Τι «πυροδοτεί» τις οφθαλμικές ημικρανίες και ποια είναι τα συμπτώματα
Οι οφθαλμικές ημικρανίες (ή ημικρανίες αμφιβληστροειδούς) είναι μια οφθαλμική πάθηση που προκαλεί σύντομες κρίσεις τύφλωσης ή άλλα προβλήματα όρασης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να είναι τρομακτικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνα και βραχύβια και η όραση επανέρχεται σύντομα στο φυσιολογικό.
Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ημικρανία αμφιβληστροειδούς κάθε λίγους μήνες, αν και η συχνότητα μπορεί να ποικίλλει.
Αυτή είναι μια ξεχωριστή κατάσταση και δεν πρέπει να συγχέεται με την ημικρανία τύπου κεφαλαλγίας ή την ημικρανία με αύρα, η οποία συνήθως επηρεάζει την όραση και των δύο ματιών.
Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές ημικρανίες?
Τα συμπτώματα της ημικρανίας αμφιβληστροειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:
#1 Μερική ή ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι
Συνήθως διαρκεί 10 έως 20 λεπτά πριν επανέλθει σταδιακά η όραση. Σε σπάνιες περιπτώσεις η απώλεια όρασης μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
#2 Πονοκέφαλος
Αυτό μπορεί να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την «επίθεση» στην όραση.
#3 Άλλα συμπτώματα, τα οποία ακολουθούν είναι η ναυτία και ο εμετός.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι οφθαλμικές ημικρανίες προσβάλλουν το ίδιο μάτι κάθε φορά. Η όραση μπορεί σιγά-σιγά να θολώσει ή να εξασθενίσει ή μπορεί να υπάρχουν λάμψεις φωτός. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν ένα μοτίβο που μοιάζει με μωσαϊκό από κενές κηλίδες, που μεγεθύνονται για να προκαλέσουν ολική απώλεια όρασης.
Τι «πυροδοτεί» τις οφθαλμικές ημικρανίες?
Η ημικρανία αμφιβληστροειδούς προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού συστέλλονται ξαφνικά, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο μάτι.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από:
στρες
κάπνισμα
υψηλή πίεση του αίματος
από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι
άσκηση
σκύψιμο
μεγάλο υψόμετρο
αφυδάτωση
χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
υπερβολική ζέστη
-Στη συνέχεια τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, η ροή του αίματος συνεχίζεται και η όραση επιστρέφει. Συνήθως δεν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στο μάτι και η μόνιμη βλάβη στο μάτι είναι σπάνια.
Ποιοι κινδυνεύουν από οφθαλμικές ημικρανίες?
Η ημικρανία αμφιβληστροειδούς τείνει να είναι πιο συχνή σε γυναίκες, άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών ή άλλων πονοκεφάλων.
-Ενίοτε οφθαλμικές ημικρανίες έχουν και άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως λύκος, σκλήρυνση των αρτηριών, δρεπανοκυτταρική αναιμία, επιληψία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα.
Διάγνωση ημικρανίας αμφιβληστροειδούς
Εάν η όρασή σας επιδεινωθεί ξαφνικά, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού για να δείτε έναν οφθαλμίατρο, εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει τις οφθαλμικές ανωμαλίες και τα σημάδια οφθαλμικής νόσου.
Εάν καταφέρετε να δείτε έναν οφθαλμίατρο κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, μπορεί να είναι σε θέση να κάνει μια σίγουρη διάγνωση της ημικρανίας του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, καθώς οι κρίσεις είναι συνήθως σύντομες, είναι πιο πιθανό να διαγνωστείτε με βάση τα συμπτώματά σας.
Θεραπεία για τις οφθαλμικές ημικρανίες
Τα οπτικά συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας είναι συνήθως αβλαβή και υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγη ώρα. Ο πόνος, όμως, μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή και ημέρες.
Η ξεκούραση είναι η πρώτη σας μέριμνα, ενώ ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας δώσει θεραπεία για την ημικρανία του αμφιβληστροειδούς. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει την ανακούφιση από τον πόνο για τυχόν πονοκεφάλους και τη μείωση της έκθεσης σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει το επεισόδιο.
Εάν εμφανίσετε ασυνήθιστα συμπτώματα όρασης, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση με έναν οφθαλμίατρο για να αποκλείσετε καταστάσεις που απειλούν την όραση, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.