Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τους ιούς της γρίπης

Οι συνεχείς δόσεις μακράς υπεριώδους ακτινοβολίας C (UVC) μπορούν εξοντώσουν τους αερομεταφερόμενους ιούς της γρίπης χωρίς να κάνουν κακό στους ανθρώπινους ιστούς, υποστηρίζουν ερευνητές του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια, στο Ιρβάιν.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η μακρά UVC θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα και άλλους δημόσιους χώρους για την αποτροπή παγκόσμιων εποχικών επιδημιών γρίπης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, εδώ και δεκαετίες ότι η ευρέως φάσματος ακτινοβολία UVC, με μήκος κύματος από 200 έως 400 νανομέτρα (nm) είναι πολύ αποτελεσματική στην εξόντωση βακτηρίων και ιών. Κι αυτό γιατί καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατεί το DNA. Επίσης, η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων.

Αλλά όπως εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Μπρέννερ, επικεφαλής ερευνητής, η συμβατική απολυμαντική UV ακτινοβολία είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.

«Αλλά η μακρά UVC ακτινοβολία έχει περιορισμένο εύρος και δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος ή του δακρυϊκού στρώματος στο μάτι, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να φτάσει στο DNA τους και να τα εξοντώσει», συμπληρώνει ο Δρ Μπρέννερ.

Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των υγρών σταγονιδίων ή των αερολυμάτων, που διασπείρονται με την βοήθεια του αέρα όταν οι ασθενείς βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς μιλούν.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τον αερομεταφερόμενο ιό της γρίπης σε ένα περιβάλλον όμοιο με έναν δημόσιο χώρο. Απελευθέρωσαν λοιπόν στον χώρο ιό Η1Ν1, ένα κοινό στέλεχος δηλαδή της γρίπης, και τον εξέθεσαν σε πολύ χαμηλές δόσεις 222 nm μακράς-UVC ακτινοβολίας. Ο ιός της γρίπης απενεργοποιήθηκε επιτυχώς, με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε και η συμβατική απολυμαντική UVC ακτινοβολία.
«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώθουν και σε πραγματικές συνθήκες τότε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων μικροβιακών ασθενειών, όπως η γρίπη και η φυματίωση», λέει ο Δρ Μπρέννερ.

Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα μειωθεί αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- η μακρά UVC ακτινοβολία θεωρήθηκε μια οικονομική λύση και, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, πιθανόν θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους».

ΠΗΓΗ


Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google μπορεί να προβλέψει καρδιαγγειακά νοσήματα μελετώντας τα μάτια .


Οι αλγόριθμοι της Google μπορούν να προβλέψουν καρδιακές ασθένειες εξετάζοντας τα μάτια μας και αναλύοντας τις σαρώσεις της ίριδας, αναφέρει η Verily, η εταιρεία επιστημών υγείας της Alphabet.   

Οι επιστήμονες της Verily, θυγατρικής εταιρείας της Alphabet, έχουν καταφέρει να σαρώνουν τον αμφιβληστροειδή ενός ασθενούς και να προβλέπουν τον κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή. Αυτός ο αλγόριθμος θα μπορούσε να γλυτώσει χρόνο για τους γιατρούς ώστε αναλύσουν πιθανούς κινδύνους, καθώς δεν απαιτεί εξέταση αίματος.   Ο λόγος που το μάτι είναι τόσο σημαντικό για την έρευνα είναι ότι το οπίσθιο εσωτερικό τοίχωμα του ματιού είναι γεμάτο αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρίνουν τη γενική εικόνα της υγείας ενός ατόμου.

 Kι ενώ ένας οφθαλμίατρος μπορεί με την λεπτομερή εξέταση των ματιών να εντοπίσει σημάδια από αρκετές ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, τώρα θα μπορεί σύντομα να το πράξει και η τεχνητή νοημοσύνη της Google. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται για ακόμη μία φορά το deep learning για την πρόβλεψη καρδιαγγειακών προβλημάτων με την ανάλυση του αμφιβληστροειδούς ενός ασθενούς.
Το σύστημα της Google παρουσιάστηκε στην εργασία με τίτλο «Πρόβλεψη παραγόντων καρδιαγγειακών κινδύνων από φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς μέσω βαθιάς μάθησης». Οι αλγόριθμοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί με τα δεδομένα 284.335 ασθενών λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και κινδύνους όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν ο ασθενής είναι καπνιστής ή όχι, εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, κλπ. Η ακρίβεια του συστήματος υπερέβη το 71% και ειδικότερα η μέτρηση της συστολικής πίεσης αφήνει σημαντικά πίσω τις μεθόδους μέτρησης των γιατρών. 

 Όμως, παρά την επιτυχία των αποτελεσμάτων της, η μελέτη διαθέτει και μερικούς περιορισμούς, καθώς εξέτασε μόνο εικόνες ματιών με οπτικό εύρος 45 μοιρών. Περισσότερη έρευνα θα επιλύσει το ερώτημα εάν το μοντέλο πρέπει να τροποποιηθεί για μεγαλύτερες ή μικρότερες φωτογραφίες ενώ ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, από αυτό που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, θα είναι πιο κατάλληλο για την «εκπαίδευση» του deep learning.

 Με άλλα λόγια, δεν είναι ακόμη έτοιμη για κλινικές δοκιμές, αλλά είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή για μια ταχύτερη και μη επεμβατική αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας

ΠΗΓΗ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Σε κατάσταση ομηρίας οι Οπτικοί λόγω των νέων συμβάσεων ΕΟΠΥΥ

«Θολό» παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τους όρους της παροχής των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρόσκληση του Οργανισμού προς τους ιδιοκτήτες οπτικών ειδών για την υπογραφή συμβάσεων που θα στηρίζονται σε νέο μοντέλο συνεργασίας και σε νέο τρόπο αποζημίωσης, ο κλάδος βλέπει μόνο σκιές στις προτάσεις του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ από την άλλη πλευρά δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις στους οπτικούς για τους όρους των συμβάσεων και επιχειρεί να άρει τις επιφυλάξεις τους -χωρίς θεαματικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα- ενώ χρησιμοποιήθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να ακουστούν τα θετικά, να πειστούν και να υπογράψουν. Η απόφαση των οπτικών θα ληφθεί στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.
Πυρήνας του νέου συστήματος, που σημειωτέον αποτελεί και προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, είναι ο τρόπος αποζημίωσης των οπτικών ειδών: αντί να αποζημιώνει ο Οργανισμός τον ασφαλισμένο, θα αποζημιώνει το κατάστημα οπτικών.

Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αγοράζουν τα γυαλιά οράσεως που τους συνταγογραφεί ο γιατρός και τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ. Στη συνέχεια υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού για να εξοφληθούν, με το χρόνο αναμονής της εξόφλησης να ξεπερνά τους δώδεκα μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών, ωστόσο ο ρυθμός διαχείρισής τους είναι δραματικά αργός: τουλάχιστον 95.000 αιτήματα για αποζημίωση βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε πολύμηνη διαδικασία ελέγχου.

Με βάση τα όσα δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα παραλαμβάνουν τα γυαλιά από τα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν και μόνο με τη γνωμάτευση από το γιατρό τους. Οι οπτικοί που ειναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ στην προκειμένη περίπτωση θα αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης που προωθείται. Η αποζημίωση δεν θα είναι άμεση αλλά θα γίνεται στο πλαίσιο των 90 ημερών, όπως ισχύει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, τη διαβεβαίωση περί της αποζημίωσης οι οπτικοί μάλλον δεν την…λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους ούτε από τη διοικηση του ΕΟΠΥΥ ούτε και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που την περασμένη εβδομάδα τους έδωσε πλήρες χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους, κατεβάζοντας μάλιστα εντυπωσιακά και τον χρόνο αποζημίωσης για μεγάλο αριθμό παρόχων και κάτω από τις 60 ημέρες. Αντιθέτως, θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, καθώς θα περιμένουν εβδομάδες και μήνες να πληρωθούν για είδος που εχει προκαταβληθεί.

Εκτός από το θέμα της αποπληρωμής, οι οπτικοί προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις και σε ό,τι αφορά το clawback, την επιστροφή δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η ετήσια δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και τα συναφή οπτικά είδη των ασφαλισμένων ήταν περί τα 47 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το ποσό της κλειστής δαπάνης για οπτικά στρογγυλοποιήθηκε προς τα πάνω, στα 50 εκατ. ευρώ, με βάση τον επιπολασμού των οφθαλμικών προβλημάτων στην Ελλάδα αλλά και τη δαπάνη των προηγούμενων χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε να αντικρουστεί το επιχείρημα των οπτικών πως είναι βέβαιο ότι θα αναγκάζονται να επιστρέφουν χρήματα από την υπέρβαση της δαπάνης- οπως ακριβώς όλοι οι πάροχοι του Οργανισμού- καθώς δεν εξαρτάται από αυτούς η συνταγογράφηση των γυαλιών παρά μόνο η εκτέλεση της συνταγής.

ΠΗΓΗ


Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

SOS. Αυτό συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής! SOS .

«Μην ξεχάσεις να βγάλεις τους φακούς πριν κοιμηθείς»...σίγουρα αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σου είπε η οπτικός σου όταν πήγες να αγοράσεις το πρώτο σου ζευγάρι με φακούς επαφής.

Ωστόσο, όσοι τους φοράμε χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξεχαστεί και να έχουμε πέσει με αυτούς στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε και τα μάτια μας να είναι στεγνά και ενδεχομένως κόκκινα.


   Tι συμβαίνει, λοιπόν, στα μάτια μας όταν μένουν κλειστά για πολύ ώρα και ενώ φοράμε φακούς επαφής;

Σύμφωνα με την usatoday, όταν κοιμόμαστε με τους φακούς στα μάτια μας ουσιαστικά δεν επιτρέπουμε να «εισέλθει» οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο βοηθάει στο να μείνουν τα μάτια μας καθαρά από τα βακτήρια. Έτσι, ουσιαστικά οι φακοί επαφής λειτουργούν ως εμπόδιο ανάμεσα στον κερατοειδή χιτώνα και το περιβάλλον.
Είναι ακόμη πολύ πιθανό να πάθεις μόλυνση, καθώς τα βακτήρια εισχωρούν στα μάτια σου ακόμη και όταν αυτά είναι κλειστά. Ωστόσο, επειδή το οξυγόνο δεν εισέρχεται στον κερατοειδή σου είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια να αρχίζουν να τον «ροκανίζουν».

«Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί (από την τελευταία διαδικασία) είναι να χάσει κάποιος την όρασή του», αναφέρει ο γιατρός Ρούσελ Βολ.
Ωστόσο, όσοι έχουμε κοιμηθεί περίπου 8 ώρες με τους φακούς επαφής, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τους αφαιρέσουμε αμέσως, αλλά να αφήσουμε λίγη ώρα μέχρι να «εισχωρήσει» το οξυγόνο στα μάτια μας και να υγρανθούν (καθώς έτσι θα απομακρυνθούν τα βακτήρια).

ΠΗΓΗ