Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Θολή όραση: Οι έξι συχνότερες αιτίες (εικόνες).

   Οι αλλοιώσεις της όρασης δεν οφείλονται πάντα στην αύξηση των βαθμών μυωπίας και αστιγματισμού ή στην εμφάνιση της πρεσβυωπίας.

   Οι μεταβολές στην όραση με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολές εικόνες μπορεί να οφείλονται σε κάποιο παροδικό πρόβλημα ή σε κάποια σοβαρότερη αιτία που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στη μόνιμη τύφλωση.

   Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια αλλαγή στην όραση δεν είναι φυσιολογική και επιβάλλει την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. 

Ξηροφθαλμία: Είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες της θολής όρασης, όμως δεν είναι επικίνδυνη. Για να δούμε καθαρά, ο κερατοειδής χιτώνας πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Εάν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα, ο κερατοειδής ξηραίνεται και νιώθουμε σαν να κοιτάζουμε μέσα από ένα λερωμένο τζάμι. Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η εργασία σε υπολογιστή και γενικότερα ή μακρόχρονη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχουν αυτό το αποτέλεσμα, επειδή τα μάτια ανοιγοκλείνουν λιγότερες φορές το λεπτό κι έτσι δεν παράγονται αρκετά δάκρυα στο εσωτερικό της κόγχης του ματιού.

Κακή στάση στον ύπνο: Όταν το μαξιλάρι πιέζει το πρόσωπο δεν επιτρέπεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια και παράλληλα συμπιέζονται οι ιστοί των ματιών. Αποτέλεσμα είναι η θολή όραση και ο επίμονος ερεθισμός.

Φοράτε πολλές ώρες φακούς επαφής: Είναι ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στη χρήση των φακών επαφής. Δεν πρέπει να φοράμε τους φακούς για περισσότερες από οκτώ ώρες –ή και λιγότερες εάν το μάτι δεν είναι «ανεκτικό - γιατί αλλιώς συσσωρεύονται στο μάτι υπολείμματα πρωτεϊνών που οδηγούν σε αλλοιώσεις της όρασης.
Ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου: Η θολή όραση μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικότερης δυσλειτουργίας του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την εκδήλωση του διαβήτη. Όταν τα σάκχαρα στο αίμα έχουν αυξηθεί, διαταράσσονται τα επίπεδα των φυσιολογικών υγρών στο εσωτερικό του ματιού. Έτσι, το μάτι δεν εστιάζει φυσιολογικά. Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνιμες και η όραση επανέρχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Εγκεφαλικό: Οι αλλοιώσεις στην όραση είναι τυπικό σύμπτωμα του παροδικού ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (μίνι εγκεφαλικό). Ένα μίνι εγκεφαλικό διαφέρει από το κανονικό εγκεφαλικό, καθώς η απόφραξη στη φυσιολογική ροή του αίματος είναι παροδική.
Καταρράκτης: Ο κίνδυνος καταρράκτη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, όμως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.


ΠΗΓΗ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

'Έρευνα Blink: Οι πολυεστιακοί φακοί «φρενάρουν» τη μυωπία στα παιδιά.

  Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής δεν είναι μόνο για τα γερασμένα μάτια που δεν μπορούν να διαβάσουν καλά. Τα παιδιά που φοράνε τέτοιους φακούς επαφής έχουν σημαντικά πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική κλινική δοκιμή.

  Τις τελευταίες δεκαετίες, η μυωπία -στην οποία τα μάτια αποκτούν για μυστηριώδεις λόγους επίμηκες σχήμα- εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς. Έως το 2050 εκτιμάται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 54%) θα έχουν μυωπία, ενώ μεγάλη μυωπία πάνω από πέντε βαθμούς θα έχει ο ένας στους δέκα (10%). Η αυξανόμενη χρήση οθονών και η ολοένα σπανιότερη παραμονή σε ανοικτούς χώρους, έτσι ώστε τα μάτια να βλέπουν συχνά μακριά, παίζουν ρόλο στην επέκταση της μυωπίας, ενώ συμβάλλουν και οι γενετικοί παράγοντες.

 Η αύξηση της μυωπίας, η οποία εμποδίζει την καλή όραση μακριά, αυξάνει αργότερα τον κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τα γυαλιά και οι φακοί μυωπίας διορθώνουν τη μυωπική όραση, αλλά δεν θεραπεύουν το υποκείμενο πρόβλημα. Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των οκτώ έως δέκα ετών και αυξάνεται έως περίπου τα 18. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί, ιδίως εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Δεν υπάρχει τεστ που να μπορεί να προβλέψει ποιο παιδί με μυωπία θα αποκτήσει σταδιακά μεγάλη μυωπία.

   Η νέα κλινική δοκιμή με την ονομασία BLINK, που έγινε σε 287 μυωπικά παιδιά ηλικίας επτά έως ένδεκα ετών, τα οποία τυχαία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (μονών φακών, πολυεστιακών φακών με μεσαία και με μεγάλη διόρθωση), δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κοντινής όρασης σε άτομα άνω των 40 ετών, μπορούν να διορθώσουν επίσης τη μυωπική όραση στα παιδιά, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την πρόοδό της. Μετά από τρία χρόνια χρήσης, τα παιδιά με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής με μεγάλη διόρθωση είχαν την πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους, κατά περίπου 43% σε σχέση με τους μονούς φακούς.

   «Πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα, όσον αφορά τα παιδιά ακόμη και επτά ετών, τα οποία συνηθίζουν χωρίς πρόβλημα να φοράνε τους πολυεστιακούς φακούς όπως τους μονούς», δήλωσε ο καθηγητής Τζέφρι Γουάλιν του Κολλεγίου Οπτομετρίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

   Προς διερεύνηση είναι κατά πόσο θα είναι μόνιμη η αποτροπή επιδείνωσης της μυωπίας, από τη στιγμή που ένα παιδί πάψει να φοράει τους πολυεστιακούς φακούς την ημέρα. Εκτός από τους πολυεστιακούς φακούς, η συγκράτηση της μυωπίας στα παιδιά μπορεί να γίνει, ακόμη, με ειδικά γυαλιά, με φακούς επαφής που φοριούνται μόνο το βράδυ για να διορθώσουν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, καθώς και με χαμηλής δόσης οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης, επίσης, το βράδυ.


ΠΗΓΉ





Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

CMYK ...Τι Σημαίνει ???

  Με τη συντομογραφία CMYK εννοούμε το μοντέλο χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο), και Black (μαύρο) τα οποία είναι και τα βασικά χρώματα μέσω των οποίων δημιουργούνται τα υπόλοιπα χρώματα και αποχρώσεις. Το μαύρο αναφέρεται με το γράμμα Κ (Κey), που σημαίνει χρώμα κλειδί στην παραγωγή της τετραχρωμίας.

Σε σύγκριση με το RGB

Η χρήση των τεσσάρων χρωμάτων CMYK δημιουργεί καλύτερη ποιότητα χρωμάτων και αντιθέσεων στις εκτυπώσεις, όμως τα χρώματα που βλέπει κάποιος στην οθόνη του υπολογιστή του ακολουθούν το μοντέλο χρωμάτων RGB, οι αποχρώσεις του οποίου δεν είναι πάντοτε δυνατόν να αναπαραχθούν τυπογραφικά. Το μοντέλο RGB βασίζεται στη μίξη τριών χρωμάτων, τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το όνομα του και είναι τα Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο), και Blue (Μπλε). Στη σχεδίαση και τη γραφιστική, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται το μοντέλο RGB για παρουσιάσεις στην οθόνη του υπολογιστή, όμως πάντοτε μετατρέπεται σε χρώματα του μοντέλου CMYK αν πρέπει να τυπωθεί.




Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΟΡΑΣΗ. Τι είναι η αμβλυωπία ???

Τι είναι;

        Η αμβλυωπία είναι κάθε κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού ματιού, που δεν βελτιώνεται με τη χρήση γυαλιών και οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης κατά την παιδική ηλικία. Ένα αμβλυωπικό μάτι αναφέρεται συχνά και ως «τεμπέλικο», ενώ, για να τονιστεί η ανυπαρξία οργανικής βλάβης.


Γιατί συμβαίνει;

Η αμβλυωπία μπορεί αν οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κυρίως όμως προκαλείται λόγω στραβισμού, μεγάλης διαφοράς στη διάθλαση των δύο ματιών, μεγάλης μυωπία/υπερμετρωπίας ή λόγω κάποιας βλάβης που εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή του παιδιού, όπως ο συγγενής καταρράκτης, θολερότητες του κερατοειδούς, μεγάλη πτώση ή όγκοι των βλεφάρων κλπ.


Πως αντιμετωπίζεται;

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βελτιωθεί ή όραση.

Μετά την ηλικία των 7 ετών όμως τα αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπείας είναι συνήθως πτωχά και η όραση παραμένει εφ’ όρου ζωής χαμηλή. Χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα, όπως γυαλιά, θεραπεία κάλυψης του υγιούς ματιού, χειρουργεία στραβισμού και άλλα.


ΠΗΓΗ