Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Καβάλα: Το Πρώτο εστιατόριο με μενού σε γραφή Braille που στηρίζει τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης.

Είναι η πρώτη φορά που εστιατόριο της Καβάλας υιοθετεί τον κώδικα - Αυτονόμηση και αυτοπεποίθηση για τα ΑΜεΑ
Το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε ένας νέος επιχειρηματίας της Καβάλας, ο Γιάννης Σαρρής, προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, προσφέροντας το μενού του εστιατορίου που λειτουργεί και στη γραφή Μπράιγ ώστε να μπορούν να το διαβάζουν και άτομα που δεν βλέπουν.

Είναι η πρώτη φορά που εστιατόριο της Καβάλας υιοθετεί τον κώδικα Μπράιγ, δηλαδή το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη αυτονομία ακόμα και όταν χρειάζεται να βγουν έξω για να φάνε και να διασκεδάσουν.

Ο Γιάννης Σαρρής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν κρύβει την ικανοποίηση που νιώθει όταν πλέον μπορεί στο κατάστημά του να φιλοξενήσει και άτομα, που αν και δεν μπορούν να δουν ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους τι θα φάνε κάνοντας χρήση της γραφής Μπράιγ.

«Μέχρι σήμερα», σημειώνει, «έπρεπε είτε ο σερβιτόρος είτε κάποιος συνοδός ενός ατόμου με προβλήματα όρασης να διαβάζει το μενού ώστε να δει τι επιλογές έχει σε φαγητό και στη συνέχεια να παραγγείλει. Κάποιες φορές έπρεπε ο σερβιτόρος να πει ακόμα και τις τιμές των πιάτων φέρνοντας τον πελάτη με προβλήματα όρασης σε κάποια αμηχανία. Σήμερα, ο πελάτης αυτός, μπορεί να μελετήσει το ειδικό μενού και να επιλέξει μόνος του».

Στο εστιατόριο υπάρχουν διαθέσιμοι δυο κατάλογοι - μενού γραμμένα στον κώδικα Braille που τυπώθηκαν στην Αθήνα. Το κόστος του κάθε καταλόγου ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ αφού σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς κάθε σελίδα κοστολογείται στα δέκα ευρώ.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), Μάκης Κρεμμύδας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι ενέργειες όπως αυτές του νέου Καβαλιώτη επιχειρηματία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. «Προσωπικά δεν σας κρύβω», σημειώνει, «ότι ένιωσα μεγάλη χαρά όταν μπόρεσα να διαβάσω μόνος μου το μενού, να δω τις τιμές και να επιλέξω τι θέλω να φάω χωρίς να χρειαστεί να ρωτάω είτε το σερβιτόρο είτε το συνοδό μου. Νομίζω πως ο Γιάννης κατανόησε αυτή την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης όταν πριν από κάποιους μήνες διοργανώσαμε στο μαγαζί του μια εκδήλωση με τίτλο «δείπνο στο σκοτάδι» όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να παραγγείλουν και να φάνε μέσα σε ένα χώρο χωρίς καθόλου φως. Τότε, έγινε κατανοητό από τον ίδιο πόσο δύσκολο και πολλές φορές επίπονο είναι να πρέπει να φας στο σκοτάδι, πόσο μάλλον να δεις και να παραγγείλεις κάτι».

Ο κ. Κρεμμύδας επισημαίνει ότι σήμερα στην Καβάλα υπάρχουν περίπου δέκα άτομα με προβλήματα όρασης που γνωρίζουν τη γραφή Braille και μπορούν να διαβάσουν έναν τέτοιο κατάλογο. «Ωστόσο», τονίζει, «τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλα άτομα, εκτός Καβάλας, όταν επισκέπτονται την πόλη να μπορούν να βρουν εστιατόριο ικανό να τους εξυπηρετεί σωστά. Έτσι, τα άτομα με προβλήματα όρασης και γενικότερα τα άτομα με αναπηρία αυτονομούνται ακόμα περισσότερο, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βοηθιούνται σημαντικά να έχουν μια σωστή ένταξη στην κοινωνία».

Όλες οι εισπράξεις στους καρκινοπαθείς

Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία μέσα από την οποία ο επιχειρηματίας από την Καβάλα δείχνει ότι βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των συνανθρώπων του που χρειάζονται βοήθεια. Μόλις χθες διέθεσε το σύνολο των εισπράξεων του καταστήματός του στον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας, στηρίζοντας έτσι το έργο τους. «Η ανταπόκριση του κόσμου στη χθεσινή βραδιά ήταν συγκινητική. Συγκεντρώθκαν 2.700 ευρώ» σημειώνει ο κ. Σαρρής και προσθέτει: «προς τιμήν τους οι σερβιτόροι πρόσφεραν τα μεροκάματα και τα πουρμπουάρ τους για τον σκοπό αυτό. Έτσι, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε στα 3.200 ευρώ, το οποίο όλο διατέθηκε στον σύλλογο. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι, κάλεσα τον πρόεδρο του συλλόγου, του έδωσα την επιταγή μαζί με όλες τις αποδείξεις του καταστήματος από τις παραγγελίες, γιατί δεν θέλαμε να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις».

πηγή







Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να βοηθά να έχουμε καλύτερη όραση λένε οι επιστήμονες.


Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.


Έτσι στη νέα μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά.


Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Ophthalmology» και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (περιείχε 72% στερεά κακάο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου ενώ, αντίθετα η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή, μόλις 40 mg ανά 47 γρ. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ. Ωστόσο ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους.


Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει δύο προηγούμενες με παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μία από τις μεταναλύσεις που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» και στην οποία εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 508.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μαύρη σοκολάτα (2 έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η κάθε μία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ και πρότερη μελέτη του 2015 που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» με 20.951 συμμετέχοντες είχε δείξει ότι τα άτομα που έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% και καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.

Το πώς επηρεάζει η μαύρη σοκολάτα την υγεία των ματιών δεν είναι κάτι που μπορεί να διευκρινιστεί τόσο εύκολα. Οι επιστήμονες όπως λέει πιστεύουν ότι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι αυξάνει την ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, τα ραβδία και τα κωνία), καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση. Η αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή πιθανώς είναι πολύ σημαντική, διότι «ο χιτώνας αυτός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, περιέχει πολύ πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, επομένως μπορεί να είναι αυτός που ωφελείται περισσότερο από τη μαύρη σοκολάτα.

Πηγή





Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης {κοινοποιήστε το}

     Στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης εντάσσονται τα άτομα που θα κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Θεσμικό πλαίσιο

αρ. 1, 2 Ν. 1904/1951
Ν.Δ. 57/1973
Ν.Δ. 162/1973
Ν.958/1979
αρθ. 8 του ν. 4331/2015 (αντικατάσταση όρου τυφλότητας με αναπηρία όρασης)
ΚΥΑ 1480/81 (ΦΕΚ Β 457)
ΚΥΑ. Γ4/ Φ.421/οικ 1130/84 ΦΕΚ 289Β/1984
(ΥΑ Γ4/Φ 421/οικ 1143 (ΦΕΚ Β 228 1985): Αύξηση χρηματικών βοηθημάτων καταβαλλομένων σε τυφλούς
ΚΥΑ Π4γ/Φ. 421/Φ. 221/οικ 6286 (ΦΕΚ Β’ 997/11.11.1997)
ΚΥΑ Δ29//2013 (ΥΑ Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10804/528 ΦΕΚ Β 1189 2013
ΚΥΑ Π3α/Φ.18/Γ.Π. οικ. 63731 ΦΕΚ Β 931/21.5.2008)
ΚΥΑ Π3α/Γ.Π.οικ. 49361/1253 (ΦΕΚ Β 3483/24-12-2014)



Δικαιούχα πρόσωπα:
α1. Εργαζόμενοι στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ή για ίδιο λογαριασμό, εφόσον είναι ασφαλισμένοι άμεσα για την εργασία τους αυτή στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.

α2. Συνταξιούχοι Ασφαλιστικών Οργανισμών (Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ).

β1. Άνεργοι ανασφάλιστοι.

β2. Άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι, που έχουν απολυθεί από την εργασία τους, αλλά διατηρούν για ορισμένο χρονικό διάστημα δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

β3. Έμμεσα ασφαλισμένοι, είτε λαμβάνουν σύνταξη είτε όχι.

γ. Πτυχιούχοι Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή όχι.

δ. Εργαζόμενοι φοιτητές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής μέχρι να συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.

ε. Μη εργαζόμενοι φοιτητές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής μέχρι να συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.

στ. Δικηγόροι που αποδεδειγμένα ασκούν δικηγορία καθώς και ασκούμενοι δικηγόροι.

ζ. Επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου, που σύμφωνα με το πτυχίο τους ασκούν την επιστήμη τους.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι να μη λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για την ίδια πάθηση από άλλον φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ίση ή μεγαλύτερη της εκάστοτε προβλεπομένης. Σε περίπτωση που λαμβάνουν μικρότερη, χορηγείται σε αυτούς η διαφορά.

Η λήψη σύνταξης γήρατος από ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής δεν αποτελεί  κώλυμα.
 Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας.


 Δικαιολογητικά:

Οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ που εργάζονται θα πρέπει να προσκομίζουν αντίγραφο πτυχίου ή σχετικής βεβαίωσης και βεβαίωση εργασίας.
Οι Επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου που σύμφωνα με το πτυχίο τους ασκούν την επιστήμη τους θα προσκομίζουν αντίγραφο πτυχίου ή σχετικής βεβαίωσης και βεβαίωση εργασίας.


 Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους έχει ως εξής:

Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι 362 €
Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές 697 €
Εργαζόμενοι φοιτητές 362 €
Πτυχιούχοι εργαζόμενοι 362 €
Ασκούμενοι Δικηγόροι / Δικηγόροι που αποδεδειγμένα ασκούν δικηγορία  697 €
Επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου που σύμφωνα με το πτυχίο τους ασκούν την επιστήμη τους 697 €



ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Έλληνες Πολίτες.
Οι υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Οι υπήκοοι του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.).
Οι υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το ν.δ. 4017/1959 (ΦΕΚ 246, τ.Α‘ 1959) Ευρωπαϊκοί Σύμβαση.
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α‘), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α‘).Οι υπήκοοι αυτοί θα πρέπει να προσκομίζουν «Δελτίο αναγνωρισμένου πρόσφυγα»
Πολίτες τρίτης χώρας μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Ε.Ε. Ως μέλη της οικογένειας των Ευρωπαίων Πολιτών θεωρούνται η σύζυγος ή ο σύζυγος και τα τέκνα αυτών (οικογένεια με την στενή έννοια του όρου). Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να προσκομίζουν «άδεια διαμονής μέλος οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Ε.Ε. σε ισχύ»
Πολίτες τρίτης χώρας δικαιούχοι καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Οι υπήκοοι αυτοί θα πρέπει να προσκομίζουν «Δελτίο αναγνωρισμένου διεθνούς προστασίας»
Πολίτες τρίτης χώρας σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με το Π.Δ. 114/2010 και ΟΧΙ με τον ν.4251/2014. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να προσκομίζουν «άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».
Πολίτες τρίτης χώρας με Δελτίο αιτήσαντος Ασύλου. Στις περιπτώσεις αυτές το επίδομα αναπηρίας χορηγείται εφόσον δεν είναι εφικτή η διαμονή των αιτούντων σε Κέντρα Φιλοξενίας. Απαιτείται η προσκόμιση «Δελτίου αιτήσαντος Ασύλου»

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
e-mail
Κεντρική Υπηρεσία ΟΠΕΚΑ, Δ/νση αναπηρικών επιδομάτων και Οικονομικών Ενισχύσεων,  Πατησίων 30 – 10170 Αθήνα
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ2131519201
ΧατζήςΑνδρεάς2131519227a.chatzis@oga.gr
 Ζερμπά Ναυσικά2131519288n.zerba@oga.gr
ΠαπαδόπουλοςΒασίλειος2131519222ν.papadopoulos@oga.gr
 Τριανταφύλλου Αθανασία2131519297a.triantafillou@oga.gr
 Γεωργούλια Ειρήνη2131519163ei.georgoula@oga.gr
 Τραγάκης Αγαθάγγελος2131519288a.tragakis@oga.gr
 Ζαχαροπούλου Αικατερίνη2131519222k.zacharopoulou@oga.gr
πηγή





Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Εφαρμογή δημιουργεί ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Memor-i - Παιχνίδια για τυφλά παιδιά» που δημιούργησε η ΜΚΟ SciFY έρχεται να δώσει την απάντηση και να «βροντοφωνάξει» πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Εφαρμογή δημιουργεί ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει η δυνατότητα ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό παιχνίδι και μάλιστα αυτό να είναι κατάλληλο για παιδιά με προβλήματα όρασης καθώς και για ανθρώπους με άνοια; Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Memor-i – Παιχνίδια για τυφλά παιδιά» που δημιούργησε η ΜΚΟ SciFY έρχεται να δώσει την απάντηση και να «βροντοφωνάξει» πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από το 2015 η SciFy δημιουργεί ηλεκτρονικά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και τα προσέφερε δωρεάν σε χιλιάδες παιδιά που τα περίμεναν «πώς και πώς». Πρόκειται για ένα παιχνίδι με κάρτες, με «ακουστικές» κάρτες κατάλληλες για τυφλά παιδιά (αλλά επίσης και για όλα τα παιδιά).

«Μιλήσαμε με τους δασκάλους των τυφλών παιδιών, με τα ίδια τα παιδιά και με τους γονείς τους. Ξεκινήσαμε από την τρίλιζα και το τένις και συνεχίσαμε με το memor-i, το παιχνίδι με τις κάρτες. Εκεί χρειάστηκε να φέρουμε και μια ειδική τεχνολογία που λέγεται αμφιωτικός ήχος, ο οποίος σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο ήχος έρχεται από κάποιο συγκεκριμένο σημείο στον χώρο, κι αυτό χρειάστηκε γιατί όταν ήταν να παίξουν τα παιδιά τρίλιζα έπρεπε να καταλάβουν ότι το σημάδι είναι πάνω δεξιά ή κάτω αριστερά. Για να βρούμε αυτή την τεχνολογία ήρθαμε σε επαφή με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Marketing και Impact manager της SciFy, Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Και προσθέτει: « Έτσι φτιάξαμε την “κοινότητα” γι’ αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τη λύση και την “κοινότητα” αυτών που θα αρχίσουν να δουλεύουν. Τώρα τα παιδιά έχουν στο ΚΕΑΤ παιχνίδια, έχουν και στο σπίτι τους, να ασχοληθούν και να εκπαιδευτούν. Επιπλέον, οι καθηγητές φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με την τεχνολογία χωρίς φόβο αλλά μέσα από το παιχνίδι. Γίνονται μέχρι και τουρνουά βλεπόντων και τυφλών». Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννακόπουλος, τα παιδιά φοράνε ακουστικά και δέχονται τις οδηγίες μιας φιλικής φωνής, ενός βοηθού που περιλαμβάνεται μέσα στο παιχνίδι. Έτσι, τα παιδιά σταματούν να φοβούνται κι είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να παίζουν.

Ακόμη, παράλληλα με την πλατφόρμα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η SciFy δημιούργησε μία πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς των ατόμων με προβλήματα όρασης ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν παιχνίδια πάρα πολύ απλά, ανεβάζοντας μία φωτογραφία και τον αντίστοιχο ήχο.

«Όλοι μπορούσαν να φτιάξουν παιχνίδια και να τα μοιραστούν ελεύθερα. Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα έχει πάνω από 30 παιχνίδια, επειδή τα φτιάχνει η κοινότητα. Και το πολύ συγκινητικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια τα έχουν φτιάξει τα ίδια τα τυφλά παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Κι επειδή τα φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά, μαθαίνουν και καλύτερα. Γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί περιεχομένου. Τα παιδιά συνδημιουργούν εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Φτιάχνουν δικά τους παιχνίδια, γίνονται κι αυτοί δημιουργοί υλικού που μπορούν εκπαιδευτικοί να το χρησιμοποιήσουν σε σχολεία βλεπόντων. Πρόσφατα πήραμε άδεια από το υπουργείο Παιδείας γιατί δεν είναι παιχνίδια μόνο για τυφλούς, είναι παιχνίδια και για βλέποντες», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννακόπουλος. «Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι φοβερός. Έχει αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά έχουν ξαφνικά κάτι να παίξουν σε έναν υπολογιστή, που μέχρι πρότινος δεν είχαν, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον υπολογιστή χωρίς φόβο, κι αυτό είναι φοβερό για την ένταξη των ανθρώπων γιατί όλοι ζούμε σε έναν κόσμο που οι υπολογιστές αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Ανταποκριθήκαμε σε μία ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει.


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών

Είναι μεσημέρι κι οι φωνές των παιδιών κατακλύζουν το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα… Τα παιδιά έχουν διάλειμμα και η υποδοχή τους είναι θερμή, οι διάδρομοι του ΚΕΑΤ και του ειδικού δημοτικού σχολείου είναι γεμάτοι χρώματα, ζωγραφιές και στη μέση ένας παιδότοπος. Το διάλειμμα τελειώνει κι έρχεται η ώρα του μαθήματος. Μπαίνουμε στην αίθουσα και συναντάμε τον Άγγελο, την Αθηνά, τον Μοχάμεντ και την εκπαιδευτικό Έλση Μουτζουρογεώργου. «Σήμερα θα παίξουμε στους υπολογιστές μας τα ηλεκτρονικά παιχνίδια», λέει η κ. Μουτζουρογεώργου, ενώ ο Άγγελος ανοίγει σιγά – σιγά τον υπολογιστή και περιμένει να μας δείξει το παιχνίδι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Άγγελος καταφέρνει να ταιριάξει όλες τις κάρτες μεταξύ τους. «Αυτό το παιχνίδι βοηθάει το μυαλό να θυμάσαι το καθετί. Τα μέρη του υπολογιστή είναι το αγαπημένο μου γιατί μαθαίνω κιόλας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άγγελος. Λίγο πιο πέρα ο Μοχάμεντ παίζει κι εκείνος τις κάρτες με τα χρώματα.

«Ήθελα πάρα πολύ να φτιάξω ένα παιχνίδι με χρώματα και προσπάθησα να τους βάλω πράγματα που αντιστοιχούν σε χρώματα και τα οποία δεν είναι συνηθισμένα. Το θέμα χρώμα είναι κάτι που δεν είναι εύκολα αντιληπτό σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μουτζουρογεώργου. Και προσθέτει: «Θέλαμε να βρούμε παιχνίδια που θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά μας εδώ. Το παιχνίδι έπρεπε να παίζεται από όλους ισότιμα και με τα πλήκτρα διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι. Κι αφού φτιάχτηκαν τα πρώτα με τη φωνή τη δική μου σκέφτηκα ότι αντί να ηχογραφώ τον εαυτό μου γιατί να μην ηχογραφώ τα παιδιά, να λένε τα ίδια τις απαντήσεις. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και ιδιαίτερα όταν άκουγαν ηχογραφημένη τη δικιά τους τη φωνή. Γιατί πλέον δεν έπαιζαν μόνο με το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά έψαχναν να βρουν και σε ποιον ανήκει η φωνή. Θέλουν να συμμετέχουν και τα ίδια στη δημιουργία των παιχνιδιών».

Η κ. Μουτζουρογεώργου δουλεύοντας στον χώρο αυτό από το 1995, είδε τα τελευταία χρόνια τα παιδιά να αποκτούν τα δικά τους παιχνίδια που μέχρι πρότινος δεν είχαν. «Τα παιδιά μας δεν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ίσα με τα υπόλοιπα παιδιά και θέλουμε ίσες ευκαιρίες, θέλουμε ομαλή ένταξη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν αποκλειστικά παιχνίδια για παιδιά με προβλήματα όρασης το θέμα είναι τα παιχνίδια που σχεδιάζονται να είναι για όλους. Το σημαντικό είναι ότι είναι σχεδιασμένα για όλους. Άρα φτιάχνουν παιχνίδια στο πνεύμα της εποχής που είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση. Ένα σχολείο για όλους που θα έχει και παιχνίδια για όλους κι εκπαιδευτικά μέσα για όλους, έτσι ώστε τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα αναπηρίας να συμμετέχουν κανονικά χωρίς να αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στα υπόλοιπα παιδιά», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ειδικού δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, Φίλιππος Κατσούλης. «Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά αποκτούν μία θετική εικόνα για τον υπολογιστή. Βλέπουν ότι τους δίνει χαρά γιατί παίζουν. Εμάς ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να χαρούν αλλά και να μάθουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Αποκτούν επαφή και γνώσεις που είναι πολύ σημαντικές. Αυτές οι εφαρμογές τελικά έχουν οφέλη για όλους. Το καλό είναι ότι μπορούν να προσαρμόζονται και να προσθέτουμε εμείς πληροφορίες ανάλογα με τα διδακτικά αντικείμενα. Το ζητούμενο είναι ότι τα παιχνίδια τα φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά, το κάνουν δικό τους το παιχνίδι», καταλήγει ο κ. Κατσούλης.

Μία απλή τρίλιζα, ένα παιχνίδι με κάρτες, με φαγητά, με γλυκά, είναι αυτά που έδωσαν χαρά σε εκατοντάδες παιδιά που επιτέλους βρήκαν κι αυτά τα παιχνίδια τους…
πηγη


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ξηρά μάτια με φαγούρα τον χειμώνα: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν τον χειμώνα λόγω του ψυχρού καιρού, αλλά κυρίως λόγω της θερμότητας στους κλειστούς χώρους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξηρής ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους και την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνεια των ματιών ταχύτερα από το φυσιολογικό.

Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, κολλημένα και ερεθισμένα.

Τι να κάνετε
Για να προφυλάξετε τα μάτια σας από την ξηρότητα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

- Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά και στα μάτια σας.

- Πίνετε πολλά υγρά για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να διατηρήσετε την υγρασία στα μάτια σας.

- Μην αφήνετε τη θερμότητα να έρχεται απευθείας στο πρόσωπό σας, καθώς έτσι στεγνώνουν τα μάτια σας από την απαραίτητη υγρασία.

- Όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, γυρίστε τις περσίδες των αεραγωγών προς τα κάτω, για να αποφύγετε να έρχεται ο αέρας προς το πρόσωπό σας.
- Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μάτια σας μπορεί να στεγνώσουν ακόμη περισσότερο εάν φοράτε φακούς επαφής. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τους φακούς σας καθαρούς, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο φαγούρας και πιθανής μόλυνσης.

Η ξηρότητα των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία δεν θεραπεύεται. Με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων, αλοιφών ή άλλων φαρμάκων, μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

πηγη