Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος αυξάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η διαβίωση σε περιοχή επιβαρυμένη από ατμοσφαιρική ρύπανση, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος στα μάτια, μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε τύφλωση.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα – η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Η διαμονή σε γειτονιές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια, αυξάνει τουλάχιστον κατά 6% τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Τι δείχνει η έρευνα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φόστερ του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Investigative Ophthalmology & Visual Science», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 111.400 άτομα.

Η κατάσταση των ματιών τους συσχετίστηκε με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 (διαμέτρου κάτω των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) στην περιοχή όπου έμεναν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν στις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές, ήταν τουλάχιστον 6% πιθανότερο να εκδηλώσουν γλαύκωμα, καθώς επίσης να έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή φακό – μια από τις αλλαγές που είναι τυπικές κατά την πρόοδο της πάθησης.

«Βρήκαμε άλλον ένα λόγο που η ρύπανση του αέρα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς η αποφυγή της μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των ματιών, πέρα από άλλα προβλήματα υγείας», δήλωσε ο δρ Φόστερ. «Αν και ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, θα συνεχίσουμε την έρευνα μας για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί γλαύκωμα», πρόσθεσε.

Τι είναι το γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως και από αυτό πάσχουν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συνήθως οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο υγρό του ματιού, με αποτέλεσμα τη βλάβη στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο.

Η προχωρημένη ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος, και σε αυτούς, πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η ρύπανση του αέρα μετά τη νέα έρευνα.

Τι ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στο γλαύκωμα, προκαλώντας περιστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που επίσης συνδέει τη ρύπανση με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα μικροσωματίδια προκαλούν φλεγμονή και έχουν άμεση τοξική επίπτωση πάνω στο νευρικό σύστημα του ματιού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση του αέρα με καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, καθώς επίσης με νευροκφυλιστικές του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) και με εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια παλαιότερη έρευνα είχε βρει ότι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών είναι 50% πιθανότερο να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο, πράγμα που επίσης δημιουργεί πρόσθετη υποψία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που είναι μεγαλύτερη στις πόλεις, εμπλέκεται στο γλαύκωμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο Φόστερ, «καθώς στη μελέτη μας δεν συμπεριλάβαμε τη ρύπανση του αέρα σε κλειστούς χώρους, ούτε σε εργασιακούς, η πραγματική επίπτωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Πηγή



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μάτια: Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για υγιή όραση

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια είναι απαραίτητα για υγιή μάτια και όραση, αναφέρουν οι ειδικοί.


Η προσεγμένη διατροφή είναι απαραίτητη για υγιή μάτια, διότι ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών, αναφέρουν επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Λίγες εβδομάδες πριν την έλευση του νέου έτους, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως έτος εξάλειψης της αποτρέψιμης τύφλωσης (Vision 2020), ειδικοί από την ΑΑΟ συνέλεξαν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες για τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για υγιή μάτια.

Το βασικό συμπέρασμά τους: ορισμένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια έχει ζωτική σημασία για τα μάτια και την όρασή μας.

«Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα όργανα, η υγεία των οποίων εξαρτάται από ένα πολύπλοκο δίκτυο αρτηριών που τα τροφοδοτεί ασταμάτητα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Οτιδήποτε διαταράσσει την τροφοδοσία τους με αίμα, έχει συνέπειες στην υγεία τους, επομένως οι αρτηρίες τους πρέπει να διατηρούνται υγιείς για να είναι και αυτά υγιή».

Επιπλέον, «οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα συγκλίνουν πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά μειώνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση διαφόρων οφθαλμοπαθειών», συνεχίζει. «Αντιθέτως, η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να απειλήσει την όραση, όπως καταδεικνύει και η περίπτωση ενός 17χρονου που τυφλώθηκε εξαιτίας της κακής διατροφής του».

Ολέθρια η κακή διατροφή
Η περίπτωση του 17χρονου είχε γίνει θέμα επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Όπως είχαν ανακοινώσει οι γιατροί του, ο νεαρός υπέστη αμφιβληστροειδική ασιτία (retinal starvation) επειδή επί χρόνια έτρωγε μόνο πατατάκια, τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο χοιρινό. Η διατροφή αυτή του προκάλεσε:

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, χαλκού και σεληνίου
Υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου
Σοβαρή οπτική νευροπάθεια που τελικά του κόστισε την όρασή του.
«Τέτοιου είδους περιστατικά μοιάζουν εξωπραγματικά και είναι σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν και στον αναπτυσσόμενο είναι συχνά», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Ωστόσο και στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να δούμε διαταραχή της όρασης σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Τέτοιες ομάδες είναι:

Οι άνθρωποι με ιατρικό υποσιτισμό (π.χ. εξαιτίας χρόνιου αλκοολισμού)
Οι αυστηροί χορτοφάγοι
Ασθενείς που έχουν κάνει μείζονες γαστρεντερικές επεμβάσεις
Πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές  όπως η νευρογενής ανορεξία.
«Βέβαια, σε περιπτώσεις σαν κι αυτές η αιτία δεν είναι μόνο το τι τρώει ο ασθενής, αλλά και τι δεν τρώει», διευκρινίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Η βιταμίνη Α
Τί χρειάζονται λοιπόν τα μάτια για να είναι υγιή; Κατ' αρχάς βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού για την ομαλή λειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων του, που συλλέγουν το φως για να το προωθήσουν στον εγκέφαλο όπου θα μετατραπεί σε εικόνες.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την επαρκή ύγρανση των ματιών και την πρόληψη της ξηροφθαλμίας.



Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και γενικώς φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα (πεπόνι, βερίκοκα κ.λπ.). Την περισσότερη βιταμίνη Α περιέχουν οι γλυκοπατάτες: ανά τεμάχιο μπορεί να περιέχουν περισσότερο από το 200% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε, σύμφωνα με την ΑΑΟ.

Βιταμίνη C
Πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών είναι η βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει τα μάτια από τις επιπτώσεις των παραγόντων που διεγείρουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και αυξάνουν τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Τέτοιοι παράγοντες είναι, μεταξύ άλλων, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, αλλά και τα τηγανητά φαγητά κ.λπ.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια κ.λπ.), τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές, οι τομάτες, οι φράουλες κ.λπ.

Βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα
Η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επίσης είναι πολύ σημαντικά για τα μάτια. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Αντίστοιχα, άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά περιέχουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί κ.λπ.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα φρούτα και λαχανικά με φωτεινό χρώμα προστατεύουν την ωχρά κηλίδα του ματιού που είναι υπεύθυνη για την κεντρική, λεπτομερή όραση.

Τις δύο αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι ρομάνα, τα γογγύλια, το μπρόκολο, ο αρακάς κ.λπ. Καλές πηγές τους είναι επίσης τα αυγά.

Ψευδάργυρος και χαλκός
Η διατροφή για γερά μάτια πρέπει επίσης να περιέχει ψευδάργυρο και χαλκό. Ο ψευδάργυρος διατηρεί υγιή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και προστατεύει τα μάτια από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου.

Ο χαλκός διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλους τους ιστούς.

Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά περιέχουν όλα τα όσπρια (π.χ. μαυρομάτικα φασόλια, φασόλια κ.λπ.). Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι επίσης τα στρείδια, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Οι φλαβανόλες
Ακόμα και λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την όραση, αφού είναι πλούσια σε μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που λέγονται φλαβανόλες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες βελτιώνουν την αιμάτωση των ματιών, καθώς και την οπτική οξύτητα. Τα περισσότερα οφέλη φαίνεται ότι παρέχει η σοκολάτα με 72% στερεά κακάο.

«Τα προαναφερθέντα συστατικά είναι προτιμότερο να λαμβάνονται από τις φυσικές πηγές τους και όχι από μεμονωμένα διατροφικά συμπληρώματα. Και αυτό, διότι οι φυσικές πηγές τους περιέχουν και άλλες ουσίες, που ίσως δρουν συνεργικά», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Αν όμως ένα άτομο πάσχει ήδη από κάποια οφθαλμοπάθεια (π.χ. από εκφύλιση της ωχράς) ίσως χρειάζεται και συμπληρώματα. Αυτό καθορίζεται κατά περίπτωση από τον θεράποντα ιατρό».

Σε κάθε περίπτωση, «ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος να τρώει υγιεινά, ώστε να διαφυλάξει την υγεία (και) της όρασής του», καταλήγει.

πηγη



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το νησί της αχρωματοψίας: Εξωτικό, αλλά πολλοί κάτοικοι τα βλέπουν Μόνο ροζ & γαλάζια ... Τι συμβαίνει σε αυτό το νησάκι της Μικρονησίας ???

Υπάρχει ένα μικρό νησάκι, στην άκρη του κόσμου, κάπου μεταξύ των εκατοντάδων νησιών στο αρχιπέλαγος της Μικρονησίας, όπου οι κάτοικοί τους βλέπουν τη ζωή διαφορετικά.
Το 10% αυτών έχει αχρωματοψία.

Στην περίπτωση του Πίντζλαπ, η τελευταία φράση δεν έχει να κάνει με τη στάση ζωής, ούτε φυσικά με τα υπέροχα σμαραγδένια νερά που περιβάλουν το μικροσκοπικό νησί. Άλλωστε, πολλοί από τους ανθρώπους δεν έχουν δει ποτέ τα έντονα χρώματα των κοραλλιών και τα εκθαμβωτικά νερά της τροπικής θάλασσας που τους περιβάλλει.
Η εξερεύνηση στο νησί της αχρωματοψίας
Ήταν το 1997, όταν ένας νευρολόγος ή νευροανθρωπολόγος όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, ο Όλιβερ Σακς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για το μικρό νησί, από το οποίο το Πίντζαλπ απέκτησε το προσωνύμιο «το νησί της αχρωματοψία». Ο γιατρός είχε βρεθεί τα περασμένα χρόνια στη γωνιά αυτή του πλανήτη και μίλησε για την μοναδική ιδιαιτερότητα του.

Η αχρωματοψία είναι η πάθηση κατά την οποία ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις αποχρώσεις και βλέπει τον κόσμο πολύ διαφορετικά από ότι ένας κοινός συνάνθρωπός του. Ο Σακς λοιπόν έμεινε στο νησί και εργάστηκε ως γιατρός εξετάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό. Ανακάλυψε πως ένας στους 10 κατοίκους του νησιού είχε αχρωματοψία. Η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων παρουσιάζεται συνήθως σε συχνότητα, μια στους 30.000 ανθρώπους, κάτι που κάνει το νησί της Μικρονησίας πραγματικά ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο θέμα.
Η ιστορία πίσω από το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της Μικρονησίας και συγκεκριμένα του μικρού αυτού νησιού, θέλει ένα καταστορφικό τσουνάμι να χτυπά το Πίντζλαπ. Η ολέθρια φυσική καταστροφή του 18ου αιώνα, αφαίρεσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στη νησάκι. Ο τότε ηγέτης του νησιού, ένας βασιλιάς που έφερε το γονίδιο της αχρωματοψίας, απέκτησε δεκάδες παιδιά προκειμένου να επαναφέρει τη ζωή στην πατρίδα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γονίδιο της αχρωματοψίας να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, σε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό.

πηγή




Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ πήρε πτυχίο με άριστα και διάβασε τον όρκο

Πτυχίο με άριστα πήρε ο τυφλός φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
Πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι από την Πέμπτη ο Αργύρης Κουμτζής ο οποίος κατά την εισαγωγή του είχε αρχικά απορριφθεί επειδή ήταν τυφλός.

Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, ο Αργύρης όχι μόνο κατάφερε να αποφοιτήσει, αλλά και να πάρει το πτυχίο του με βαθμό 9,39. Μάλιστα πέτυχε την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν την Πέμπτη και διάβασε τον όρκο στην τελετή της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.


«Είχα κάνει πολλές ορκωμοσίες ως Κοσμητορισσα στο παρελθόν,, σήμερα όμως συγκινήθηκα πολύ. Είναι η ορκωμοσία του Argiris Koumtzis,. Δόθηκε αγώνας για να γίνει δεκτός -με αίσιο τέλος. Ο Κοσμήτορας είπε για τη δύναμη της "θέλησης". Άνοιξε δρόμο ο Αργυρής. Το γεγονός ότι είναι τυφλός δεν "στάθηκε τελικά εμπόδιο "". 9,39 , πρώτος, διάβασε και τον όρκο στο τμήμα Φυσικής. Συγχαρητήρια», έγραψε στην ανάρτησή της στο Facebook.


Ο Αργύρης Κουμτζής μπορεί σήμερα να πήρε το πτυχίο του με άριστα από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ωστόσο αντιμετώπισε μεγάλα εμπόδια προκειμένου να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να πετύχει τον στόχο του. Το 2013 απορρίφθηκε αρχικά από το τμήμα του ΑΠΘ επειδή ήταν τυφλός καθώς ο τότε κανονισμός του τμήματος δεν επέτρεπε την εισαγωγή σε υποψήφιους με αναπηρία στα άνω άκρα ή απώλεια όρασης. Τελικά, με παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου άνοιξε ο δρόμος προκειμένου να φοιτήσει στο Φυσικό του ΑΠΘ.


«Ο Αργύρης αποτελεί παράδειγμα», σχολίασε η κα Κογκίδου μιλώντας στο Thestival.gr και τόνισε πως όλα τα χρόνια του ως φοιτητής είχε λαμπρή πορεία. Πλέον για τον Αργύρη Κουμτζή, του οποίου η ιστορία είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, ο δρόμος για την καταξίωση στον ερευνητικό χώρο προμηνύεται λαμπρός καθώς ήδη εκπονεί το διδακτορικό του με υποτροφία τεσσάρων ετών στο Max Planc, διεθνές σχολείο ηλιακής και διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία.

πηγή