Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

SARS-CoV-2 & ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ

 Ο SARS-CoV-2 δεν προσβάλλει μόνο την αναπνευστική οδό, αλλά, από ό,τι φαίνεται, είναι δυνατό να εμφανιστεί και στις οφθαλμικές εκκρίσεις.

   Αυτό έχει προκύψει από τη μελέτη ενός σχετικού περιστατικού στην Ιταλία, στο οποίο οι θεράποντες ιατροί παρατήρησαν με έκπληξη ότι τα οφθαλμικά επιχρίσματα του ασθενούς ήταν θετικά στον ιο ακόμα και όταν τα ρινοφαρυγγικά ήταν αρνητικά επί τρεις ή τέσσερις ημέρες. 

Παράλληλα, είναι πλέον γνωστό ότι η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί περιστασιακά ως σύμπτωμα του COVID-19, καθώς και άλλων λοιμώξεων του κοροναϊού, ενώ και το RNA του SARS-CoV-2 είχε ανιχνευθεί σε εκκρίσεις του επιπεφυκότα σε ασθενή με επιπεφυκίτιδα και COVID-19 σε νοσοκομείο της Κίνας.

Καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν, σε μια άλλη αναφορά από το ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, η Ιταλίδα ειδικός του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων “Lazzaro Spallanzani” της Ρώμης, Δρ. Concetta  Castilletti και οι συνεργάτες της, περιέγραψαν την πρώιμη ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε οφθαλμικά υγρά σε μια 65χρονη γυναίκα, η οποία αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στην Ιταλία.

Κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η γυναίκα παρουσίασε μη παραγωγικό βήχα, πονόλαιμο, ρινίτιδα και αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα. Τα δείγματα πτυέλων της βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 με RT-PCR την ημέρα της εισαγωγής.

Το ιικό RNA ανιχνεύθηκε, ταυτόχρονα, στα οφθαλμικά της επιχρίσματα, που συλλέχθηκαν, λόγω της επίμονης επιπεφυκίτιδας, την 3η ημέρα μετά την εισαγωγή της. Τα επιχρίσματα παρέμειναν θετικά στον ιό έως την 21η ημέρα, ενώ το RNA του ανιχνεύτηκε και πάλι σε αυτά την 27η ημέρα, πολλές ημέρες αφότου είχε ανιχνευτεί τελευταία φορά στον ρινικό βλενογόννο. 

Όπως υπογράμμισε η Δρ. Castilletti, τα στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των δακρύων έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, ενώ, παράλληλα, επιβάλουν πλέον τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και για την οφθαλμολογική εξέταση, η οποία έως τώρα θεωρείτο σχετικά ασφαλής, ειδικά σε σχέση με άλλες εξετάσεις υψηλότερου κινδύνου.  

Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες σε αυτό το αντικείμενο, προκειμένου να επαληθευθεί εάν αυτός ο ιός μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί στις εκκρίσεις των ματιών και πόσον καιρό, όταν, μάλιστα, δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος καν στη μύτη ή τον λαιμό. 

Με αυτά τα δεδομένα, τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ιατροί δεν πρέπει να ξεχνούν να διενεργούν έλεγχο COVID-19 στους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο για εξέταση οφθαλμικής επιφάνειας, κατά τη διάρκεια της επιδημίας. 

Για τον μέγιστο περιορισμό του κινδύνου, μάλιστα, συστήνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας η χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προστασίας προσώπου (μάσκα), καθώς και η πλήρης αποφυγή της επαφής με τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη ή στόμα) των ασθενών. 

ΠΗΓΗ: 

Medscape Ophthalmology

Annals of Internal Medicine

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Όραση & Ισορροπία. Με ποιον τρόπο η όραση επηρεάζει την ισορροπία των παιδιών ???

Σύνδεση μεταξύ όρασης και ισορροπίας.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει την σχέση μεταξύ μειωμένης όρασης και ανισορροπίας.

Ας αναλύσουμε αυτή την σύνδεση:

Η ισορροπία είναι ένα βασικό συστατικό της κινητικής ανάπτυξης και εξαρτάται απο τρία αισθητικοκινητικά συστήματα που εργάζονται μαζί: το αιθουσαίο, το ιδιοδεκτικό και το οπτικό.

Ιδιοδεκτικότητα: Το σώμα μας έχει μερικά μικρά “σημεία πίεσης” που ενημερώνουν τον εγκέφαλο, για το πού βρίσκεται το σώμα μας σε σχέση με τον χώρο. Μας ενημερώνει για πράγματα όπως, πότε το πόδι ακουμπά το έδαφος και πότε το κεφάλι μας κινείται πάνω-κάτω.

Αιθουσαίο σύστημα: Αυτό το σύστημα ενημερώνει τον εγκέφαλο για το αν κινούμαστε, από την κίνηση του υγρού, των ημικυκλικών καναλιών του αυτιού. Αν για παράδειγμα, το σώμα κάνει μία γρήγορη στροφή για να αποφύγει μία μπάλα, το αιθουσαίο σύστημα στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο, και ο εγκέφαλος ενημερώνει τους μύες ότι πρέπει να “αντιδράσουν” και να κρατήσουν το σώμα σε ισορροπία. 

Όραση: Τα μάτια έχουν οπτικές απολήξεις, με φωτο-ευαίσθητα κύτταρα που ονομάζονται ραβδία και κωνία. Αυτά στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, και ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτά τα σημάδια για να μας ενημερώσει για το τι βλέπουμε, δημιουργώντας εικόνες οι οποίες είναι διαφορετικές στον κάθε άνθρωπο. Οι αλλαγές στις εικόνες, που βλέπουν τα μάτια μας, μας “λένε” πόσο κοντά μας είναι ένα αντικείμενο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Αν το οπτικό σύστημα δεν λειτουργεί κατάλληλα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πράγματα όπως για παράδειγμα οτι πρέπει να μειώσουμε την ταχύτητα μας για να ακουμπήσουμε την άκρη του σκαλοπατιού και να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε πως ένα πρόβλημα σε κάποιο απο αυτά τα συστήματα (ιδιοδεκτικό, αιθουσαίο, οπτικό) μπορεί να επηρεάζει την ισορροπία, οπότε εάν το παιδί έχει πρόβλημα με τις κινητικές του δεξιότητες και δραστηριότητες αιθουσαίας και ιδιοδεκτικής επεξεργασίας δεν φαίνεται να το βοηθούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον οπτoμέτρη, γιατί μπορεί να δείτε τεράστια αλλαγή στην σταθερότητα και την γενική ασφάλεια που νοιώθει το παιδί με δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση.


πηγη




Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

NEO e-shop από τα Οπτικά InVision σε Φακούς Επαφής & Υγρά Καθαρισμού -Special Offers-

 https://optical-invision.shopie.gr/catalog/top-sales


Επισκεφτείτε το ΕΔΏ https://optical-invision.shopie.gr/catalog/top-sales


Μήπως για τη μείωση της όρασης φταίει ο ...φακός???

    Όπως και κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος, έτσι και ο φακός του ματιού με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται, αλλάζει και φυσικά... ωριμάζει. Ευτυχώς, η εξέλιξη της επιστήμης έχει δώσει πολλά όπλα στη φαρέτρα των χειρουργών οφθαλμιάτρων, ώστε να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του φακού. 


Φάση 1: Ο φακός αναπτύσσεται 

Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ο φακός ακολουθεί την ανάπτυξη του οργανισμού και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Τότε συνήθως αναπτύσσεται και η μυωπία και ο αστιγματισμός, κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από πολύ κοντινή απόσταση. "Η πλέον σύγχρονη τεχνολογία Femto-LASIK μπορεί να δώσει λύση, με άμεση αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες".

Φάση 2: Ο φακός χάνει την ελαστικότητά του

Αυτό που κάποτε λέγαμε "πρεσβυωπία" δεν είναι παρά η "ωρίμανση" ή, αλλιώς, "δυσλειτουργία" του φακού (μετά την ηλικία των 35-40 ετών), περιορίζοντας την ελαστικότητα προσαρμογής στην κοντινή όραση. Το Femto-LASIK μπορεί να συνδυαστεί με καινούργιους εξελιγμένους αλγορίθμους, ώστε να αυξηθεί το βάθος πεδίου και να επιτευχθεί καλή μακρινή - ενδιάμεση - κοντινή όραση. 

Φάση 3: Ο φακός χάνει τη διαύγειά του 

Ακτινοβολίες, φάρμακα, παθήσεις και γονίδια μπορούν να προκαλέσουν σταδιακή ελάττωση της διαύγειας του φακού σε οποιαδήποτε ηλικία. Η θόλωση του φακού, που κάποτε λέγαμε "καταρράκτη", είναι το επόμενο στάδιο της "δυσλειτουργίας" του, με πιο χαρακτηριστικό (και πρώιμο) σύμπτωμα τη σταδιακή ελάττωση της ευκρίνειας τη νύχτα. "Με τη χρήση Ray-tracing αμπερομετρίας υπολογίζεται ο βαθμός απώλειας της διαύγειας του φακού, και η πιο σύγχρονη επιλογή είναι η αντικατάσταση του φακού από έναν τεχνητό, ικανό να διορθώσει τόσο τη μακρινή όσο την κοντινή, αλλά και την ενδιάμεση όραση. Οι φακοί τεχνολογίας EDOF (Extended Depth of Focus) αποτελούν την εξέλιξη των πολυεστιακών, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της όρασης χωρίς δυσκολία αποδοχής και εξοικείωσης. Με μία παρέμβαση, συνεπώς, μπορούμε να διορθώσουμε μυωπία/υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία, καταρράκτη".


ΠΗΓΗ