Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Προσοχή - Έμεινε τυφλός από κάτι που όλοι κάνουμε κάθε μέρα!

Αυτός ο άνδρας έμεινε τυφλός, από κάτι που όλοι κάνουμε στην καθημερινότητα μας, και αγνοούμε το κίνδυνο που κρύβεται από πίσω. Κρούει το κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην συμβεί σε κανέναν από εδώ και στο εξής.

Το να φοράτε φακούς επαφής σίγουρα έχει και τα καλά του εκτός βέβαια του γεγονότος ότι έχετε πραγματικά περιφερειακή όραση. Ωστόσο, με αυτά τα προνόμια έρχεται και μεγάλη ευθύνη. Ο Οπτικός σας θα σας ενημερώσει ότι φορώντας φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να σας οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη των ματιών σας, ακόμα και σε τύφλωση, αλλά και για τον τρόπο που φοριούνται σωστά, όπως θα δείτε εδώ.


 Γνωρίστε τον Τσαντ Γκρόεσεν. Είναι ένας άπληστος δύτης και πεζοπόρος – και αυτός φοράει φακούς επαφής.

Ένας χρήστης εκτεταμένης χρήσης φακών, ο Γκρόεσεν έκανε όπως η συσκευασία έλεγε ότι θα μπορούσε να κάνει, και έμεινε για μέρες με τους φακούς στα μάτια του. Θα μπορούσε να τα φορέσει έως και για μία εβδομάδα συνεχόμενα, συχνά στην κολύμβηση και όταν κοιμόταν.


Μια μέρα, άρχισε να έχει φαγούρα στα μάτια του, αλλά απλά το απόδωσε σε κάποιο είδος αλλεργίας. Όμως ξαφνικά μια νύχτα, ξύπνησε με θολό όραμα στο αριστερό του μάτι, και μια σοβαρή κεφαλαλγία και αρτηριακή πίεση. Αποφάσισε να πάει στο γιατρό να δει τι συνέβαινε

Η είδηση που πήρε από τον γιατρό, δεν ήταν αυτό που περίμενε. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η αιτία αυτής της δυσφορίας ήταν τα Pseudomonas βακτήρια.

Αυτά τα βακτήρια συσσωρεύονται συνήθως κάτω από τους φακούς επαφής, εάν οι φακοί αφήνονται μέσα στο μάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.



Ενώ ήταν σε θέση να σταματήσει τη μόλυνση, η ζημιά είχε ήδη γίνει. 
Ο Γκρόεσεν είναι σήμερα εντελώς τυφλός από το αριστερό του μάτι.
Μια μεταμόσχευση κερατοειδούς μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσει λίγο την όρασή του, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί έως ότου υπάρχουν ανοιχτές πληγές ή τραύματα στο μάτι που δεν έχουν επουλωθεί.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα φρικτό ατύχημα, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας λέει το αντίθετο. Ειδικά μεταξύ των χρηστών που χρησιμοποιούν εκτεταμένα φακούς επαφής, οι μολύνσεις που προκαλούνται από αυτούς που δεν τους συντηρούν είναι εκπληκτικά συχνό φαινόμενο. Κάθε φακός, ανεξάρτητα από το αν ή όχι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να φορεθεί όλη τη μέρα και τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια ζημιά αν φορεθεί για πάρα πολύ καιρό.



Εάν είστε χρήστης φακών επαφής να θυμάστε πάντα να προσέχετε και να συντηρείτε τους φακούς σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:
Μην κοιμάστε με τους φακούς σας ,να τους βγάζετε,άσχετα αν γράφει η συσκευασία ότι μπορείτε
Αντικαταστήστε τακτικά φακούς.
Αλλαγή του υγρού των φακών καθημερινά πριν τους αποθηκεύσετε.
Ποτέ μην φοράτε τους φακούς στο νερό (κολύμβηση)
Ποτέ μην φοράτε τους φακούς ενώ είστε άρρωστοι.
Έχετε μόνο ένα ζευγάρι μάτια οπότε να είστε σίγουροι ότι τα φροντίζετε σωστά και με προσοχή.Αν αισθάνεστε ότι κάτι σας ενοχλεί, δείτε έναν γιατρό αμέσως. Κανένα ποσοστό υπερηφάνειας δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε την τύφλωση.

ΠΗΓΗ


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν όλα τα αναγκαία είδη για τη θεραπεία των εγκαυματιών στο Μάτι

Ο ΕΟΠΥΥ επιχείρησε να «αποκαταστήσει την αλήθεια» με αφορμή καταγγελία πολίτη, σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ότι οι εγκαυματίες από την τραγωδία στο Μάτι δεν λαμβάνουν από το κράτος τα σκευάσματα που χρειάζονται
Δωρεάν όλα ανεξαιρέτως τα αναγκαία είδη για τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους (φάρμακα, επιθέματα σιλικόνης, αλοιφές κ.ά.), δικαιούνται να λαμβάνουν οι εγκαυματίες από την τραγωδία στο Μάτι, όπως έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα, έχει εγκρίνει τη δαπάνη για όλα τα είδη, ακόμα και αυτά τα οποία δεν ανήκουν στα αποζημιούμενα από τον Οργανισμό.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, «προς αποκατάσταση της αλήθειας», με αφορμή καταγγελία πολίτη, σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ότι οι εγκαυματίες από την τραγωδία στο Μάτι δεν λαμβάνουν από το κράτος τα σκευάσματα που χρειάζονται.

Ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι το μόνο που απαιτείται για τη δωρεάν χορήγηση των σκευασμάτων θεραπείας είναι μια αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση που ανήκουν ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, συνοδευόμενη από τις γνωματεύσεις των γιατρών τους που πιστοποιούν την ανάγκη του ιατροφαρμακευτικού υλικού, καθώς και ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα.

Επιπλέον, με εγκύκλιο του Οργανισμού, οι δαπάνες των εγκαυματιών εκκαθαρίζονται άμεσα και τα αιτήματά τους διεκπεραιώνονται με απόλυτη προτεραιότητα.

πηγη


Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ποια είναι τα 14 νοσήματα που απεικονίζονται στα μάτια;

Η σωστή και τακτική αξιολόγηση των ματιών μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την σωματική υγεία, καθώς τα μάτια αποτελούν «καθρέφτη» της κατάστασης των αγγείων, των νεύρων και του συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα.

Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος στα μάτια αποτελούν συχνά την πρώτη ένδειξη νόσου που έχει ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί σε άλλο σημείο του σώματος.

«Ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφορα αυτοάνοσα, μολυσματικά ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μερικές από τις συστηματικές παθήσεις που μπορεί να ανιχνευθούν στη διάρκεια της εξέτασης των ματιών», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Μάλιστα οι ασθενείς μας συχνά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η οφθαλμολογική εξέταση αποδεικνύεται σωτήρια».

Όπως εξηγεί, τα μάτια έχουν τους ίδιους ιστούς με τα ζωτικά όργανα του σώματος. Επιπλέον, οι νευρικές απολήξεις τους ουσιαστικά αποτελούν προέκταση του εγκεφαλικού ιστού. Όπως, εξ άλλου, και το υπόλοιπο σώμα, έτσι και αυτά έχουν πολύπλοκη αιμάτωση. Με τη διαφορά, όμως, ότι τα δικά τους αιμοφόρα αγγεία είναι εύκολα ορατά με απλά όργανα, όπως το οφθαλμοσκόπιο.

Έτσι, «η απεικόνισή τους αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του αγγειακού συστήματος σε όλο το σώμα (νεφρούς, εγκέφαλο, νευρικό σύστημα, καρδιά)», προσθέτει. «Επομένως, “αντανακλώνται” στα μάτια προβλήματα που μπορεί να αφορούν απομακρυσμένες θέσεις».



Ο σακχαρώδης διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία κλασική ασθένεια που μπορεί να γίνει αντιληπτή πρώτα από τον οφθαλμίατρο, με βυθοσκόπηση.

Στη βυθοσκόπηση εξετάζονται το οπτικό νεύρο, η ωχρά κηλίδα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, τα αγγεία και η περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Όταν ένας ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να παρουσιάσει διαρροή αίματος ή ορώδους υγρού από τα μικροσκοπικά αγγεία του οφθαλμού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). Αν μάλιστα πάσχει ταυτοχρόνως από αρτηριακή υπέρταση, αυτό είναι ακόμα πιο συχνό.

«Μερικές φορές η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αναπτύσσεται στα πολύ πρώιμα στάδια του διαβήτη, πριν καν αναγνωριστούν τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Σε τέτοια περίπτωση δίνεται στον ασθενή η  δυνατότητα να ρυθμίσει το σάκχαρό του πριν υποστεί ανήκεστες βλάβες η υγεία του».

Προβλήματα στον εγκέφαλο
Ωστόσο ο διαβήτης δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να ανιχνευθεί στα μάτια. Η απώλεια της περιφερειακής όρασης, λ.χ , μπορεί να μην αποτελεί σύμπτωμα γλαυκώματος, που είναι η πιο συχνή αιτία της. Ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη προβλήματος στον εγκέφαλο, υποδηλώνοντας ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στο κεφάλι, όγκο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές άλλες από τις καταστάσεις που μπορεί να ανιχνευθούν στα μάτια.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου
Το ανεύρυσμα είναι η διάταση του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας). Η διάταση εξασθενεί το τοίχωμα και αυξάνει τον κίνδυνο διαφυγής αίματος ή ρήξης του αγγείου.

Αν το ανεύρυσμα είναι σχετικά μεγάλο, μπορεί πριν υποστεί ρήξη να πιέζει ιστούς και νεύρα προκαλώντας π.χ.:

Διαστολή της κόρης του ματιού
Πόνο πάνω και πίσω από το μάτι
Αλλαγές στην όραση ή διπλωπία.
Όγκος στον εγκέφαλο
Μπορεί να αυξήσει την πίεση στον εγκέφαλο (ενδοκρανιακή πίεση) και η αλλαγή αυτή να «μεταδοθεί» στο μάτι. Ο οφθαλμίατρος μπορεί, π.χ., να παρατηρήσει αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού ή οίδημα (διόγκωση) στο οπτικό νεύρο.

Καρκίνος
Πολλές μορφές καρκίνου μπορεί να «αποτυπωθούν» στα μάτια. Η λευχαιμία και το λέμφωμα, π.χ., μπορεί να επηρεάσουν την εσωτερική εικόνα των ματιών. Οι καρκίνοι του μαστού και άλλων συμπαγών οργάνων μπορεί να εξαπλωθούν στις οφθαλμικές δομές.

Αρτηριακή υπέρταση
Μπορεί εύκολα να προκαλέσει βλάβες στα μικροσκοπικά αγγεία (αρτηρίδια) του αμφιβληστροειδούς. Στα αρχικά στάδιά της προκαλεί πάχυνση στη μυϊκή στοιβάδα των αρτηριδίων, προσδίδοντάς τους την μορφή «επαργύρωσης ή επιχάλκωσης». Προκαλεί επίσης εκτόπιση των φλεβών από τις αρτηρίες στα σημεία όπου διασταυρώνονται (οι φλέβες «χάνονται» κάτω από τις αρτηρίες). Στα πιο προχωρημένα στάδια αναπτύσσονται μικροαιμορραγίες που μοιάζουν με φλόγες.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Απόφραξη στις φλέβες (είναι ύποπτη για επαπειλούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο)
Πρώιμη έναρξη ή ταχύτερη εξέλιξη οφθαλμοπαθειών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς.
Υπερχοληστερολαιμία

Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρινωπό ή κυανό δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Αντίστοιχα, η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων (αθηροσκλήρωση) στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς αποτελεί ένδειξη αυξημένης χοληστερόλης και μερικές φορές επαπειλούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένδειξη υπερχοληστερολαιμίας είναι και το ξανθέλασμα. Το ξανθέλασμα είναι κιτρινόλευκες, επίπεδες πλάκες που εμφανίζονται στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς την εσωτερική πλευρά του ματιού.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Μπορεί να συνυπάρχει με ξηροφθαλμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο):

Στο λευκό τμήμα του ματιού (σκληρός χιτώνας)
Στην μέση στοιβάδα του
Στα τοιχώματα των φλεβών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Πολλαπλή σκλήρυνση
Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) μπορεί αρχικά να προκαλέσει φλεγμονή και αργότερα ατροφία στο οπτικό νεύρο και πιθανές βλάβες στα μικρά νεύρα που ελέγχουν τους οπτικούς μυς, προκαλώντας στραβισμό και διπλωπία.

Φαρμακευτικές τοξικότητες
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο. Πιο συχνά αυτό συμβαίνει με την υδροξυχλωροκίνη (χορηγείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο κ.λπ.).

Στα ύποπτα συμπτώματα της φαρμακευτικής τοξικότητας στα μάτια συμπεριλαμβάνονται:

Ερυθρότητα και απολέπιση (ξεφλούδισμα) στα βλέφαρα
Κόκκινα μάτια
Αίσθημα κνησμού (φαγούρα) στον κερατοειδή
Επιπεφυκίτιδα.


Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Η σύφιλη, ο έρπης, τα χλαμύδια, η HIV/AIDS λοίμωξη, η βλεννόρροια, τα οξυτενή κονδυλώματα και οι ψείρες των τριχών της ήβης μπορεί να επηρεάσουν διάφορες στοιβάδες των ματιών. Συχνά ανιχνεύονται κατά την οφθαλμική εξέταση.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Μπορεί να προκαλέσει σκληρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στο λευκό τμήμα του ματιού (σκληρός χιτώνας). Μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Δρεπανοκυτταρική νόσος
Είναι μία γενετική αιματολογική διαταραχή, κατά την οποία μεγάλο ποσοστό των κυττάρων του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια) έχουν σχήμα δρεπάνων. Προκαλεί πολλές οφθαλμολογικές αλλοιώσεις, από ρήξη τριχοειδών αγγείων στην επιφάνεια των ματιών έως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Θυρεοειδοπάθειες
Η πρόπτωση των οφθαλμικών βολβών (εξόφθαλμος) είναι συχνή ένδειξη νόσου στον θυρεοειδή αδένα. Συνήθως οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό και κυρίως στη νόσο του Graves. Ωστόσο στο 15% των περιπτώσεων η αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός που προέρχεται από προηγούμενη φλεγμονή (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Ο εξόφθαλμος μερικές φορές συνυπάρχει με ξηροφθαλμία.

«Οι ασθενείς πρέπει να θυμούνται πως τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν οφείλονται υποχρεωτικώς στις παραπάνω παθήσεις. Μπορεί να έχουν και άλλες αιτίες», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Ούτε είναι οι παθήσεις που προαναφέρθηκαν οι μοναδικές που έχουν οφθαλμικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν και πολλές άλλες όπως η μυασθένεια, το σύνδρομο Sjögren’s, η σαρκοείδωση, η μολυσματική νόσος του Lyme, οι ιώσεις από κορονοϊό, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α κ.λπ. Επομένως οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν τακτικά την όρασή τους και, αν εγερθούν υπόνοιες συστηματικού νοσήματος, ο οφθαλμίατρος θα συστήσει έλεγχο από έναν ειδικό».

ΠΗΓΗ