eFood 🍕

...γιατί όταν πεινάς❗ 😋 ... πρέπει και να βλέπεις 😲 ❗❗❗

https://www.e-food.gr/delivery/lykovrysi/optical-invision

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Ωχρά κηλίδα: Μετά από πόσο καιρό ξεκινάει η απώλεια όρασης (?)

 Είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε προοδευτική διάσπαση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς.



Ωχρά κηλίδα: Μετά από πόσο καιρό ξεκινάει η απώλεια όρασης

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως ξεκινά σε άτομα άνω των 50 ετών. Για τα άτομα με τον πιο κοινό τύπο (ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας), τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά για πολλά χρόνια. Ένας λιγότερο κοινός τύπος (υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εξελίσσονται μέσα σε μερικές ημέρες.


Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση

Οι αμφιβληστροειδείς αποτελείται από ειδικά στρώματα κυττάρων στο πίσω μέρος των ματιών, που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση ονομάζεται ωχρά κηλίδα και έχει διάμετρο περίπου 5,5 χιλιοστά (mm).


Ο ρυθμός εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ποικίλλει ευρέως, με μελέτες να αναφέρουν ποσοστά εξέλιξης από 0 έως 14 τετραγωνικά mm ανά έτος.


Σε μια μελέτη του 2020, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 40.543 άτομα με διάγνωση πρώιμου ή ενδιάμεσου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το 2009 έως το 2016. Διαπίστωσαν ότι:


Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε γεωγραφική ατροφία (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 2% (2 ανά 100 άτομα) ετησίως.

Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε CNV (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 3,2% (3,2 ανά 100 άτομα) ετησίως.

Διαφορές μεταξύ των δύο ματιών στην εξέλιξη της νόσου

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα στο ένα μάτι από το άλλο, αλλά περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν το ίδιο στάδιο της νόσου και στα δύο μάτια.


Μια μελέτη του 2017, στην οποία ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις άλλες μελέτες, διαπίστωσε ότι από τα 1.490 άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι:

το 19-28% αναπτύσσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε διάστημα 5 ετών

το 27-68% των ατόμων με όψιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι εμφάνισαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε 5 χρόνια


Χάνεται πάντα η όραση εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Μερικοί δεν έχουν ποτέ αισθητή απώλεια όρασης.


Χάνεται εντελώς η όραση;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης στο προχωρημένο της στάδιο.


Είναι εφικτό να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:


αυξημένη ηλικία

γυναικείο φύλο (ταχύτερη ανάπτυξη στις γυναίκες)

ορισμένοι γενετικοί παράγοντες

κάπνισμα

κακή διατροφή

αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας


Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με τους εξής τρόπους:

τηρείτε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τελευταίου σταδίου

τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

αυξήστε τα επίπεδα φυσικής σας δραστηριότητας

φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τον αμφιβληστροειδή σας από το υπεριώδες φως του ήλιου

ΠΗΓΗ  https://www.healthline.com/health/eye-health/how-long-to-lose-vision-with-macular-degeneration






-Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.








Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024