Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιατί τα μάτια μου είναι κόκκινα και δακρύζουν;

H συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30% και η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας των ασθενών.

Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, σαν να έχουν άμμο, να είναι κόκκινα ή ακόμα και να δακρύζουν, τότε μπορεί να πάσχετε από μία συνηθισμένη πάθηση που ονομάζεται ξηροφθαλμία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και είχε σαν σκοπό την παρουσίαση διαγνωστικών και θεραπευτικών τρόπων αντιμετώπισης της νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας, η συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30% και η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας των ασθενών.

Η ξηροφθαλμία προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και επιδεινώνεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρα. Η νόσος προσβάλλει συχνότερα τους χρήστες φακών επαφής, ασθενείς που κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιισταμινικών φαρμάκων, καθώς επίσης επιδεινώνεται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υπάρχουν ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος καθώς επίσης και το σύνδρομο Sjogren, τα οποία συσχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

πηγή


Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: Πως επιδρούν στην όραση;

Τι είναι η λουτεΐνη;
Η λουτεΐνη είναι μια χρωστική ουσία η οποία ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Τη συναντάμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. λαχανίδα, σπανάκι), τις κίτρινες πιπεριές, το καλαμπόκι, τον κρόκο του αυγού, καθώς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η λουτεΐνη μαζί με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη, έχουν συνδεθεί με την υγεία των ματιών και συγκεκριμένα με την προστασία έναντι του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, των πιο συχνών αιτιών μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης

Ποια η αιτιολογία των παθήσεων;
Τα δύο καροτενοειδή εντοπίζονται στην ωχρά κηλίδα του ματιού, βελτιώνουν την οπτική οξύτητα και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται μέσω της ακτινοβολίας UV.

Η ακριβής αιτιολογία των δύο παθήσεων δεν είναι σαφής, ωστόσο οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εκδήλωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η ηλικία άνω των 50 ετών, η υψηλής ενέργειας μπλε ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες, ενώ η μη ισορροπημένη διατροφή και η ανεπαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών φαίνεται να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καταρράκτη.

  Ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς του ματιού και είναι υπεύθυνη τόσο για την οξεία όραση, όσο και για το μεγαλύτερο μέρος της έγχρωμης όρασης. Είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, την αναγνώριση προσώπων, την οδήγηση τη νύχτα, αλλά και τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε τα χρώματα.

Το υπόλοιπο μέρος του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται πλευρική ή περιφερειακή όραση και χρησιμοποιείται για να βλέπουμε σχήματα.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (Age-related Macular Degeneration – AMD) αναφέρεται σε ένα σύνολο χρόνιων εκφυλιστικών νόσων οι οποίες προσβάλλουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και οδηγούν σε προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης


Με τι σχετίζεται η πάθηση;
Η εν λόγω πάθηση σχετίζεται με την ηλικία (άνω των 50 ετών) ωστόσο ορισμένες μορφές της νόσου μπορεί να προσβάλλουν και νεαρότερα άτομα. Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Σύμφωνα με μελέτες, οι καπνιστές έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας και μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο πέντε έως δέκα χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν.

Η συχνότητα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κυμαίνεται από 4% έως 12%

Ο ρόλος της διατροφής στη νόσο
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με έμφαση στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου, αλλά και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της αφότου εμφανισθεί.

Ειδικότερα, τα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα φαίνεται να προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και συνεργάζονται με τις βιταμίνες C και Ε, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και τα ωμέγα 3  λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται εξίσου σημαντικά για την διατήρηση της υγείας των ματιών.

Η απορρόφηση της λουτεΐνης από τον οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο βαθμός επεξεργασίας του τροφίμου και η παρουσία λίπους και φυτικών ινών. Για παράδειγμα, το λίπος από τις τροφές συμβάλλει στη διαλυτοποίηση της λουτεΐνης, ενώ οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφησή της.

Ο καταρράκτης αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση των ματιών η οποία προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών

Τι συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο φακός πίσω από την κόρη του ματιού είναι διαφανής, επιτρέποντας στις ακτίνες του φωτός να φθάσουν στον αμφιβληστροειδή. Καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, ο φακός θολώνει και εμποδίζει το φως να τον διαπεράσει, υποβαθμίζοντας σταδιακά την όραση.

Τι έδειξαν οι μελέτες;
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες C και Ε καθώς και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη δρουν προστατευτικά έναντι της εμφάνισης και της εξέλιξης του καταρράκτη. Πρόσφατη ανάλυση των αποτελεσμάτων εθνικής Βρετανικής μελέτης έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Ομοίως, τα άτομα που προσλαμβάνουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη συγκριτικά με τα άτομα που λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες. Η κατανάλωση μάλιστα 6mg των εν λόγω καροτενοειδών ημερησίως έχει συσχετισθεί με μειωμένη ανάγκη για χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη. 

Πού αλλού έχει ευεργητική δράση η λουτεΐνη;
Εκτός από την προστασία των ματιών και της όρασης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η λουτεΐνη φαίνεται να έχει ευεργετική δράση έναντι της αθηρογένεσης, βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη, δρα κατά του έλκους και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ σε συνδυασμό με την ζεαξανθίνη, τις φαινόλες και τις βιταμίνες Ε και C, εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας την δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. 

ΠΗΓΗ 


Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Makeup tips σε περίπτωση που δε σας αρέσουν τα γυαλιά σας.

Μπορεί στην καθημερινότητά μας, να τα αποφεύγουμε, ωστόσο υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι αναγκαία.

Όπως είναι ο χώρος της εργασίας μας, όπου καθόμαστε μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ή γράφουμε ατελείωτα πράγματα σε ένα χαρτί. Αυτές τις ώρες πρέπει να φοράμε γυαλιά οράσεως.

Τι γίνεται όμως με το μακιγιάζ μας; Από τη μία δε θέλουμε να χαλάσει και από την άλλη δε θέλουμε το μακιγιάζ να χάνει, λόγω των γυαλιών.

1.Αρχικά αποφεύγουμε να εφαρμόζουμε λιπαρά προϊόντα-concealer, υγρό foundation-στο σημείο της μύτης, όπου ακουμπάει ο σκελετός των γυαλιών. Είναι σίγουρο ότι όταν τα βγάλουμε θα έχουμε κενό. Ιδανικά μπορούμε να εφαρμόσουμε πούδρα για matte υφή ή να μην προσθέσουμε κάποιο προϊόν.

2.Είμαστε γενναιόδορες με τη μάσκαρα. Βλέπετε όταν φοράμε γυαλιά καλό είναι να τονίζουμε λίγο παραπάνω το βλέμμα. Και η μάσκαρα είναι ένα προϊόν που μπορεί α κάνει πιο εντυπωσιακό το βλέμμα.

3.Τονίζουμε πάντα τα φρύδια μας. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που φοράνε γυαλιά οράσεως, μαγνητίζουν τα βλέμματα όλων στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου της. Μην έχετε λοιπόν άτονα φρύδια, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό, που πρέπει να είναι πάντα τονισμένο.

4.Αν δεν σας αρέσουν τα γυαλιά σας, φορέστε έντονο κραγιόν. Ένα έντονο κραγιόν όπως κόκκινο ή κερασί κεντρίζει το ενδιαφέρον και έτσι κανείς δεν παρατηρεί τα γυαλιά.

πηγή


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Επαναστατικό κολλύριο «υπόσχεται» να αντικαταστήσει τα γυαλιά οράσεως!

Αναπτερώνονται οι ελπίδες όσων επιθυμούν να απαλλαγούν μια και καλή από τα γυαλιά οράσεως καθώς Ισραηλινοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα κολλύριο για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών διαθλαστικών ανωμαλιών.

Συγκεκριμένα, το διάλυμα θεραπεύει βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα και διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει την όραση των χοίρων.
Πιο αναλυτικά οι «νανοσταγόνες» (“nanodrops”) που ανέπτυξε η ομάδα των ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek και το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας και Προηγμένων Υλικών του Πανεπιστημίου Bar Ilan βελτίωσαν τόσο σε παθήσεις όπως την μυωπία όσο και την πρεσβυωπία σε κλινικές δοκιμές που έγιναν μέχρι τώρα σε χοίρους.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά
Εάν διαπιστωθεί ότι οι σταγόνες αυτές βελτιώνουν και την ανθρώπινη όραση στα τεστ που πρόκειται να γίνουν φέτος, τότε το διάλυμα με τα νανοσωματίδια μπορεί να σημάνει την κατάργηση των γυαλιών οράσεως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο οφθαλμίατρος δρα Νταβίντ Σμαντζα το κολλύριο μπορεί να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών διαθλαστικών ανωμαλιών χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσο συχνά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι σταγόνες ώστε να απαλλαγούν οι πάσχοντες οριστικά από τα γυαλιά.

ΠΗΓΗ


Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Φακοί επαφής: Προσοχή στα βακτήρια - Δείτε πότε κινδυνεύετε

Αν φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους για την υγεία σας, όπως το να τους φοράτε για πολλές ώρες ή και ημέρες, να μην τους καθαρίζετε σωστά, ή αρκετά συχνά.

Αλλά μια μελέτη από το ιατρικό κέντρο NYU Langone έρχεται να αναδείξει μια πιο ακραία και επικίνδυνη επίπτωση για τα μάτια σας, που μπορεί να έχουν οι φακοί επαφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής, τους βάζουν χωρίς να έχουν πλύνει προηγουμένως τα χέρια τους ή χωρίς να τα έχουν πλύνει σωστά/επαρκώς, κυρίως όταν τους βγάζουν πριν πέσουν για ύπνο.

Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής έχουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στα μάτια τους από εκείνους που δεν φορούν φακούς, συμπεριλαμβανομένου ενός είδους που συνδέεται συχνά με έλκη στα μάτια!

Για τις ανάγκες της μικρής έκτασης μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 20 ατόμων (9 χρηστών φακών επαφής και 11 μη-χρηστών φακών επαφής) για να δουν αν και πόσα βακτήρια έχει ο καθένας στα μάτια του. Διαπίστωσαν ότι οι φακοί επαφής προκαλούσαν στους συμμετέχοντες την συσσώρευση βακτηρίων από τα ακόλουθα 4 είδη: Lactobacillus, Acinetobacter, Methylobacterium, και Pseudomonas, η τελευταία εκ των οποίων είναι εκείνη που συνήθως συνδέεται με έλκη του κερατοειδούς.

Κανόνες για τους φακούς επαφής:
Πλένετε πολύ καλά τα χέρια πριν ακουμπήσετε τους φακούς σας, είτε όταν τους φοράτε, είτε όταν τους βγάζετε.

Στη συνέχεια αφαιρέστε τη βρωμιά και τα βακτηρίδια βάζοντας κάθε φακό ξεχωριστά στην παλάμη του χεριού σας, μέσα σε μια μικρή “λίμνη” από διάλυμα καθαρισμού, και ελαφρά τρίψτε τον με άλλο σας χέρι.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μαλακούς φακούς επαφής που να τους αλλάζετε κάθε μέρα.

Φοράτε τα γυαλιά σας όσο περισσότερο μπορείτε τις ώρες που δεν σας είναι απαραίτητο να φοράτε τους φακούς επαφής. Σε γενικές γραμμές μην φοράτε τους φακούς σας πάνω από 12-14 ώρες την ημέρα.

Μην κολυμπάτε ποτέ σε πισίνα με φακούς επαφής, επειδή μέσα στο νερό της πισίνας υπάρχουν ήδη πολλά βακτήρια που “περιμένουν” να προσκολληθούν στους φακούς σας.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Νέα γονιδιακή θεραπεία αντιστρέφει μορφή κληρονομικής τύφλωσης

Την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας κληρονομικής ασθένειας των ματιών που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στην ολική τύφλωση, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).


Η θεραπεία διορθώνει μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, την RPE65, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την όραση.

Κατά τη θεραπεία χρησιμοποιείται ως «όχημα μεταφοράς» ένας κοινός ιός για να γίνει έγχυση μιας υγιούς κόπιας του γονιδίου αυτού απευθείας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η έγχυση έχει ως αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία της ομώνυμης πρωτεΐνης και ταυτοχρόνως η όραση του ασθενούς.

Όπως ανακοίνωσε ο FDA, η θεραπεία Luxturna (voretigene neparvovec-rzyl) «είναι η πρώτη, άμεσα χορηγούμενη γονιδιακή θεραπεία που εγκρίνεται στις ΗΠΑ και στοχεύει σε μία νόσο που προκαλείται από μεταλλάξεις ενός συγκεκριμένου γονιδίου».

Η θεραπεία προορίζεται «για παιδιά και ενήλικες ασθενείς» οι οποίοι πάσχουν από «επιβεβαιωμένη κληρονομική αμφιβληστροειδική δυστροφία οφειλόμενη σε διπλή μετάλλαξη (biallelic) του RPE65».

Οι ασθένειες αυτές έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούνται από μεταλλάξεις σε 220 διαφορετικά γονίδια. «Η οφειλόμενη σε διπλή μετάλλαξη του RPE65 αμφιβληστροειδική δυστροφία είναι μία σπάνια ασθένεια», λέει. «Υπολογίζεται ότι προσβάλλει σχεδόν 6.000 άτομα στην Ευρώπη, την αμερικανική ήπειρο και τις ασιατικές χώρες του Ειρηνικού. Οι πάσχοντες μπορεί να εκδηλώσουν κατά την παιδική ηλικία ή λίγο μετά την ενηλικίωση νυκτερινή τύφλωση (δεν βλέπουν τη νύχτα) και ακούσιες κινήσεις των ματιών, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν και απώλεια της περιφερειακής ή της κεντρικής όρασης. Τα προβλήματα οράσεως που αντιμετωπίζουν είναι προοδευτικά εξελισσόμενα και η κατάληξή τους είναι τελικά η ολική τύφλωση».

Οι πάσχοντες από τη συγκεκριμένη δυστροφία έχουν μία μετάλλαξη (όχι απαραιτήτως την ίδια) και στις δύο κόπιες του γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη RPE65. Η μία από τις μεταλλάξεις προέρχεται από τον πατέρα τους και η άλλη από την μητέρα τους.

Το νέο φάρμακο δρα απελευθερώνοντας μία φυσιολογική κόπια του γονιδίου RPE65 απευθείας στα αμφιβληστροειδικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να παράγουν την φυσιολογική πρωτεΐνη, η οποία μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο και ο ασθενής αρχίζει να βλέπει.

«Ο ιός που χρησιμοποιείται ως όχημα μεταφοράς της φυσιολογικής κόπιας του RPE65 σχετίζεται με τους αδενοϊούς (είναι οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα) και έχει τροποποιηθεί με τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA».

«Η έγκριση του FDA αποτελεί αληθινό ορόσημο για την Οφθαλμολογία, διότι ανοίγει τον δρόμο για την αντιμετώπιση παθήσεων για τις οποίες δεν είχαμε έως τώρα ριζική λύση. Επιπλέον, η κλινική επιτυχία της μεθόδου ενισχύει τις ελπίδες ότι η γονιδιοθεραπεία θα μπορέσει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά κληρονομικές ασθένειες που προσβάλλουν και άλλα όργανα και ιστούς του σώματος. Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα, αφού δεν ξέρουμε ακόμα αν η βελτίωση που βλέπουμε στους ασθενείς μας θα διαρκέσει εφ’ όρου ζωής, ενώ το κόστος της θεραπείας είναι πάρα πολύ υψηλό».

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Spark Therapeutics Inc., το κόστος του Luxturna θα ανέλθει στα 850.000 δολάρια Αμερικής και για τα δύο μάτια, γεγονός που το καθιστά το πιο ακριβό φάρμακο που έχει εγκριθεί ποτέ για διάθεση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον FDA, «το φάρμακο πρέπει να χορηγείται μόνο σε ασθενείς οι οποίοι εξακολουθούν να διαθέτουν βιώσιμα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται μία φορά σε κάθε μάτι, αλλά όχι ταυτοχρόνως και στα δύο μάτια (πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον έξι ημέρες μεταξύ των δύο εγχύσεων). Την έγχυση πρέπει να κάνουν οφθαλμίατροι εξειδικευμένοι στις ενδο-οφθαλμικές χειρουργικές επεμβάσεις».

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Luxturna ελέγχθηκαν σε αρκετές δεκάδες ασθενείς, ηλικίας 4 έως 44 ετών, με οφειλόμενη σε διπλή μετάλλαξη του RPE65 αμφιβληστροειδική δυστροφία. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι από αυτούς υποβλήθηκαν στη γονιδιακή θεραπεία επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητά τους να βρίσκουν τον δρόμο τους σε μία διαδρομή γεμάτη εμπόδια και με διάφορα επίπεδα φωτισμού.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με τη θεραπεία ήταν κοκκίνισμα των ματιών, καταρράκτης, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και ρήξεις του αμφιβληστροειδούς.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου έχει υποβάλλει αίτηση για την έγκρισή του και στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ