Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ηλεκτρονικά τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ για δαπάνες προμήθειας οπτικών & ειδικής αγωγής . (Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 10040/2021 – ΦΕΚ τεύχος Β’ 1066/19-03-2021)

 Ηλεκτρονικά τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ για δαπάνες προμήθειας οπτικών

Αιτήματα και δικαιολογητικά για αποζημίωση δαπανών προμήθειας οπτικών

Με την υπ’ αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 10040/17-03-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1066/Β/19-03-2021) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα για αποζημίωση που αφορούν:

1. δαπάνες για προμήθεια οπτικών ειδών,

Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) η ψηφιακή διαδικασία υποβολής ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία). Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020 μόνο για προστατευόμενα μέλη, διευκολύνοντας την καθημερινότητα οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις ειδικές θεραπείες.

Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις παραπάνω διαδικασίες χωρίς να μεταβαίνουν στην Υπηρεσία και χωρίς να περιμένουν σε ουρές. Το όφελος μεγιστοποιείται ειδικά για όσους πολίτες υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, άρα χρειάζεται περιοδικά να επαναλαμβάνουν και τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ. Μεγάλο είναι επίσης το όφελος για την ίδια την Υπηρεσία, η οποία μειώνει τη γραφειοκρατία και μπορεί να ελέγχει και να διεκπεραιώνει ταχύτερα και ακριβέστερα τα αιτήματα που υποβάλλονται.


Η διαδικασία είναι σχεδιασμένη με απλό και λειτουργικό τρόπο. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο atomika-aitimata.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους (ή τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους) και υποβάλλουν την αίτηση αναρτώντας τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και καταχωρώντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Στη συνέχεια η Υπηρεσία ελέγχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά και καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά χωρίς άλλη ενέργεια των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου και των παρεχομένων υπηρεσιών στα ΚΕΠ, οι παραπάνω διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν με φυσικό τρόπο τα αιτήματα για αποζημίωση και προς τα ΚΕΠ, τα οποία με τη σειρά τους θα τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά προς τον ΕΟΠΥΥ.


Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα:

• αποζημίωση για χρήση υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων, σε κρατικά νοσοκομεία

• αποζημίωση δαπανών για διενέργεια λογοθεραπειών, εργοθεραπειών και ψυχοθεραπειών (το αίτημα δεν αφορά ειδικές θεραπείες παιδιών/εφήβων και ενηλίκων)


Αιτήματα και δικαιολογητικά για αποζημίωση δαπανών προμήθειας οπτικών

https://atomika-aitimata.gov.gr


 Για την υποβολή του αιτήματος σας θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους

τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή

έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου


Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 10040/2021 – ΦΕΚ τεύχος Β’ 1066/19-03-2021

Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών, εκκαθάρισης και αποζημίωσης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των δαπανών, μέσω ατομικών αιτημάτων, παροχών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

αποφασίζουμε:


Άρθρο 1

Ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών ατομικών αιτημάτων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


1. Μετά την έκδοση των γνωματεύσεων για παροχές υγείας όπως αυτές προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) (Β’4898/2018) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την εκτέλεση αυτών, οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονική υποβολή ατομικών αιτημάτων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.», που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), για την αποζημίωση των σχετικών δαπανών.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του δικαιούχου με την χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με την οποία ο δικαιούχος υποχρεωτικά επιβεβαιώνει, μέσω κατάλληλου πεδίου, την ακρίβεια και γνησιότητα του συνόλου των υποβληθέντων στοιχείων και δικαιολογητικών, τον αριθμό της πρωτότυπης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και το γεγονός ότι το σύνολο των υποβληθεισών για αποζημίωση παροχών υγείας, εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ.


2. Με την ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση υποβάλλονται υποχρεωτικά, ανά κατηγορία αιτήματος, τα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στον ακόλουθο πίνακα:


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ Υποβαλλόμενα ψηφιακά δικαιολογητικά


1. Υποβολή αιτήματος δικαιούχου για αποζημίωση δαπανών για διενέργεια ειδικών θεραπειών παιδιών/εφήβων/ενηλίκων.

α) Ηλεκτρονικό τιμολόγιο του παρόχου, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.4308/2014 (Α’251), ή ψηφιακό αντίγραφο του πρωτότυπου τιμολογίου/απόδειξης, στο οποίο, εκτός των άλλων υποχρεωτικών στοιχείων θα αναγράφεται ο αριθμός της μηνιαίας ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και το χρονικό διάστημα της θεραπείας.

β) Χειρόγραφη γνωμάτευση, στις περιπτώσεις δικαιούχων για τους οποίους δεν έχει ακόμη εκδοθεί ηλεκτρονική.

γ) Για παράταση των θεραπειών σε δικαιούχους μετά το 21 έτος: Απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας από Υγειονομικές Επιτροπές εκτός των ΚΕΠΑ, για δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

δ) Βεβαίωση του θεραπευτή ή του ιδιοκτήτη του κέντρου, στην οποία θα αναφέρονται οι ημερομηνίες διενέργειας των θεραπειών καθώς και τα στοιχεία των θεραπευτών (ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, άδεια άσκησης επαγγέλματος). Η βεβαίωση υπογράφεται από τον θεραπευτή ή τον ιδιοκτήτη του κέντρου καθώς και από τους θεραπευτές που εκτέλεσαν τις θεραπείες.

ε) Βεβαίωση δραστηριοτήτων του θεραπευτή ή του νόμιμου εκπροσώπου του κέντρου (μέσω του taxisnet), η οποία υποβάλλεται την πρώτη φορά καθώς και σε κάθε μεταβολή.


 2.Υποβολή αιτήματος δικαιούχου για αποζημίωση δαπάνης για προμήθεια οπτικών ειδών

α) Ηλεκτρονικό τιμολόγιο του παρόχου, ή ψηφιακό αντίγραφο του πρωτότυπου τιμολογίου/απόδειξης.

β) Βεβαίωση του οπτικού σχετικά με την εκτέλεση της γνωμάτευσης.



πηγη





Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Μάτια: Πότε «δείχνουν» τον κίνδυνο εγκεφαλικού (!)

   Οι άνθρωποι με βλάβη στον αμφιβληστροειδή των ματιών είναι πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό ή να έχουν άνοια.

  Όσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη στον αμφιβληστροειδή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

   Η διαπίστωση αυτή εγείρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η οφθαλμολογική εξέταση για τον εντοπισμό των ανθρώπων υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό ή άνοια.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Μισέλ Λιν της Κλινικής Mayo, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην αμφιβληστροπάθεια, στο εγκεφαλικό και στην άνοια σε 5.543 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών.

   Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόβλημα με τον αμφιβληστροειδή, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού, σχεδόν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

   Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης των εγκεφαλικών για την πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία.


πηγή




Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: Ο σιωπηλός «φονιάς της όρασης» {δείτε περισ.}...

 Ως σιωπηλός «φονιάς της όρασης» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς το γλαύκωμα, μια χρόνια εξελικτική πάθηση που συνοδεύεται από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

   Το γλαύκωμα αφορά όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως υπερήλικες, και αποτελεί παγκοσμίως τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, η οποία στα πρώτα της στάδια είναι ασυμπτωματική.

   Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης στον πλανήτη, ενώ οι γλαυκωματικοί ασθενείς από 60.500.000 που ήταν το 2010 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 80.000.000 το 2021 και οι μισοί και παραπάνω γλαυκωματικοί ασθενείς παγκοσμίως παραμένουν αδιάγνωστοι. Ωστόσο, αν το γλαύκωμα διαγνωστεί έγκαιρα, είναι εφικτό να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειές του για την όραση.

   Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος-ειδικός στην παθολογία του αμφιβληστροειδούς, Θάνος Σουσούρας, σε ενημερωτικό συμβουλευτικό άρθρο,  το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο.

«Το οπτικό νεύρο είναι το 'καλώδιο' που ενώνει τον οφθαλμό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν προκληθεί βλάβη σε ένα σύνολο ινών του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα, το αποτέλεσμα είναι η απώλεια όρασης. Οι νευρικές ίνες που καταστράφηκαν δυστυχώς δεν αναγεννώνται και το τμήμα του οπτικού πεδίου στο οποίο ελαττώθηκε ή χάθηκε η όραση δεν επανέρχεται. Γι' αυτόν τον λόγο η πρόληψη και η διάγνωση της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντική επισημαίνει ο κ. Σουσούρας και προσθέτει: «Το γλαύκωμα είναι μια χρόνια εξελικτική πάθηση που συνήθως συνοδεύεται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, εξαιτίας αδυναμίας απαγωγής του υδατοειδούς υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η ενδοφθάλμια πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης ή και ολική τύφλωση. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση μόνο δεν σημαίνει απαραιτήτως γλαύκωμα, αν δεν παρατηρείται βλάβη του οπτικού νεύρου. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οφθαλμική υπερτονία».

   Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι η ηλικία, η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό, τα έντονα διαθλαστικά προβλήματα, καρδιαγγειακοί παράγοντες, ο διαβήτης, το ιστορικό τραύματος ή φλεγμονής του οφθαλμού, οι λεπτοί κερατοειδείς και η μακροχρόνια χρήση κορτιζονούχων.


«Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του γλαυκώματος, τόσο περισσότερη όραση μπορεί να διατηρηθεί. Η διάγνωση του γλαυκώματος περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης-τονομέτρηση, εξέταση οπτικής περιμετρίας-οπτικά πεδία, μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς-παχυμετρία, γωνιοσκοπία και κλινική εξέταση του οπτικού νεύρου του οφθαλμού από έμπειρο οφθαλμίατρο. Πρωταρχικός στόχος για την αντιμετώπιση τoυ γλαυκώματος είναι η ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Συνήθως αντιμετωπίζεται αρχικά με τη χορήγηση κολλυρίων και οφθαλμικών σταγόνων. Θεραπευτικές μέθοδοι με τεχνολογία laser ή και χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα πάντα και με τον τύπο γλαυκώματος, εφαρμόζονται στην περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική» προσθέτει ο κ. Σουσούρας, τονίζοντας ότι το χρόνιο απλό γλαύκωμα είναι απόλυτα ασυμπτωματικό.

Ο κ. Σουσούρας συνιστά στους ασθενείς με γλαύκωμα να παίρνουν τα φάρμακά τους (κολλύρια ή ταμπλέτες) όπως ακριβώς έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός τους και να ενημερώσουν τον γιατρό τους για ενδεχόμενες παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, εξαιτίας του κληρονομικού παράγοντα, συνιστά στους γλαυκωματικούς να ενθαρρύνουν τους ενήλικες συγγενείς τους να υποβάλλονται και αυτοί τακτικά σε οφθαλμολογική εξέταση.


πηγή

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Οφθαλμαπάτη: Το πλοίο... που αιωρείται στη θάλασσα της Κορνουάλης.

 

        Σπάνιες ψευδαισθήσεις απαθανάτισαν κάτοικοι της περιοχής - Τι εξήγηση έδωσε μετεωρολόγος του BBC για το πλοίο και τα κρουαζιερόπλοια που  μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Εικόνες ενός πλοίου που μοιάζει... να αιωρείται, ως αποτέλεσμα μιας σπάνιας οπτικής ψευδαίσθησης, απαθανάτισε με την κάμερά του ένας άντρας που περπατούσε κοντά στο Φάλμουθ της Κορνουάλης.


Ο μετεωρολόγος του BBC, Ντέιβιντ Μπρέιν, περιέγραψε το συγκεκριμένο φαινόμενο σαν «ανώτερο αντικατοπτρισμό» (superior mirage) και συμβαίνει όταν «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που κάμπτουν το φως».


Σύμφωνα με τον Μπρέιν, η «ψευδαίσθηση» αυτή είναι συχνή στην Αρκτική, ενώ μπορεί να εμφανιστεί «πολύ σπάνια»,στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Ο Ντέιβιντ Μόρις, που «τράβηξε» τη φωτογραφία, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» κατά τη λήψη της, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα από τον οικισμό του Γκιλάν.


«Ανώτεροι αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω συγκεκριμένης καιρικής συνθήκης, που είναι γνωστή ως θερμοκρασιακή αντιστροφή. Όταν δηλαδή ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με θερμότερο αέρα πάνω από αυτόν» εξήγησε ο μετεωρολόγος.


«Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, στρέφει το φως προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο» πρόσθεσε.


Και... ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια στο Ντέβον

    Μια παρόμοια οπτική ψευδαίσθηση, έκανε τρία κρουαζιερόπλοια, αγκυροβολημένα στην Αγγλική Ριβιέρα, στο Ντέβον, να μοιάζουν... πως αιωρούνται πάνω από το νερό.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από παραλία του Ντέβον, παρουσιάζει το φαινόμενο, γνωστό και ως Fata Morgana, το οποίο δημιουργεί ένα αντικατοπτρισμό, όταν ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τη γη ή τη θάλασσα, δημιουργώντας ποικιλία κλιμακούμενων θερμοκρασιών.

   Έτσι, ένα στρώμα ζεστού αέρα «κάθεται» πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο αντικείμενο (στην περίπτωσή μας, τα κρουαζιερόπλοια).




ΠΗΓΗ

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Κόπωση από τις τηλεδιασκέψεις: Τέσσερις τρόποι να αποφύγετε το Οπτικό Στρες .

     Η πανδημία έφερε το γραφείο στο σπίτι και τα meetings πίσω από μια οθόνη υπολογιστή. Όσο περισσότερο όμως μένουμε συνδεδεμένοι σε πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων όπως το Zoom, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

     Ο καθηγητής Jeremy Bailenson, ιδρυτής και διευθυντής του Stanford Virtual Human Interaction Lab (Εργαστήριο εικονικής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης του Stanford) εξέτασε τις ψυχολoγικές επιπτώσεις των ατέλειωτων καθημερινών ωρών μέσα σε αυτές τις πλατφόρμες, η χρήση των οποίων εκτοξεύθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων και την αύξηση της τηλεργασίας. Στο πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Technology, Mind and Behavior, ο Bailenson εντόπισε τέσσερις συνέπειες των συνεχόμενων τηλεδιασκέψεων και τονίζει ότι συμβάλλουν στο συναίσθημα που ονομάζει ως «ζουμ κόπωσης» (Zoom fatigue).


Γιατί κουράζει τόσο πολύ η χρήση τέτοιων πλατφόρμων τηλεδιάσκεψης; Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι:


Η πολύωρη κοντινή απόσταση είναι κουραστική για τα μάτια

   Η συνεχής οπτική επαφή και το μέγεθος των προσώπων είναι αφύσικα σε μια βιντεοκλήση. Ο καθένας είναι αναγκασμένος να τα κοιτάει τους πάντες και συνέχεια. Ακόμα και αν δεν μιλάτε εκείνη την ώρα, κοιτάτε το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι νιώθετε πως όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω σας, μπορεί να αυξήσει το άγχος, ειδικά αν αναλογιστούμε τα μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που πάσχουν από κοινωνικό άγχος. Ακόμα, το μέγεθος των προσώπων που μπορεί να φαινεται μεγαλύτερο σε μια κλήση μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το άγχος, μιας και η απόσταση εκμηδενίζεται και σίγουρα είναι μικρότερη από αυτή που θα είχε κάποιος εάν μας μιλούσε και ήταν μπροστά μας.

  Η λύση που προτείνεται; Μέχρι να γίνουν αλλαγές στην πλατφόρμα, ο Bailenson προτείνει για τις κλήσεις μέσω zoom να μην προτιμούμε τη λειτουργία πλήρους οθόνης και να χρησιμοποιούμε ασύρματο πληκτρολόγιο έτσι ώστε να αυξήσουμε την απόστασή μας με την οθόνη.


Είναι κουραστικό και αγχωτικό να βλέπουμε τον εαυτό μας συνέχεια στις βιντεοκλήσεις

  Στις περισσότερες πλατφόρμες βλέπουμε τον εαυτό μας συνεχώς, κάτι που δε θα συνέβαινε στην πραγματική ζωή. Ο Bailenson αναφέρει σχετικά πως σύμφωνα και με παλιότερες μελέτες, όταν βλέπουμε συνέχεια την αντανάκλασή μας, κρίνουμε περισσότερο τον εαυτό μας και αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους. Η λύση; Ο χρήστης προς το παρόν μπορεί να επιλέξει να μην βλέπει τον εαυτό του με την επιλογή «hide self-view».



Οι βιντεοκλήσεις ελαττώνουν την κινητικότητά μας

  Πολλοί άνθρωποι όταν μιλούν στο τηλέφωνο παράλληλα περπατούν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια βιντεοκλήση zoom. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο χρήστης θα πρέπει να φροντίσει να μείνει στο ίδιο σημείο, κάτι που γενικά είναι αφύσικο για άλλη μια φορά. Πώς θα το λύσετε; Ο Bailenson συστήνει να διαμορφώσουμε το χώρο που γίνονται οι βιντεοκλήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια απόσταση μεταξύ χρήστη και οθόνης και να υπάρχει μια ευελιξία. Για παράδειγμα, μια κάμερα σε απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή θα μπορούσε να επιτρέψει στο χρήστη να κινείται μέσα στο χώρο όπως ακριβώς θα έκανε σε μια συνάντηση δια ζώσης.


Οι πληροφορίες που δεχόμαστε σε μια βιντεοκλήση είναι πολύ περισσότερες

    Σε μια κανονική συνάντηση δια ζώσης, η γλώσσα του σώματος λειτουργεί συμπληρωματικά και στέλνει τα δικά της μηνύματα. Σε μια βιντεοκλήση, κάτι τέτοιο θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Για ακόμα μια φορά λοιπόν, η φυσική ροή μιας συζήτησης παρεμβάλλεται και πρέπει να κάνουμε κινήσεις με το σώμα μας που θα έμοιαζαν αφύσικες σε μια κανονική συζήτηση. Για παράδειγμα, εάν συμφωνούσαμε με κάποιον, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα κάναμε πολύ έντονες κινήσεις με το κεφάλι. Ποια είναι η λύση; Όποτε είναι εφικτό, κάντε ένα διάλειμμα από την εικόνα, αφήνοντας μόνο τον ήχο να έρχεται σε εσάς ως πληροφορία. Το σώμα σας ούτως η άλλως θα χρειάζεται μια παύση από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη.


Πηγη